Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Merhaba Ziyaretçi. "Hoşgeldin sonbahar " konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...
(d. 3 Eylül 1966, Şebinkarahisar, Giresun),
Türk karikatürist.
Henüz çok küçük yaşlarda geldiği İstanbul’un Şişli semtinde çocukluğunu ve ilk gençliğini geçirdi. Öğrencilik yıllarından itibaren sanata büyük ilgi duyan Demirhindi, özellikle sinema ve karikatüre bağlandı. İlk çizimlerine de bu yıllarda başlayan sanatçı, karikatürün duayeni sayılan Oğuz Aral’ın kurduğu ve dönemin yüksek tirajlı mizah dergisi olan Gırgır’ın, “Çiçeği Burnunda” sayfalarında kendine yer buldu. Daha sonra Semih Balcıoğlu ve Raşit Yakalı’nın yönetimindeki “Çarşaf” dergisinin, bugünün usta çizerlerini yetiştiren “Karikatür Okulu”na giderek, sanatını bir meslek haline getirdi. 1996 yılında Karikatürcüler Derneği’ne üye olan Demirhindi, zamanla kendi tarzını yaratarak çeşitli ulusal ve uluslar arası yarışmalarda da boy göstermeye başladı ve eserleri uluslar arası müzelerde sergilenerek, karma albümlerde de birçok karikatürü yayımlandı.
İlk sergisi olan “RENKLER ve DUYARLILIKLAR”ı 2000 yılında açan sanatçı, özgün mizah dilini ve çizgilerinin gücünü kullanarak adını duyurmaya başladı. Bu sergisindeki eserlerinde özellikle insan hayatının her alanında var olan karmaşıklıkları ve yaşamın absürd yanlarını işleyen Demirhindi, 36 karikatürlük bu kişisel sergisinin ardından, farklı karma sergilerde de yer aldı. Demirhindi, "Anadolu Karikatürcüler Derneği" üyesidir. Karikatür dışında sinema alanında da uzun yıllar emek veren sanatçı, halen İstanbul’da sinema makine teknisyeni olarak görev yapmaktadır.
Aldığı Ödüller
1997 Uluslar arası “Altın Muflon” Karikatür Festivali’nde (Lefkoşe – Kıbrıs) sergilenen bir eseri Kıbrıs Uluslar arası Karikatür Müzesi’ne kabul edildi.
2000 Uluslar arası Çin “Zola Zu” Karikatür Festivali’nde sergilenen bir eseri, Çin Uluslar arası karikatür Müzesi’ne kabul edildi.
2001 Mısır Uluslar arası (EFPAC) EL GAUNA – REDSEA Karikatür Festivali’nde sergilenen bir eseri, Mısır Uluslar arası Karikatür Müzesi’ne kabul edildi.
2002 Mısır Uluslar arası (EFPAC) EL GAUNA – REDSEA Karikatür Festivali’nde Mansiyon ödülü aldı.
Abdülkadir Elçioğlu Abdülkadir Elçioğlu ya da kullandığı takma isimlerle Aptull, Abdüllica ya da en bilineni Aptülika
(d. 1962, İstanbul),
Türk karikatürist.
1987'de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünden mezun oldu. Daha önce amatör karikatürlerinin yayınlandığı Gırgır Dergisinde 1987 yılından itibaren Grup Perişan isimli bant tipi çizmeye başladı. Aynı evde yaşayan farklı karakterlerde üç üniversiteli genci anlattığı bu bant karikatürler genç mizah okuru tarafından çok sevildi. Metallica grubunun isminden esinlenerek attığı Aptülika imzası ve çizdiği sayfanın kenarındaki boşluğa karaladığı rock ve heavy metal müzik gruplarıyla ilgili çizimler, ilanlar, rockçı hayat tarzıyla ilgili ifadeler bir süre sonra çizdiği Grup Perişan'ın bile önüne geçerek kendisini "Metalci Gençik"in piri haline getirdi. 1989'da Gırgır'dan ayrılıp Hıbır Dergisini kuran ekiple birlikte Hıbır'da çizmeye devam etti. Mizah dergileri dışında pek çok dergide rock müzik hakkinnda yazılar yazdı, rock gruplarının tanıtımlarını yaptı, afişler ve tişörtler çizdi. 1998'de Hıbır'ın devamı olan HBR Maymun Dergisi de kapandıktan sonra Cumhuriyet Gazetesinin mizah eki olan Dinozor Dergisini kuran ekipte bulundu. Sonraki yıllarda daha politik bir çizgiye kaydı, halen Cumhuriyet ve Aydınlık gibi gazetelerde sol-Atatürkçü görüşlerde karikatürler çizmektedir.
Grup Perişan, 1996 yılında 4M Yayıncılık tarafından albüm olarak yayınlandı.
Akdağ Saydut
d. 9 Ekim 1952 - Amasya.
İ.Ü. İktisat Fakültesi mezunu.
Akdağ Saydut, Karikatürü, mizahın aklı zorlayanını, uygarlığın aydınlanma bilinciyle bezenmiş olanını sevmektedir. İlk karikatürü Hürriyet Gazetesi’nin BONBON mizah ekinde (1972) yayımlandı, Akbaba, Gırgır mizah dergilerinde de karikatürleri yayımlandı. Halen çalışmalarını kendisine ait www.mizahvecizgi.com adlı web sayfasında yayınlamaktadır. Ayrıca Gazeteciler Cemiyeti'nin yayını olan günlük BİZİM GAZETE'nin mizah sayfasını hazırlamaktadır.
Akdağ Saydut 1977, 2007 ve 2008 dönemlerinde Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu'nda görev yaptı.
Alpay Erdem
(d. 1977), Türk karikatürist, çizgiromancı, mizah yazarı, stand up'çı.
İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliğinden mezun oldu. İlk amatör karikatürleri Leman Dergisinde yayınlandı. Soytarı, HBR Maymun gibi dergilerde kısa süreli çalıştıktan sonra 1997'de L-Manyak Dergisinde Hasta Ruh İsmail isimli çizgiroman karakterini çizmeye başladı. Aynı karakteri daha sonra Lombak'ta da çizmeyi sürdürdü. Hasta Ruh İsmail dışında Lombak, Kemik ve Penguen dergilerinde Top Canavarı, Şevki Teyze, Kamil Seven Adam gibi tipler çizdi, Penguen Dergisinde Ben köşesinde yazılar yazdı. Bu yazılarındaki mizahı kullanarak oluşturduğu stand up gösterilerine başladı. 2008 yılında Lombak dergisinden ayrılarak karikatürist Göxel'le birlikte çıkarttıkları Cici dergisi sadece iki sayı yayınlandıktan sonra kapandı. Halen stand up gösterilerine devam etmekte ve Uykusuz dergisinde mizah yazıları yazmaktadır.
Hasta Ruh İsmail, 2003 yılında Getto Basın'dan kitap olarak yayınlanmıştır.
Altan Erbulak
(d. 11 Kasım 1929 Erzurum - ö. 2 Mayıs 1988 İstanbul).
Türk karikatürist, oyuncu, şovmen ve gazeteci.
11 Kasım 1929'da Erzurum'da doğdu. İlk defa 1955 yılında amatör tiyatrocu olarak sahneye çıktı. Oynadığı oyunlar arasında Ayı masalı, Midas'ın kulakları yer almaktadır. Oyunculuğu dışında karikatürist yönü de vardır. 1979 yılında Metin Serezli ile birlikte Kocamustafapaşa Çevre Tiyatrosu'nu kurmuştur. 1988 yılında gittiği turnede sahnede yaşamını yitirmiştir. Hâlâ dizilerde ve tiyatrolarda oynamakta olan eşi Füsun Erbulak ve kızı Sevinç Erbulak da aynı mesleği yapmaktadırlar.
Erbulak Vatan, Akşam, Tef, Akbaba, Fırt, Gırgır, Milliyet gibi çok dergi ve gazetede karikatür çizdi. "Hürmüz’le Cafer", "Kibar Hırsız" sanatçının Türk mizahına kazandırdığı karikatür tiplerinden birkaçıdır. Orhan Boran'ın 1960'lı yıllarda yayımladığı ve kendi radyo karakterlerine dayandırdığı çizgi roman Yuki'yi de Altan Erbulak resimliyordu.
Türkiye'de Yavru ile Katip (002 filmleri olarak da bilinirler) olarak tanınan ve 1970'li yıllarda sinemalarda yaygın olarak gösterilen İtalya yapımı Franco e Ciccio filmlerinde Ciccio Ingrassia'nın oynadığı Katip karakterini Altan Erbulak seslendiriyordu. Franco Franchi'nin oynadığı Yavru karakterinin Türkçe dublajını ise Erol Günaydın yapıyordu.
Ölümünden sonra adına, eşi Füsun Erbulak, kızları Ayşe ve Sevinç Erbulak tarafından, yılın başarılı oyuncusuna verilmek üzere “Altan Erbulak Ödülü” konuldu.
Oğuz Aral
(d. 1936 Silivri - ö. 26 Temmuz 2004 Bodrum)
Türk karikatürist.
Gırgır dergisinin kurucusudur.
Davutpaşa Lisesi mezunudur.
Oğuz Aral, İstanbul Silivri'de 1936 yılında doğmuştur. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin üçüncü sınıfından ayrılmıştır. 1950'den sonra çeşitli dergi ve gazetelerde karikatür çizmeye başlamıştır.
Güncel, halkın anlayabileceği, basite indirgenmiş bir karikatür anlayışına önem veren Aral, kendi mizahi görüşünde ve doğrultusunda birçok karikatürcü yetiştirmiştir.
Gırgır mizah dergisinin kurucusu ve yöneticisi olan Aral, daha sonra Avni dergisini çıkardı. Aral, Gırgır dergisinin tirajını 500 bin adedin üzerine çıkararak, dünyanın üçüncü büyük güldürü dergisi durumuna getirmiştir.
Avanak Avni tiplemesinin yaratıcısı olan Oğuz Aral, Hayk Mammer, Köstebek Hüsnü, Utanmaz Adam ve Vites Mahmut gibi tiplemeleriyle de tanınıyordu.
Karikatürleri ve 'Huysuz İhtiyar' başlığı altında yazıları ölümüne kadar Hürriyet gazetesinde yayınlanan Aral'ın, tiyatro, müzik ve sinema konularında da çalışmaları bulunmaktadır.
Anadolu'nun çeşitli yerlerinde pandomim gösterileri sergileyen Aral, Koca Yusuf (1966), Direkler Arası (1967), Bu Şehri İstanbul (1968), Ağustos Böceği ile Karınca (1971) adında çizgi filmleriyle de Türk çizgi film sektöründe önemli bir yere sahiptir.
Oğuz Aral, karikatürist Tekin Aral'ın ağabeyidir.
26 Temmuz 2004'te Muğla'nın Bodrum ilçesinde kalp krizi sonucu vefat etti. Ölümünün 1. yıl dönümünde anısına (26 Temmuz 2005) İstanbul Cihangir parkına heykeli dikildi. Heykeli 2006 ve 2007 yıllarında 2 kez saldırıya uğramasına rağmen tekrar onarılmıştır. Ancak Şubat 2008'de gerçekleştirilen son saldırı sonucu parçalara ayrılan heykel yerine yenisi yapılması planlanmaktadır.
İstanbul Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra devam ettiği İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ndeki eğitimini tamamlamadı, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nden mezun oldu.
1990 yılında profesyonel çizerliğe başladığı Pişmiş Kelle Dergisinde üç ay çalıştıktan sonra Limon Dergisine geçti ve Lombak Köşesini çizmeye başladı. Altı aylık bir dönem boyunca aynı zamanda Avni dergisinde de çizen Baruter, Leman'ın kurulmasıyla birlikte bu dergide yaklaşık 12 yıl süresince, Fatih Solmaz ile birlikte hazırladıkları Lombak'ı çizmeye devam etti. Lombak köşesi yayınlanmaya başladığı zamandan itibaren dönemin en beğenilen köşelerinden biri olmuştur.
Satışların düşmesi ve çizerlerin ayrılıp başka dergiler kurmaları sonucunda 2009'a kadar Hayvan, Kemik ve Lombak dergileri kapandı. Baruter halen Lombak Köşesini Penguen'de çizmektedir.
Penguen dergisinde çizdiği bir karikatürden dolayı "halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağıladığı" gerekçesiyle 1 yıla kadar hapis istemiyle yargılanılması talep edildi.
Bahadır Boysal
(d. 1976, Adana),
Türk karikatürist.
Leman (dergi) ve L-Manyak mizah dergilerinde çizerdir. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü mezunu olup aynı Üniversitede yüksek lisansını da tamamlamıştır. 19 Mart 2010'da vizyona giren, adını aynı adlı çizgi romanının kahramanından alan Büşra filminin senaryosunu Alper Çağlar ile birlikte yazmıştır.
Baki Murat Top
(1 Aralık 1962, Hınıs, Erzurum), Karikatür Sanatçısı
Karikatüre olan ilgisi, 1972 yılında GIRGIR dergisinin çıkışıyla başladı. Resim ve Karikatür sanatlarına olan ilgisine rağmen mühendislik konusunda eğitim aldı. 1985 yılında, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nden mezun oldu.
Özel firmalarda Ziraat Mühendisi olarak çalıştı. Karikatüre olan ilgisini önceleri ulusal ve uluslararası karikatür yarışmalarına katılmalarla sürdürdü. 1992 yılında yaşamak için Avustralya'ya gitti. Avustralya'da karikatür çalışmalarına daha çok ağırlık verdi. Melbourne'de Türkçe ve İngilizce dillerinde iki ayda bir yayınlanan sanat ve kültür dergisi Toplumsal Kaynak'a ve Türkiye’de yayınlanan aylık siyasi dergi Uzun Yürüyüş'e çizdi.
Baki Murat Top, çalışmalarında, daha çok insanın kendisi ve doğa ile olan çelişkilerini kara mizahi bir dille anlatan bir sanatçı olarak tanındı. Çalışmaları yazısız ve politik karikatür türünün ürünleri olarak değerlendirilen sanatçının çalışmaları, dünyanın bir çok yerinde düzenlenmiş karikatür yarışmalarında sergilenmeye değer görüldü ve albümlerinde yer aldı.
Avustralya’da, dört kişisel ve beş karma sergi açan Baki Murat Top Türkiye Karikatürcüler Derneği ve Avustralya Karikatüristler Derneği üyesidir.
Victoria eyaleti Temel Kaynaklar Bakanlığında uzun yıllar Araştırmacı/Ziraat Mühendisi olarak çalışan Baki Murat Top , Turkish Report gazetesine ve çeşitli internet sitelerine karikatürler çizdi, yazılar yazdı. Senaryo denemeleri de bulunan sanatçı, bugünlerde çocukluk düşü sinema ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor.
Behlül Bera
(d. 1967 Alucra, Giresun)
Yayıncı, yazar ve çizer.
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünde okudu. Çocuklara yönelik çizgi kahramanlar tasarlayan, yazan, çizen sanatçı, "Sütadam", "Küçük Sami", "Hikmet Dede", "Seyyah Çelebi" çizgi kahramanlarının tasarlayıcısıdır. Birçok çocuk kitabına ve Cd'sine imza attı. Ayrıca bir çok dergide de çocuk eğitimi üzerine yazılar yazdı.
Burak Ergin
(d.1975, Ankara),
Türk karikatür sanatçısı.
Ankara'da geçen çocukluğunun ardından Adana'ya yerleşip, ilkokula Adana'da başladı. İlkokul 2. sınıftan sonra Ankara'ya döndü. Ortaokul ve liseye ise Ankara ve Muğla'da devam etti. Önceleri resim ve çeşitli çizim denemeleri yaparken, bu yıllarda karikatüre başladı. Yeni yapılandırılmakta olan Karikatürcüler Derneği Ankara Temsilciliği'yle tanışması, karikatür konusundaki deneyimlerini arttırmasında ve görsel sanatlara duyduğu büyük ilginin neredeyse tümünün karikatür üzerine yoğunlaşmasında büyük rol oynadı. Temsilciliğin en genç çizeri olarak tanınıyordu. Liseden sonra ODTÜ'ye girdi. Karikatürlerinde görsel içeriği güçlendirebilmek ve teorik bilgisini arttırabilmek amacıyla bir yandan da üniversitede resim derslerine katıldı. 2000 yılında İTÜ çevre Mühendisliği bölümüne ,ardından da İTÜ inşaat mühendisliğine devam ederek mezun oldu. Burak Ergin Karikatürcüler Derneği üyesi bir çizerdir. Gerçekliğin karikatürün ta kendisi olduğunu, bunu abartarak olanca çıplaklığıyla sunabilmenin ise iyi bir karikatürist olmanın temel koşulu olduğunu; ayrıca, iyi bir karikatürün sadece güçlü bir fikirden ibaret olamayacağını, görsel ve estetik içeriğiyle de fazlasıyla desteklenmesi gerektiğini savunmaktadır. Genellikle renkli, gölgelendirmelerle üçüncü boyut etkisi kuvvetlendirilen, yazısız, "sanatsal" tür adı verilen karikatürleriyle tanınır. "Karışık teknik" adı verilen bir çok malzemenin bir arada kullanıldığı teknikten de yararlandığı, fakat tek tip malzemelerle yaptığı çalışmaların ağırlıkta olduğu görülmektedir. Sanatı bir özgürleşme çabası olarak değerlendirdiğinden, gerek malzeme, gerek teknik açısından, kendine has kuralları dışında, karikatürde hiç bir sınırlamanın bulunmaması gerektiğini ileri sürmektedir. Ayrıca sanatı, toplumların gelişmişlik düzeyinin göstergesi olarak tanımlamakta, özellikle karikatür sanatına, toplumsal ve bireysel gelişimin kamçılanması anlamında büyük sorumluluk yüklemektedir. bu nedenle "ciddi bir iş" olarak tanımladığı karikatürün sanatsal gücünü yitirmeksizin mümkün olduğunca çok kişiye ulaşabilmesi gerektiğini savunmaktadır. Bu güne kadar çeşitli sergi, albüm ve dergilerde çok sayıda eseri yer almıştır. Ulusal ve uluslararası yarışmalardan kazandığı bir çok ödülü bulunmaktadır. Aktif olarak çizerliğe devam etmektedir.
