• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Turist Rehberliği Hakkında Her Şey

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
22.06.2012 tarih ve 28331 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Turist Rehberliği Meslek Kanunu gereğince;

- Turist Rehberliği Mesleğe Kabul Sınavları,

- Sertifika Programları,

- Yabancı dil sınavları,

- Uygulama gezileri,

Bakanlığın denetim ve gözetiminde Turist Rehberleri Birliklerince düzenlenmektedir.

T.C KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
 
Rehber Odaları ve Yetki Çevreleri

6326 sayılı Turist Rehberleri Meslek Kanunu gereğince kurulan rehber odaları;

- İstanbul Turist Rehberleri Odası

- Antalya Turist Rehberleri Odası

- İzmir Turist Rehberleri Odası

- Ankara Turist Rehberleri Odası

- Aydın Turist Rehberleri Odası

- Muğla Turist Rehberleri Odası

- Nevşehir Turist Rehberleri Odası

Bölgesel Turist Rehberleri odaları

- Adana Bölgesel Turist Rehberleri Odası

- Bursa Bölgesel Turist Rehberleri Odası

- Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası

- Gaziantep Bölgesel Turist Rehberleri Odası

- Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası

- Trabzon Bölgesel Turist Rehberleri Odası
 
Ruhsatname

Mesleğe kabul başvurusu ve ruhsatname için istenen belgeler
(1) Sertifika programında başarılı olanlar, mesleğe kabul başvurularını ekinde aşağıdaki belgelerin bulunduğu ve içeriğinde T.C. kimlik numarasının da yer aldığı dilekçe ile doğrudan veya posta yoluyla Bakanlığa yaparlar.
a) Diplomanın veya öğrenimini yabancı ülkelerde yapmış ise yetkili kurumlardan alınacak denklik belgesinin onaylı örneği,
b) Adli sicil belgesi,
c) Sertifika programında başarılı olduğuna dair belgenin aslı veya onaylı örneği,
ç) Uygulama gezisini tamamladığına dair belgenin aslı veya onaylı örneği,
d) Son altı ay içinde çekilmiş iki adet vesikalık fotoğraf,
e) Ruhsatname için yapılan ödemenin dekontu,
f) 5901 sayılı Kanun uyarınca düzenlenmiş mavi kartların aslı veya onaylı örneği ile yurtiçi ve/veya yurtdışı yerleşim yeri belgesi.
(2) Bakanlık, başvuruda bulunanların durumlarını otuz gün içinde inceler, başvuruyu kabul ettiği takdirde ruhsatnameyi düzenler, başvuruyu reddettiği hâllerde ret kararını gerekçesi ile birlikte başvuru sahibine bildirir.
 
Rehberlik Bölümü Mezunları

Turist/turizm rehberliği bölümü mezunları
(1) Üniversitelerin turist/turizm rehberliği bölümlerinin ön lisans, lisans veya yüksek lisans programlarından mezun olan ve yabancı dil yeterliliğine sahip bulunanlar, mesleğe kabul başvurularını T.C. kimlik numarasının da yer aldığı dilekçe ekinde aşağıdaki belgeler ile birlikte doğrudan veya posta yoluyla Bakanlığa yaparlar.
a) Diplomanın onaylı örneği,
b) YDS’den alınan geçerlilik süresini yitirmemiş ve en az ilgili mevzuat gereğince belirlenen puanda belgenin veya bu puana denkliği ÖSYM tarafından belirlenen eşdeğer belgenin veya Birlik tarafından Bakanlığın gözetim ve denetiminde yapılan yabancı dil sınavından alınan başarılı olduğuna ilişkin belgenin aslı veya onaylı örneği,
c) Adli sicil belgesi,
ç) Uygulama gezisini tamamladığına dair belgenin aslı veya onaylı örneğini,
d) Son altı ay içinde çekilmiş iki adet vesikalık fotoğraf,
e) Ruhsatname için yapılan ödemenin dekontu.
(2) Bakanlık başvuruda bulunanların durumlarını 22 nci maddenin ikinci fıkrası çerçevesinde inceler ve karara bağlar.
 
