Tüm Dünyayı Etkisi Altına Almış 5 Ünlü Bilgisayar Virüsü ve Korkunç Etkileri

  • Konuyu açan Konuyu açan Enda
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Bilgisayar virüsleri yayılma çeşitleri ve etkilerine göre farklılık göstermektedir. Çok farklı çeşidi olan bu virüslerin bazıları, tüm dünyada etkili olmuş ve adından söz ettirmiştir.

Bilgisayar virüsleri çeşitli yöntemlerle bilgisayarlarınıza sızan ve onları korunmasız hale getiren kötü amaçlı yazılımlardır. Genellikle bilinçsiz kullanıcılarda sıkça görülen virüslerin bazıları da neredeyse tüm dünyayı etkisi altına almayı başarmıştır. Yakın zamanda yaşadığımız WannaCry örneğinde olduğu gibi. İşte en ünlü 5 virüs ve bilgisayar üzerindeki etkileri.

Morris Solucanı​

Kötü amaçlı yazılımların en önemli örneklerinden biriyle başlayalım. Morris Solucanı, kitlesel yansımaları nedeniyle ana akım medya tarafından yansıtılan ilk kötü niyetli programdı. Tarihler 2 Kasım 1988'i gösterdiğinde, virüs serbest bırakıldı ve 24 saat içinde internete bağlı bilgisayarların tahmini yüzde 10'u etkilendi. Kötü amaçlı yazılım, kendisini kopyalamak için geçici klasörlerdeki dosyaları oluşturarak binlerce sistemi yavaşlattı.

Etkilenen bu bilgisayarlar, yazılım kaldırılıncaya kadar işe yaramaz hale getirildi. Virüsün etkisi yaklaşık iki gün sürdü. Doğal olarak bütün bir ağdan temizlemek daha da uzun sürdü. Örneğin Kaliforniya Üniversitesi bilgisayarlarındaki virüsten tamamen kurtulmak için 20 iş gününe ihtiyacı vardı.

Ancak başlangıçta yazılım kötü amaçlı değildi. Robert Tappan Morris, programı internetin büyüklüğünü test etmenin bir yolu olarak yaratmıştı. Morris'e karşı davadaki hâkime göre kurum başına 53.000 dolara mal olduğu tahmin edilen bir kodlama hatasıydı. Bir tahmine göre ise solucanın toplam maliyetinin 250.000 ila 96 milyon dolar arasında olduğu iddia edilmekte.

Şimdi dünyanın en ünlü bilgisayar korsanlarından biri olan Morris, 1986 Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Suistimal Yasası uyarınca suçlu bulunan ilk kişiydi. Robert Tappan Morris, 10.050 dolar para cezası ve üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca 400 saat toplumsal hizmete mahkum edildi.

Melissa Virüsü​

Her ne kadar söylentiler Word'ü etkileyen ilk virüsün e-posta yoluyla yayıldığını iddia etse de bu doğru değildi. Virüsün aslında profesyonel firmalar tarafından yanlışlıkla yayılması sağlandı. Microsoft, virüs içeren Windows 95 Yazılım Uyumluluk Testi CD-ROM'larını gönderdiğinde olayların kısmen sorumlusuydu.

Mart 1999'da Usenet tartışma grubuna, alt.sex'e bir Word dosyası yüklendi. Bu, 80 porno web sitesi için bir şifre listesi içeriyordu ve böylece kaç tane indirildiğini hayal edebilirsiniz. Bu işlemlerden sonra virüs, Microsoft Outlook adres defterinde ilk 50 kişiye otomatik olarak iletilir.

Daha sonrasında virüs, diğer Word dosyalarına gönderildi, bu da kişisel bilgilerin ailenize, arkadaşlara ve çalışma arkadaşlarına gönderilebileceği anlamına geliyordu. Yazılımın, özel ve kurumsal ağlara tahmini olarak 80 milyon dolar zarar verdiği bilinmekte. Melissa virüsü, ismini bir striptizci ile yazılımın yaratıcısı David L Smith'in Florida'da buluşmasından almıştır.