Bülent Arabacıoğlu
(d. 11 Ağustos, 1950, Eskişehir)
karikatürist, harita mühendisi.
En Kahraman Rıdvan ve Tipitip karakterlerinin babasıdır. İlk karikatürü 1971’de Papağan dergisinde yayınlanmıştır. Çarşaf, Laklak, Gırgır, Hıbır, Hbr Maymun, Dinozor, Hürriyet, Milliyet, gibi dergi ve gazetelerde karikatürleri yayınlanmıştır. 'Kalabalık sayfa' olarak da bilinen panoramik ve tematik tam sayfa karikatürlerinin ilk örnekleri Bülent Arabacıoğlu tarafından Gırgır dergisinde yayınlanmıştır. İlerleyen yıllarda bu türün örneklerini diğer dergilerde ve özel çalışmalarla yayınlamıştır. Hatta bu panaromik çalışmaları reklam sektöründen de ilgi görmüş ve bazı özel firmalarca takvim, afiş vb materyellerde kullanılmıştır. Hayvanlar alemini anlatan bir çalışması zamanın Tatilya Eğlence Merkezi'nde 40 metre çevresi bir yüzeye de uygulanmıştır.
Çizgi roman ve karikatür eserlerinin yanı sıra çizgi film çalışmaları da olmuştur. Kent Gıda'ya yarattığı Tipitip karakteri için, Türkiye'de animasyon sektörünün henüz bulunmadığı ve teknik imkânların çok kısıtlı olduğu 70'li yıllarda, ortağı Ateş Benice ve eşi Türkan Arabacıoğlu'nun yardımıyla hazırladıkları birer dakikalık bölümlerden oluşan çizgi dizi TRT'de yayınlanmıştır. Teknik eksikliklerin bu tür çalışmaları neredeyse imkânsız kıldığı bu dönemde birer dakikalık çizgi filmleri haftalık periyodlarla yayınlamak bu sektör için büyük bir başarı olarak kabul edilmekteydi. Tipitip'in çizgi animasyonlarında seslendirmesinde Şener Şen gerçekleştirmişti.
Yıllarca Gırgır dergisinde istikrarlı bir şekilde özgün senaryolarıyla ve özenli çizgileriyle var olmuştur.
Bülent Düzgit
(d. 1947 - ö. 19 Mart 2010, İstanbul),
Türk karikatürist.
Liseyi Sultanahmet Lisesi'nde bitiren çizer Bülent Düzgit, İktisadi ve Ticari Bİlimler Akademisi'nden mezun oldu. Meslek hayatına 1967 yılında "Pardon" adlı dergide yayımlanan karikatürleriyle başladı. Bir süre Hayat dergisinde çalışan sanatçı, 1972 yılında Hürriyet gazetesinde görev yapmaya başladı.[1] Aynı süreçte Çarşaf dergisinin kuruluş aşamasında yer aldı. Hürriyet'in eki "Kelebek"'te "Bülent çiziyor" adlı köşesinde "Şirin" adlı bir karakter yaratarak, bu çizimleriyle ülke güncelini, sosyal yaşamını yansıttığı karikatürler çizdi.[2] İç kanama geçirerek tedavi altında tutulduğu Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Bülent Düzgit 2002 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülünü kazanmıştı. Mezarı Habibler Yayla mezarlığındadır.
Bülent Karaköse
(d. 1966, Tunceli),
Zaza asıllı Türk karikatüristtir.
Karikatür sanatına küçük yaşlarda başladı.Zaza asıllıdır. İlk karikatürü 1979'da bir çocuk dergisinde yayımlandı. 1980 yılında Ses Mecmuası'nın mizah eki ATMACA dergisinin ardından çalıştığı dergi ve gazetelerin bazıları şunlardır: Güneş Gazetesi, Güldürü Üretim Merkezi (GÜM), Yeni Asır Gazetesi (Gıcık), Hürriyet, Milliyet, Günaydın, Cumhuriyet ve Evrensel Gazetesi, Solak, Soytarı, Hiç, Panik, Kirpi... (Karaköse'nin hemen hemen çizgilerinin görülmediği dergi ve gazete yok gibidir. Bunlardan en uzun mesai harcadığı gazete Cumhuriyet'tir.)
1994'te 'Sokak, İnsanları, Ve kedileri' başlıklı ilk kişisel sergisini İstanbul'da bir sokak arasında açmıştır. 1996'da 'Bizim Çöplük' , 2000’de Spor Olsun, 2002’de Sağlık Olsun isimli karikatür albümlerini yayımladı. 2001'de İhtiyaç Molası ve Sağlık Olsun adında kısa ömürlü aylık sektörel mizah dergilerini çıkaran ve birçok başarı ödülleri alan Karaköse 2003 yılında haftalık Beyoğlu Gazetesi’nde köşe yazıları yazdı. Yazarlığını Kaçak Yayın dergisinde, çizerliğini ise Milliyet’in eki haftalık Miço dergisinde sürdürmektedir.
Bülent Çelik
(d. 1959), karikatürist.
1985'den bu yana, sırasıyla Çarşaf Mizah Dergisi, Tempo Dergisi,Haftasonu Gazetesi, Hürriyet Gazetesi, Star Gazetesi, Globus (Dünya Gazetesi) vb. dergi ve gazetelerde karikatür ve ilüstrasyonlar çizdi. Halen Vatan Gazetesi'nde çizer olarak çalışıyor. Fen Fakültesi, Biyoloji (Genetik Kuru) mezunudur. Evli bir oğlu ve bir kızı var.
Bülent Üstün
(d. 1974, İstanbul)
Kötü Kedi Şerafettin karakteriyle tanınan karikatürist.
Bülent Üstün, 1974 yılında İstanbul'da doğdu. Bekir Sami Dedeoğlu İlkokulu'nu bitiren Üstün, daha sonra Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesi'nin orta bölümünden mezun oldu. Ardından, aynı semtteki Plevne Lisesi'ne devam etti. İlk karikatürü oniki yaşında yayınlandı. Bir süre Çarşaf Mizah Dergisi'nde çizdi. 1989 yılında, yeni kurulan Hıbır dergisinde profesyonel olarak çalışmaya başladı.
Bülent Üstün, HBR Maymun Mizah Dergisi'nde çizdiği bant tip Tonguç ve karikatür köşesi Kabız Kuğu ile adını duyurdu. 1996 yılında yayınlanmaya başlayan L-Manyak çizgi roman dergisinde çizdiği Kötü Kedi Şerafettin karakteriyle büyük bir popülerlik yakaladı. Çocukluğunun geçtiği mahalle ortamını ve yaşadığı Cihangir semtindeki entellektüel yaşantıyı birleştirdiği öyküleriyle döneminin pek çok genç karikatürist ve çizgiromancısını etkiledi. L-Manyak ve daha sonra Lombak dergilerinde Kötü Kedi Şerafettin dışında çizdiği L-Manyak Kerizleri, Homo Sapiens Öyküleri, Kuduz Doktor Hektor gibi çizgi romanları ve tiplemeleri de sevildi. Memo Tembelçizer için L-Manyak Şehitleri, Bahadır Boysal için Taze Kaşar ve Kenan Yarar için Hilal çizgi romanlarının bazı bölümlerinin senaryolarını yazdı. Penguen dergisinde kendisi gibi karikatürist olan ağabeyi Cengiz Üstün'le birlikte Üstün Brothers isimli karikatür köşesini çizdi. 2006'da Lombak'tan ayrılarak bir grup arkadaşıyla birlikte çıkarttığı Fermuar Dergisi 2008'de kapandıktan sonra Uykusuz Dergisinde çizmeye başladı. Uykusuz'da Gittin Gideli Bebek isimli köşeyi halen çizmektedir.
Caner Atakul
Cem Kızıltuğ
Cemal Nadir Güler
Cemal Şan
Cengiz Üstün
Cihan Demirci
Caner Atakul
Caner Atakul ilk olarak Rodeo Strip'te "Cici Saplantım", "Televizyon" adlı çizgiromanlar hazırlamıştır. Murat Kalkavan ile beraber 2005 yılında süper kahraman parodisi "Haskoç Adam"ı yaratmıştır. Rodeo Strip'in ardından Fermuar mizah dergisinde karikatür köşesi hazırlamıştır. Fermuar degisi kapandıktan sonra Lombak dergisine geçmiştir ve Cici dergisinde çizmeye devam etmektedir.
Cem Kızıltuğ
( d. 1974 İstanbul ) sanatçı.
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü'nden (M.Ü.G.S.F.) mezun olduğu yıl Zaman Gazetesi'nde illüstratörlüğe başladı (1997). İzmir Efes Celsus Kütüphanesi resim sergileri açtı (1998, 1999, 2000, 2002). Zaman'da Cumartesi ve Pazar günleri çizdiği karikatürleri C'empati adlı albümle yayımlandı (2003). Türkiye Yazarlar Birliği'nce (TYB) Yılın Karikatüristi' seçildi (2005). Sakıp Sabancı Müzesi'ne Ben Picasso, Ben Rodin, Ben Kitap, Ben Cengiz Han, Ben Halı, Ben Dali, Ben Venedik Taciri adlı çocuk kitapları resimledi (2005, 2006, 2007, 2008, 2009) Kediler Kelimeler' adlı şiirli çizgi albümü yayımlandı (2006). İllüstrasyonları Society for News Design (SND) yarışmasında gümüş ve mükemmellik ödülleri ( award of axcellence ) aldı (2006), (2007), (2008), (2009). Today's Zaman Gazetesi'nde Mr.Diplomat! adlı çizgi bant tiplemesi oluşturdu (2007). Yapı Kredi Yayınları, Timaş Yayınları ve Turkuvaz Yayıncılık gibi yayınevlerinde resimlediği kitaplar yayınlandı. İllüstrasyon ve desenlerinden oluşan Alegorik Gri isimli illüstrasyon albümünü Zaman Kitap yayınladı (2009)
Cemal Nadir Güler
(d. 13 Temmuz 1902, Bursa - ö. 27 Şubat 1947, İstanbul),
Türk karikatürist.
"Amcabey", "Efruz Bey", "Dalkavuk", "Akla Kara", "Yeni Zengin" gibi tiplerin yaratıcısı.
Bulgaristan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak Bursa'da doğdu. İlköğrenimini Bursa'da tamamladıktan sonra ortaokulu Bilecik'te okudu. Girdiği bir sınavdan sonra mühendislik eğitimi görmek üzere Almanya'ya gitme hakkını kazandıysa da bu hakkını kullanmadı. Aynı zamanda hattatlık yapan babasının da etkisi altında ressam olmaya karar verdi. İstanbul Sanayi-i Nefise Mektebi'nin (Mimar Sinan Üniversitesi) sınavlarına girdi, ancak başarısız oldu. Bir kasnakçının ve bir makine tamircisinin yanında çırak olarak çalıştı. Bir süre sonra tabela ressamlığı yapmaya başladı.Buna paralel olarak ilkokullarda resim öğretmeni olarak da çalıştı. İlk kez 1920 yılında Sedat Simavi'nin yayınladığı Diken dergisinde bir karikatürü yayınlandı. 1928 yılında günlük çizmek üzere Akşam gazetesi yöneticilerinden Necmettin Sadak'tan teklif aldı. 1943'e kadar bu gazetede çalıştı. II. Dünya Savaşı sırasında Cumhuriyet gazetesinde karikatürlerini yayınlattı. 1941 yılında Vedat Günyol'la birlikte çocuklara yönelik Arkadaş isimli bir dergi yayınladı. Çeşitli dergilerde yayınlanan karikatürlerinin yanı sıra, 1942-1944 yılları arasında Amcabey adlı mizah dergisini yayınladı. Aynı zamanda radyo için skeçler ve "Yüzkarası" adlı bir de tiyatro oyunu yazdı ve oyun İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından sergilendi. Karikatürlerini Amcabey'e Göre (1932), Karikatür Albümü (1939), Akla Kara (1940), Dalkavuk Karikatür Albümü (1946) ve Amcabey Albümü (1946) adlarıyla albümleştirdi. Ölümünden sonra İstanbul Cağaloğlu'da yıllarca çalıştığı Akşam gazetesinin bulunduğu Acımusluk Sokağı'na ve Bursa' da başka bir caddeye Cemal Nadir adı verildi.
Yarattığı tiplerle toplumsal bir eleştiri yapan Cemal Nadir, Arkadaş dergisinde çizdiği Dede ile Torun karikatürlerinde bilgi ile cehaleti, yeni ile eskiyi karşı karşıya getiriyordu. Amcabey tiplemesiyle toplumdaki çarpıklıkları, çıkarcı tipleri, ikiyüzlülükleri alaya alırken, Dalkavuk tiplemesiyle de dalkavukluk yaparak çıkarlarını koruyanları eleştiriyordu. Yeni Zengin tiplemesi toplumdaki sonradan görmeliği, Akla Kara tiplemeleri de eğitimsizliği ifade eden karakterlerdi.
Cemal Nadir Güler'in ilk kez 17 Ağustos 1929 tarihinde Akşam gazetesinde çizmeye başladığı ve ilk Türk bant çizgiroman karakteri sayılan Amcabey 'in kökeni, 1924 tarihli Efruz Bey karakterine dayanır. Cemal Nadir Efruz Bey'i Ömer Seyfettin'in bir hikâyesinden esinlenerek çizmişti ve yine bir bant çizgiromanı şeklinde "Zümrüdüanka" dergisinde yayımlanıyordu. Efruz Bey, fizik olarak Amcabey'e pek benzemiyordu ama karakterleri hemen hemen aynıydı. Yıllar içinde Efruz bey yavaş yavaş Amcabey'e dönüştü. Cemal Nadir'in yarattığı tipler şunlardır
Amcabey (prototipi Efruz Bey)
Dede ile Torun
Ak'la Kara
Dalkavuk
Salamon
Yeni Zengin
Cemal Şan
(d. 1965, Tunceli)
Türk yönetmen ve senarist.
1966 Tunceli doğumlu. Bir süre işletme ve daha sonra iktisat okudu. Çeşitli edebiyat-mizah-sinema dergilerinde şiirleri, öyküleri, sinema yazıları ve karikatürleri yayınlandı. Çeşitli karma karikatür sergilerine katıldı. Sinema işletmeciliği ve yapımcılık yaptı. Yeni Sinemacılar'ın kurucularındandır. Çeşitli sinema filmlerinde teknik yapımcılık, senaristlik, yardımcı yönetmenlik, senaryo danışmanlığı, süpervizörlük ve oyunculuk yaptı.Dönersen Islık Çal, Ali, Işıklar Sönmesin; bilinen senaryolarıdır. Çeşitli televizyon filmleri ve diziler çekti. İlk uzun metrajlı sinema filmi olan Ali ile çeşitli ödüller aldı. Yapımcısı ile sorunlar yüzünden film vizyona giremedi. Yazdığı, çektiği, çalıştığı sinema filmleri yurtiçi ve yurtdışında çeşitli ödüller aldı. Dilber'in Sekiz Günü; Zeynep'in Sekiz Günü ve Ali'nin Sekiz Günü filmleriyle birlikte Aşk Üçlemesini (ruh & kalp & akıl ) tamamlamış oldu.
Cengiz Üstün
(d. 1972, İstanbul)
Türk karikatürist
1996 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'nden mezun oldu. İlk karikatürleri Çarşaf ve Horoz gibi dergilerde yayınlandı. Pişmiş Kelle, Avni ve Dıgıl dergilerinde çizdiği karikatürler ve Yeşilçam Sinemasıyla dalga geçen Duka Film öyküleriyle beğeni topladı. L-Manyak Dergisinde çizmeye başlayıp Lombak Dergisinde devam ettiği Kunteper canavarı ile popüler oldu. Lombak, Penguen ve Kemik gibi dergilerde çizdiği Üzeyir ve Macerayı Seven Adam tipleri de sevildi. Kendisi gibi karikatürist olan kardeşi Bülent Üstün'ün 2006'da çıkarttığı Fermuar dergisi'nde çizdi. Halen Uykusuz Dergisinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Cihan Demirci
(d. 1963, İstanbul),
Türk karikatürist, mizah yazarı, gazeteci, senarist.
Cihan Demirci, ilk ve orta öğreniminden sonra 1980'de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Tekstil Bölümüne girdi. Bu bölümden ön lisans aldıktan sonra bir süre MSÜ- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde okuyan Demirci son olarak Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümünde eğitimine devam etti.
Kendi kuşağından pek çok mizahçı gibi Oğuz Aral'ın Gırgır dergisinden yetişti. Mesleğe 15 yaşındayken karikatür çizerek adım atan Cihan Demirci'nin ilk karikatürleri 1978 yılında Fırt dergisinde yayınlandı. İlk imzalı mizah yazısı Haziran 1980'de Gırgır dergisinde çıktı.
Profesyonel mizah yazarlığına 1981'de Ses dergisinin Atmaca mizah ekinde başladı. Daha sonra 1982-1986 yılları arasında Güldürü Üretim Merkezi'nde (GÜM) Türk Mizahının en önemli ustalarıyla birlikte çalışma fırsatı bulan Cihan Demirci bu dönemde Güneş, Hürriyet, Milliyet, Gümgüm gazetelerine yazıp çizdi ve çeşitli televizyon programlarında metin yazarlığı yaptı.
Sonrasında Gırgır, Fırt dergilerinde çalışan Demirci 1988-89 arasında Gazete adlı gazetede köşe yazarlığı yapıp bu gazeteye Mazete adında bir mizah eki hazırladı. 2 yıla yakın bir süre Paris'te yaşadı. 1992-93'te Milliyet Yayınlarında Yorgan, EP, Hey dergilerinde çalışan Cihan Demirci, Günaydın gazetesine Pes adında bir mizah eki hazırladı.
