• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Türkiye'de Korunan Alanlar (Milli Parklar)

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Milli Parklar
Bilimsel ve estetik bakımından, milli ve milletlerarası ender bulunan tabii ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçalarıdır. Ülkemizde 33 adet Milli Park ilan edilmiş alan bulunmaktadır.

•Adıyaman - Nemrut Dağı Milli Parkı
•Afyonkarahisar - Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı
•Ankara - Soğuksu Milli Parkı
•Antalya - Altınbeşik Mağarası Milli Parkı
•Antalya - Beydağları Sahil Milli Parkı
•Antalya - Güllük Dağı Milli Parkı
•Antalya - Köprülü Kanyon Milli Parkı
•Artvin - Karagöl Sahara Milli Parkı
•Artvin - Hatila Vadisi Milli Parkı
•Aydın - Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
•Balıkesir - Kazdağı Milli Parkı
•Balıkesir - Kuşcenneti Milli Parkı
•Bolu - Yedigöller Milli Parkı
•Bursa - Uludağ Milli Parkı
•Çanakkale - Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı
•Çanakkale - Troya Tarihi Milli Parkı
•Çorum / Boğazköy - Alacahöyük Tarihi Milli Parkı
•Denizli - Honaz Dağı Milli Parkı
•Isparta - Kızıldağ Milli Parkı
•Isparta - Kovada Gölü Milli Parkı
•Kastamonu - Ilgaz Dağı Milli Parkı
•Kastamonu - Bartın Küre Dağları Milli Parkı
•Konya - Beyşehir Gölü Milli Parkı
•Manisa - Spil Dağı Milli Parkı
•Muğla - Marmaris Milli Parkı
•Muğla - Saklıkent Milli Parkı
•Nevşehir - Göreme Tarihi Milli Parkı
•Niğde - Aladağlar Milli Parkı
•Osmaniye - Karatepe - Aslantaş Tarihi Milli Parkı
•Rize - Kaçkar Dağları Milli Parkı
•Trabzon - Altındere Vadisi Milli Parkı
•Tunceli - Munzur Vadisi Milli Parkı
•Yozgat - Yozgat Çamlığı Milli Parkı
 
Adıyaman - Nemrut Dağı Milli Parkı


Yeri:Adıyaman ili; Kahta ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
Ulaşım: Adıyaman il merkezinde Kahta'ya bağlantı sağlayan karayolu ile ulaşım sağlanmakta olup, Milli Park alanı Kahta'ya 9 km, Adıyaman'a 43 km uzaklıktadır.
Özelliği: Nemrut Dağı ve Kommagene Kralı Antiochos'a ait Tümülüs ve kutsal alanlar, Milli Park'ın ana özelliğini teşkil etmektedir.


Antiochos'un tümülüsü ve dev heykelleri, Arsameia(Eskikale),Yenikale, Karakuş Tepe ve Cendere Köprüsü Milli Park içerisinde kalan kültürel değerlerdir. Eski çağlarda "Kommagene"olarak anılan bu bölgede, I.Mithradates tarafından bağımsız bir krallık kurulmuş, krallık onun oğlu I.Antiochos (MÖ 62-32)un egemen olduğu yıllarda önem kazanmıştır. MS.72 yılında da Roma'ya karşı yapılan ve kaybedilen savaş ile krallığın bağımsızlığı sona ermiştir.

Nemrut Dağı doruğundaki kalıntıları yerleşme yeri olmayıp Antiochos'un Tümülüsü ve kutsal alanlardır. Tümülüs, 2150 metre yüksekliğinde, Fırat Nehri geçitlerine ve ovalarına hakim tepe üzerinde bulunmaktadır. Kralın kemiklerinin yada küllerinin anakayaya oyulmuş odaya konulduğu ve 50 metre yüksekliğinde ve 150 metre çapındaki tümülüs ile örtüldüğü düşünülmektedir. Girişi kuzeyden olup doğuda ve batıda dini törenlerin yapıldığı teras şeklindeki avlular yer almaktadır.

