Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esin Alpöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tükürüğün dişlerin çürüğe karşı korunması, ağız içerisindeki bakterilerin oluşturduğu asidin tamponlaması ve enfeksiyonların önlenmesi gibi önemli fonksiyonları bulunduğunu söyledi.
Sağlıklı bir bireyin günde ortalama 500-1500 mililitre tükürük salgıladığını dile getiren Alpöz, "Tükürük mikroorganizmaların diş yüzeylerinden uzaklaştırılması ve mekanik temizlemenin oluşmasını sağlar. Salgılanan tükürüğün belirli bir akış hızı vardır ancak bu miktar gün içerisinde değişkenlik göstermektedir" dedi.
Doç. Dr. Alpöz, tükürüğün salgılanması veya akış hızındaki azalmanın ağız kuruluğu olarak isimlendirildiğini, böyle durumlarda da yaygın diş çürükleri ve dilde çatlaklar görüldüğünü anlattı.
Tükürüğün dişler üzerinde oluşan bakteri birikimini önleyerek ağız florasını dengede tuttuğuna dikkati çeken Alpöz, şöyle konuştu:
"Bakteri plağı, diş yüzeyinde oluşan yapışkan, renksiz bir birikintidir. Ağızdaki bakterilerden oluşan bu plak, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin mine tabakasının bozulmasına ve diş çürüğünün başlamasına neden olmaktadır. Tükürüğün akış hızı ve miktarındaki azalma, yetersiz ağız hijyeniyle birleştiğinde hızlı ilerleyen diş çürüklerine ve erken diş kayıplarına yol açar. Tükürük ile diş arasında sürekli bir iyon alışverişi vardır."
Sağlıklı bir bireyin günde ortalama 500-1500 mililitre tükürük salgıladığını dile getiren Alpöz, "Tükürük mikroorganizmaların diş yüzeylerinden uzaklaştırılması ve mekanik temizlemenin oluşmasını sağlar. Salgılanan tükürüğün belirli bir akış hızı vardır ancak bu miktar gün içerisinde değişkenlik göstermektedir" dedi.
Doç. Dr. Alpöz, tükürüğün salgılanması veya akış hızındaki azalmanın ağız kuruluğu olarak isimlendirildiğini, böyle durumlarda da yaygın diş çürükleri ve dilde çatlaklar görüldüğünü anlattı.
Tükürüğün dişler üzerinde oluşan bakteri birikimini önleyerek ağız florasını dengede tuttuğuna dikkati çeken Alpöz, şöyle konuştu:
"Bakteri plağı, diş yüzeyinde oluşan yapışkan, renksiz bir birikintidir. Ağızdaki bakterilerden oluşan bu plak, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin mine tabakasının bozulmasına ve diş çürüğünün başlamasına neden olmaktadır. Tükürüğün akış hızı ve miktarındaki azalma, yetersiz ağız hijyeniyle birleştiğinde hızlı ilerleyen diş çürüklerine ve erken diş kayıplarına yol açar. Tükürük ile diş arasında sürekli bir iyon alışverişi vardır."