1996'da bir grup arkadaşıyla Panik adlı mizah dergisini çıkardı. 1995'te Cumhuriyet'te başladığı Laforizmalarını 1997-2002 arasında Milliyet'te Melih Aşık'ın köşesinde sürdürdü. 1999 yılında Radyo Cumhuriyet'e Damdaki Mizahçı adlı bir radyo programı hazırladıktan sonra 2000 yılı başlarında Takvim gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.
2002-2004 yılları arasında 3 yıl boyunca TRT-FM radyosuna 157 bölüm süren mizahi bir radyo programı hazırlayıp sundu. 2002-2003 yıllarında Karikatürcüler Derneği'nin genel sekreterliğini üstlendi. Miço ve Mobidik adlı çocuk dergilerine, Radikal-İki, Birgün-Pazar eklerine, İle, Karikatür, İmge-Öyküler gibi dergilere yazdı. 2001-2003 yılları arasında Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde Mizah Kültürü adlı dersin öğretmenliğini yaptı.
Son 15 yıl içersinde 750'ye yakın söyleşi, panel, konferans, seminer, workshop, sergi, imza günü gibi pek çok kültürel etkinliğe katılan Demirci, Türkiye'yi kültürel anlamda dolaşmayı sürdürüyor. Son yıllarda Cumhuriyet-Kültür sayfası, Bizden Haberler, Forum Edebiyat gibi dergilere yazdı.
Yarattığı kendine özgü mizah tarzıyla, Türkçeye ve argoya başta Geyik Muhabbeti olmak üzere pek çok deyim, terim ve kelime kazandırmış olan Cihan Demirci'nin ilki 1985'te olmak üzere bugüne kadar yayınlanmış 38 kitabı 300.000'i aşan bir satışa ulaştı. Bugüne dek 11 kez karikatür sergisi açan Cihan Demirci, Mizah Üretenler Derneği tarafından ilk kez verilen Mizah Ödüllerinde 2005 Yılının En İyi Mizah Yazarı ödülüne layık görüldü. 2009'da çizerliğinde 31, yazarlığında ise 29. yılına ulaşan mizahçının "Damdaki Mizahçı" adıyla kişisel bir blog sitesi bulunuyor. "Mizah Haber" adlı sürekli güncellenen bir internet blogunun da yayın yönetmenliğini yapıyor.
Gürbüz Doğan Ekşioğlu
Emrah Ablak
Erdoğan Bozok
Adil Nuri Erkoç
Ersin Burak
Ersin Karabulut
Dağıstan Çetinkaya
(1970, Kırıkkale),
Türk karikatürist, illüstratör.
1970'de Kırıkkale'de doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'nden 1998'de mezun olmuştur. İlk kişisel sergisi olan 1993'te Karikatür ve Mizah Müzesi'nde açılan çalışmasını diğer kişisel sergileri izledi. Uluslararası karikatür yarışmalarına katılarak 1990, 1993 ve 2002 yıllarında bu yarışmalardan ödüller aldı.
Karikatür, illüstrasyon ve grafik tasarımları ile Gırgır, Cıngar, Hıbır, Ustura gibi mizah dergilerinde; İzlenim, Aksiyon, Yeni Asya, Hürriyet, Zaman ve DMG Magazines gibi basın organlarında yer aldı. Zaman gazetesinin 2007'de yayından kalkan haftalık eki Arkadaşım Dergisi'nde çizgi editörlüğü yaptı. Zaman Yorum sayfalarında yayımlanan illüstrasyonlarını ve "Kral ve Soytarı" adlı çizgi bantlarını hâlen sürdürmektedir.
Gürbüz Doğan Ekşioğlu
(eserlerinde kullandığı imzası Gürbüz) uluslararası üne sahip Türk karikatür ve grafik sanatçısı.
1954 yılında Mesudiye'de doğdu. Mesleki öğrenimini İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu'nda (günümüzde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) gördü. Halen aynı okulda yardımçı doçent olarak ders vermektedir.
1977 yılından beri karikatür çalışmaları yapan Ekşioğlu, 2006'ya kadar 23'ü uluslararası olmak üzere, toplam 64 ödül kazandı. Türkiye'de ve yurtdışında pek çok karma serginin yanı sıra, biri New York'ta olmak üzere 9 kişisel sergi açtı. Atlantic Monthly, New York Times gibi gazete ve dergilerin yanı sıra, New Yorker dergisinin kapağında üç kez, Forbes dergisinin kapağında bir kez çalışmaları yayınlandı.
11 Eylül 2001 Saldırılarının yıldönümü baskısında New Yorker kapağında yayınlanan karikatürü ile hafsalarda yer eden özel bir başarı kazandı.
16 Mayıs 2011 Tarihli New Yorker deregisinin kapağı yine Gürbüz Doğan Ekşioğlu tarafından çizilmiştir. "Erasing Osama" isimli Illustrasyon çalışması Osama Bin Ladin'in A.B.D. tarafından öldürülmesi üzerine yapılmıştır.
Emrah Ablak'
(d. 1972, Zonguldak),
Türk karikatürist, çizgiromancı.
Sivas'ın Divriği ilçesinin Cürek kazasında ilkokula başladı, Karabük'te bitirdi. Ortaokul ve liseye Ankara'da devam etti. Yıldız Teknik Üniversitesi, Makina Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi.
Çizerliğe Avni dergisinde başladı. Daha sonra Dıgıl, Fos, Parazit, Biber, HBR Maymun, L-Manyak, Lombak, Kemik, Penguen adlı dergilerde çalıştı. İlk çizdiği karikatür köşelerinden itibaren ana akım anlayışın dışında, absürd komik espirileriyle dikkat çekti. L-Manyak'ta çizdiği Psiko ve daha sonra Psiko ile benzer konseptte Lombak'ta çizdiği Tübitak isimli çizgi roman serisi ile popüler oldu. Tübitak'ta Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu içerisinde kurguladığı bir profesör ve bir temizlikçinin tezatlığını kullanarak mizah ve maceraya dayalı öyküler yaptı. Halen Uykusuz dergisinde karikatür köşesi ve Jamal isimli bir bant karakter çizmektedir.
Erdoğan Bozok
(d. 1932)
Türk karikatürist
Kabataş Erkek Lisesi mezunudur. Sanatçının karikatür serüveni, ilk çalışmalarının Doğan Kardeş çocuk dergisinde yayımlanması ile başladı. Daha sonra karikatürleri Dünya, Milliyet, Bizim Gazete, Akbaba, Çivi, Çarşaf, 2000'e Doğru, gazete ve dergilerinde yayımlandı. Sergiler açtı. Uluslararası yarışmalara katıldı. Kazandığı ödüllerden en önemlisi Altın Ezoptur (Gabrova/Bulgaristan-Büyük ödül, 1973). Bir karikatürü 1985 yılında Belçika'da yayımlanan 25 yılın en iyi 60 karikatürü albümüne alındı.
Daha önce Çizgiler, Modern Çağ ve Rastgele isimli üç kitabı yayımlanmıştır.
Erdoğan Bozok çeşitli dönemlerde Karikatürcüler Derneği yönetiminde görev almış, 1992'de de Başkanlık yapmıştır. Kurulduğu 27 Şubat 1989 tarihinden itibaren Karikatür ve Mizah Müzesi'nde yönetici olarak görev yapmaktadır.
Adil Nuri Erkoç
(eserlerinde kullandığı imzası Eflatun Nuri, bazı kaynaklarda Eflatun Nuri Erkoç şeklinde de anılır, d. 1927 - ö. 3 Mayıs 2008)
Türk karikatürist.
1927 yılında doğdu. Bir süre Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde sanat eğitimi gördükten sonra 1942 yılında Akbaba dergisinde ilk eserini yayınladı. Elli yılı aşkın sanat hayatı boyunca, ilk dönemlerde Medet, Marko Paşa, Melun Paşa gibi dergilerde, son dönemlerde Leman, Öküz, Yeni Harman ve Kaçak Yayın dergilerinde çalıştı. Karikatürleri yurtdışında da yayımlanan ve ödüller alan Erkoç, anılarını 2005 yılında "Benim adım Eflatun" başlığı altında kitaplaştırdı.3 Mayıs 2008 günü vefat etti.
Ersin Burak,
1946 yılı Adapazarı doğumlu sanatçı, çizerliğinin ilk yıllarında reklam ajansı işleri yanında çeşitli dergilerde çeşitli çizimler yaptı.
İlk olarak, ağabeyi Sezgin Burak tarafından çizilen Tarkan dergisine resimlediği kapak ve orta sayfa çizimleriyle dikkat çekti. Güzel Sanatlar Akademisi mezunu sanatçı, Sezgin Burak ve halasının oğlu Faruk Geç (1931) gibi çizgi romana gönül verdi.
Sezgin Burak'ın Hürriyet gazetesinde yayına başlayan Bizimkiler isimli çizgi bandının çizimlerini, ağabeyinin italya'ya gitmesi üzerine 1965 yılında üstlendi. 1978'de Hürriyet gazetesinde yayınlanan belgesel çizgi romanı Çanakkale Geçilmez, Ersin Burak'ı sektörün ustaları arasına soktu.
2005'te Rodeo Yayıncılık'la çalışmaya başlayan Burak'ın, Hz. Muhammed(s.a.v)'in doğumuna kadarki süreci işlediği dört sayfalık kısa bir belgesel çizgi romanı Rodeo Strip'in 11. sayısında yayınlandı. aynı günlerde, Çanakkale Geçilmez de Rodeo tarafından albüm formatında basıldı ve gerçekleştirilen organizasyon sonucu İtalyan yayıncı Sergio Bonelli Editore'nin Volto Nascosto (Gizli Yüz) serisinde Ersin Burak çizer olarak görev aldı.Toplam 14 sayılık serinin 3 albümünü,eserin yazarı Gianfranco Manfredi'nin senaryolarıyla çizdi.
Ersin Karabulut
(d. 3 Haziran 1981, Eminönü, İstanbul)
Türk çizgiromancı.
3 Haziran 1981'de İstanbul'da doğdu. Öğretmen birer anne babası ve kendinden dört yaş büyük bir ablası vardır. Bayrampaşa ilköğretim okulunu ve Vatan Anadolu Lisesi'ni bitirdi. 16 yaşında ilk karikatürü, Pişmiş Kelle dergisinde yer bulduktan sonra aynı dergide bir süre köşeleri de yayınlandı. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik bölümüne girdi. İkinci sınıfta Lombak dergisinde ve daha sonra da Penguen dergisinde çizmeye başladı. 2007 Ağustosunda, Yiğit Özgür ve Memo Tembelçizer gibi bir grup çizerle birlikte, yeni bir dergi çıkartmak üzere, Penguen'den ayrılmış ve 5 Eylül 2007' de Uykusuz adlı dergiyi çıkarmaya başlamışlardır.
Lombak'ta çizdiği Yeraltı Öyküleri başlıklı çizgi romanları beğenilse de asıl popülerliği Penguen'de çizmeye başladığı ve Uykusuz'da sürdürdüğü çizgi öykü tarzındaki Sandık İçi isimli köşesi sayesinde kazandı. Bu köşede kendi hayatından kesitlerle hayata bakışını, kendi doğrularını ve insanlar arası etkileşimleri başarıyla işlemesi sonucu okurlarıyla yakın bir ilişki kurabilmiştir. Son zamanlarda Türk mizah sevenleri tarafından büyük ilgi görmekte ve tanınmaktadır. Sandık içi köşesinin yerine arada bir, daha sonra kitap olarak da yayınlanmış Sevgili Günlük gibi farklı öyküler de çizmektedir.
Faruk Bayraktar ya da kullandığı takma isimle Faruken Bayraktare
(d. 1965, Bosna)
Türk karikatürist.
Ailesiyle küçük yaşta Türkiye 'ye göç eden Boşnak asıllı Faruken Bayraktare 1989'da Marmara Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü'nden mezun oldu. İlk karikatürleri Çarşaf, Horoz gibi dergilerde yayınlandı. Pişmiş Kelle dergisinde çizdiği Rezil-i Rüsvan bant tipi ve absürd fantastik tiplemelerin yer aldığı Kravisni Tol Tol karikatür köşesiyle popüler oldu. Bu yıllarda karikatürlerinde kullandığı "gelenzi-gidenzi kalıbı" olarak bilinen deforme mizahi konuşma biçimi gençler arasında yaygınlık kazandı. Rezil-i Rüsvan karakterini Lombak dergisinde sinema filmi parodisi konseptli bir çizgi roman'a dönüştürerek tekrar beğeni topladı. 2002 yılından bu yana Hürriyet Gazetesinde Sütaş markası sponsorluğunda çizmekte olduğu inekli karikatürlerle hitap ettiği kitleyi genişletti.
Fatih Okta
(d. 1965, İstanbul çeşitli dergilerde çizgi romanlar hazırlamış Türk bir çizerdir.
Çocuk yaşlarında başladığı çizerliğe Haydarpaşa Lisesi yıllarında profesyonel olarak devam etti. Sonrasında çeşitli günlük gazetelerde yine çizerlik, grafikerlik ve sayfa sekreterliği yaptı. Çeşitli mizah dergilerinde karikatür ve çizgi romanlar çizen Okta, 1980'lerin sonundan itibaren bir basın ajansı aracılığıyla Alman dergilerine çizgi romanlar yazdı ve çizdi; karikatürler ve illüstrasyonlar yaptı. Doksanlı yıllarda ise İtalya'da çeşitli ajanslarda ve yayınevlerinde görev aldı. Aynı zamanda Türkiye Çocuk dergisine de çizgi romanlar hazırladı ve yine çizgi roman dergilerine kapaklar çizdi, bu dergiler için çeviriler yaptı.
Gani Müjde
(d. 27 Kasım 1959, İstanbul),
Türk yazar, karikatürist, senarist, yönetmen, sunucu.
Güngören İzzet Ünver Lisesi ve Mimar Sinan Üniversitesi Sinema - Televizyon Bölümü mezunudur.
Kosova-Prizren göçmeni bir ailenin dördüncü ve son çocuğudur. Lise yıllarında karikatüre olan ilgisi nedeni ile Gırgır dergisine gidip gelirken zamanla dergide çalışmaya başladı. Sekiz yıla yakın bir süre Gırgır ve Fırt dergilerinde çalıştı. Laklak adlı dergide bir süre editörlük yaptı. Sonra bir grup arkadaşı ile birlikte ayrılıp Limon dergisini kurdu. Bu dergide "Peynir Gemisi" başlığı altında sürekli yazılar yazmaya başladı. Tükenmezkalem adlı bir yazım ve prodüksiyon şirketi kurdu.
Sanatçı Belma Canciğer ile evlidir. Ece Su ve Arda adında iki çocuğu vardır.
Gökhan Kalafat
(d. 28 Mart 1980 - İstanbul)
Karikatürist, İlüstrator.
Çocukluk yıllarını Gaziantep ve Karabük'te geçirdi. Orta halli bir ailenin en küçük bireyi olan Kalafat, resim çizmeye çok küçük yaşlarda başladı. Yaşıtları top oynarken, evde oturup karikatür ve resim yapmaktan büyük mutluluk duyuyordu.
1996 yılında, ilk kez bir karikatürü Gırgır dergisinde yayınlandı. Daha sonra bu dergiye kadrolu olarak girse de, kendi isteği ile 1998 yılında dergiden ayrıldı. 2000 yılında Marmara Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümüne girdi. 2003 yılında, HomeTechnology dergisinde, teknolojik ev cihazları ile ilgili ilüstrasyonlar yaptı. 2004 yılında üniversiteden mezun oldu.
Güneri İçoğlu
(d. 1965, Sivas)
karikatürist, çizer.
İlk çizgi deneyimlerini "çiçeği burnunda" karikatürcü olarak Gırgır dergisinde edinen Güneri İçoğlu, daha sonra Limon ve Leman dergilerinde çalıştı.
Çizgilerinin dışında gülmece yazıları da yazan İçoğlu, Gönül Adamı ve Dumur Detayları köşeleriyle tanındı. Ney'e olan tutkusuyla bilinen çizer, karikatürlerinden oluşan dokuz kitap çıkardı.
Gürcan Yurt
1973 Ankara
nüfusa "Özgür Yurt" ismiyle kaydoldu ve 5 yaşına kadar bu ismi taşıdı. 12 Eylül öncesi olaylarının baskısı altında ismi 1978 yılında mahkeme kararıyla "Gürcan" olarak değiştirildi. 1980-84 yılları arasında Almanya' da yaşadı. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara' da tamamladı. Gençlik yıllarını geçirdiği Ankaragücü tribününde tek bir şampiyonluk bile göremedi.
İlk karikatürleri 1992' de Gırgır, Avni, Hıbır, Deli ve LeMan dergilerinde yayınlandı. 1997 yılında L-Manyak dergisinde "Robinson Crusoe & Cuma" öykülerini yazıp çizmeye başladı. 1998 yılında Eşkişehir Anadolu Üniversitesi, İletişim Bilimleri Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümünden mezun oldu. Çeşitli reklam ajanslarında 3 yıl reklam yazarlığı yaptı. 1999-2000 kışında son yılların en soğuk kışı yaşanırken Türkiye' nin en soğuk noktalarından biri olan Sivas Temeltepe' de askerliğini yaptı. 2001 yılında da "Cabbar Baba 0070" tiplemesini yaratarak, 2 yıl bu serinin öykülerini yazdı. "Robinson Crusoe & Cuma" serisine ait 8, "Cabbar Baba 0070" serisine ait de 2 kitabı yayınlandı. 2005 yılında genç mizahçı adaylarına profesyonellik yolunu açmak için LeMan PaF Takımı'nı kurdu ve bu takımın antrenörlüğünü yapmaya başladı. Başına aldığı en büyük bela O-HAA dergisi editörlüğü oldu...
Mehmed Baha
Mehmet Çağçağ
Memo Tembelçizer
Meral Onat
Metin Demirhan
Metin Üstündağ
Murad Gümen
Murat Kürüz
Musa Kart
Mustafa Bora
Mustafa Eremektar
Münif Fehim Özarman
Kemal Aratan
(d. 1965, Kırklareli, Türkiye)
Türk karikatürist, çizgiromancı.
