Sinop Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kişi başına düşen yıllık işlenmiş içme sütü tüketimi gelişmiş ülkelerde 60 ile 170 litre arasında değişirken, Türkiye'de bu miktarın 4-5 litre gibi düşük düzeylerde kaldığı belirtildi. Konuyla ilgili bilgi veren İl Tarım Müdürü Sıddık İpek, süt kullanımının arttırılmasına yönelik tarım teşkilatı tarafından da çeşitli etkinlik ve çalışmaların gerçekleştirildiğini belirterek, süt tüketiminin arttırılmasının sağlıklı nesillerin yetişmesi açısından
önemli olduğunu söyledi. Türkiye'deki süt tüketim oranının gelişmiş ülkelerdeki oranlarının altında olduğuna dikkat çeken İpek, "Sütün sağlığımız açısından son derece önemli olduğunun, besleyici değerinin tam olarak bilinmemesi, süt içme alışkanlığının kazanılmamış olması tüketimi aşağıya çekmektedir. Her geçen gün daha da artan ülke nüfusunun sağlıklı beslenmesi için süte ve sütün kaynağı olan hayvancılığımıza gereken önemin verilmesi zorunlu ve milli bir görevdir" dedi.
Bu arada süt kullanımının insan yaşamı için çok önemli bir mineral olan kalsiyumun kaynağını teşkil ettiği bildirildi. Süt şekeri olarak bilinen laktoz ise doğa maddeleri içerisinde sadece sütte bulunuyor. Diğer şekerlerden daha az tatlı olan bu şekerin önemli bir özelliği ise sindiriminin yavaş gerçekleşmesi. Böylece bağırsakta daha fazla kalıyor ve orada asitli bir ortam meydana getirir. Bu asitli ortam, sütteki kalsiyumun daha fazla emilmesine olanak tanıyor. Sütteki proteinler, çocukların
büyümelerini ve gelişmelerini sağlarken, yetişkinlerin ise hücrelerini yenileyip, vücut dirençlerini artırıyor.
önemli olduğunu söyledi. Türkiye'deki süt tüketim oranının gelişmiş ülkelerdeki oranlarının altında olduğuna dikkat çeken İpek, "Sütün sağlığımız açısından son derece önemli olduğunun, besleyici değerinin tam olarak bilinmemesi, süt içme alışkanlığının kazanılmamış olması tüketimi aşağıya çekmektedir. Her geçen gün daha da artan ülke nüfusunun sağlıklı beslenmesi için süte ve sütün kaynağı olan hayvancılığımıza gereken önemin verilmesi zorunlu ve milli bir görevdir" dedi.
Bu arada süt kullanımının insan yaşamı için çok önemli bir mineral olan kalsiyumun kaynağını teşkil ettiği bildirildi. Süt şekeri olarak bilinen laktoz ise doğa maddeleri içerisinde sadece sütte bulunuyor. Diğer şekerlerden daha az tatlı olan bu şekerin önemli bir özelliği ise sindiriminin yavaş gerçekleşmesi. Böylece bağırsakta daha fazla kalıyor ve orada asitli bir ortam meydana getirir. Bu asitli ortam, sütteki kalsiyumun daha fazla emilmesine olanak tanıyor. Sütteki proteinler, çocukların
büyümelerini ve gelişmelerini sağlarken, yetişkinlerin ise hücrelerini yenileyip, vücut dirençlerini artırıyor.