Türk Bilim Adamının Başarısı: Polimerde Yeşil Rengi Buldu

Suskun

V.I.P
V.I.P
Türk Bilim Adamının Başarısı: Polimerde Yeşil Rengi Buldu
Sönmez'in buluşu "Polymeric electochromics" alanında. Yani, temelde kırmızı ve mavi olarak iki renk olan polimerlerin yeşil rengini de buldu ve teknolojilerde kullanımı ile ilgili kolaylıklılar geliştirdi


Polimerler temelde iki renk, kırmızı ve mavi. Yeşil rengini de Gürsel Sönmez geliştirdi..

Bu kimya ve polymeric electochromics alanında önemli bir buluş sayılıyor, çünkü şimdiye kadar sadece iki temel renkte polimerler vardı. Bu 3 renkteki polimerleri pirize takıp elektrik verdiğinizde voltajın azaltılması ile renkler daha doygun görünürken voltajın artırılması ile daha şeffaf, olabiliyor.


Buluş nerelerde kullanılabilir?


ı Bu 3 ana rengin oluşumu ile reklam panolarında kullanılabilir. Örneğin bir duvar boyasına uyguladığınızda duvarın rengini voltajı azaltıp çoğaltarak istediğiniz gibi değiştirebilir, rengi isterseniz daha açık isterseniz daha koyu yapabilirsiniz. Bu daha henüz uygulanmamış pahalı bir işlem olabilir.

ı Bu 3 ana rengin birleşiminden beyaz ortaya çıkıyor. Tümünün beya noktaya doğru hareket etmesi gerek. Bu beyaz, transparan renk arabaların iç dikiz aynalarından yansıyan ışık için kullanılabilir. Bazı arabalarda bu tür çalışmalarda başladı.

ı PC ekranlarında da kullanılabilir ama bunun daha geliştirilmesi gerek.

ı Data saklama amaçlı kullanılabilinir.


ı İletken polimerin bir başka uygulama alanı olarakda enerji depolama amaçlı olarak kullanılabilinir. Hibrit arabada kullanılıyor ve yakıtı %40-50 kadar azaltılabiliyor. Pili yüksek hızda yükseltip azaltabiliyor.
 
Geri
Top