1985'te Gırgır dergisinde "Ucube Karikatürler" köşesinde karikatür çizmeye başladı. 1986'da bir grup arkadaşı ile Limon dergisini kurmak için Gırgır'dan ayrıldı. Limon'da İhtiyatsız adam tipini çizmeye başladı. Daha sonra dönem dönem Gırgır, Avni, Dıgıl, Pişmiş Kelle ve Leman dergilerinde çalıştı. Dıgıl'da Galip Tekin'in yazdığı, döneminde çok popüler olan Vah Vahap Vah tipini, Pişmiş Kelle'de [Bi Gece Daha] serisini yazdı ve çizdi. Halen Leman'da karikatür çiziyor, Bilgi Üniversitesi Sinema Bölümü'nde Barış Pirhasan'la birlikte Storyboarding and Scriptwriting dersi veriyor. Mart 2010'da karikatürlerinin orijinallerinden oluşan "Geçip Giderken" isimli bir sergi açtı.
Kemal Aratan, ilk çizmeye başladığı andan itibaren çizgisinin yeniliği, dinamikliği ve espirilerinin sıradışılığı sebebiyle gençler tarafından çok sevildi. 80'li yıllarda İhtiyatsız Adam'da ve diğer çizgiromanlarında sergilediği çizgi ve anlatım tarzı ile kendinden sonra gelen 90'lı yılların karikatürist kuşağı üzerinde derin bir etki bıraktı.
Kemal Gökhan Gürses
(d. 1964, İstanbul),
Türk karikatüristtir.
Babası, Türk sinemasının en çok film çeken yönetmenlerinden Muharrem Gürses'tir. Atilla Arcan adıyla tanınan komedyen Atilla Gürses'in kardeşidir.
Gürses 1976-1978 yılları arasındaki amatörlük döneminin ardından 1978 yılının ilkbaharında Mikrop dergisinde profesyonel çizerliğe başladı. Daha sonra sırasıyla Gırgır, Fırt, Atmaca dergilerinde çizdi. Gençlik ve Toplum dergisinde hem yazarlık, hem çizerlik yaptı. 1984 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nde önce siyaset eki çizerliği, ardından 1993'e dek süren bant çizerliği yaptı.
Gürses'in Cumhuriyet Gazetesi'nde çizdiği bant,Ağaç Yaşken Eğilir adını taşımaktaydı. Bu çalışmalarını kitaplaştırmıştır.
Hürriyet Gazetesi için daha sonra TV dizisi de çekilen Zontelektüel Abdullah adlı çizgi romanını çizerken, ek iş olarak Deli dergisinin kuruculuğunu ve çizerliğini yaptı, Doğan Kardeş'te Dedem ve Ben çizgi romanlarını hazırladı.
1997'den itibaren Radikal Gazetesi için Şu Benim 35 Yaşım ve Şu Benim 35 küsür yaşım adlı çizgi bantlar hazırladı. Bu çizgi bantlarda ilk gençliğini 12 Eylül döneminde yaşamış, daha sonra tüketim toplumunun bir parçası olmuş bireylerin yaşamını anlattı. Aynı gazetede çizdiği Obezler çizgi bandı ile "ötekileştirilen" şişmanların hikâyesini, Histanbul hikâyesi ile İstanbul kentini çizdi.
Kırkından Sonra adlı çizgi romanında kadın kahraman Aslı ve hayatına giren kırkını aşmış erkekler yoluyla kadın-erkek ilişkilerini, farklı kuşakların yaşamlarını anlatmıştır.
2005 yılında başlayan Ayşegül Savaşta adlı çizgi bandında kadın savaş muhabiri Ayşegül'ün maceraları yoluyla Irak Savaşı'nı ve Lübnan'daki gelişmeleri çizgi yoluyla aktardı.
Bu romanı aynı gazetede 2 yıl kadar sürdürdü, 4 yeni hikâye çizdi. Bu onun bu dönemdeki son çizerlik çalışmasını oluşturdu. garajistanbul için yazdığı daha önce Cumhuriyet gazetesinde kısa bir çizgi roman olarak yer almış "histanbul"u bu kez oyunlaştırdı. Bu oyunla 9.Lions Tiyatro Ödülleri'nde "En iyi oyun yazarı" ödülü aldı. Aynı oyun İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri'nde Jüri Özel Ödülü'ne ve En İyi Dekor Ödülü'ne değer bulundu. Halen kurucusu olduğu Mucizeler Dükkanı reklam ajansında grafik tasarımcılık ve yöneticilik yapmaktadır.
Latif Demirci
1961 İstanbul doğumlu karikatüristtir.
Kariyerinin başlangıcında Gırgır ve Fırt dergilerinde çalışmıştır. 80'li yıllarda Fırt'ta Tarzan ve Gırgır'da espirilerini Behiç Pek'in bulduğu Muhlis Bey tiplerinin çizeri olarak ünlenmiştir. Kurucularından olduğu Hıbır ve onun devamı HBR Maymun dergilerinin kapanmalarından sonra mizah dergiciliğini bırakarak gazetelerde çalışmaya başlamıştır. Halen Hürriyet gazetesinde de çizimleri yer almaktadır. 'Pres bey' 'evli ve cepli' onun çizdiği karakterlerdir. Ayrıca Kelaynaklar'ın yaratıcısı Uğur Aktaş'ın ustasıdır.
Mehmed Baha
(asıl adı Mehmet Bahaddin)
1880'de İstanbul
Karagöz gazetesinde ressam ve karikatürist olarak çalışmıştır. Karikatür çalışmalarıyla çok büyük başarı elde eden Mehmed Baha Bey, 1928 yılında vefat etmiştir.
Mehmet Çağçağ
(d. 1959, Şebinkarahisar, Giresun - )
ünlü bir Türk karikatürist dir.
1959 yılında Şebinkarahisar 'da doğdu. İlköğrenimini Şebinkarahisar İstiklal İlköğretim Okulu nda tamamladı. Resim çizmedeki yeteneğinden dolayı Ortaokuldaki resim öğretmeni Hakan Taşkıran'ın yönlendirmesi ile Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi nde resim eğitimi aldı. Üniversite yıllarında karikatür çizmeye başlayan Çağçağ'ın o yıllarda tirajları oldukça yüksek olan Gırgır ve Fırt dergilerinde karükatürleri yayınlandı. Beş yıl Oğuz Aral ve kardeşi Tekin Aral ile beraber çalıştı. Gecekondu, göç, apartman hayatı, kültürel çatışmalar, kentleşme gibi konularda çizimler yaptı. Daha sonra bir grup çizer arkadaşlarıyla Gırgır dan ayrılarak Limon dergisinin kuruluşunda yer aldı. Çağçağ Limon - Leman ekolünün yaratıcılarındandır. Bugün Türkiye 'nin tirajı en yüksek mizah dergilerinden olan Leman ve L-Manyak 'ta çizmeye devam etmektedir. Ayrıca Harala Gürele başlığı altında güncel yaşamla ilgili Leman Dergisinde farklı çizimlerini insanlara yansıtmaktadır. Çağçağ evli ve bir çocuk babasıdır. Şu an halen Leman da devam etmektedir. 1 Mart 2009 tarihinde yayın hayatına başlayan Gazete Habertürk'te günlük karikatür çizmektedir.
Mehmet Çilingir ya da kullandığı takma adla Memo Tembelçizer
(d. 1972, İstanbul, Türkiye),
karikatür, resimleme ve grafik alanlarında çalışan Türk çizer ve mizahçıdır..
Mehmet Çilingir 1972'de İstanbul'da doğduktan sonra, lise öğrenimini Gaziantep Anadolu Lisesi'nde yaptı. 1989'da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümüne girdi. Aynı yıl, amatör düzeyde çizdiği karikatürler, mizah dergisi Limon'da yayımlandı.
Yapıtlarında Memo Tembelçizer takma adını kullanan Çilingir, Pişmiş Kelle dergisine girdi. Yüksek öğrenimini yapmak üzere girdiği grafik bölümünden ve daha sonra başladığı heykel bölümünden devamsızlık nedeniyle atıldı.
1994 yılında Sabah gazetesi'nde grafikçilik, resimlemecilik ve vinyetçilik yaptı. Bu çalışmalarını daha sonra Yeni Yüzyıl, Ateş, Power Ekonomi, Business, Globus, Milliyet, Dünya ve Gentleman' de sürdürdü.
Mizah alanında Pişmiş Kelle dergisinde yaptığı çalışmaların ardından, Gırgır, H.B.R maymun, L-Manyak, Lombak, Penguen, Kemik ve Fermuar gibi mizah dergilerinde etkinlik gösterdi.
2004'te yaptığı Beyoğlu konulu heykel ile "Beyoğlu 14-18" adlı karma sergiye katıldı.
En bilinen yapıtları L-Manyak Şehitleri, Lombak Şehitleri, Aşık Memo, Rrospu Çocuğu Memo, Ben Bir Eşşeğim, "Utanmadan İddia Ediyorum", "Makul Koca Memoşko" adlı çizgi romanları, MAST-DER, Biraz da Yiğrenelim adlı hikâyeler ve Köşe Bu Boru Değil, Eşşek Cenneti, Yağlı Geçmiş Zaman adlı karikatür köşeleridir. Bu yayınlanmış yapıtlardan oluşturulmuş altı adet çizgi roman albümü ve bir adet hikâye kitabı bulunmaktadır.
Şu an, kurucularından olduğu Uykusuz adlı karikatür dergisinde yazmaya ve çizmeye devam etmektedir.
1 Mayıs 2010 tarihinde baba olmuştur.
Meral Onat
(11 Temmuz 1960, Üsküdar)
Türk kadın karikatür sanatçısı.
1960 yılında İstanbul Üsküdar'da doğdu. Lise yıllarında Gırgır Dergisi'nde Gırgıriye sayfasında Özden Öğrük ile birlikte çizmeye başladı. Lise sonrası Ankara Hukuk Fakültesi'ni kazandığında bir kaç yıl dergiden uzak kalmak zorunda kaldı. 1980 Darbesi sırasında İstanbul Hukuk Fakültesi'ne geçiş yaptığında tekrar çizmeye başladı. Okulu bitirerek aynı zamanda avukatlık yapmaya başladı.
Lak lak, Gırgır ve Fırt dergilerinde devam etti. Daha sonra, Hıbır, Öküz, Kazandibi, Kadayıf, Vatan Gazetesi ve Penguen'de çizdi. Yurtiçi ve yurtdışı sergilere katıldı. Karikatürlerinin bir kısmını topladığı Kadınlar Hamamı, Öküz'de çizdiklerini içeren Sen Gülümse adlı kitabı ve Çanakkale Geçemediler adlı resimli roman kitabı yayınlandı.
Metin Demirhan
(1965, İstanbul - 1 Kasım 2007, İstanbul),
Türk sinema yazarı, kısa film yönetmeni ve karikatürist.
Profesyonel meslek yaşamının karikatürle ilgili cephesinde "Kozmo Fare" gibi kendi yarattığı bazı çizgi karakterlerle; sinema yazarlığında ise özellikle "B-film" denilen, gösterime çıktıkları ilk zamanlarda çok fazla ilgi görmeyip küçümsenmiş, ancak sonraki dönemlerde ise "kült yapıt" düzeyine erişmiş düşük bütçeli yerli ve yabancı sinema filmleri konusundaki uzmanlığıyla tanınmıştır.
Demirhan, 1965 yılında İstanbul'da doğdu. Gaziosmanpaşa Plevne Lisesi'ni bitirdi. Lise yıllarından itibaren uğraştığı karikatür sanatına ilişkin çalışmalarını Semih Balcıoğlu ve Raşit Yakalı gibi iki ustanın da desteğiyle Pişmiş Kelle, Çarşaf, Gırgır, Fırt gibi popüler mizah dergilerine taşıyarak profesyonel çizer oldu. Aynı süreçte, sinema sanatının tutkuyla bağlı olduğu korku, gerilim, fantazi gibi alt türleri üzerine de uzun yıllar boyunca araştırmalar yaptı; yazdığı makaleler ve kitaplarla bu türlere dair az bilinen ya da artık bütünüyle unutulmuş B-sınıfı filmleri gün ışığına çıkardı. 80'li ve 90'lı yıllar boyunca, anılan kategoride filmler üzerine yazdığı yazılar, yayımladığı "fanzin" türü dergiler, düzenlediği film gösterimleri ve katıldığı radyo ve TV programlarıyla uluslararası sinema kamuoyunda "trash movie" (çöplük sineması), "underground cinema" (yeraltı sineması) ya da "fantastic cinema" (fantastik sinema) gibi adlarla tanımlanan bu alt-türün ülkemizdeki en derin uzmanlarından birine dönüştü. İngiliz yazar Pete Tombs'un, bütün dünyada büyük bir ilgiyle karşılanan ve içeriğinde de Türk fantastik sinemasına önemli bir bölüm ayrılan 1998 tarihli "Mondo Macabro" (Türkçede: "Fantastik Filmler") adlı kaynak kitabı için Türkiye ayağında danışmanlık yaptı; kitabının Türk sinemasına ilişkin bölümlerini hazırlamak üzere İstanbul'a gelen Tombs'un Yeşilçam'daki emekli yönetmenler ve oyuncularla yaptığı bütün görüşmeleri bizzat organize etti. Ayrıca, yazara kendi alanında eşsiz olan arşivindeki yüzlerce kare fotoğrafı ve kişisel bilgilerini aktardı.
1999 yılında, sinemada benzer konulara meraklı bir diğer isim, İtalyan asıllı Türk yazar Giovanni Scognamillo ile birlikte "B-filmler" konusunda ülkemizde şimdiye kadar yazılmış en kapsamlı kaynağı oluşturan "Fantastik Türk Sineması" adlı eseri yazdı. Kabalcı Yayınları tarafından çıkartılan bu kaynak kitabı sonradan, Türk sinemasının cinseliğe bakışının ayrıntılı bir tarihçesi sayılabilecek "Erotik Türk Sineması" adlı bir başka çalışma takip etti.
2000'lerde, dünyanın dört bir köşesinden Türk sinemasıyla, özellikle de Yeşilçam yönetmenleri tarafından çekilmiş B-sınıfı korku, gerilim, serüven, western ya da bilim-kurgu filmleriyle ilgilenen yabancı sinema araştırmacılarının Türkiye'deki en öncelikli danışmanı, yardımcısı ve de bilgi kaynağına dönüşen Metin Demirhan, kült filmlerimizi dünyaya tanıtma yönündeki gönüllü çabalarını 2005'den itibaren Yunanlı DVD yapımcısı Vassilis Barounis ile işbirliği yaparak sürdürdü. Onar Film adlı dağıtım şirketi üzerinden, bazı Türk fantastik filmlerini Metin Demirhan'ın süpervizörlüğünde Yunanistan pazarında piyasaya süren Barounis, özellikle yapımcı-yönetmen Yılmaz Atadeniz'e ait "Killing" filmlerinin yıllar sonra yeniden günışığına çıkmasını sağladı. Türkiye'den satın aldığı filmlerin eski kopyalarını dijital teknolojiyle onaran ve bu filmlerin DVD menülerine halen hayatta olan kimi Türk oyuncularla, yönetmenlerle, sinema yazarlarıyla yapılmış söyleşiler ekleyen Onar Film, özgün dili Türkçe olan, fakat aynı zamanda Yunanca ve İngilizce altyazıya da sahip pek çok Yeşilçam filmini dünya DVD pazarına sürdü.
2005 yılında, "Baltam Gelecek Kellen Gidecek" adıyla, "Teenslasher" ve "Gore" (genç kuşak karakterlerin çevresinde geçen bol kanlı korku ve gerilim filmi) tarzında bir filmin çekimlerine başlayan Metin Demirhan, "Türkiye'nin sıfır bütçeli ilk gerçek kült korku filmi" sloganıyla hazırladığı bu yapıtın çekim süreciyle 2007 yılı sonbaharına kadar uğraştı.
2007 yılı Ramazan Bayramı'nda ani bir beyin kanaması geçiren Demirhan, ciddi hayati risk taşıyan bu rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi altına alındı. Ancak, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak, 1 Kasım 2007 sabahı vefat etti.
Hiç evlenmeyen Demirhan, iyi düzeyde İngilizce bilmekteydi. Yazarın, 2007 yılında piyasaya sürülen, vefatına kadar çalıştığı mizah dergilerinde yayımlanmış çalışmalarını derlediği "Paslanmaz Metal Savaşçı" adlı bir de karikatür albümü bulunmaktadır.
Metin Üstündağ,
Türk karikatürist ve yazar.
Gırgır, Leman, Hayvan ve Penguen dergilerinde çalıştı.
Pazar Sevişgenleri, Pazar Sevişgenleri 2, Pazar Sevişgenleri 3 ve Denemeyenler adlı kitapları bulunmaktadır. Pazar Sevişgenleri adlı bir köşesine devam etmekte ve Penguen dergisi'nde yayın kurulu üyeliği yapmaktadır.
Murad Gümen ,
1954'te ailesiyle Türkiye'den ABD'ye göç eden ünlü karikatürist Sururi Gümen'in oğludur.
ABD'de Türk-Amerikan kökenli, çizgi romancı "Murad Gumen" olarak tanınıyor. Ünlü çizgi karakter Mickey Mouse'un da çizerlerinden biri olan karikatürist ve film yapımcısıdır.
1976'da "Erased Off", 1983'te televizyon dizisi "Renald Rap's Rambling with Renald Rap" filmlerinin senaryosunu yazdı, prodüksiyonunu üstlendi ve yönetti.
Murat Kürüz.
Türk çizer.
Gırgır ve Fırt dergilerinde 1977 yılında çizmeye başladı. 1985 yılında Limon dergisini dört arkadaşı ile kurdu. Sabah gazetesinde sekiz sene sürekli karikatür çizdi. Birçok derginin yönetmenliğini ve yönetmen yardımcılığını yaptı. Ulusal Radyo Tv'de Türker İnanoğlu ile altı sene çalıştı. Birçok dizifilme yazar olarak imza attı. Portakal Filmcilik şirketini kurup Başta 159 bölüm süren Gurbetçiler dizisini yazdı. Beş kitabı yayımlandı. Yurtiçinde ve dışında resim sergisi açtı. TRT Çocuk kanalında Karikatür Okulu adında bir programın yapımcısı ve çizeri.
