Uçuk neden çıkar? Ve Uçuğa ne iyi gelir

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Genellikle ağız ve dudak çevresinde meydana gelen uçuk hemen herkesin hayatında en az bir kere başına gelmiş olan can sıkıcı bir durum. Kişinin yemek yemesini, hatta konuşmasını bile zorlaştıran uçuklardan kurtulmanın yolu ise sandığınızdan çok daha basit. Eğer sık sık uçuk problemi yaşıyor ve "Uçuğa ne iyi gelir?" diye merak ediyorsanız doğru yerdesiniz.


Gelin öyleyse "Uçuk neden çıkar?", "Uçuğa ne iyi gelir?" sorularını hep beraber cevaplayalım ve canımızı sıkan o uçuklardan sadece bir günde kurtulalım.


Küçük bir not; uçukla ağız yaralarını karıştırmamak gerekiyor. Eğer ağız yaralarından şikayetçiyseniz şu içeriğimize göz atabilirsiniz: Ağız Yaralarına Ne İyi Gelir?


Uçuk neden çıkar​

Ağız içerisinde tüm bölgelerde çıkabilen aftların aksine nadiren ağız içinde, çoğunlukla ağız dışında meydana gelen uçuk aslında virüsle bulaşan bir rahatsızlık. "Herpes simpleks" ismi verilen uçuk virüsü vücuda girip sinir düğümüne yerleştiğinde vücut zayıf düşer düşmez uçuklar meydana geliyor.

Şimdi gelin bu sinsi uçuk virüsünün ortaya çıkmasına sebebiyet veren nedenlere bakalım:

  • Stres, uykusuzluk, yorgunluk
  • Üzüntü, depresyon
  • Uçuğun çıktığı yerde meydana gelen açık yaralar
  • Kadınlarda adet dönemleri
  • Güneş ışığına çok fazla maruz kalınması
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Yüksek ateş
  • Üst solunum yolu enfeksiyonları
  • Ağız ve diş hastalıkları

Uçuğa ne iyi gelir?​

Geçmeyen, yayıldıkça yayılan uçuklardan şikayetçiyseniz aslında onları bir günde kolayca tedavi edebilirsiniz. Üstelik tamamen doğal malzemeler kullanarak!


Gelin, şimdi bu doğal malzemeleri yakından tanıyalım.

Aloe vera​


Cilt için yararlı olan pek çok bileşen içeren aloe vera uçuğun kısa sürede kurumasını sağlar. Bunun için yapmanız gereken tek şey 1 çay kaşığı aloe vera jelini uçuğun üzerine masaj yaparak yaymak.

Vanilya​


Uçuğa neden olan virüslerin vücuttan atılmasına yardımcı olan ve virüslerin çoğalmasına engel olan vanilyanın bu gücünden faydalanmak için kulak pamuğunun ucuna bir miktar vanilya sürün ve uçuğa uygulayın. 1-2 dakika bekletip durulayın. Bu yöntemi günde 3 kez uygulayabilirsiniz.

Süt​


Uçukları iyileştirdiği gibi yeni çıkmakta olan uçuğun büyümeden geçmesini sağlayan süte de şans verebilirsiniz. Bunun için pamuğa soğuk süt damlatıp uçuğun üzerinde 2-3 dakika tutmanız yeterli.

Sarımsak​

Doğal bir antibiyotik olan sarımsak uçuk virüsüyle de son nefesine kadar savaşıyor. Eğer sarımsağa şans vermek istiyorsanız bir diş sarımsağı yarıya kesin ve doğrudan uçuğun üzerine uygulayın.

Bal&sirke​


Her ikisi de antiviral özellik taşıyan bal ve sirke karışımı da size uçuk tedavisinde yardımcı olacaktır. Bir yemek kaşığı balı biraz sirkeyle karıştırın, macun kıvamındaki bu karışımı bir pamuk yardımıyla uçuğun üzerine yerleştirin. Bu karışım hem o bölgeyi temizler, hem de uçuğun iyileşmesini sağlar.

Nane yağı​


Özellikle uçuğun çıkmadan önlenmesine yardımcı olan nane yağı da çok etkili bir yöntem. Uçuk çıkacağınızı anladığınızda bir ya da iki damla nane yağı kulak çubuğuna damlatın ve o bölgeye sürün.
 