Çalışma Kartı


Çalışma kartı alma zorunluluğu

(1) Çalışma kartı, Bakanlık tarafından ruhsatname verilmiş turist rehberlerine, müracaatları halinde Birlik tarafından basılan ve kayıtlı oldukları oda tarafından bir yıl süreyle geçerli olmak üzere verilen izin belgesidir. Çalışma kartı alan turist rehberleri eylemli turist rehberidir ve mesleği fiilen icra edebilir.
(2) Odaya üyelik koşullarını kaybetmiş veya odaya karşı yükümlülüklerini yerine getirmemiş olan turist rehberlerine çalışma kartı verilmez.
(3) Çalışma kartı, Birlik yönetim kurulu tarafından, kimlik bilgilerini içerecek, üzerinde fotoğraf ve kayıt numarası bulunacak şekilde hazırlanır, onaylanır ve Aralık ayı sonuna kadar odalara teslim edilir. Odalar, bir yıl süre ile geçerli olacak çalışma kartlarını, takip eden yılın Ocak ayı içerisinde eylemli turist rehberlerine teslim eder. Çalışma kartı almak isteyen turist rehberleri Kasım ayı içinde odalara müracaat etmek zorundadırlar. Ancak ilk başvurularda veya eylemsiz turist rehberliğinden eylemli turist rehberliğine geçiş başvurularında çalışma kartı bu fıkradaki süreler aranmaksızın düzenlenir. Bu hallerde çalışma kartı, ait olduğu yılı takip eden yılın Ocak ayı sonuna kadar geçerlidir
 
Turist rehberi ücretleri

Taban ücret tarifesi, birlikler ile TÜRSAB’ın görüşleri alınarak Bakanlık tarafından net ücretüzerinden belirlenir ve her yıl 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranından az olmamak kaydıyla artırılarak en geç Aralık ayında, izleyen takvim yılının başından itibaren yürürlüğe girmek üzere Bakanlık tarafından ilan edilir. Taban ücretleri tur, paket tur, gece turu ve transfer olarak günlük ve aylık taban ücreti üzerinden belirlenir.

Taban ücret tarifesi, Bakanlık resmi internet sitesinde duyurulur.
 
Denetimler

Turist rehberliği hizmetlerinin denetimi

Turist rehberliği hizmetleri ile ilgili olarak Kanunda öngörülen her türlü denetim, Bakanlıkça yetkili kılınacak personel veya Genel Müdürlüğün talimatı ile İl Müdürlüklerince yetkilendirilen personel veya meslek kuruluşları tarafından yapılır. Denetimlerde işbirliği yapılması amacıyla ihtiyaç duyulması veya TÜRSAB’ın talebi halinde TÜRSAB’dan temsilci alınabilir. Meslek kuruluşları ve/veya TÜRSAB’ın katılımda bulunmadığı hallerde Bakanlık görevlendireceği yetkililer eliyle de doğrudan denetim yapabilir. Meslek kuruluşları tarafından yapılan denetimlerde de iş birliği yapılması amacıyla ihtiyaç duyulması veya TÜRSAB’ın talebi hâlinde TÜRSAB ve İl Müdürlüklerinden temsilci alınabilir. Denetimlerin meslek kuruluşları ile işbirliği çerçevesinde yapılması esastır. İl Müdürlüğü veya TÜRSAB’dan katılım olmadığı takdirde, Birlik tarafından yetkilendirilmiş iki denetmen marifetiyle turist rehberliği hizmetleri ile ilgili denetimler gerçekleştirilir. Bakanlık ve meslek kuruluşları gerek gördüğünde kolluk güçlerinden yardım alır.
 
Geri
Top