Her iki terasta da aslan ve kartal heykelleri arasında yüksekliği 7 metreye ulaşan oturur vaziyette dev heykeller sıralanır, bunlar yazıtları ve kabartmaları olan ortostad (dik olarak konulan büyük taş bloklar)'la çevrilmiştir. Eski Kahta Köyü yakınında Kommagene'nın başşehri Arsameia yer alır. Burada, Mithridates'in kutsal alanı bulunmaktadır.

Yine Eski Kahta yakınında Kocahisar Köyü civarında sarp kayalar üzerine kurulmuş Yenikale yer alır. Kale ortaçağ etkileri taşırsa da geç devre aittir. İçinde su depoları, hamam, cami ve Kahta Çayı'na inen gizli su yolu bulunmaktadır.


Kahta Çayı'nın bir kolu olan Cendere Çayı'nın daraldığı yerde iki ana kaya üzerinde tek kemerli olarak yapılan Cendere Köprüsü yer almaktadır. Köprü sütunları üzerindeki kitabeye göre Kommagene şehirleri tarafından Roma İmparatoru Septimus Severus(MS 193-211)ile karısı ve oğulları onuruna yaptırılmıştır. Arsameia'nın 10 km güneybatısında 21 metre yüksekliğinde krallık kadınlarının gömüldüğü Karakuş Tepe Tümülüsü bulunmaktadır.

Orman formasyonu içerisinde meşe türleri ve ağaç alanları bulunur.Yaban hayatı bakımından ayı, kurt, çakal, tilki, porsuk türlerine rastlanır.

Görülebilecek Yerler: Nemrut Dağı ve Kommagene Kralı Antiochos'un Tümülüsü ile kutsal alanları, dev heykeller, Arsameia(Eski Kale),Yeni Kale, Karakuş Tepe ve Cendere Köprüsü en başta ziyaretçilerin görmesi gerekli yerlerdir.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Park içerisinde konaklama, yeme-içme olanakları bulunmaktadır. Nemrut Dağı Milli Parkı'nda otel, Karadut ve Kahta'da pansiyonlar mevcuttur.
 
Afyonkarahisar - Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı

Yeri:İç-Batı Anadolu'da Afyon,Kütahya ve Uşak illeri sınırları içerisinde yer almaktadır. Ulaşım:

Milli Park alanın,Ankara-İzmir karayolu,Antalya-Afyon karayolu ve İstanbul-Bursa Eskişehir karayolu ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Özelliği: 26 Ağustos'ta Kocatepe'de başlayan Türk Kurtuluş Taarruzu, 27-28 Ağustos daki kanlı muharebelerde Kocatepe bölgesindeki düşman kuvvetlerini önüne katarak sürmüş ve 29 Ağustos ta Afyon'a ulaşmıştır.Beş gün geceli gündüzlü aralıksız süren meydan savaşını,Ulu Önder Atatürk'ün 26-30 Ağustos 1922 tarihinde bütün dünyayı şaşırtan bir başarı ile sonuçlandırdığı Kurtuluş Savaşının geçtiği yörelerde ki tarihi olgular Başkomutan Tarihi Milli Parkının ana kaynak değerini oluşturur.
Kocatepe ve Dumlupınar bölümlerinde yer yer ormanlık alanlar içerisinde bütün yıl su bulunan vadi boyları, pek çok endemik türleri kapsayan bitki örtüsü ve yaban hayatı zenginlikleri Milli Parkın diğer değerlerini oluşturur.

Görülebilecek Yerler: Milli Park içerisindeki ana iki bölüm içinde yer alan Kocatepe ve Dumlupınar savaş alanları, Şehitlikler ve anıtlar görülmesi gerekli yerlerin başında gelir.Ayrıca ormanlık alanlardaki vadi boylarındaki bitki zenginliği ziyaretçileri etkileyici niteliktedir.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Akören mevkiindeki günübirlik kullanım alanı, ziyaretçilere piknik yapma imkanı sağlamaktadır. Çalköy göleti ve çevresi rekreaktif amaçlı kullanıma uygun olup, çadırla konaklama imkanı sağlamaktadır.
 
Ankara - Soğuksu Milli Parkı


Yeri:Ankara ili Kızılcahamam ilçesi

Ulaşım: Ankara iline 78 km. uzaklıktaki kaplıcaları ile ünlü Kızılcahamam ilçesine 2 km. mesafede bulunan Milli Park'a Ankara-İstanbul karayolu ile ulaşılmaktadır.