Musa Kart
1954 yKonya'nın Yeniceoba ilçesi'nde doğdu.
İlk karikatürü 1974 yılında Ankara'da mühendislik eğitimi gördüğü yıllarda yayımlandı. Cumhuriyet Gazetesi'nin karikatür çizeri. Başbakan Erdoğan'ı kedi olarak çizdiği için kendisi hakkında dava açıldı. Hakkında açılan davada önce tazminat ödemeye mahkûm edildi. Yargıtay'ın araya girmesiyle bu karar bozuldu ve dava düştü. 2006'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü'nü aldı
Mustafa Bora,
1960 Zile doğumlu.
D.E.Ü. B.E.F. Resim bölümü mezunu.
İlk karikatürü 1975 yılında 'Gırgır' dergisinde yayınlandı. Ulusal ve Uluslararası bir çok ödül kazandı. Resim ve karikatür çalışmalarına devam etmektedir.
Mustafa Eremektar
(d. 28 Mart 1930, İstanbul - ö. 28 Mart 2000, İstanbul),
Mıstık adıyla tanınan Türk Karikatür sanatçısı.
Çizdiği Cemal Nadir Güler portresinin 15 Mart 1947'de Doğan Kardeş'te yayımlanmasıyla profesyonel iş hayatına atıldı. Yavrutürk, Milliyet Çocuk, Akbaba, Tef, Dolmuş dergilerinde ve Son Posta, Akşam, Vatan, Cumhuriyet, Yeni Sabah gazetelerinde karikatüristlik yaptı. 1950'de Mengü Ertel ve Berk Çalıkman'la San Organizasyon'u kurdu.
1962'den 1980'e kadar çizgi filmle de uğraştı. Çocuklara, özel bir önem veren Mıstık, Bizim Ali, Uzay Çocukları gibi tipler yarattı. Taş Devri karikatürleriyle ünlendi. Ayrıca çocuklar için çizdiği karikatürleri 40 Yılda Bir adlı bir kitapta topladı. Eserleri yurtdışında da yayımlanan Mıstık, 1973'te Gabrovo Uluslararası Karikatür Yarışması'nda özel ödül aldı.
Mustafa Eremektar, 2000 yılının 28 Mart'ında hayatını kaybetti.
Ölümünün birinci yılında Nişantaşı (İstanbul)'nda bir çocuk parkına adı verildi.
Münif Fehim Özarman
1899 İstanbul
ünlü tiyatro oyuncusu Ahmet Fehim Efendi'nin oğlu, karikatüristdir.
Raif Gökkuş
Ramiz Gökçe
Ratip Tahir Burak
Rıza Külegeç
Necmi Rıza Ayça
1914 Priştine doğumlu karikatürcüdür.
İlk karikatürleri 1928'de Cumhuriyet Gazetesi'de yayımlanmıştır.
Nehar Tüblek
(d. 1924 - ö. 1994),
Karikatürcü ve mizahçıdır.
Nehar Tüblek, Kabataş Erkek Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okudu. İlk karikatürü Amcabey'de çıktı. Hafta, Yavrutürk, Yeni Mecmua, Karikatür, Şaka, Akbaba, 41 Buçuk dergilerinde çizdi. Son Posta, Dünya, Akşam, Yeni Gazete, Hürriyet gazetelerinde siyasi ve kültürel karikatürlerini yayınladı. Gümüş Hurma, Altın Palmiye başta olmak üzere birçok ödül kazandı.
Nehar Tüblek 1924 yilinda Yugoslavya'nin Manastir kentinde dogdu. 1925 yilinda ailece Istanbul'a göç ettiler. Orta ögrenimini Kabatas Erkek Lisesi'nde tamamladiktan sonra I.Ü. Hukuk Fakültesine devam etti. Karikatüre 1943 yilinda lise siralarinda Gündüz imzasiyla basladi. (Gündüz, Osmanlica Nehar anlamina gelmektedir.) Ilk karikatürü, Cemal Nadir'in (Güler) Amcabey Dergisi'nde yayimlandi. Sonralari Hafta, Yavrutürk, Yeni Mecmua, Akbaba, Karikatür, Saka, Dolmus, Tef, Masaallah, 41 Buçuk, Çarsaf dergileri ile Son Posta, Dünya, Aksam, Yeni Gazete, Hürriyet, Günaydin gazetelerini çizdi. Yurt içinde ve yurtdisinda katildigi yarismalarda bir çok ödül kazandi.Yurt disinda kazandigi ödül ve karikatürler için karikatürleri bölümüne bakabilirsiniz. Yurt içinde ise 1959, 1965, 1966, 1967, 1968, 1971, 1972, 1973 Gazetecilik Basari Armagani. 1980, 1981, 1983, 1985, 1986, 1988 Karikatür dalinda Yilin Gazetecisi. 1969 ve 1975 yillarinda Nasreddin Hoca Senligi Diplomasi.Karikatürcüler Dernegi üyesi olan Nehar Tüblek 6 Mart 1995 yilinda Istanbul'da öldü.
Nuri Kurtcebe,
(d. 8 Ocak 1949 Yatağan, Muğla) çizgi-romancı, karikatürist.
Babasının subay olması sebebiyle çocukluğu İskilip, Hakkari, Rize, Turhal ve Denizli'de geçti. 1960 yılında İstanbul'a geldi. Lise son sınıfta babasını kaybeden Kurtcebe'nin eğitim masraflarını futbolcu Metin Oktay ödedi. 1970 yılında bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan Devlet Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin yüksek Resim bölümünü kazandı.
Bir reklam şirketinde karikatürist Yalçın Çetin'le beraber karton-film çizerken Oğuz Aral'la tanıştı ve Tekin Aral, Oğuz Alpleçin, Mim Uykusuz ve Ferit Öngören'le beraber Gırgır adlı mizah dergisinin ilk çekirdek kadrosunda yer aldı. Çizgi roman çizmeyi daha çok seven Nuri Kurtcebe, Gırgır'da ilk "Uyduruk Uzay Hikayeleri" başlığı altında kısa metrajlı bilim kurgu çizgi romanları üretmeye başladı.
1971'de Gırgır'da ünlü "Gaddar Davut" çizgi romanını çizmeye başladı. Bu kahraman, orta çağda yaşıyordu fakat farklı dönemlerde güncel olan ile paralel bir hayat sürdü. 1985'te İlhan İrem'in "Pencere Köprü ve Ötesi" müziğini resimledi. 1986 yılında Hürriyet Gazetesi'nde günlük "Mokok" karikatür tipini çizmeye başladı. 1990'da Limon ve Dıgıl mizah dergilerinde çizdiği Bilim Kurgu öykülerinden oluşan ve "İnsanın bu eşsiz gezegendeki serüvenini evrenin sonsuzluğuyla buluşturan boyut farkı" adlı özel çizgi-roman albümü yayımlandı.
Maganda kelimesinin isim babası olan Kurtcebe, 1994 yılında Gaddar Davut çizgi romanını ve "Sessiz sedasız" başlığı altında günlük politik karikatürlerini çizmeye başladı. 1996'da Uğur Mumcu'nun Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi adlı yazısını çizgiye döktü ve Uğur Mumcu Özel Ödülü'ne layık görüldü. 1997'den 1999'a kadar Cumhuriyet Gazetesi'nde çizdiği karikatürlerinden dolayı üç yıl üstüste "Yılın Hasan Tahsin"'leri ödüllerine layık görüldü. 2001'de Nazım Hikmet'in ünlü "Kuvayı Milliye Destanı"'nı çizgi-romana dönüştürdü ve aynı yıl Cumhuriyeti ve çağdaşlığı savunan çizgileriyle Çağdaş Eğitime verdiği katkılarından dolayı ÇEV (Çağdaş Eğitim Vakfı) Ödülü'ne layık görüldü. 2002'de Almanya Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından "yılın Atatürk'çüsü seçildi. 2006'da Anadolu kültürüne yaptığı katkılarından dolayı plastik sanatlar dalında truva kültür sanat ödülüne layık görülen Nuri Kurtcebe, halen Cumhuriyet Gazetesi'nde "Sessiz Sedasız" adlı köşesinde günlük karikatürlerini çizmeye devam etmektedir.
Oky
Asıl adı Oktay Gencer olan Türk çizgi romancı.
1969' da İstanbul' da doğdu. Çizerliğe genç yaşta Salata dergisinde başladı. Gırgır ve Fırt dergilerinde espirici ve karikatürist olarak çalıştı. Avni, Dıgıl ve Pişmiş Kelle dergilerinde kısa öyküler çizdi. L-Manyak dergisinde Zavallı Polat karakterini çizmeye başladı. L-Manyak' ta ve daha sonra Lombak' ta çizdiği Cihangirde Bi Ev serisiyle popüler oldu. Uykusuz' de çizdiği Çarpışma da en sevilen işlerinden biridir.
Çalıştığı Penguen dergisinden 2007'de ayrılıp Uykusuz dergisinin kurucularından oldu.
Prof. Dr. Oğuz Makal
(d. 1950 - Denizli) Sinema tarihçisi, yazar, yönetmen, karikatür çizeri.
İlk ve orta öğrenimini İzmir'de tamamladı, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu Radyo-TV Bölümü'nde öğrenim gördü. 1976 - 1979 yılları arasında Manajans/J.W.Thompson ve Pars/McCann Ericson reklam kuruluşlarında çalıştı. 1980 yılında Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Sinema-TV Bölümüne asistan oldu. Yüksek lisansını Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde, Doktorasını Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Türk Sinemasında İç ve Dış Göç Olayı tezi ile yaptı, Türkiye'de ilk sinema doktoru ünvanını aldı. 1987'de Yardımcı Doç. Dr., 1992' de Doçent ve 1997 yılında Profesör oldu.
Yansıma, Gerçek Sinema gibi dergilerde karikatürleri yayınlandı. Çeşitli sergiler açtı, 1975'te İtalya Vercelli Uluslar arası Karikatür Yarışmasında Başarı Ödülü kazandı. Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulunda görev aldı.
Uluslararası İzmir Film Festivali'ni (1988-2001) ve İEF Sinema Burada Film Festivali'ni (2001...) ve Beykent Üniversitesi'nde Türk Sineması Sevgi Günü etkinliğini kurdu, yönetti.
Dokuz Eylül Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Bölümleri'nde Lisansta Türk ve Dünya Sinema Tarihi, "Çağdaş Sinema", "Senaryo Yazarlığı", "Film Kuramı", "Film Dili-Analizi, "Göstergebilim"; Yüksek Lisans programında Türk Sinemasının Ekonomik ve Kültürel Sorunları, "Sinema Tarihi İlişkisi", "Sinemada Estetik", Doktora programında ise Sinema ve Diğer Sanat İlişkileri derslerini yürüttü. Günümüzde Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Sinema-TV(Türkçe) bölüm başkanlığı yapmaktadır.
Piyale Madra
(d. 1958, Ankara),
Türk karikatürist.
Ortaöğrenimini Ankara'da tamamladı, 1974'te Fransa'ya giderek eğitimini Grenoble'daki Ecole des Beaux-Arts'da sürdürdü. 1977'de D.G.S.A. Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksekokulu Grafik Bölümü'nü bitirdi. Grafik çalışmalarını 1981'de Stokholm'de sürdürdü.
Madra, önce "Piknik" bantlarıyla tanındı. Piknik 1982'de Milliyet'te başladı. Ardından yaklaşık 10 yıl boyunca Cumhuriyet'te yayınlandı. 1992'de ise Türkçe ve İngilizce olarak kitaplaştı.
Piyale Madra Ademler ve Havvalar'a 1994'te Yeni Yüzyıl gazetesinde başladı. Gazetenin 1998'de yayın yaşamına son vermesi ile Radikal'e geçen "Ademler ve Havvalar"ın ilk kitabı aynı yıl Yapı Kredi Yayınları'ndan çıktı. "Piknik"ler de "Ademler ve Havvalar" da çizgi film oldular. "Piknik"ler TRT1'de "Ademler ve Havvalar" NTV'de yayınlandı. Piknik yurtdışına da açıldı. Yayın haklarını İspanyol Televizyonu "Canal Metro" satın aldı.
Babası Mustafa Gülcügil İçişleri Bakanlığı yapmış ve 2008 yılında vefat etmiştir.
Raif Gökkuş
(d. 1956 Zara Sivas)
Türk ressam, karikatürist.
1973 yılında Ankara İşitme Engelliler gazete haberi okulu sanat bölümünden mezun olmuştur. Ulusal ve uluslararası çapta birçok ödülü bulunmaktadır. Salim Gökkuş birçok dernek ve vakıf ile birlikte sergilerde bulunmuştur.
Ramiz Gökçe
(d. 1900, İstanbul - ö. 5 Ocak 1953, İstanbul)
Türk karikatürist.
İstanbul'da Beşiktaş İttihat ve Terakki ilköğretim okulundan sonra, Kabataş Lisesi'nin ardından İstanbul Muallim Mektebi (Öğretmen Okulu)'nda öğrenim gördü. 1916 yılında karikatür çizimine başlayan Gökçe; 1919 yılında Şişli Terakki Lisesi'nde bağladığı resim öğretmenliğini uzun yıllar boyunca sürdürdü.
İlk karikatürü 1918 yılında "Şeytan" dergisinde yayımlandı. Diken, Büyük Mecmua, Yeni Eğlence, Tasvir-i Efkâr, Terbiye ve Tedris, Birinci Kitap, İkinci Kitap, Âyine, Aydede, Akbaba, Zümrüdüanka, Kelebek, Yeni Dünya, Karikatür, Yedigün, Karagöz, Cumhuriyet gazetesi, Tasvir, Yeni Sabah gibi dergiler ve gazeteler sanatçının karikatürlerine yer verdi.
Karikatür sanatının gelişmesi için büyük çaba göstererek, 1949'da Mizah adlı ilk dergisini çıkardı. İlerleyen yıllarda Peri ve Salon adında iki dergi daha çıkardı. Ramiz Gökçe; okurlar arasında sevilerek benimsenen "Tombul Teyze ve Sıska Dayı", "Çömez" ve "Yeni Zengin" gibi karikatür tipleri yarattı, yıllarca bu karakterleri canlı tuttu. Karikatür sanatıyla ilgili yaptığı çalışmalar içinde konferanslar verdi, toplu karikatür sergileri düzenledi, kişisel sergiler açtı.
Çizimlerinde değişik stiller kullanma yeteneğine sahip olan sanatçı, cumhuriyetin ilk yıllarından 1950'lere kadar olan süreçte Türk karikatür sanatına yön veren ve kendisinden sonra gelen kuşaklara yol göstererek eğitici olan, özendiren bir öneme sahiptir.
Ratip Tahir Burak
(d. 1904, İstanbul - ö. 28 Ekim 1976, İstanbul)
karikatürist, çizgi roman ressamı.
1921 yılında Heybeliada'daki Yüksek Denizcilik Okulu'nu bitirdi. 1922 yılında ilk karikatürlerini Aydede dergisinde yayımladı. 1926 - 1928 arasında İsmet İnönü'nün desteğiyle, Paris'te resim eğitimi gördü. Türkiye'ye döndükten sonra resim öğretmenliği ve çeşitli basın organlarında çizerlik yaptı. 1936 yılında Ankara'ya yerleşen sanatçı, bazı resmi kurumlarda ressam olarak çalışmasının yanında, Ulus gazetesinde karikatürler çizdi.
1950 yılında İstanbul'a dönerek Hürriyet gazetesinde çalışmaya başladı. Halk adında bir gazete çıkarma girişimi kısa ömürlü oldu. Ulus gazetesinde çizdiği siyasi içerikli bir eleştiri katikatürü nedeniyle 1956 yılında 18 ay hapis cezası aldı. Cezaevinden çıktıktan sonra 1961 yılında Kurucu Meclis'e CHP üyesi olarak girdi. 1961 - 1965 yılları arasında CHP milletvekilliği yapan Burak, Akşam ve Yeni İstanbul gazetelerine çizgi roman serileri üretti. Bazı yapıtları da kitaplaştırıldı.
Rıza Külegeç
Kaligraf, Avanak Avni karakteri için Oğuz Aral'a, Bezgin Bekir karakteri için Tuncay Akgün'e esin kaynağı olmuş karikatür-adam.
On altı yaşındayken ofisboy olarak Gırgır dergisinde çalışmaya başlamış, balon çizeri olarak çalışmayı sürdürmüştür. Bir süre tiyatroculuk yaptı ve reklam filmlerinde oynadı. Gırgır'a gidişini ve Avni tiplemesinin doğuşunu şöyle anlatır:
"16 yaşındaydım ve lise öğrencisiydim, derslerim de pek iyi değildi. O dönemlerde çocukların yaz tatillerinde çalışması gibi bir adet vardı. Ev sahibimiz gazeteci Ergin Konuksever o zamanlar Günaydın gazetesinde çalışıyordu. Beni aldı Cağaloğlu'na götürdü ve Oğuz Aral'ın yanına bıraktı. Gırgır henüz dergi olmamıştı. Günaydın gazetesinin bir sayfasında yayımlanıyordu. Bir yıl sonra dergi formatında çıkmaya başladı. Serde gençlik var. Ergenlik ve başında kavak yelleri esiyor halimi yaşıyorum. O dönemde bütün avanaklıklarımız da ortada duruyordu. Oğuz Aral'ın zekâsı bunu yakaladı ve 'Avanak Avni' tipi böyle doğdu.
Salih Memecan
(d. 2 Eylül 1952 Giresun )
Türk karikatürist.
Karikatürleri günlük olarak Sabah gazetesi ve atv'de , haftalık olarak da Aktüel dergisinde yayınlanmaktadır.