çoğunlukla ağız dışında meydana gelen uçuk aslında virüsle bulaşan bir rahatsızlık. "Herpes simpleks" ismi verilen uçuk virüsü vücuda girip sinir düğümüne yerleştiğinde vücut zayıf düşer düşmez uçuklar meydana geliyor.
bu kısım çok önemlidir, uçuğun geçtiğini sanırız ama tam aksine uçuk gitse dahi sinir düğümüne yerleşmiştir sadece çıkmak için uygun anı bekler, başka birinin lip balmını, rujunu kullanırken bunu göz ardı etmemelisiniz bulaşma olasılığı yüksektir
 

Uçuk nedir?​


Uçuk, Herpes Simpleks isimli virüsün bir şekilde vücuda girmesiyle oluşan bir viral enfeksiyondur. Bir kez vücuda bulaşan bu virüs, hayat boyu çeşitli zamanlarda ortaya çıkabilmektedir. Uçuk vücudun pek çok yerinde çıkabilmektedir. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak çıkan uçuk, deri ile temas etme ya da ortak eşya kullanımı ile bulaşabilmektedir. Uçuk çıkan kişinin bağışlık sistemi güçlüyse, 1 hafta gibi bir sürede geçen uçuk, eğer bağışıklık sistemi zayıfsa haftalarca sürebilmektedir. İyileşme aşamasında kabuk bağlayan ve oldukça kötü bir görüntü oluşturan uçuk, bir an önce iyileşmesi için çaba sarf edilen bir enfeksiyondur.

Herpes simpleks virüsünün 2 tipi vardır. Tip 1 sıklıkla ağız çevresi ve yüzde hastalık yaparken, Tip 2 genital bölgede hastalık oluşturur. Bu broşürde sıklıkla ağız çevresi ve yüzde hastalık yapan Tip 1 Herpes simpleks enfeksiyonundan bahsedilecektir​

Uçuk nerelerde çıkar?​

Dudak

Genellikle dudakta çıkan uçuk, ufak bir kaşıntıyla başlar ve bazen bir tane bazen de dudağın çeşitli bölgelerinde olabilmektedir. Dudağında uçuk çıktığı gözlemlenen kişiyle temas edilmemeli, ortak eşyalar kullanılmamalıdır.

Göz

Gözde çıkan uçuk dudağa nazaran daha sıkıntılı bir durum oluşturabilmektedir. Korneayı etkileyip korneanın yırtılmasına bile neden olabilen bu uçuk, gözde ağrı, kızarıklık, kaşıntı gibi belirtiler gösterir. Başka bir yerde uçuk çıksa dahi, göze temas edilmesi çok risklidir.​

Uçuk Belirtileri​


[*]Kaşıntı ve kızarıklık
[*]Ateşlenme
[*]Karıncalanma hissiyatı
[*]Diş etinin tahriş olması
[*]Lenf bezlerinin şişmesi
[*]Derinin tahriş olması ve su toplaması
[*]Ağrı ve yanma hissiyatı
[*]Ağızda kuruluk
[*]Dudakta kuruluk
[*]Ağızda tahriş
[*]Dudaklarca kabarcık oluşumu

Uçuktan nasıl korunulur?​


[*]Hijyen kurallarına riayet etmek
[*]Elleri sık sık yıkamak ve temiz tutmak
[*]Uçuklu bölgeyi kaşımamak ve dokunmamak
[*]Uçuklu bölgeye temas halinde diğer yerlere el sürmemek
[*]Yakın temas halinden kaçınmak
[*]Hiç kimseyi öpmemek
[*]Özellikle bağışıklık sistemi çok zayıf olan bebeklerden uzak durmak
[*]Yeme içme malzemelerini ortak kullanmamak
[*]Havlu, tıraş bıçağı, makyaj süngeri gibi kişisel bakım ürünlerini ortak kullanmamak
[*]Dudak kremi, ruj gibi makyaj malzemelerini ortak kullanmamak
[/LIST]

Uçuk hastalığı nasıl oluşur? Etken virüs vücuda ilk girişinde ilk atak oluşur, daha sonra sinir köklerine yerleşerek sessiz kalır ve uygun şartlar oluştuğunda tekrarlayıcı ataklar yapar. İlk atağın belirtileri enfekte kişi ile temastan sonraki 3 hafta içinde ortaya çıkar ve 7-10 gün içinde iyileşir. Daha çok çocuklarda görülen bu durumda ağız içinde yaygın su dolu kabarcıklar, ateş, huzursuzluk gibi bulgular izlenir. Tekrarlayan ataklar ilk enfeksiyondan daha hafif geçer.

 
Tahta kaşığın ucunu ısıtıp UÇUK BENİ BELLEDİ BEN UÇUĞU KULLEDİM deyip uçuğa basıyoruz sonraki gün uçuk geçiyormuş deneyen batıl inanclilar öyle söyledi ben de onların yalancısıyım :M:
 
Geri
Top