• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Türk Yapımı Silahlar

Suskun

V.I.P
V.I.P
Türk Yapımı Silahlar

* Altay (tank)
* FNSS Pars
* Gümüşay
* JNG-90
* MINIMI
* MKE T-12
* MKE T-50
* Mehmetçik-1 Piyade Tüfeği
* Otokar Akrep
* Otokar Kobra
* Otokar Yavuz
* RA 7040
* Robar RC-50
* T-155 Fırtına
* TR 107
* TR 122
* Yavuz 16
* Zıpkın

Altay
Türkiye'nin geliştirmekte olduğu üçüncü nesil ana muharebe tankıdır. Şu anda ön tasarım aşamasındadır. Milli Tank Üretim Projesi (MİTÜP) çerçevesinde 30 Mart 2007'de yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sonucunda Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından proje ana yüklenicisi olarak Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. belirlenmiştir.İsmini Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır.

Genel Bilgiler

Altay projesinin teknik destek sağlayıcısı Güney Kore'nin Rotem firmasıdır. "Altay" olarak adlandırılan tankın tasarım, geliştirme, prototip imalatı, test ve sertifikasyon aşamalarının tamamlanması için 500 milyon dolar mali kaynak ayrılmıştır. Üçüncü nesil ana muharebe tankı olarak tasarlanmakta olan aracın prototip testleri ve kalifikasyon çalışmalarının 2012 yılında tamamlanması, seri imalatın ise 2013 yılında devreye girmesi planlanmaktadır. Tasarım aşamasında Güney Kore üretimi XK-2 ana muharebe tankı projesinden elde edilmiş tecrübelerden de yararlanılması hedeflenmektedir. Proje sonunda açılacak yeni bir ihale ile seri üretimi kazanan kurum ya da kuruluş belirlenecektir. İlk etapta üretilmesi planlanan 250 adet tank, TSK’nın ihtiyaçları doğrultusunda artırılabilecektir.

Tasarımı

Aracın Volkan-III tank atış kontrol sistemi ve tank komuta kontrol muhabere bilgi sistemi Aselsan tarafından tasarlanacak ve üretilecek, 120 mm’lik 55 kalibre ana silah sistemi, Hyundai-Rotem kanalı ile teknoloji transferi yapılarak MKE tarafından, modüler zırh paketi ise Roketsan tarafından üretilecektir. Otokar 4 prototipin tasarımı ve geliştirilmesi için 500 milyon ABD Doları tutarında teşviğe hak kazanmıştır.

* 2010 Eylül ayında Altay projesinin 1. aşaması olan Kavramsal Tasarım Fazı Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından onaylanarak tamamlandı. Böylece projede 2. aşama olan ve 30.5 ay sürmesi planlanan Detaylı Tasarım Fazı`na geçilmiştir. Projenin bu aşamasında detaylı tasarım faaliyetleri kapsamında seçilen alt sistemlerin tank üzerinde entegrasyon ve arayüz tasarım çalışmaları yürütülecektir.
* 15 Ekim 2010 tarihinde Otokar firması ile MTU ve Renk firmaları arasında Altay tankının güç paketi konusunda sözleşmeler imzalandı
 
FNSS Pars
Adını güç temsilcisi olan Anadolu parsı'ndan alan Ankara konuşlu FNSS AŞ. üretimi taktik tekerlekli zırhlı savaş aracı. Şu anda alımı Türk Ordusu'nun gündeminde olup, fiziki ömürlerini tamamlayan BTR-60 ve BTR-80'lerin yerini alması plânlanmaktadır.

Teknik Veriler


Hareket Sistemleri
* Motor: 500 bg - 600 bg Dizel
* Transmisyon: Tam Otomatik
* İleri ve Geri Vites: 7 İleri 1 Geri
* Güç/Ağırlık Oranı: 20.4 - 24.5 bg/ton
* Güç Paketi: EURO 3
* Dönüş Yarı Çapı: 7.8 m
* Süspansiyon Sistemi: Yarı Otomatik Pnömatik Bilgisayar Kontrollü ve Ayarlanabilir Disk,

Hidrolik

* Fren Sistemi Servis: Bütün Tekerlerden ABS Sistemli, Difransiyele Monteli Fren Diskleri, Hidrolik
* Park: Aktarma Organlarına Entegre, Mekanik Yaylı, Hidrolik Kontrollü

Elektrik Sistemi (Mevcut Akım)


Performans

* Azami Yol Hızı: 120km/sa
* Kontrollü Hız: 31 km/sa
* Suda Yüzme Hızı: 10 km/sa
* Su Geçme Derinliği: 5.50 m
* Azami Yol Menzili: 1000 km
* Yaklaşma Açısı: 50˚
* Uzaklaşma Açısı: 45˚
* Azami Meyil Tırmanma: %70
* Azami Yan Meyil: %60
* Dik Engel Aşma: 0.70 m
* Hendek Aşma: 2.80 m