I Love You Virüsü​

Bu virüs, “ILOVEYOU” konu satırı ile bir e-posta yoluyla yayılan bir solucan olarak karşımıza çıktı. Açıldıktan sonra kendisini Outlook adres defterindeki herkese gönderir ve bu özelliği onu en hızlı yayılan virüslerden biri haline getirmiştir. 10 gün içinde 50 milyondan fazla kullanıcıya ulaştığı söylenmekte.
Daha fazla sorun yaratan şey ise dosyaların üzerine yazma kapasitesiydi. Yedeklemeleriniz yoksa ve nispeten az sayıda kişisel ağınız varsa, JPEG'lere ve ses dosyalarınıza elveda demeniz gerekmekteydi. Amerika'daki firmaların, solucanın genişlememesi için 15 milyar dolardan fazla maliyetinin olduğu tahmin ediliyor.

Mydoom Virüsü​

En hızlı yayılan e-posta solucanı ile karşı karşıyayız. MyDoom ve onun varyasyonları, dünya çapında yaklaşık 38,5 milyar dolar zarara uğrattı. Solucan ILOVEYOU ile benzer bir prensipte hareket etmekte. “Posta Gönderme Sistemi” gibi yanıltıcı konulara sahip bir e-posta, açıldıktan sonra,yerel dosyalarda bulunan adreslere gönderilen bir eki içerir. Önceki solucanlar sınırlı sayıda kişiyi hedeflerken MyDoom ise seçici değildi.

Virüsün en can alıcı kısmı, bilgisayar korsanlarının yararlanması için sistemlerde arka kapıya açıklık bırakma yeteneğiydi. Bu arka kapılardan bazıları açık kalıyor ve sonrasında zarar veriyordu. SCO Group ve Microsoft gibi ana sitelere DDoS atılmaya başlandı. Sonraki versiyonlar ise bozuk PC'lerden gelen taleplerin, akış sunucularına çarpmaya teşebbüs etmesiyle Google'ı ve diğer arama motorlarını da etkiledi.

Etkilerinin bir kısmı ise uzun ömürlülüğünden kaynaklanmaktadır. İlk olarak 2004'de tespit edilmesine rağmen 2009'da Amerika ve Güney Kore'de gerçekleştirilen siber saldırıların da sorumlusu olduğu tespit edildi. Yaratıcıları henüz bulunmamıştır ancak kökeninin Rusya olduğu bilinmektedir. Solucandaki mesajda ise “andy; Sadece işimi yapıyorum, üzgünüm ” ifadesi kullanılmakta.

WannaCry​

Tarihler Mayıs 2017'i gösterdiğinde tüm dünyada panik havası hakimdi. Bir fidye yazılımı olan WannaCry, birçok kullanıcıyı etkisi altına almıştır. Sadece birkaç gün sürmesine rağmen fidye yazılımı, dünya çapında 200.000 ila 300.000 bilgisayar arasında etkisini gösterdi.
Yazılım bilgisayarınıza sızarak tüm dosyalarınızı ve verilerinizi şifrelemektedir. Sonrasında ise sizlerden 600 dolar değerinde Bitcoin istemektedir ancak parayı ödemiş olmanız genellikle bir anlam ifade etmemektedir. Yine de bazı kullanıcılar istenen parayı ödedi ve sadece bilgisayar korsanlarını zengin etmiş oldular.

Virüs bulaştıktan sonra bilgisayar ekranı kilitlenir, kırmızı bir uyarı ve iki geri sayım gösterilir, biri fidye talebinin artışını diğeri ise dosyaların kalıcı olarak silineceği süreyi göstermektedir. Neyse ki Microsoft, tehditle mücadele etmek için güncellemeler yayınlayarak hızlı bir şekilde harekete geçti. Siber korsanlar, saldırı sonrasında 130.600 doların üzerinde ödeme alarak kısmen amaçlarına ulaşmış oldular.
 
Geri
Top