• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Türkiye' deki Antik Kentler

  • Konuyu açan Konuyu açan wien06
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

wien06

V.I.P
V.I.P
ÜLKEMİZDEKİ ANTİK KENTLER

· Adada
· Aizanoi - Aezani (Çavdarhisar)
· Alabanda (Araphisar)
· Alacahöyük
· Alinda (Kapruzlu)
· Amyzon
· Anavarza
· Andriace (Çayağzı)
· Antiocheia (Yalvaç)
· Antiphellos (Kaş) Nisa (Meryemlik)
· Aperlai (Sıçak İskelesi)
· Apollonia (Kılınçlar)
· Ariassos
· Arycanda (Akif, Aykırçay)
· Aspendos
· Attaleia (Antalya)
· Belkıs / Zeugma Antik Kenti Kurtarma Çalışmaları
· Cadyanda - Kadyanda (Üzümlü)
· Colossae
· Coracesium (Alanya)
· Cyaneae - Kyaneae (Yavi veya Yuva Köyü)
· Çatal Höyük
· Dağlık
· Didyma (Didim, Yoran, Yeniköy)
· Dolichiste (Kekova Island)
· Ephesos (Efes, Selçuk)
· Gerga
· Hamaxia
· Hattusaş (Boğazkale, Boğazköy)
· Herakleia Salbake
· Isında (Belenli)
· Istlada (Kapaklı)
· İotape
· Kalamaki (Kalkan)
· Kanesh (Kültepe)
· Karatepe
· Klaros
· Klazomenai
· Kolophon ve Notion (Değirmendere ve Ahmetbeyli)
· Labranda (Labraunda)
· Laertes
· Laodikea (Laodiceia Ad Lycum) (Goncalı)
· Letoon - Letoum (Bohsullu, Bozoluk)
· Limyra (Zenzerler, Turunçova)
· Magnesia Ad Meandrum (Menderes Magnesia’sı) (Ortaklar-Tekkeköy)
· Miletus (Balat, Akköy)
· Myra - Noel Baba Kilisesi
· Myra (Demre, Kale)
· Myus (Avşar Kalesi)
· Nysa (Sultanhisar)
· Olympos (Çıralı, Yanartaş, Deliktaş)
· Orthosia
· Patara (Gelemiş, Ovagelemiş, Kelemiş)
· Perge (Aksu)
· Phaselis (Tekirova)
· Phellos (Pınarbaşı)
· Phokaia
· Pınara (Minareköy)
· Piginda
· Pisidia
· Priene (Güllübahçe - Söke)
· Sardis (Sart)
· Selge
· Selinus
· Side
· Sidyma (Dodurga Asarı)
· Sillyon
· Simena (Kale)
· Sura
· Syedra
· Telmessos (Fethiye)
· Termessos
· Theimussa (Kale İskelesi - Üçağız)
· Tlos (Kalesar)
· Tralleis (Aydın)
· Tripolis
· Trysa
· Xanthos (Kınık)
·Yazılıkaya


KAYNAK: T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
 
Anavarza Antik Kenti

Adana’nın Kilikya bölgesinde yer alan Anavarza Antik Kenti’nin kuruluş tarihi bilinmiyor. Roma İmparatorluğu döneminde ortaya çıkmış, fakat Kilikya’nın başkenti olan Tarsus’un gölgesinde kalmıştır.
Pek çok tarihi kalıntıyla birlikte görkemli bir de Anavarza Kalesi bulunan antik kent, ileriki dönemde Anazarbus, Arap ve Bizans toplulukları arasında sürekli el değiştirmiştir
 
Alacahöyük Antik Kenti

Çorum’un Alaca ilçesinde bulunan ve dört farklı kültür evresine ait yapılar ve kalıntılar içeren Alacahöyük’te en çok tunç Çağı ve Hititlerin etkileri görülür.

M.Ö. 4 bin yılından bu yana kesintisiz bir şekilde yaşam alanı olarak kullanılan Alacahöyük’te farklı dönemlere dair pek çok eser gün ışığına çıkarılmıştır. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde de sergilenen eserler, tarihin gelişimine tanıklık etmek isteyenleri bekliyor.
 
Aspendos

Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan Aspendos, görkemli amfi tiyatrosu ve antik kalıntılarıyla göz kamaştırıyor. Ticaret yolları üzerinde bulunduğu ve Köprüçay Nehri sayesinde Akdeniz’e bağlanan Aspendos, çağlar boyunca ele geçirilmek istenen bir zengin kent niteliğindedir.

