Türkçe'nin Doğru Telaffuzu İnternette

kelebek

-ütopik-
V.I.P
Ankara (AA)- Türk Dil Kurumunun (TDK) yeni sanal sözlüğünde, hem kelimelerin nasıl söylendiğini duymak mümkün olacak hem de yalnızca ilk harfleri kodlanarak
sözcüğün doğru yazılımına ulaşılabilecek.

TDK'nin sanal ortamdaki ''Genel Türkçe Sözlük''ü, ''Sesli Türkçe Sözlük'' adıyla yeni ve daha kapsamlı hale getirildi. Türkçenin doğru seslendirilmesi ve yazılması için geliştirilen sözlük, kapsamlı kullanım olanağı sunuyor.

Buna göre, 117 bin 80 söz varlığının tamamının seslendirildiği sanal sözlükte, aranan kelimenin nasıl doğru telaffuz edildiği ve vurgulamanın nerede yapılacağı bilgisayardan rahatça dinlenebilecek.

Sözlüğün, öğrenciler ve dilini doğru kullanmak isteyen tüm vatandaşların yanı sıra yurt dışındaki Türk aileler ve Türkçe öğrenen yabancılar için en önemli başvuru kaynağı olması bekleniyor.

Yeni sanal sözlüğün ikinci önemli özelliği, aynı zamanda bir yazım kılavuzu olması. Daha önce, sanal sözlüğe yanlış kelime girildiğinde ''Aradığınız söz veya
harf ile ilgili kayıt bulunamadı'' ifadesi çıkıyor, kullanıcı alternatif yazılışları deneyerek sözcüğün doğrusunu bulabiliyordu. Artık, bir kelime veya kelime grubu, yalnızca ilk harfleri veya içinde geçen heceler yazılarak bulunabilecek. Sözlüğün bu yeni işlevinin, kullanıcılar açısından büyük rahatlık sağlayacağı öngörülüyor.

Sesli sözlük, 26 Eylüldeki 76. Dil Bayramı'nda hizmete girecek. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Dil Bayramı etkinliğinde sözlüğün kullanımını başlatacak.
TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, sanal ortamdaki ''Güncel Türkçe Sözlük''ün sürekli güncellenerek, geliştirildiğini, yeni sözlüğün de bu çalışmaların devamı olduğunu söyledi.

Yaklaşık 8-9 aydır yeni sistem üzerinde çalıştıklarını anlatan Akalın, Güncel Türkçe Sözcük'te kelimelerin nasıl söylenmesi gerektiğinin yazılı gösterildiğini, artık her doğru ve örnek söylenişin duyularak öğrenebilineceğini dile getirdi.

Akalın, ''Bu sözlükte, artık madde başı her sözcüğün doğru, güzel ve örnek seslendirilmiş biçimi de yer alacak. Dolayısıyla artık sözlüğümüzün adı 'Güncel Türkçe Sözlük' olmayacak, 'Sesli Türkçe Sözlük' olarak hizmet verecek'' dedi.

Akalın, dünyanın her yerinde, kişilerin internete girerek Türkçe sözcüklerin nasıl söylendiğini bulabileceğini belirterek, sözlüğün Türkçe öğrenmek isteyen yabancılar ve ''Türkçeyi doğru, güzel ve hakkıyla kullanmayı isteyen yurt dışında yaşayan Türk çocukları için de önemli bir başvuru kaynağı olacağını'' kaydetti.
 
çok güzel bir çalışma ama bizler o kadar çok yabancı kelime kullanır olduk ki yani dilimiz unutur hale geldik ve bu sözlüğe bakmak için biraz da kitap sevgisinin olması gerekiyor oda bizde malesef az ben öyle görüyorum en azında ne diyelim hayırlı olsun umarım çalışmalar boşa gitmez

teşekkürler paylaşım için
 
Geri
Top