Özelliği: İç Anadolu stebinde kuzey Anadolu'nun gür ve ormanlık bölgelerine geçiş kuşağında yer alan saha, iki ana vadiye açılan pek çok yan dere ve vadiler arası düzlüklerden meydana gelen jeomorfolojik bir yapıya sahiptir. Andezit, bazalt, tüf ve anglomeralar jeolojik yapının ana kayaçlarıdır.
Bu arazi yapısı üzerinde,tabii görünüşünü koruyan karaçam,sarıçam,meşe ve kavak ağaçlarından oluşan ve alt flora türleriyle zenginleşmiş bir orman dokusu bulunmaktadır. Yaban domuzu, ayı, kurt, tilki, geyik, sansar ve akbabalar sık görülebilen yaban hayvanlarıdır.


Görülebilecek Yerler: Park sahasında manzara günün her saatinde çok çeşitli ve değişik güzelliktedir. Milli Park haricinde, Milli Park'a bağlı pırnak,keklik ve sülün üretme istasyonu bulunmaktadır. Üretme istasyonunda kınalı keklik,çil keklik,şahin,sülün,bıldırcın ve güvercin bulunmaktadır.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama:Park; yürüyüş, dağcılık ve piknik yapmak için uygundur. Milli Park dahilinde idare binası, misafirhane, gazino, memba suyu işletmesi, büfe, müze, açık hava tiyatrosu ve turistik otel mevcuttur. Çadır ve karavanla konaklama mümkün olduğu gibi bungalowlarda da kalınabilir.
 
Antalya - Altınbeşik Mağarası Milli Parkı

Yeri: Antalya ili ,İbradi (Aydınkent)ilçesine 7 km. uzaklıkta Ürünlü köyünün yaklaşık 5 km. güneydoğusunda , derin ve sarp Manavgat vadisinin batı yamacında yer almaktadır.

Ulaşım: Milli Parka karayolu ile ulaşım Antalya-İbradi-Ürünlü köyü yolu ile sağlanmakta olup , Ürünlü köyünden Altınbeşik Mağarasına ancak yaya olarak 1 saatlik yürüyüş ile ulaşılabilmektedir.

Özelliği: Yatay ve kısmen aktif bir mağara sistemi olan Altınbeşik Mağarası adını üst kısımda yer alan Altınbeşik Tepesinden almaktadır. Torosların bu bölgesi hem jeolojik hem de jeomorfolojik yönden çok karışık bir yapıya sahiptir. Tersiyer ortalarında meydana gelen şiddetli kıvrımları,bu dönemin sonunda şiddetli dikey yükselmeler izlemiştir. Jeolojik bindirmeler büyük kıvrıklar ve derin kazılmış vadiler bu hareketli jeolojik geçmişin sonucudur.

Altınbeşik Mağarası üst Kresate yaşlı kireç taşları içinde kıvrıklar üzerinde oluşmuştur.

Mağara üst üste 3 seviyede gelişmiştir. En alttaki ve orta seviyedeki yağışlı mevsimlerde aktif, en üst seviye ise devamlı kurudur.

Altınbeşik Mağarası daha kuzeyde bulunan Eynif polyesinin ve civarındaki bir dizi daha küçük polyelerin yer altına intikal eden suların toplanarak tahliye edildiği bir ana yeraltı deresi görevini görmektedir. Güz aylarında mağara içinde çok miktarda durgun göletler vardır. Mağara içindeki kum ve çakıl birikintilerinden, kayalar üzerindeki akıntı oyuklarından bahar aylarında orta ve alt seviyeden debisi kuvvetli yeraltı dereleri aktığını göstermektedir.

Altınbeşik Mağarasının aktivitelerini tamamen yitirmiş olan üst seviyesinde, tabanda kaya blokları dikkati çeker, bunların yanında dikit ve sarkıt oluşumları da vardır. Orta seviyenin daha çok dere yatakları özelliğini taşır. Burada kaya blokları geniş yerler kaplar, yeryer kum ve çakıl depoları ile traverten oluşumları görülür. Mağaranın girişinden itibaren ilk 200 m. mağaranın alt seviyesini oluşturur ve burası devamlı su altındadır.