Genel Bilgiler

* Mürettebat Kapasitesi: 12
* Muharebe Yüklü Ağırlık: 24,494 kg
* Boş Ağırlık: 16,130 kg
* Uzunluk: 7.98 m
* Genişlik: 2.7 m
* Yükseklik: 2.17 m
* Karın Altı Yüksekliği: 0.400 m
* Yük Taşıma Kapasitesi: 8,364 kg
* Havada Nakil: C130, A400, C17 & C5
 
Gümüşay
Gümüşay bir Türkiye yapımı toplu tabancadır. Küssan A.Ş. tarafından üretilmekte olup tambur ve namlusu ise MKEK tarafından üretilmektedir[1]. .357 Magnum mermi kullanmaktadır.

images?q=tbn:ANd9GcRFJUD6oKYEWuStdMH_-t3pYHISg79UTrFKjGD9qH7gSAb4Tul5&t=1.webp
 
JNG-90
JNG-90 Keskin Nişancı Tüfeği, Jandarma Genel Komutanlığının şu an üzerinde çalıstığı JNG-90 modeli ile tamamen Türk yapımı bir keskin nişancı silahı geliştirilmiştir. Adı Bora-12 olarak değiştirilmiştir.

* Kaynak: Jandarma Dergisi
 
FN MINIMI 5,56 Manga Destek Silahı
FN MINIMI 1974 yılında Fabrique Nationale (FN) tarafından üretilmiştir. Düşük kalibreli silah, 400 - 600 metrelik etkili menzili nedeniyle manga seviyesindeki birimlerin desteklenmesi amacıyla uygundur. MINIMI, daha önce kullanımda olan 7,62 mm makineli tüfekler ile piyade tüfekleri arasındaki boşluğu dolduran yeni bir silahtır. Daha çok Amerikan askerleri tarafından tercih edilen silahlardan biridir. TSK'nın kullandığı silanlardan biridir.
 
MKE T-12
T-12, TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) silah kullanımında dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak için MKE tarafından yapılan tamamen yerli Türk keskin nişancı tüfeği.Yapılan testlerde hedefleri kusursuz bir şekilde vurduğu için ona T-12 adı verilmiştir.Daha çok hareketli hedefleri vurmak için tasarlanmıştır.
 
T-50
T-50, TSK'nın silah kullanımında dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak için MKE tarafından HK 33'ü baz alınarak yapılan tamamen yerli Türk saldırı tüfeği. Yakın zamanda Mehmetçik-1 ile TSK'nın ana saldırı tüfeği olacaktır.
 
Mehmetçik-1 Piyade Tüfeği
Mehmetçik-1, MKE Tarafından %100 yerli adında basına tanıtılan ancak,Heckler & Koch HK416 Hücum Tüfeği'nin Türk Silahlı Kuvvetleri için Türk Ordusunun gereksinimleri karşılayacak bir biçimde Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından üretilmiş bir sürümüdür. Kopyalanmış bu sürüm,Standart olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı G3 Piyade Tüfeği'nin yerini alması planlanmaktadır.
 
images?q=tbn:ANd9GcSBNTvX8PLkHfzaIexluob-fL1hiXW81frWAFIR-bDZF3DSk6KxOg&t=1.webp
Otokar Akrep
Akrep turk yapimi Zırhlı Personel Taşıtı Land Rover Defender 110 alt sistemi kullanılarak üretilen araçlardan biri. Akrep ismi verilen aracın diğer çeşitleri :

* Akrep OWS 7.62 mm Makinalı Tüfek Aracı

* Akrep Çift 7.62 mm Makinalı Tüfek Aracı
* Akrep 12.7 mm Makinalı Tüfek Aracı
* Akrep İç Güvenlik Aracı
* Akrep Personel Taşıyıcı Araç
* Akrep Askarad
 
Otokar Kobra
Otokar Cobra, Otokar'ın araştırma ve geliştirme ekibi tarafından silahlı kuvvetlerin zırhlı tekerlekli araç (ACV) ihtiyacı doğrultusunda en uygun çözümü sağlamak üzere geliştirilmiştir. Cobra, iyi bir balistik korumanın yanı sıra, aynı platformun farklı görevlere uyarlanabilir olması ile tanınır. Aynı gövde ve altyapı üzerine tasarlandığı ve birçok model ve tip üretilebildiği için bakım ve serviste büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Farklı kullanım amaçları için üretilmiş farklı Cobra'larda bile ana yapının aynı kalması bakım, onarım ve yedek parçada da büyük tasarruf sağlaması, Cobra'yı pek çok ordunun tercih ettiği bir zırhlı araç yapmaktadır.

9 personel taşıma kapasiteli lastik tekerlekli 4x4 Cobra Zırhlı Aracı aşağıda belirtilen tiplerde üretilmektedir. Aynı zamanda amfibik versiyonu da bulunmaktadır.

İlk kez Güney Osetya Savaşında muhabere alanında kullanılmış oldu
 
Geri
Top