Tiroid hormonları kısırlık mı yapıyor?

Papatya

V.I.P
V.I.P
Anne adayları genellikle gebelik öncesinde ve gebelik döneminde, sağlıklı bir gebelik geçirebilmek adına sağlık kontrolünden geçerler. Süreci sağlıklı şekilde geçirebilmek daima ön plandadır.
Günümüzde bir çok çevresel faktör çocuk sahibi olmaya engel olurken, bunlara bir takım hastalık ve hormon bozuklukları da eklenebilir. Tiroid Hormonlarının, gebelik öncesinde ve gebelik süresince dikkatle takip edilmesi ve kontrol altında tutulması ayrıca önemlidir.
Tiroid hastalıkları, tiroid bezlerinin normalden büyük olması, az veya fazla çalışması sonucunda ortaya çıkan hastalıklardır.
Tiroid hormon bozuklukları da, kadınların çocuk sahibi olmasına engel olacak sorunlar ortaya çıkarabilmektedir. Bu hormonlar vücuttaki bir çok hormon ile bağlantılıdır.
Yumurtalıkların işlevlerini olağan şekilde devam ettirebilmeleri için, Tiroid Hormonlarının seviyesinin normal düzeyde olması gerekmektedir.
Normalden az ya da yüksek olan Tiroid Hormonlarının seviyesi kısırlığa neden olurken, aynı zamanda gebe kalındığında düşüğe, bebekte gelişim geriliğine ve erken doğuma sebebiyet verebilmektedir. Kadınların yaklaşık % 35 i bu hormon bozukluğuna bağlı olarak, kısırlık ile karşı karşıyadır.
Gebelik öncesi ve gebelik durumunda yapılan tetkikler anne ve baba adayları için bazen fazla ya da gereksiz gibi düşünülebiliyor.
Sizden istenen tetkikler de hiçbir ayrıntıyı gözden kaçırmamak adına önem taşır.
Tiroid Hormonları ile ilgili problem varsa, sağlıklı adımlar atabilmek için Kadın Doğum hekiminizin yönlendirmelerini ve önerilerini mutlaka dikkate almanız gerekir. Sizin için uygun olan tedavi planını yapacaktır.
Gerektiğinde Dahiliye ve Endokrinoloji uzmanlarından destek alınmalıdır.
Yrd. Doç. Dr. Burcu Çetinkaya
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
 
Geri
Top