Alt seviyenin bitiminde 40 m.lik dik bir çıkış vardır. Bu çıkış ve bitişik duvarlar beyaz renkli kalın travertenlerle kaplıdır. Mağaranın en güzel bölümünü burası oluşturmaktadır.

Ayrıca, Altınbeşik Mağarasının çevresindeki zengin flora ile karst topografyasının vahşi güzelliği Milli Parkın Peyzaj değerlerini oluşturmaktadır.

Görülebilecek Yerler: Milli Parkın başta görülmesi gerekli yeri, Altınbeşik Mağarasıdır. Ancak bu saha;belirli düzenlemeler ve önlemler alındıktan sonra ziyaretçilerini kabul edebilecektir. Bunun yanında Manavgat Vadisinin sunmuş olduğu doğal güzellikler ziyaretçilerin hafızasında iz bırakacak niteliktedir. Ayrıca ;Milli Parka ulaşırken uğrak noktası olan Ürünlü Köyü yöresel mimarisi ile ziyaretçileri etkilemektedir.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Aydınkent ilçe merkezi ile Ürünlü Köyünde konaklama sağlanabilir.
 
Antalya - Beydağları Sahil Milli Parkı

Yeri: Antalya ili

Ulaşım: Milli Park Antalya-Kemer-Kumluca Devlet Karayolu kısmen sahilden, kısmen de içeriden boydan boya kateder.Bu yol, Mersin-Antalya-Muğla sahil yolunun bir parçasıdır.

Özelliği: Batı Torosların Genç Dağlar kuşağını içine alan yörenin jeolojik yapısı genellikle kalker ve serpantin kayaçlarından meydana gelir. Akdeniz Bölgesi'nin bütün ekolojik şartlarına sahip sahada, bitki örtüsü deniz kıyısında fıstık çamları ile başlar,yükseldikçe kızılçam, karaçam ve 1000 metrenin üstünde sedir ağaçları görülür.

Park sınırları içinde 1000 e yakın bitki türü ve bunların içinde de 21 endemik türün bulunuşu Milli Park'ın tür yönünden çeşitliliğini göstermektedir. Alanda ayı, Dağkeçisi, Yaban domuzu, tilki, çakal, kurt, sansar ile çeşitli kuş ve balık türleri yaban hayatının bireyleridir.

Olympos'un birkaç km batısındaki dağlık arazide kalker ve serpantin formasyonları kontağındaki çatlaklardan çıkan ve "Likya'nın Sönmeyen Ateşi" diye adlandırılann doğalgaz yüzyıllardır yanmakta ve Bellerophontos mitosuna Chimaira (Yanan Taş) adıyla geçerek yöreye mitolojik değer kazandırmaktadır.

Akdeniz Bölgesi iklim şartlarına sahip alanda yılın 7-8 ayında Milli Park'ta her türlü deniz sporları, piknik, kamp, yürüyüş, arkeolojik alanlar gezilerek yararlanılabilir.

Görülebilecek Yerler: Antik çağlarda Likya olarak bilinen bölgenin doğusunda yer alan Milli Park tarih öncesi dönemlerden itibaren iskan bölgesi olmuştur. Sahilin kuzeyindeki Beldibi mağarasındaki buluntular bunu ispatlamaktadır. Milli Park'ın en önemli yerleşim yerleri MÖ VII. yüzyılda Rodos Kolonosi olarak kurulan Phaselis (Tekirova)ve Olympos şehirleridir. Ayrıca Kemer yakınlarında Idyros,Adrasan Limanı ve Gagai diğer görülmesi gereken tarihi yerleşimlerdir.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Milli Park'tan; her türlü deniz sporları, piknik, çadırlı kamp, yürüyüş, arkeolojik alanlar gezilerek yararlanılabilinir. Kındılçeşme günübirlik kamp alanı ile Büyükçaldıcak, Küçükçaldıcak, Topçam günübirlik alanlarından faydalanılabilinir. Milli Park'ın içinde bulunan otel, motel, kamping konaklama ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayacak düzeydedir.
 