Ankara Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Mimarlık Fakültesi'ni bitirdikten sonra yine aynı bölümde yüksek lisansını bitirmiştir. Daha sonra Fullbright bursuyla gittiği ABD'de Pennsylvania Üniversitesi'nde doktorasını tamamlamıştır (1983).
Salih Memecan, günlük olarak Sabah gazetesinin ön sayfasında yayınlanan Bizimcity karikatürlerini çizerken bir yandan da yine aynı gazetenin arka sayfasında günlük olarak yayınlanan Sizinkiler bant karikatürlerini çizmektedir. 1998-2007 seneleri arasında New York eyaletinde yaşamış, karikatürlerini de oradaki evinden çizmiştir. Şimdi ise Türkiye'de yaşamaktadır. AK Parti milletvekili Mesude Nursuna Memecan ile evlidir ve 2 çocuk sahibidir.
Salih Memecan 2010 yılında kurulan Medya Derneği'nin de başkanlığını yürütmektedir.
Sedat Nuri İleri
(d. 1888 Sakız - ö. 22 Eylül 1943 Royat),
Türk karikatürist, gazeteci, radyocu.
Politik ve sosyal konulu karikatürleri ile bir döneme imzasını atmış bir karikatüristtir. İstanbul Radyosu'nun kurulmasını sağlayan bir girişimci ve radyonun ilk idare müdürüdür. 1918-1924 arasında ağabeyleri ile birlikte ulusal mücadelenin İstanbul'daki sözcüsü durumuna gelen İleri Gazetesi'ni yayımlamıştır
Sedat Nuri İleri, 1888 yılında Sakız'da doğdu. Babası, Ayan Meclisi üyeliği ve Hazine-i Hassa Nazırlığı yapmış Nuri Paşa; annesi ise Adana valiliği, Bahr-i Sefit (Ege Adaları) Valiliği ve Hariciye Nazırlığı gibi görevlerde bulunmuş devlet adamı Abidin Paşa'nın kızı Nefise Hanım'dır Gazeteci Suphi Nuri ve Celal Nuri Beyler ağabeyleridir.
Belçika Grembloux Yüksek Ziraat Okulu'nda öğrenimini tamamladıktan sonra, Belçika'da La Barbe (Sakal) mizah dergisini (1908), daha sonra da 1918'de kardeşleri Suphi Nuri ve Celal Nuri ile İstanbul'da İleri Gazetesi'ni yayımladı[1]. Gazete, milli mücadelenin İstanbul'daki sözcüsü durumuna geldi;mücadelenin önderi Mustafa Kemal'in adsız yazıları yayımlandı. 1920'de ağabeyi Celal Nuri sürgüne gönderildi.Gazete 2 Aralık 1924'e kadar yayımlandı.
1927'de İstanbul Radyosu'nun kuruluşunda emeği geçti. 1925 yılında Türkiye'de telsiz verileri yapın işlemleri başlatılmıştı; bu iş tamamlandığında yayın yapacak bir şirket kurulması gerektiğini düşündü ve maddi destek için dönemin İş Bankası kurucusu Celal Bayar'a teklifte bulundu. Teklif Mustafa Kemal'e ulaştırılınca Ankara'ya çağrıldı[2]. İstanbul Radyosu'nun kuruluşu için cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in desteğini alınınca İş Bankası, Anadolu Ajansı, Gümüşhane Milletvekili Cemal Hüsnü Bey (Taray), Falih Rıfkı Bey (Atay) ve Sedat Nuri tarafından Türk Telsiz Anonim Şirketi kuruldu. Sedat Nuri, 10 yıl boyunca düzenli yayın yapan radyonun idare müdürü idi.
Politik ve sosyal konulu karikatürleri Yedigün, Karikatür ve Akbaba dergileriyle, Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlandı. Karikatürlerini Paris'te sergiledi (1939). I. Dünya Savaşı yıllarında Fransa'da bulundu. 1943 yılında 55 yaşında Royat'da (Fransa) hayatını yitirdi.
Selma Emiroğlu
(d. 1927 İstanbul) ilk Türk kadın karikatürcüsüdür.
Bir Türk'ün biyografisi olan bu madde bir taslaktır. İçeriğini geliştirerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.
1927 yılında doğan Selma Emiroğlu (evlendikten sonra S. E. Aykan), çizim dünyasına ilk kez Amcabey dergisinde karikatür çizerek adım atmıştır. Bu derginin yayıncısı da olan ünlü çizer Cemal Nadir Güler'in yönlendirme ve önerileriyle 1945 yılından itibaren Doğan Kardeş dergisine önce kapak, ardından da Kara Kedi Çetesi başlıklı bir çizgiroman hazırlamaya başlamıştır. Üç yaşından beri elinden düşürmediği kalemiyle karikatür çizen Emiroğlu, bu konudaki yeteneğinin dışında uzun yıllar istanbul Şehir Korosu'nda dramatik soprano olarak da çalışmış, radyoda konserlere çıkmıştır.
Selma Emiroğlu, bu tarihten sonra yeteneğinin de devreye girmesi sayesinde bu dergide 1945'den itibaren çizmeye başladığı Kara Kedi Çetesi'nin Başına Gelenler başlıklı çizgiromanın popülaritesiyle üne kavuşarak, şöhretli ilk Tür kadın çizgiromancısı haline gelmiştir. Emiroğlu, hepsi bu çocuk dergisinin sayfalarında yayınlanan başka bazı çizgiromanlara da imza atmıştır. Bunların hemen hepsi metinleri alt yazılı olarak yayınlanmıştır. 1947 yılında 'Cin ile Can ve Mercan Balığının Serüvenleri', 1948'de 'Oya'nın Hikayesi', 1949'da çoğunu La Fontaine'in eserlerinden esinlendiği Tavşan Kardeşin Sofrası, Böceklerin Oyunu, Tırtılın Hikayesi ve Zenci ile Maymun başlıklı çizgiromanları hazırlamıştır. Emiroğlu'nun karikatürize stildeki temiz ve sade çizgileriyle hayat bulan bu çalışmaların hemen tamamı hayvan karakterlerin başrolde olduğu yapıtlardır. Bilhassa Ekim 1949 tarihinde Kara Kedi Çetesinin Dönüşü başlığıyla yeniden Doğan Kardeş sayfalarına misafir olan popüler çizgiroman serisinde yer alan Kara Kedi, Pamuk ve Sarman adlı sıkı arkadaş olan üç kedi, hepsinin arasından en sivrilenleri olmuştur. Bu şöhretli seri 1964 yılı sonundan itibaren ve bu kez evlendiği için soyadı değişerek Selma Emiroğlu Aykan adıyla, çizerin elinden yine derginin arka kapağında maceralar yaşamışlardır. Doğan Kardeş için pek çok kapak resmi de çizen Emiroğlu, böylece çizerlik kariyerinin dokuzuncu sanatla alakalı bölümüne noktayı koymuştur.
Türkiye'nin ilk kadın karikatüristi sayılan Selma Emiroğlu-Aykan, özellikle Kara Kedi Çetesi çizgi romanıyla bir kuşağın büyük sempatisini kazanmıştı. Sorularımız çerçevesinde çizerlik geçmişini özetleyen bir yazı yazdı bizim için.
Türkiye'miz çelişkilerle dolu garip bir tezatlar ülkesidir. Bir yanda kadınını hor gören, alıp satan, döven, aşağılayan kültürsüz, yanlış bir din baskısıyla ezen bir toplumun yanında, kendisine bütün demokratik olanaklarla ilim, sanat, teknik, iş sahalarında ve Millet Meclisinde bütün kapıları açan ileri görüşlü bir ülke. Bence bütün sorun nasıl bir çevrede doğmuş olmasına bağlı kişinin. Bu bakımdan ben çok şanslı kız çocuğu idim. Uyanık, ileri görüşlü, sevgi dolu ailem biz üç çocuğunu elinden gelen olanaklarla hayata hazırladı. Ağabeyim ve kardeşim mimar oldular, benim çizgi ve müziğe gösterdiğim tutku ve becerim, ailemin ve öğrencilik yıllarında da bütün öğretmenlerin ilgi ve desteğini buldu. Bence kız olmam özel bir avantajdı, özgürce gelişmeme yardımcı bile oldu. Günün birinde, 1940?ta, annem bazı çizgilerimi hayranı olduğu, devrin en sevilen karikatüristi Cemal Nadir Güler'e postaladı. Böylece on üç yaşımda iken bir dev sanatkârın karşısında buldum kendimi bir gün.
1943 yılında Cemal Nadir Güler ilk çizgilerimi, yeni çıkarmakta olduğu Amca Bey Mizah Dergisi'nde yayınladığında yolum belirlenmiş oldu. Fakat basın ve izleyicinin şaşkınlığı, şüphesi ile karşılandım. Dergiye gelen okuyucu mektuplarında hep bir soru yöneltiliyordu: Acaba şu Selma Emiroğlu imzası arkasında bir erkek çizer mi gizliydi??
Bazıları gözüme baka baka sordular: Doğru söyle küçük hanım, yoksa bunları evde ağabeyin mi çiziyor, yoksa hocan mı yardım ediyor?? Hayır, hiç kimse çizgilerime el sürmüyordu, özgürce çiziyordum. Ama gençlikte yolunu arayan her yeni çizer gibi ustasına benzemenin şart olmasına inanmış bir çizgi tutumu içersindeydim. Fakat bu çizgiye sadık kalmakla, kendimi aramak çabaları arasında bocalıyordum. Ama bana üstat diye seslenen, ikinci bir kızı gibi davranan, Cemal Nadir Güler çizgilerinin taklitçilerine içerlediği halde, benim kendi etkisi altında olmamdan gurur duyar gibiydi. Derginin sayfalarını hepsi erkek olan genç yeteneklere hep açık tutuyor, yardımcı oluyordu. Benim kadın olmama ayrı bir değer veriyor, özel bir koruyucu tavır takınıyordu. 1945 yılında Yapı ve Kredi Bankasının bir kültür organı olarak Doğan Kardeş Çocuk Dergisi yayınlanmaya başladığında, Cemal Nadir Güler'den dergiyi resimlemesi istendiğinde, "bu kız benden daha uygun size" diyerek dergiye beni önerdi. Dergi yöneticisi Vedat Nedim Tör idi. Kısa süre önce ilk sergim açılmış, kendisi benim için harika bir övgü yazmıştı. Kollarını açarak beni karşıladı. Önceleri aylık sonraları haftalık çıkan derginin ön ve arka kapaklarını resimlemeğe başladım. Konuları kendim seçiyor, gerekli yazılarını da ben hazırlıyordum. Burada yarattığım Kara Kedi Çetesi bütün çocukların sevgilisi oldu. Çizdiklerim basında devamlı övülüyor, çok seviliyordum ve izleyici önce beni, harika çocuk, sonraları, ilk Türk kadın karikatüristi olarak tanımladı. Doğan Kardeş'e, sonraları diğer gazete ve dergilere günlük olaylar, aile çocuk konuları, gericilik, sosyal politika üzerine çizerken yumuşak bir yoruma bağlı kalarak kendime has bir desen geliştirmekte idim.
1946 yılı sonlarında dramatik bir olay beni çok sarstı. Bir gün Cemal Nadir Güler usta beni evine çağırttı, hasta idi. Cumhuriyet gazetesine çizdiği Amca Bey dizisini bana mürekkepletti, bu her gün okuyucuya seslenen sevimli kahramanı idi. Birden bana üstat! dedi, sağlığım çok bozuk, bana bir hal olsa Amca Bey'de benimle bereber yok olacak. Senin çizgilerin bana çok yakın, Amca Bey üzerinde çalış, ilerde onu sen yaşatabilirsin. Ne dersin?? Şok geçirdim, bana gösterdiği güvenin onuru, ama büyük sorunluluğu altında ezilmiş, yol boyunca ağlayarak eve gittim. Anlatılmaz hislerle baskısı altında Amca Bey'i durmadan çiziyordum. Fakat olmuyordu. Bu çizgiler ne Cemal Nadir Güler ne de bendim. Bir gün kendisine "Efendim, affedin, Amca Bey'i siz yarattınız, onu ancak siz yaşatabilirsiniz" diye ağlamaya başladım. Beni anlayışla kucakladı ve çok yaşayacağına söz verdi. Ne yazık ki üstadımız bir yıl sonra Amca Bey?le birlikte bu dünyadan ayrıldı.
Bir yandan Üsküdar kız kolejinde öğrenimimi sürdürürken, öte yandan müziğe yönelip sesimi geliştirmeye çalışırken, derginin hemen hemen bütün resim işlerini bana yükleyen yöneticiler bana bir öneride bulundu: Okulu bırakıp kendimi bütünü ile dergiye verecektim. Karşılığında iki yıl içinde de Yapı Kredi Bankasının bir bursu ile Amerikaya Walt Disney Stüdyolarına gelişim için gönderilecek ve bir yandan da orada koleje devam edecektim. O yaşta bir kızın romantik coşkusu, ailemin ve henüz hayatta olan Cemal Nadir Güler'in onaylaması ile okulu bıraktım. Ama sonraları nedense bir daha Amerika lafı edilmedi. Dergide işim hep artmaktayken aldığım düşük ücretin aynı kalması sonucu yaptığım başvuruya "ayıp değil mi, senin yaşında parmak kadar bir çocuk para lafı edermi" demezler mi... Oysa parmak çocuk on yedi yaşına girmişti artık. Bu sömürü ve baskı bir kadın olduğum için miydi acaba? Çok sevdiğim Doğan Kardeş'ten yavaş yavaş soğuyup uzaklaşmaya başladım. Karikatürümüze yeni bir akım getirecek olan 50-ler gurubuna katıldığımda erkek meslektaşlarımın nazar boncuğu oldum. Aralarında Doğan Kardeş' te izleyicim olarak benden etkilenen genç karikatüristlerle de buluştum. Bir yandan karikatürümüze altın imzalar sunmaya hazırlanan 50-ler grubu ile toplu çalışmalara katılırken bir yandan da müzik dünyasına girdiğimde çizgide olduğu gibi ilgi ve övgü almakta idim. 1960 yılında yeni kurulan İstanbul Operası sahnesinde La Traviata operasının baş rolünü söylüyordum. 1963 sonunda eşimle yerleştiğimiz Almanya?da da müzik etkinliklerime devam ettim. Bir ara Doğan Kardeş'in ricaları ile iki yıl boyunca dergiye resimlerimi postaladım. Son Kara Kedi dizisini yolladığımda, benimle başlayan derginin benimle biteceğini bilmiyordum. Bu gün halâ yaşlı başlı bazı kişilerle tanıştığımda, "ah sen miydin o, kara kedilerin ablası?" derken o çizgileri unutmadıklarını belirtirler. Bugün Almanya'da yirmi yıl evvel başladığım şan pedagogu uğraşımı sürdürmekteyim ve karikatürden de kopmuş değilim. Türkiye'de benden sonra karikatürümüze ilginç çizgileriyle katılan yeni kadın çizerlerin sayısının gittikçe çoğalmasını uzaktan sevinçle izliyorum.
Hayır, ben başarının kadın veya erkek olmaya değil, ortaya konan işin iyi veya iyi olmamasına dayandığına inanıyor ve bir kadın olmaktan da mutluluk duyardı.
Selçuk Demirel
(d. 18 Mayıs 1954 Artvin)
Türk çizer.
İlk çizimlerini 1973 yılında Ankara'da lise öğrencisiyken (Ankara Atatürk Lisesi) yayımladı. Daha sonra ODTÜ'de mimarlık öğrenimine devam ederken, Mimarlık Dergisi başta olmak üzere dönemin önemli dergi ve gazetelerinde desenlerini yayınlamayı sürdürdü. 1978'de Paris'e yerleşti. Çalışmalarını Paris'ten sürdüren Selçuk Demirel; Cumhuriyet, Yeni Yuzyil, Kitap-lik P, Milliyet gibi Türk yayımları ile, Fransa'dan Le Monde, Le Monde Diplomatique, Le Nouvel Observateur ve ABD'den The Washington Post, The New York Times, The Wall Street Journal, The Boston Globe, Business Week, SellingPower gibi yayın organlarında sürdürdü.
Çalışmaları kitap illustrasyonlarından, dergi ve kitap kapaklarına; desen albümlerinden, çocuk kitaplarına, kartpostaldan afişe dek çeşitlilik gösterir. 1974'de Akla Kara 1 adlı ilk sergisini açtı. 1981 yılında yayımlanan ilk çocuk kitabı Karga Karga Gak Dedi'den sonra pek çok çocuk kitabı Türkiye ve Almanya, Fransa, Japonya gibi ülkelerde yayımlanmıştır.
Semih Balcıoğlu
(1928, İstanbul 27 Ekim 2006, İstanbul).
Türk karikatürist.
Işık Lisesi'ni ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin grafik bölümünü bitirdi. İlk karikatürünü 1943 yılında Akbaba Dergisi'ndeki Genç Fırçalar bölümünde yayınladı, o günden sonra karikatürü hiç bırakmadı. Amcabey, Akşam, Dünya, Hürriyet ve Tercüman, Politika, Yeni Yüzyıl gazetelerinde çalıştı. Çarşaf ve Çivi dergilerini yönetti.
Meslek hayatı boyunca 49 ödül kazandı ve Gabrova Mizah Evi'nin yaptığı oylama sonucu dünyanın en iyi 106 çizerinden birisi oldu. Türkiye'de ilk üç boyutlu karikatürü gerçekleştirdi. 67 kişisel sergi açtı. Eserleri Tolentino, Gabrovo, Basel ve Varşova'daki karikatür müzelerinde yer alır. 19 kitap yayımlamıştır.
1969'da iki arkadaşıyla beraber Karikatürcüler Derneği'ni kurdu ve 7 dönem derneğin başkanlığını yaptıktan sonra 1996'da derneğin onursal başkanı seçildi.
1973-1979 arasında Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın başkanlığında bulundu. Karikatürlerini 60 kişisel sergide sergiledi, 19 karikatür kitabı yayımlandı. "Güle Güle İstanbul" adlı eseri, İtalya'da "Karikatür Kitapları Yarışması"nda birincilik kazandı. "Kapadokya" adlı karikatür kitabı nedeniyle adı Ürgüp'te bir parka verildi. Ürgüp'te düzenlenen karikatür yarışmasının gelenekselleşmesini sağladı.
