Türkler'in Müslüman Olma Sebepleri

• Konuyu açan Konuyu açan wien06
  • Açılış tarihi Açılış tarihi
Aslinda zorlama sonucu bir insana veya topluma kabul ettirilebilecek en güc ve zor olgu dindir. Bir kisiye veya topluma güc kullanarak veya vaatlerde bulunarak belli birseyleri yaptirabilir. Ama din konusu bunun disindadir. Cünkü hicbir zaman din zorlamayla kabul edilmez. Belki kisilere kabul ettirebilir ama bir topluma hele hele bir millete asla bir dini kabul ettiremessiniz. Eger böyle olsaydi müslümanlik bu kadar cok yayilmazdi.
Cünkütarihi sürec icerisinde hiristiyanlik alemi ele gecirdikleri müslüman topraklarda bunu yapmayi denemisler ama asla basarili olamamislardir.

Bu yüzdendirki Osmanli Devleti fethettikleri topraklarda yasayan milletleri dinlerinde serbest birakmislardir. Cünkü zorla din degistirilmiyeceginin bilincindeydiler.

Türklerin islamiyeti kabul etmeleri birdebn bire olmamistir kademe kademe olmustur. Tarih kitaplarindada belirtildigi üzere Türklerin kitleler hâlinde Müslüman olmaları özellikle X. yüzyılda hız kazanmıştır. Henüz 900 tarihlerinde İtil ( Volga) çevresinde bulunan Bulgar Türkleri arasında Müslümanlığa çok büyük ilgi vardı. Nitekim İtil Bulgarları hükümdarı Almış Han, 920 'de Abbasi halifesine müracaat ederek din âlimleri ve mimarlar göndermesini rica etmişti. Aynı tarihlerde Önce Karluk, Yağma ve Çiğil boyları, ardından Oğuzlar arasında İslâmiyet yayıldı. Karluk, Yağma ve Çiğil Türkleri, ilk Müslüman Türk devleti olan Karahanlı Devleti'ni, Oğuzlar ise Selçuklu Devleti' ni kurmuşlardır.

yolladın metin mantıklı fazlasıyla burada bir kısmını vermişsin zaten yine.okdum tarihi, bildiklerimi törpülemek yeni okuduklarımı hazmetmek zaman alıcak elbette.

Yetersiz bilgiye sahip olduğum bir konuda sayenizde birşeyler öğrendim.Karşıt görüşlere ait bütün yazdıklarınızı okudum. Gayet centilmence gecen bir maç :) sonucunda benim gözüme takılan enstantaneleri paylaşmak istedim.İkinizede bu faydalı yorumlarınızdan dolayı teşekkür ederim.
......bi alışkanlık söz konusu nasıl pat diye bize bu çok mantıklı ve yakın geldi deyip standart yapılan bi davranışı bile değiştiremzken günlk haytta ,insanların din değiştirmelerinn zorla olmadığı istekleri doğrultusunda olduğunu söyleyemeyiz.
ben islamiyet düşmanı değilim elbette islamiyet güzel bir din diğer dinlerin asimili olduğuna bakılarak o günn şartlarında inanılması gereken mantıklı din.ama bunu ilk müslümanların seçerek yaptıklarını sanmıorum hala......
.........her bakış açısına ihtiyacım var mantıklı olan her bilgi kabulum......

.............
Bu yüzdendirki Osmanli Devleti fethettikleri topraklarda yasayan milletleri dinlerinde serbest birakmislardir. Cünkü zorla din degistirilmiyeceginin bilincindeydiler..........

Bencede hiçbir zorlama olmadan hemen din değiştirmeyi kabul ettiklerini zor bir ihtimal.Ama çok kanlı savaşlar neticesinde oldugunu da zannetmiyorum çünkü Wien'in "Zaten eger bir zorlama olsaydi Türkler yillarca Islamin bayraktarligini yapmazlar belli bir zamanda kopmalar ve dagilmalar baslar bunca yillik bir Hükümdarlik sürdüremezlerdi." bu dedikleride çok mantıklı.Çünkü çok kan dökerek kabul ettirilen bu şey dinde olsa bu kadar benimsenemezdi.Diyede düşünüyorum aynı zamanada.

öncelikle şunu belirtmeliyim.Türkler İslamiyeti pat diye kabul etmemişlerdir zaten.Üstelik kılıç zoruyla kabul edecek olsalardı daha önceleri kabul ederlerdi.Ayrıca çin devletine set yaptıran Türklerin Araplardan korkarak din değiştirmeleri sizce de biraz basit bir yaklaşım değil mi?
Direkt tarihi bilgiye boğmadan şöyle izah edeyim.Türkler Arapların kurdukları orduda görev almaya başlamadan önce çok fazla İslamiyetle ilgilenmemişler diyebiliriz çünkü din arayışında değiller.Kendi din anlayışları onlara yetiyor.Ancak Arap ordularında görev aldıklarında Araplar; bu ordu için, yaşamlarını sürdürsünler diye "Avasım" adı verilen yerleşim alanlarını yapıyorlar.Burada yaşayan Türkler, hem bu esnada hem de savaş alanlarında Araplarla yakın etkileşim içine giriyorlar.İşte bu dönemde İslamiyeti Arapların yaşayışlarını görerek tanıyorlar.kendi dinleri ile olan benzerlikleri,İslamiyetin yaklaşımlarındaki güzellikler vs. Türkleri etkiliyor ve yavaş yavaş bu yeni dini kabul ediyorlar.
Bu durum çok saçma gelmemeli.Çünkü bir insanın evlenme teklifini bile pat diye kabul etmezsiniz.Yavaş yavaş tanıdıkça sever,sevdikçe yakınlaşırsınız ve ardından mutlu son.Bugün islamiyeti kabul eden insanlar var.Üstelik ABD,Japonya gibi ülkelerde.Bunlar kılıç zoruyla mı kabul ediyorlar.Müslümanlarla bir arada yaşadıklarında onların tutumları,incelemeler sonucunda seviyorlar islamiyeti.Türkler için de aynı şey söz konusu olmuştur.Bugün biz müslümanlar alışık olduğumuz halde yine de Kur'an-ı Kerim okunurken nasıl etkileniyoruz,nasıl tüylerimiz diken diken oluyor o uhrevi havadan değil mi?O dönemdeki insanların da etkilenmeleri çok normal.
Ayrıca Allah peygamberine "sen sadece tebliğ edicisin.Dinde zorlama yoktur" diyorsa bir dinde nasıl o din için Türkleri silah zoruyla müslüman yapmışlardır deriz? Olaya bir de bu pencereden bakarsanız sevinirim.
Ayrıca " kolaylaştırınız,zorlaştırmayınız,müjdeleyiniz,nefret ettirmeyiniz.." diyen bir dini tanıyan insanın kabul etmeyişini hayretle karşılarım zaten.

Geri