Antalya - Güllük Dağı Milli Parkı

Yeri: Antalya ili Korkuteli ilçesi

Ulaşım: Akdeniz Bölgesinde, Antalya ili Korkuteli ilçesi sınırları içinde ve Toros Dağları üzerinde yer alan Milli Parka Antalya-Korkuteli karayolu ile ulaşılır.Milli Park, Antalya'ya 34 km. uzaklıktadır.

Özelliği: Antalya'nın kuzeyinde geniş düzlükler meydana getiren traverten basamaklarından sonra yükselen Torosların Güllük Dağı yamaçlarında yer alan antik Termessos şehrini,Anadolu'nun yeşil ırkı olan Solymler kurmuştur. Termessos ve Solymler hakkında kesin bilgi olmamakla birlikte Bellerofon efsanesine bağlı olarak Homeros'un İlyada"sında SolymlerdenTermessos halkı olarak bahsedilmektedir. Termessos'un tarih sahnesine çıkışı MÖ 334 de İskender'in bölgeden geçtiği tarihle başlar.

Aşağı şehir,şehir merkezi ve mezarlık olarak üç bölümde gelişen şehir, Roma döneminde en parlak çağlarını yaşamıştır. Şehrin surları, kuleler, kral yolu, Hadrian kapısı gymnasium, tiyatro, odeon, zengin süslemeli mezarlar, şehrin suyunu sağlayan sarnıçlar ve drenaj sistemi Termessos'un en görkemli yapılarının kalıntılarıdır.

Milli Park'ta;Güllük Dağının sarp kayalıkları,duvarları 600 metreye kadar yükselen Mecine Kanyonu gibi jeomorfolojik güzellikleri yanında Akdeniz iklimi tipinin bitki topluluklarını sergileyen orman ve maki örtüsü, bu ortamda yaşayan dağ keçisi, alageyik, şah kartal gibi nadir yaban hayvanı türleri bulunmaktadır. Milli Parkta düzenlenmiş piknik ve kamp alanlarından faydalanılabilinir.

Görülebilecek Yerler: Milli Parkta tabiatın sunduğu bütün zenginlikleri, güzellikleri ve Termessos şehrinin surları, kuleleri, kral yolu, Hadrian Kapısı, Gymnasium, tiyatro, odeon, zengin süslemeli mezarlar, sarnıçlar ve drenaj sistemi gezilebilir. Nisan-aralık ayları Milli Parkı ziyaret için en uygun zamandır.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Park girişi yakınında geliştirilmiş ziyaretçi merkezi, park hakkında geniş bilgiler sunmak üzere düzenlenmiştir.

Milli Parkta tabiatın sunduğu bütün zenginlikleri, güzellikleri ve Termessos tarihi bütün canlılığı ile kalıntılar arasında gezilerek yaşanabilir. Düzenlenmiş piknik ve kamp alanlarından faydalanılabilinir. Ayrıca lokanta, büfe gibi tesisler ziyaretçilerin gereksinimlerini karşılayacak düzeydedir. Çadır ve karavanla konaklama yapılabilir.
 
Antalya - Köprülü Kanyon Milli Parkı

Yeri:Antalya İli

Ulaşım: Akdeniz Bölgesinde, Antalya ili,Manavgat ilçesi sınırları dahilinde yer alan Milli Parka Antalya'nın 49. km ayrılan bir yol ile gidilir.Bu yol Akdeniz sahillerinden ayrılıp Taşağıl'dan geçip Beşkonak'a ulaşır.

Özelliği: Milli Parkın rekreasyonel dokusunu Köprü ırmağı teşkil eder. Bu ırmağın değişken karakteri rafting sporu için ideal alanı yaratır.Ağaçlarla gölgelenen nehir kenarında günübirlik ve kamp kullanma alanları Milli Parkın en önemli aktivitelerini teşkil eder.

Bölgenin kil, kumtaşı, konglemera ve kalker kayaçlarından meydana gelen jeolojik yapısı karstik yer şekillerinin oluşmasına imkan sağlamaktadır. Milli Parkın ana kaynağını oluşturan Köprü Irmağının, Bolasan Köyü ile Beşkonak arasında meydana getirdiği yarma vadi,14 km uzunluğu ve 100 m.yi aşan duvarlarıyla ülkemizin en uzun kanyonudur.