1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı ünvanını almıştır; 15 Ocak 2002'de Mimar Sinan Üniversitesi tarafından verilen onursal doktora ünvanını aldı. Basın Şeref Kartı sahibi, evli ve bir çocuk babası idi.
27 Ekim 2006 günü geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Cenazesi İstanbul'daki Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedilmiştir.
Sezgin Burak
(d. 1935 - ö. 1978)
Türk karikatürist, çizgiroman sanatçısı.
Türk ve Avrupa basınında değerli eserler veren Sezgin Burak, 1935 yılında Adapazarı'nda doğdu.
İlk karikatürleri, ilkokul sırasında Doğan Kardeş dergisinde yayınlandı. Sezgin Burak, profesyonel olarak ilk eserlerini Güzel Sanatlar Akademisi'ne girdiği 1952 senesinde vermeye başladı.
Sırasıyla; Akbaba'da karikatürler, Aydabir, Yirminci Asır, Bütün Dünya ve Hafta mecmualarında resimler, kompozisyonlar yaptı. 1957 yılında resim ve dekorasyon öğrenimini tamamlayarak Akademi'den mezun oldu. Aynı yıl Cumhuriyet gazetesinde, Fakir Baykurt'un Yunus Nadi ödülü kazanan ünlü romanı Yılanların Öcü'nü resimledi.
1958'de Cumhuriyet Gazetesinde günlük karikatürler, çeşitli tiyatrolarda sahne dekorları ve aynı gazetede "Ala Geyik" romanını resimlendirdi. Hayat ve Ses mecmualarında roman ve hikâye resimleri, ayrıca kitap kapakları, sinema reklamları hazırladı.
1964 yılında Bizimkiler adlı bant karikatür tipini yarattı. 1965'te İtalya'da "El Cougar" kahramanını yarattı. 1966'da Milano'da düzenlenen Avrupa Reklam Yarışması'nda iki birincilik aldı.
1966'da İtalya'nın Milano şehrinde ünlü çizgiroman kahramanı Tarkan'ın ilk eskizlerini hazırladı. Kahramanına kendi aile kökeninin de dayandığı Tatarlar'dan esinlenerek, Tatar Kanı kelimelerinden TARKAN ismini yarattı. TARKAN'ın ilk yayını 1967 yılında Hürriyet gazetesinde başladı. Eseri sinemaya da aktarılarak 5 adet TARKAN filmi çekildi. TARKAN'ın maceraları 1971 yılında dergi olarak yayınlanmaya başladı. Çarşamba günleri yayınlanan haftalık TARKAN dergisi, okurlarının vazgeçilmez tutkusu oldu.
1968 ve 1969 yıllarında Yaşar Kemal'in İnce Memed romanını, 1970'te ise Ağrı Dağı Efsanesi romanını resimlendirdi. 1976'da Çoban Çantası adlı resimli romanını yarattı.
Son olarak çeşitli akrilik ve yağlıboya çalışmaları da yapan sanatçı, 1978 yılında vefat etti.
Suat Yalaz,
1932 yılında Kırşehir ilinin bir ilçesi olan Çiçekdağı'da doğdu.
Memur çocuğu olduğu için, gençliğinin ilk yılları Denizli, Adana, Kayseri illerinde geçti. Yüksek tahsilini İstanbul'da Güzel Sanatlar Akademisinde tamamladı. Öğrencilik yıllarında günlük gazete ve haftalık mizah dergilerinde yeni akım karikatüristlerinden biri olarak dikkat çekti. 1960'da Akşam Gazetesi'nde yazip çizmeye başladığı Karaoğlan'ın büyük ilgiyle karşılanması ona hem basında yayıncılık, hem de en büyük tutkusu olan sinema alanında yapımcılık ve yönetmenlik kapısını açtı. Kendi firması adına 8 film yaptiktan -ve Yeşilçam'da 10 yıldan fazla süren bir tarihi macera filmleri çığırı açtıktan- sonra 1971 yılında gittiği Fransa'da KARAOĞLAN'ı 7 yıl süreyle yayınlattı. Bu arada farkına varmadan (!) Paris'e yerlesmiş oldu. Türkiye'yle bağlantısını hiç kesmeyen sanatçı hem Avrupa'nin en ünlü yayınevleriyle, hem de ülkemizin en büyük gazeteleriyle çalışmalarını sürdürdü. Halen çesitli gazetelerde eserleri yayinlanmaktadir. 2000'li yıllarda sanatçının başyapıtı Karaoğlan'ın Lâl Kitap tarafından 57 kitaplık bir serisi yayımlandı
Suavi Süalp
(d. 23 Nisan 1926, İstanbul - 14 Nisan 1981; Üsküdar, İstanbul),
Türk karikatürist, mizahçı.
İstanbul, Üsküdar'da doğmuştur. Babası Kurtuluş Savaşı gazilerinden Arif Hikmet Bey'dir. Haydarpaşa lisesinden sonra İDGSA afiş bölümüne devam etti. 1948'da Akademiyi terk edip askere gittikten sonra sünnetlerde saz takımlarında kanun çalmak, Babıali'de grafikerlik, Karagözcülük gibi pek çok işte çalıştı. İlk yazıları 1954'te TEF dergisinde çıktı. 1959'da kendisinin yazıp çizdiği 'Çapkın Hırsız' çizgi roman dergisini çıkardı. Dolmuş, Gölge, Karakedi, Taş, Pardon, Akbaba dergilerinde çalıştı.
1972 yılında Türk mizahında bir dönüm noktası olan Salata dergisini çıkardı. Daha sonra Gırgır, Çarşaf ve Atmaca dergilerinde çalıştı.
1968'de Üç Maymun Kabare tiyatrosuna Aç koynunu ben geldim oyununu yazdı. Daha sonra Nejat Uygur, Gazanfer Özcan ve Muammer Karaca kabare tiyatrolarına 20'den fazla oyun yazdı.
Süalp pek çok Türk filminin senaryosunu yazmıştır. 1960'larda aile komedileriyle başladığı senaryoları 70'li yıllarda seks komedilerine dönüşmüştür.
Süalp'in Zavallı Behçet, Meşhur Rezaletler ve Gene İyi Dayandık isimli üç kitabı vardır.
Türkiye'de absürd mizahın öncüsü olmuş, hayatı boyunca geçim sıkıntısı çekmiştir. 14 Nisan 1981'de geçirdiği bir kalp krizi sonucu vefat etmiş, Zincirlikuyu mezarlığına defnedilmiştir.
Tan Oral
Tarık Tolunay
Tayfun Akgül
Tekin Aral
Turhan Selçuk
Osman Turhan
Ufuk Uyanık
Umut Sarıkaya
Uğur Aktaş
Uğur Gürsoy
Vala Somalı
Cem Yılmaz
Yiğit Özgür
Tan Oral
(d. 20 Mayıs 1937 - Merzifon, Amasya),
karikatür sanatçısı.
1963' te Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık bölümünden mezun olan Tan Oral, üç yıl mesleğini icra ettikten sonra daha sonra karikatür, film ve çizgi film konularıyla ilgilenmeye başladı. 1969 yılında "Sanatçılar Birliği"'ne üye olan Oral, 1971'de bu oluşumun başkanlığını yaptı. Bu süreçte Ant, Yeni Gün, Yansıma, Özgür İnsan gibi dergi, gazete, sendika yayın organlarında karikatürleri yayımlandı. Dostlar Tiyatrosu için filmler hazırladı.
1973'te üye olduğu Karikatürcüler Derneği'nde 1979'a kadar yönetim kurulu üyeliği, yazmanlık ve üç dönem başkanlık görevlerinde bulundu.
İlk kez Günlük Politika gazetesinde günlük karikatürler çizmeye başlayan (1976) Tan Oral, daha sonra Cumhuriyet gazetesinde günlük karikatürler çizmeyi sürdürdü. Bir dönem, mezun olduğu Mimar Sinan Üniversitesi'nin Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu'nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. Halen Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Canlandırma Sanatları bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmakta ve Cumhuriyet gazetesinde günlük karikatürler çizmeye devam etmektedir. 11 Haziran 2008 itibariyle Taraf gazetesinde çizmeye başlamıştır.
Tarık Tolunay,
Oğuz Aral Gırgır'ının son kuşağından bir çizerdir.
Karikatür, çizgiroman, storyboard, illüstrasyon ve animasyon alanlarında çalışmıştır.
Prof. Dr. Tayfun Akgül
(d. 1963 - İstanbul), karikatürist, akademisyen.
1980'li yıllardan beri karikatür çiziyor. Çizgileri; yurtiçinde Cumhuriyet, Bilim Teknik, Homur ve Matematik Dünyası'nda, yurtdışında "The IEEE Engineering in Medicine and Biology" adlı uluslararası dergi ile "The IEEE Region 8 Newsletter"'da Et Cetera (vesaire) adını verdiği karikatür köşesinde yayımlanmaktadır.
Prof. Dr. Ali Nesin'in yazdığı Matematik ve Doğa, Matematik ve Oyun, Matematik ve Sonsuz ile Develerle Eşekler adlı kitaplar ile Fenni Yazar Piref. H. Ökkeş'in yazdığı Dörtköşe Yazılar ve Dörtköşe Mektuplar adlı kitaplarda desen ve karikatürleri yayımlandı.
Haziran 2000'de İstanbul'da gerçekleştirilen uluslararası bir konferans kapsamında uluslararası bilimsel karikatür yarışması düzenledi. Karikatürleri ABD'de Pittnews, In Pittsburgh, Journal of Irreproducible Results adlı dergilerde de yayımlandı.
1 Nisan 1998, 1999 ve 2000 tarihlerinde Drexel Üniversitesi'nde (ABD) "Şaka Konferansıarı" düzenledi.
2009 yılında İTÜ Açıkhava Karikatür Sergisi'ni düzenlemiştir.
"Wittworld" adlı uluslararası karikatür grubunun Türkiye temsilcisidir. Halen İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik - Elektronik Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Tayfun Akgül, çeşitli dönemlerde TÜBİTAK, Çukurova Üniversitesi, Pittsburgh Üniversitesi ve Drexel Üniversitesi'nde görev yaptı.
Tekin Aral,
(d. 1941, İstanbul - ö. 20 Nisan 1999, İstanbul)
Çizer, karikatürist.
Çizgilerdeki yeteneğini, ortaöğrenim yıllarında karikatürle keşfeden Aral, ilk deneyimini 1956 yılında Dolmuş dergisinde yayımlanan karikatürüyle edindi. Ardından Tef, Karikatür, Taş gibi dergilerde çizgileri çıktı. Vatan, Yeni Sabah, Akşam ve Yeni Tanin gazetelerinde çizer olarak çalışan Tekin Aral, kardeşi Oğuz Aral ile birlikte Türkiye'de ilk çizgi film çalışmalarını yapanlar arasında yer aldı. 1968 yılında Günaydın gazetesinde çalışmaya başladı. Bu süreçte yine Oğuz Aral'la birlikte Gırgır dergisinin oluşumunda yer aldıktan sonra, 1976 yılında Fırt adlı bir dergi çıkardı, yarattığı Arap Kadri tiplemesi ilgi gördü. Karikatürcü bir kuşağın yetişmesinde büyük rol oynayan ve gülmece içerikli yazılar yazan sanatçı, böbrek ve akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi.
Turhan Selçuk
(d. 1922, Milas - ö. 11 Mart 2010, İstanbul),
Türk karikatürist.
Türk mizahının isimlerinden biridir. Türkiye'de Semih Balcıoğlu ve Ferit Öngören ile beraber Karikatürcüler Derneği'nin kurucularındandır. İlk karikatürleri 1941'de Adana'da yayınlanan Türk Sözü gazetesi ile İstanbul'da yayınlanan Kırmızı ve Beyaz, Şut spor dergilerinde yayınlandı. İlk olarak 1943'de Akbaba'da çalışmaya başlayan sanatçı, 1948'de Tasvir gazetesinde karikatürcü ve ressam olarak çalıştı. Refik Halit Karay'ın çıkardığı Aydede'de baş çizer oldu. Yeni İstanbul, Yeni Gazete, Akşam, Milliyet, Cumhuriyet gazetelerinde Akis, Yön, Devrim, Toplum dergilerinde çizdi. Kardeşi İlhan Selçuk'la birlikte 41 Buçuk (1952), Karikatür (1953) ve Dolmuş (1956) mizah dergilerini çıkardı.
1957'de Milliyet gazetesinde çizmeye başladığı Abdülcanbaz dizisi ile tanınan sanatçının bu karakteri tiyatro ve sinemada da canlandırıldı. Ayrıca Abdülcanbaz 1991 yılında PTT tarafından bir posta pulu üzerinde resmedildi. Türkiye ve Avrupa'da birçok müzede karikatürleri sergilenen sanatçının "İnsan Hakları" konulu karikatür sergisi Avrupa Konseyi'nin önerisiyle ilk kez Strazburg'da açıldı ve dünyanın birçok ülkesinde sergilendi (1992-1997). "Barış ve Kitap" konulu karikatürü 1992'de Avrupa Konseyi'nin başlattığı kitap okuma kampanyasının afiş ve logolarında kullanıldı. Çizer Turhan Selçuk, en son Cumhuriyet gazetesinde çizmekteydi. Acıbadem Maslak Hastanesi'nde karın içindeki aort damarının yırtılması nedeniyle ameliyat oldu. Bu ameliyat sonrasında yoğun bakıma kaldırılan Selçuk, 11 Mart 2010 tarihinde İstanbul'da yaşamını yitirdi.
Osman Turhan
(1976, Mersin),
Türk karikatürist, illüstratör.
1976'da Mersin'in Mut ilçesinde doğan Osman Turhan, 1994te başladığı Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nü 1998'de birincilikle tamalamış, daha sonra Gaziantep'te askerlik görevini yapmıştır. Burdaki birliğinde 'Asker ve Anne' konulu sergi açmıştır. Ulusal ve uluslararası platformlarda sergilenmiş çalışmaları olan Turhan birçok ödül almıştır. Çizgiofisi adındaki atölyesinde çalışmaktadır. Zaman Gazetesi'nin yorum sayfalarına çizgileriyle katkı sağlamakta. Gezgin dergisinin son sayfasına da Şehrengiz isminde çizgiler hazırlamaktadır. Çocukların dünyasına hitap eden illüstrasyonlar konusunda Türkiye de önemli isimlerdendir.[1] Lisân-ı Hâl ve Türkofobi adında "çizgi albüm" türünde yayımlanmış iki eseri bulunmaktadır.
Ufuk Uyanık,
1963, Ankara doğumlu
Türk karikatüristtir.
Gırgır'da çizdi. İngiltere'de yaşıyor. Karikatürleri dünyanın 30 ülkesinde yayımlanıyor. Halihazırda yeni mizah dergisi Küstah'ta çiziyor.
Umut Sarıkaya
(d. 1980, Sivas)
Türk karikatürist.
Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra 1996 Yılında İ.T.Ü Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesine girdi. İlk amatör karikatürleri Leman Dergisinde yayınlandı. 2002'den sonra Kemik Dergisinde çeşitli köşeler hazırladı. Hemen sonrasında Penguen Dergisinde çizdiği İşimdeyim Gücümdeyim isimli karikatür köşesi ve Benim de Söyleyeceklerim Var başlıklı yazılarıyla ismini duyurdu ve popüler oldu. 2007'de bir grup arkadaşıyla birlikte Penguen'den ayrılarak Uykusuz dergisinin kurucularından oldu.
İşimdeyim Gücümdeyim köşesindeki karikatürlerde çocukluğa dair mahalle hayatı veya sokak muhabbetleri diye tabir edilen her türlü şeyi hatırlatmakta, bu konulara dair "tespitler" yapmakta, mahalle yaşantısı ile entellektüel konuların çelişkisi üzerine eleştirel espirileriyle beğeni kazanmaktadır. Benim de Söyleyeceklerim Var isimli yazı köşesinde ise aynı konuları ve dünya görüşünü daha edebi bir dille anlatmaktadır.
Uğur Aktaş
29 Temmuz 1967 Paris
Sayısız tiyatro eserlerine imzasını atmış, Fransa'da kitapları ABS editions tarafından yayınlanmıştır.
Başlıca yapıtları: Hibou, Madame Bo, Anatolia'dır. Fransa'da Hibou (Baykuş) isimli oyunu 2000 yılında Uluslararası 19. Bergerac edebiyat yarışmasında birincilik, 2001'de de 33. Arts et Lettres de France yarışmasında dramatürj ödülüne hak kazanmıştır. Bugün, mezun olduğu Saint-Benoit lisesinde Fransızca öğretmenliği yapmaktadır. 1991'den bu yana da çeşitli karikatür dergilerinde: Kelaynaklar, Helalem, Osmancık, Nenecim gibi karakterlerini çizmiştir. Müzikle de ilgilenen Uğur Aktaş, sözü ve müziği kendisine ait 200'e yakın Türkçe ve Fransızca şarkıları vardır. Üniversiteden sonra 20. yüzyıl fransız edebiyatı üzerine 2 sene araştırma görevlerinde bulunmuştur.
Uğur Gürsoy,
(d. 1976, Denizli)
Türk Karikatürist.
Asıl mesleği olan dişçiliği icra ederken bir yandan çeşitli mizah dergilerinde amatör karikatürleri yayınlandı. 2004'te Penguen Dergisinde sürekli köşesi yayınlanmaya başladı. Henüz yeni bir karikatüristken Ersin Karabulut, Umut Sarıkaya gibi arkadaşlarıyla birlikte Penguen'den ayrılarak Uykusuz Dergisinin kurucu kadrosu içinde yer aldı. Uykusuz'da çizmeye başladığı Fırat karakterinin çok sevilmesi sonucu dönemin en popüler çizerlerinden biri oldu. Fırat dışında Faik, Selim gibi başka karakterlerin de yaratıcısıdır. Uykusuz'un çıkışıyla birlikte dişçiliği bırakmıştır. Dergide çizer olarak faaliyet göstermesinin yanında derginin "imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü" konumundadır.