Anadolu’da Roma döneminden günümüze ulaşan en eski tiyatroya sahip olan Aspendos Antik Kenti, günümüzde oyun, etkinlik ve konserlerin de sahnesi niteliğindedir. Antik çağlardan günümüze ulaşan Aspendos’un bir kilometre uzunluğundaki su kemerleri de oldukça önemlidir ve mühendisliğin gelişmişlik düzeyini gözler önüne serer.
 
Zeugma

Büyük İskender’in generalleri tarafından M.Ö. 300 dolaylarında kurulan Zeugma, günümüzde Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlıdır. Mozaikleriyle ünlü olan bu antik kentin eserleri, Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenmektedir.

Çin’den Antakya’ya kadar uzanan tarihi İpek Yolu’nun geçtiği kent olan Zeugma, bölgenin ticaret merkezi olmuştur. Roma İmparatorluğu’nun da uç bölgelerinden biri olmasıyla oldukça zenginleşen kentin bir bölümü, sular altında kalmış ve kurtarma kazılarıyla birlikte pek çok eser gün ışığına çıkarılmıştır
 
Colossae

Denizli sınırlarında bulunan Colossae Antik Kenti, Frigya’nın 6 büyük şehrinden biridir. En zengin dönemini Pers egemenliği döneminde yaşamış olan Colossae, Laodikeia’nın kurulmasıyla önemini yitirmiştir.

Colossae Antik Kenti’nin kalıntıları akropol olan höyük tepesinde ve çevre arazilerde bulunur. Höyüğün kuzey bölgelerinde kayalara oyulmuş oda ve ev tipi mezarlar da görülür
 
Çatalhöyük

Konya’nın Çumra ilçesinde, 9 bin yıl önce kurulmuş olan Çatalhöyük, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan bölgelerden biridir. Bilinen ilk yerleşimlerinden biri olan Çatalhöyük, tarihe ve yaşam biçimlerine de ışık tutar niteliktedir.

Doğu ve batıda iki höyükten oluşan Çatalhöyük yerleşimleri, 2 bin yıl kesintisiz olarak kullanılmıştır. Buradaki yerleşim sakinleri, ilk tarım yapan toplulukları oluşturur. Değerli kalıntıları, topluluk yoğunluğu, sanatın ve kültürün gelişmesiyle şekillenen Çatalhöyük’ün evrensel bir önemi vardır.
 
Efes

İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes, İyonya’nın 12 şehrinden biridir. M.Ö. 6 bin yılında kurulmuş olan bu müthiş kent, pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.

Helenistik ve Roma dönemlerinde en zengin çağına ulaşan Efes Antik Kenti, nüfusu 200 bini bulan bir yaşam alanıydı. Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Ashab-ı Keyf Mağarası gibi pek çok önemli yapının bulunduğu bu görkemli antik kent, ziyaretçilerine tarihin dokusunu hissettirmeye devam ediyor.
 
Hattuşaş

Çorum’un Boğazkale ilçesinde bulunan ve Hititler’in başkenti olan Hattuşaş, UNESCO Dünya miras Listesi’nde de yer alıyor. İlk olarak M.Ö. 3 binde yerleşim bölgesi olarak kullanılmaya başlanan Hattuşaş, sanat ve mimari alanında da oldukça gelişmiştir.

Boğa ritonları ve çivi yazılı tablet gibi pek çok önemli ve antik esere ev sahipliği yapan bu kent, Hatti, Asur, Frig, Galat, Roma ve Bizans dönemlerine ait katmanlar barındırır.
 
Kalamaki

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Kalamaki, diğer bir adıyla Kalkan, önemli antik kentlere yakın olması ve doğal güzellikler barındırması nedeniyle ilgi çekiyor.

Likya Uygarlığı’nın kentlerine giden yol üzerinde bulunması ve güvenilir bir liman olarak kullanılması, bu bölgeye tarihi bir nitelik kazandırmaktadır. Pek çok güvercinin yaşam alanı olan Güvercinlik deniz mağarası da bu bölgede bulunur. Ayrıca Patara, Letoon ve Xanthos antik kentleri de Kalamakli’ye oldukça yakındır.
 
Geri
Top