Milli Parkta vadi tabanlarından,dağların çıplak doruklarına doğru çam, selvi, sedir ve çok sayıda yapraklı ağaç türlerinden meydana gelen bitki örtüsü zengin maki topluluğu ile desteklenmektedir. 400 hektarlık saf Akdeniz selvisi ormanı, flora özelliklerinin en önemli ve en belirgin alanıdır.

Milli Parkın yaban hayatının listesinin oldukça geniş olmasına rağmen usulsüz avlanmalar sonucunda türler azalmıştır. Yaban hayatının belli başlı üyeleri;geyik,dağ keçisi, ayı, tilki, kurt, tavşan, sansar, porsuklardır. Köprü kollarında bol miktarda alabalık bulunmaktadır.

Görülebilecek Yerler: Milli Park tabii güzellikleri kadar, zengin kültürel kaynağa da sahiptir. MÖ 5. yüzyılda kurulmuş antik Selge şehrinin tiyatrosu, agorası, Zeus ve Artemis tapınakları, sarnıçlar, su kemeri, Köprü ırmağı ve Kocaçay üzerinde bulunan Oluk ve Büğrüm köprüleri ile Selge'yi Pamphlia sahil şehirlerine bağlayan taş kaplamalı tarihi yolu şehrin kalıntılarının en çarpıcı örnekleridir. Rekreaktif öneminden dolayı Köprü ırmağı da görülebilecek yerlendendir.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama:Parkın rekreasyonel dokusunu köprü ırmağı teşkil eder. Bu ırmağın değişken karakteri çeşitli su sporlarına imkan sağlamaktadır. Irmak rafting sporları için ideal alandır. Ağaçlarla gölgelenen nehir kenarındaki günübirlik ve kamp kullanma alanları Milli Parkın en önemli aktivitelerini teşkil eder. Ayrıca ziyaretçilerin yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayabilecek tesisler de mevcuttur. Çadır ve karavanla konaklama Milli Park içerisinde yapılabilir.
 
Artvin - Karagöl Sahara Milli Parkı


Yeri: Artvin ili Şavşat ilçesi sınırlarında bulunan Karagöl-Sahara Milli Parkı iki ayrı sahadan oluşmaktadır. Bunlar Karagöl ve Sahara yaylasıdır.

Ulaşım: Karagöl Şavşat ilçesinin 45 km. kuzeyinde yer almaktadır. Sahara ise Şavşat ilçe merkezine 17 km. uzaklıkta bulunmaktadır.

Özelliği: Karagöl ve çevresinde genel olarak paleojen ve neojen arazileri yer alır. Kayaçlar genellikle sedimenter kökenlidir.

Karagöl ve çevresi yer yer vadilerle yarılmıştı.Bu yarılmalar yörede heyelan ve kütle hareketlerinin aktif olmasına neden olmuştur. Karagöl rotasyonel olarak kayan kütlenin gerisindeki çanakta biriken suların meydana getirdiği bir heyelan gölüdür.

Göl çevresi ladin ve çamların meydana getirdiği yoğun ormanlarla kaplıdır. Bu doğal öğelerin ördüğü Karagöl , ender manzara güzelliklerine sahiptir. Ayrıca gölün kuzeydoğusundaki Bagat mevkii ve çevresinde çim kayağı pisti niteliğine sahip alanlar mevcuttur.

Sahara yaylası; yörenin genel olarak örtü bazaltlarından meydana gelen bir jeolojik yapısı vardır. Örtü bazaltlarının sıyrıldığı yerlerde tersiyer arazisi ortaya çıkar. Yer yer derin vadilerle parçalanan yörede eğim değerleri oldukça yüksektir. Sahara, bu eğimli arazide 1700-1800 m.lerde yer alan sınırlı düzlüklerden biridir.

Orman örtüsü ladin ve göknarlardan meydana gelmiştir. Alt zonlarda sarıçam da bulunmaktadır. Yörede antropojen step karakterinde sahalar geniş alanlar kaplamaktadır.