Vala Somalı
(1931, İzmir)
tarihçi, spor adamı, karikatürist ve ressam.
Beşiktaş Kulübünün tarihini kaleme almış ve bayan basketbol takımın kurulmasında öncülük etmiştir. Tercüman gazetesinde yıllarca karikatürist olarak çalışmıştır.
Cem Yılmaz (d. 23 Nisan 1973; İstanbul)
Türk komedyen, oyuncu, müzisyen, karikatürist, senarist ve yönetmen.
Çocukluğu 11 yaşına kadar Kocamustafapaşa - Samatya'da geçti. Kocamustafapaşa'da ki Mehmet Akif Ersoy İlkokulu'nda 4. sınıfta okurken ailesiyle birlikte Bahçelievler'e taşındı. Ortaokulu Bahçelievler Kazım Karabekir Ortaokulu'nda bitirdi. Lise öğrenimi Etiler Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nde görmüştür. Boğaziçi Üniversitesi Turizm ve Otel Yönetimi bölümünde okurken, bir mizah dergisi olan Leman'da karikatür çizmeye başladı. İlk gösterisini Mayıs 1995'te Leman Kültür Merkezi'nde yaptı. Gösterilerine Beşiktaş Kültür Merkezi'nde devam etti. Bu gösteriler sırasında binlerce kişinin ilgisini çekmeyi başardı.
Sinema kariyeri 1998'de vizyona giren Herşey Çok Güzel Olacak'taki Altan rolü ile başlayarak, Vizontele'de Fikri, Organize İşler'de Müslüm Duralmaz ve Ramon filmlerindeki rollerle devam etti. Bunun yanında Hokkabaz adlı filmi vizyona girdi. Yüksek bütçeli bilim kurgu/komedi filmi G.O.R.A. 2004'de, A.R.O.G 2008'de ve Yahşi Batı 2010'da gösterime girdi. Filmin senaryosunu yazan Cem Yılmaz, filmde 4 ayrı karakteri canlandırmıştır.
Çeşitli reklam filmlerinde de oynamıştır. Panasonic marka cep telefonlarının reklam filmleri ile reklam filmlerinde oynamaya başlamıştır. Daha sonra askere gitmeden önce, içinde askere gitmeyi de konu eden Mavi Jeans reklamlarında oynadı. Bundan sonra sırasıyla; Telsim reklamlarında, Doritos, Opet ve Türk Telekom gibi birçok reklam filminde yer aldı. En son 2011 yılında Türk Telekom'un Fiber Optik ve Motorola Xoom reklamlarında dikkatleri çekti. 2011-2012 eğitim öğretim yılında ilköğretim 4. sınıf sosyal bilgiler kitabında meslek seçimleri hakkındaki konuya örnek gösterildi.
Yiğit Özgür
(d. 1977, İstanbul)
Türk karikatürist.
Ankara'da Hacettepe Üniversitesi Grafik Bölümü'nü bitirdi. Daha sonra karikatür çizebilmek için İstanbul'a yerleşti. Leman ve L-Manyak dergilerinde çalıştığı dönemde kendini pek gösteremeyen ve fazla tanınmayan karikatürist, Penguen dergisine geçtikten sonra, kendine özgü uzun konuşma balonları ile dikkat çekmeye başlamış, geniş kitlelerce tanınarak dönemin en popüler karikatüristi olmuştur.
2007 yılında aralarında Ersin Karabulut ve Memo Tembelçizer'in de bulunduğu bir grup çizerle birlikte Penguen'den ayrılarak Uykusuz isimli yeni mizah dergisinin kurucuları arasında yer aldı.
Mizah dergileri dışında 2002 ile 2008 yılları arasında Bilim Çocuk dergisi için "Buket Anlatıyor" isimli öyküleri çizmiştir.
İlban Ertem
İrfan Sayar
İsmail Gülgeç
İzel Rozental
Şadi Dinçağ
Şenol Yorozlu
Ömer Çam
(d. 1965),
Türk karikatürist ve grafikerdir.
1965 yılında İzmir ilinin Selçuk ilçesinde doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'nü bitirdi. Karikatüre 1978 yılında başladı. İlk karikatürü Gırgır'da yayınlandı. Daha sonra birçok mizah dergisinde karikatürleri ve çizgi romanları okurla buluştu. Ortak karikatür sergilerine katıldı. Uluslararası ve ulusal birçok ödülün sahibidir. Karikatür yarışmalarında seçici kurullarda görev almıştır. Kazandığı ödüllerden bazıları:
2002 Ulusal Kapadokya Karikatür Yarışması birincilik ödülü
2003 Uluslararası Romania Master Cartoonist Yarışması ödülü
2003 Ulusal Nehar Tüblek Karikatür Yarışması mansiyon ödülü
2004 Ulusal ODTÜ Karikatür Yarışması başarı ödülü
2004 Ulusal İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Karikatür Yarışması başarı ödülü
2005 Uluslararası Cemal Nadir Karikatür Yarışması mansiyon ödülü
2005 Nehar Tüblek Karikatür Yarışması mansiyon ödülü
2005 Çorum Valiliği Hitit Ulusal Karikatür Yarışması birincilik ödülü
2005 Denizli Mimarlar odası Karikatür Yarışması birincilik ödülü
2006 Uluslararası ITALY Cartoon Contest birincilik ödülü
2006 UNICEF ITALY Fax For Peace Cartoon Contest birincilik ödülü
2006 Uluslararası SYRIA Cartoon Contest mansiyon ödülü
2006 Uluslararası Fair Play Cartoon Contest birincilik ödülü
2007 İzmir Gazeteciler Cemiyeti Hasan Tahsin Gazetecilik birincilik ödülü
Özden Öğrük
(d. 1958, İstanbul),
Türk karikatürist, seramik sanatçısı.
Liseden sonra seramik eğitimi alan Özden Öğrük, daha sonra Gırgır Dergisinde çalışmaya başladı. Gırgır'da kadın çizerlerin çizdiği Biz Bıyıksızlar köşesindeki karikatürlerinden başka 1976'da Çılgın Bediş isimli bant tipi çizmeye başladı.Liseli bir genç kızı ve onun aile ve arkadaş çevresini konu edinen bu bant tip döneminde çok sevildi ve 1996-99 yıllarında başrolünde Yonca Evcimik'in oynadığı bir televizyon dizisi haline getirildi. Çılgın Bediş karakteri dışında Dıgıl Dergisinde farklı öyküler ve Fırt Dergisinde çizdiği Muzırlar tipi gibi başka çalışmaları da olan sanatçı, 1989'da Gırgır Dergisi el değiştirerek özelliğini yitirdikten sonra da bir süre daha Gırgır'da çalıştı fakat kısa süre sonra çizerliği bıraktı. Halen seramik sanatıyla uğraşmaktadır.
Çılgın Bediş, 1987 yılında bir albüm olarak yayınlanmıştır.
Özgün Uysal,
(1963- ) Balıkesir/Gönen doğumlu
, asker kökenli gazeteci yazar, çizgi roman ve karikatür sanatçısı.
70'li yılların sonunda Çivi Mizah Gazetesi'nde, çizgilerini geliştirdi, 80'li yılların ortasında çizgi roman çizmeye başladı. Karikatürleri ve çizgi romanları yurt dışındaki gazete ve dergilerde, Türkiye'de ise askeri yayınlarda, ulusal ve yerel basında, mizah dergilerinde yayınlandı. 1979 ve 2000 yıllarında iki kez kişisel karikatür sergisi açtı. 1982-2004 yılları arasında Deniz Astsubayı olarak görev yaptı, 2004 yılında Silahlı Kuvvetlerden emekli oldu.
Geçmişte Deniz Astsubay Hazırlama ve Sınıf Okulu (DASTOK) öğrencilerinin, günümüzde ise Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu (DAMYO) öğrencilerinin şapkalarında kullanmakta oldukları ay-yıldızlı kokartların kreatörüdür.
Çizgi romanlardan sinemaya uyarlanan Fantastik Türk Filmlerinin araştırmacısıdır. Fantastik Türk Filmlerinin efsane aktörü İrfan Atasoy için hazırladığı biyografi, Türk Sineması veri tabanı tarafından tek kaynak olarak kullanıldı.
1981 yılında Kamera Dergisi'nin afişlerini, 1987 yılında Çanakkale Belediyesi tanıtım kitapçığını, 1996 yılında Gölcük Tersanesi Komutanlığı NATO Kalite Faaliyetleri kapsamında ISO afişlerini ve lösemili çocuklar için, Biz Bunları Neden Konuşmadık isimli kitabı resimledi.
Karikatürleri ve çizgi romanları Almanya, A.B.D. ve Avustralya'da da yayınlandı. Bazı karikatürleri Almanya'da Abs. Jurgen Jung'un doktora tezine kabul edildi. 1981 yılında Bitirim, 1984 yılında Kaptan Mirza, 1987 yılında özel kıyafetinin göğsünde Türk bayrağının sembolü ay-yıldız, maskesinin alın kısmında Türkiye'yi simgeleyen "T" harfi bulunan, Türkiye'nin ilk süper kahramanı "Kaptan Ay-Yıldız", 2004 yılında Donanma Kaplanı ve 2008 yılında "Kilink-2, Efsane Geri Döndü" isimli çizgi roman serilerini çizdi. 80'li yıllarda Bursa Kamera dergisinde, Yüzbaşı Volkan dergisinin çizeri Ali Recan'ın yönettiği Alfa Yayınları'na ait çizgi roman dergilerinde ve Planet Evrende Zeki Hayat Dergisi'nde ; 2002-2004 yılları arasında ise Genelkurmay Başkanlığı'nca yayımlanan "Mehmetçiğin Sesi Ay-Yıldız" bülteninde kısa çizgi romanlar ve karikatürler çizdi. Anadolu Karikatürcüler Derneği üyesidir. 2004 yılında emekli olduktan sonra değişik yerel gazetelerde köşe yazarlığı, muhabirlik, editörlük, haber müdürlüğü, yazı işleri müdürlüğü ve temsilcilik görevlerinde bulundu. Günümüzde gazetecilik ve çizerliği birlikte yürütmektedir. 2009 yılında, A.B.D.'den yayın yapan www.questionjar.com isimli sitenin lisanslı çizerliğini yaptı. Halen Kocaeli'de, AS TÜDAŞ Şirketler Grubu'nun ve bu grubun yayımladığı PADAŞ isimli bültenin Yazı İşleri Müdürü olarak görev yapmaktadır.
İlban Ertem
(d. 7 Nisan 1950),
çizer ve karikatürist.
Gırgır, Fırt dergilerinde 1974 yılında resimli roman, kısa hikâyeler çizmeye başladı. Bir süre Milliyet gazetesi'nde çalıştı. Daha sonra sırasıyla Avni, HBR Maymun, Joker resimli roman dergilerinde çalıştı. 2010 yılında "Çiçeği Burnunda Karikatürcüler Onur Ödülü"nün sahibi oldu.[1] Evli ve bir çocuk babasıdır.
İrfan Sayar,
(d.1951,Manisa)
yarattığı Porof. Zihni Sinir karakteriyle tanınan teknoloji tutkunu bir karikatürist ve tasarımcıdır.
Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü, Sahne ve Görüntü Sanatları İhtisas atölyesinden mezun oldu.
Akademinin ikinci sınıfındayken Oğuz Aral'la tanıştı. Gırgır dergisinde profesyonel olarak karikatür çizmeye başladı. (5 Ocak 1975) Bu arada Porof Zihni Sinir tipini buldu.(30 Ocak 1977) 5 arkadaşı ile birlikte Mikrop dergisini çıkardı.
Daha sonra Hıbır dergisi yönetiminde bulundu.
Sarkis Paçacı ve Ergün Gündüz le birlikte Hayal Mahsulleri Ofisi adıyla bir şirket kurup RR Resimli Roman dergisini çıkardı.
Karikatür-heykel çalışmalarında bulundu.
Sonra yine arkadaşlarıyla birlikte çıkardığı HBR Maymun dergisi kurucu ve yöneticisi olarak çalıştı.
100 orijinal karikatürden oluşan bir sergi açtı.
Arnavutköy'deki atolyesinde procelerin 3 boyutlularını üretmeye başladı. www.zihnisinir.com sitesini yayına açtı.
Vizontele filminin baş karakterinin bisikleti, atölyesi ve çeşitli elektronik ve mekanik aletlerini hazırladı.
Çeşitli reklam filimlerine özel efektler ve çizgi filimler yaptı.
"Porof. Zihni Sinir - Proceler" kitabı TÜBİTAK Popüler Bilim kitapları serisinden yayınlandı.
Arnavutköy'deki atölyesini Taksim'de Lamartin caddesine taşıdı. 2008'in sonlarına doğru ise Cihangir'e taşıdı. Atölye, ofis ve showroom'u olan yeni yerinde çalışmalarına devam ediyor.
Uzun yıllar boyunca TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinde Porof. Zihni Sinir köşesinde çizdi.
En son mezun olduğu okul: Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü, Sahne ve Görüntü Sanatları İhtisas atölyesi. İrfan Sayar psikiyatrist Dr. Gökben Hızlı Sayar ile evlidir, iki çocuk babasıdır.
İsmail Gülgeç
(d. 1947, Gaziantep - ö. 15 Şubat 2011, İstanbul)
Türk karikatürist.
İsmail Gülgeç ilköğrenimi sırasında geçirdiği hastalık nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldı. Sonraki yıllarda kendi kendini yetiştirmeye çalıştı ve karikatüre yöneldi. Çalışma hayatına 1965 yılında İzmir'de Yeni Asır gazetesinde başladı; Demokrat İzmir ve Ege Ekspres gazeteleriyle Devir dergisinde çalıştı. Buralarda Kurtbay adlı tarihi çizgi-roman, karikatür ve karikatür bantları çizdi. İstanbul'da Milliyet gazetesi, Milliyet Çocuk dergisi, Cumhuriyet gazetesi ve çeşitli medya gruplarında çalıştı. 3 dönem "Karikatürcüler Derneği" Başkanlığı yaptı.
7 Şubat 2011'de İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yoğun bakıma alınan İsmail Gülgeç, son olarak Cumhuriyet gazetesinde "Hayvanlar" çizgi bantını çizmekteydi.
İzel Rozental
(d. 2 Mart 1951, İstanbul),
karikatürist, mizahçı, köşe yazarı ve işadamıdır.
Makale, röportaj ve kitap eleştirileri Cumhuriyet ve Radikal gazetelerinde yayınlandı. Çok az sayıdaki Aşkenaz Musevilerindendir. 1991'den beri Musevilerce çıkartılan haftalık Şalom gazetesinde editoryal karikatürleri yayınlanmaktadır. 1999 yılından beri Schneidertempel (Terziler Sinagogu) Sanat Merkezi'nin yöneticiliğini, 2004 yılından bu yana da Güldiken Mizah Kültürü Dergisi'nin başyazarlığını yapmaktadır. Karikatürlerinde politik olaylarla dalga geçmektedir.
Naif bir çizgiyi ve güncel olaylara dair zengin bir gözlem gücünü yansıtan karikatürleri, sanatçının çizimlerinin sadece mizahi gücüyle değil, grafik sanatları açısından da bir iz bırakmasına neden oldu. Az sözlü, gereksiz süslemelerden kaçınan yalın çizgisi, sanatçının çok sayıda yurtdışı sergi ve albüme davet edilmesine neden oldu. Halen FECO (Dünya Karikatürcü Kuruluşları Federasyonu) ikinci genel başkanıdır.
İzel Rozental karikatürlerini kitap olarak bastı ve çeşitli mizah kitapları da yazdı. Yarım asrı geçen sanat yaşamını hâlâ sürdüren İzel Rozental, iş yaşamında da kalem ve kâğıt ikilisinden kopamadı. Dolmakalem üreticisi ScrikssKalem şirketinin yöneticiliği görevini sürdüren Rozental, TÜKİD (Türkiye Kırtasiyeciler Derneği) yönetim kurulu sözcü üyesi ve aynı derneğin yayın organı olan Frekans Dergisi'nin editörüdür. İzel Rozental, Türkiye'de editoryal gazete çizerliğinin sınırlı sayıdaki temsilcilerinden biridir...
Yazdığı "Yol Boyunca" adlı adlı gezi kitabı geçtiğimiz senelerde satışa sunulmuştur.
Şadi Dinçağ
(1919 - 11 Ocak 1983)
Türk karikatürist.
Samsun'un Bafra ilçesinde dünyaya gelen sanatçı, daha sonra İstanbul'a yerleşti.
İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olan Dinçağ, daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi'ne girerek buradan mezun oldu. İlk karikatürü 1938 yılında Akbaba dergisinde yayımlandı. Bundan sonra da Akbaba, Şaka, Sinema Magazin, Yıldız, Cumhuriyet, Tef, Dolmuş, Çarşaf ve Çivi gibi dergi ve gazetelerde de çalışmaları yayımlandı. Türkiye'de ve Türkiye dışında birçok sergiye ve yarışmaya katılan sanatçı, 1973 yılında o dönemki Yugoslavya'daki Saraybosna'da 1973 yılında; Üsküp'te ise 1979 yılında özel ödüller aldı. 1974 yılında Üsküp'te "Altın Plaket Birincilik Ödülü"nü kazandı. 1976 yılında Çarşaf Uluslararası Karikatür Yarışması'nda da başarı ödülü aldı. Dinçağ, bazı karikatürlerini de "Karikatürler Albümü" adlı bir eserinde topladı
Şenol Yorozlu
(d. 1950, Trabzon)
1973-1978 İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü Prof. Neşat Günal Atölyesi'nden mezun oldu.
Akbaba, Pardon, Ustura ve Gırgır mizah dergilerinde karikatür çizdi. 1978'de ilk kişisel sergisini açtı. Bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında pek çok kişisel sergi açan Şenol Yorozlu, fuarlar ve bianellerede katılmıştır.