Kocabey yaylası ve çevresinde Alpin Zona ait bitki türleri yer almaktadır. Reşat deresi kenarında 1700-1800 m.lerde kademeli olarak yer alan düzlükler aynı zamanda "Sahara Pancar Şenlikleri"ne saha olmaktadır. Bu şenliklere bölge dışında oturan yöre insanları katılarak bölgeye iç turizm açısından oldukça büyük ekonomik katkı sağlamaktadır.

Sahanın arz ettiği bu rekreasyonel potansiyeli ve doğal güzelliklerinin korunması amacıyla 3766 hektarlık kısmı 1994 yılında Milli Park kapsamına alınmıştır.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Milli Parkın Karagöl kesiminde kır gazinosu olarak kullanılan ve 12 yataklı konaklama hizmeti veren bir tesis bulunmaktadır.
 
Artvin - Hatila Vadisi Milli Parkı

Yeri: Artvin ili merkez ilçe sınırları içerisinde çoruh nehrinin ana kollarından birisi olan Hatila Vadisi ve birçok yan derelerini içermektedir.

Ulaşım: Artvin il merkezinden 10 km.lik stabilize bir yol ile ulaşım sağlanmaktadır.

Özelliği: Vadi boyunca değişik kayaç türleri görülmekle birlikte, bu kayaçların hemen hepsi derinlik volkanizmasının ürünüdür. Hatila Vadisinin genel karakteri; V tipi, dar tabanlı, genç vadi özelliğindedir.

Vadi boyunca litolojik farklılıklardan kaynaklanan eğim kırıkları ortaya çıkmıştır. Bu eğim kırıkları, akarsuda şelalelerin oluşumunu sağlamıştır.

Vadi yatağının derine aşınmasının , yana doğru açılımından daha kuvvetli olmasından dolayı vadi yamaçlarının eğimi %80 hatta bazı kesimlerde %100 'e ulaşmıştır. Yamaçların gerek fiziksel parçalanma ve kütle hareketleri gerekse yan dere ve heyelanlarla işlenmesi sonucu vadide , çok haşin bir topografya ortaya çıkmıştır. Bu topografya , vadinin orta kesimlerinde kanyon ve boğaz oluşumunu sağlamıştır.

Vadinin orta ve yukarı ağzında çok zengin ve yoğun olan vejetatif örtü ; bünyesinde çok çeşitli bitki türlerini barındırmaktadır. Bu türler içerisinde dikkati çeken belirgin özellik bitki örtüsünün genel olarak Akdeniz iklim karakterini yansıtmaktadır. Dolayısıyla buradaki bitki örtüsü relikt bir özellik gösterir. Ayrıca bitki türleri içerisinde endemik karakterde olanlar da vardır. Bu türlerin sayısı 500'ü geçmektedir.

Hatila Vadisi zengin bir fauna da içermektedir. Bu fauna içerisinde en çok rastlanan türler;ayı, domuz, tilki, porsuk, yaban keçisi, sansar, atmaca, kartal, çakal, dağ horozu, Hopa engereği, alabalıktır.

Hatila Vadisinin gerek ilginç jeolojik ve jeomorfolojik yapısı ve gerekse özgün bitki toplulukları yöreye ülkemizde nadir rastlanan bir alan özelliğini vermektedir. Ayrıca bu doğal öğelerin birleşimi sonucu eşsiz peyzaj güzellikleri ortaya çıkmakta ve bu durumda zengin rekreasyonel potansiyel arz etmektedir.

Görülebilecek Yerler: Milli Parkın ismini veren Hatila Vadisi ile yan kollarındaki vadiler zengin bitki çeşitliliği, yaban hayatı ile ziyaretçileri etkileyecek niteliktedir.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Milli Park sahası içerisinde ziyaretçilerin günübirlik ve kamp kullanımı için belirlenmiş yerler bulunmaktadır.

Çadırla, karavanla ve belirli kapasitelere sahip bunglov tipi doğal ortamla uyumlu tesislerde konaklanabilir. Ayrıca Milli Park Artvin il merkezine 10 km. mesafede olması nedeniyle burada da konaklama mümkündür.
 
Geri
Top