• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Uçurtma Modelleri ve Yapımı

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Uçurtma Modelleri ve Yapımı

Delta Conye Uçurtma

Malzemeler
1. Asagıdaki çizimde gördüğünüz üçgen ve dikdörtgenlerden ikişer adet naylon.
2. 3 adet 75 cm, 2 adet 77 cm, 1 adet 94 cm uzunluğunda ve yaklasık 1 cm kalınlığında tahta çıta.
3. Yapıştırıcı bant.

Yapılışı
Büyük dikdörtgenleri üçgen şeklindeki kanatlara çizimdeki gibi yapıştırıcı bant ile yapıştırın.

75 cm boyundaki 3 adet çıtayı ortaya; 77 cm boyundaki 2 adet çıtayı da yanlara çizimdeki gibi yapıştırıcı bant ile yapıştırın.

Küçük dikdörtgenleri alta ve üste çizimdeki gibi yapıştırın.

Orta çıtayı (94 cm olan) çizimdeki gibi yan çıtalara A ve B noktalarından iple bağlayın. (Kolay tasımak için A ve B naktalarından çözüp, tekrar bağlayabilirsiniz.)

Denge
Denge için yaklaşık 1 metre uzunluğunda bir ipi fotoğraftaki gibi öndeki çıtanın üst ucunun 12 cm altından bağlayın. Bu ipin diğer ucunu getirip çıtanın alt ucundan 12 cm yukarıya bağlayın. Uçuracağınız ipi bu dengede üstten 33-35 cm mesafeye bağlayın.
 
Üç Köşegenli Altıgen Uçurtma

Malzemeler


1. 3 adet 60 cm boyunda 6-7 mm kalınlığında çıta.
2. 1 adet istediğiniz renk yağlı kağıt (kitap kaplama jelatinide olabilir).
3. Yeterli adette ufak çivi.
4. Pamuklu ip.
5. Uçurmak için kullanacağımız naylon ip.

Yapılışı
Çıtalarınızın aynı boy olması gerekiyor eğer değilse aynı boya getirmeye çalışın. Çıtaların uçlarını bağlarken oturması için biraz yontun. Daha sonra uçurtmanın iskelesini oluşturmak için çıtaların tam ortasını bulup işaretleyin. Bu yerleri, çıtaları zayıflatmadan yontun. Bunun nedeni çıtalar üst üste geleceği için tam oturmasını sağlamakve kaymasını engellemektir. Eğer yontamıyorsanız çıtaları üst üste getirip tam ortasından çivi çakın. Pamuklu ipliğinizi 1 metre kesin ve yere yatırın. Çıtaları uçlarından bağlamak için bu ipi kullanacağız. Çıtaları orta noktaları üstüste gelecek şekilde yere serdiğiniz ipin üzerine koyun, çıtaları kaydırmamaya çalışarak ipi biraz da gergin bir şekilde dolamaya başlayın ve birkaç tur doladıktan sonra çözülmesini önlemek için üstüste iki düğüm atın. Uzun kalan ipleri kesmeyin. Bu ipi daha sonra denge yapmak için kullanacağız.

İskeleyi oluşturmak için yine ipinizden 2 metre kadar alın ve çıtalardan birinin ucuna bağlayın. Uçurtmanızın tam bir altıgen görünümünde olması için çok dikkatli olmanız gerekiyor. Çıtanın ucuna bağladığınız ipi 37,5 cm (çıtanın ucu ile merkezi arasındaki mesafeyi de ölçü olarak kullanabilirsiniz ya da cetvelinizi) uzatarak komşu çıtanın ucuna dolamaya başlayın ve 3 tur attırdıktan sonra bir düğüm atın. Bu işlemi ipi ilk bağladığınız uca kadar devam ettirin. Son düğümü atarken iskele iplerinizin biraz gergin olduğunu kontrol edin. Artan ipi kesin. Eğer sizinki tam altıgen olmadı ise de zararı yok, uçurtmanızın uçmasına engel olmayacaktır.
Şimdi kağıdınızı yere yayın ve iskelenizi ortadaki düğüm alta gelecek şekilde kağıdınızın üzerine koyun. Kesmeye başlamadan önce yapıştırıcı bantınızla, iskeleyi kaymaması için bir-iki yerden kağıda tutturun. Makasınızla üstte gösterilen şekilde kesin ve bu kestiğiniz çıkıntıları katlayarak bant veya tutkalla yapıştırın. Bunu yaparken kağıdınızın biraz bol (çok gergin değil) olmasına dikkat edin yoksa uçurtmanız rüzgarı tutamayabilir .

Evet en zor kısım bitti. Şimdi uçurtmanızı çevirin ve tam ortasında küçük bir delik açın. İskelenin ortasında bıraktığınız ipinizin her iki ucunu da bu delikten dışarı çıkartın. Eğer bu ipiniz (her ikisi de) 50 cm den kısa ise ipinizden bir parça daha bağlayarak uzatın.

Şimdi de dengeyi yapalım. Yaklaşık 90 cm uzunluğunda (bize lazım olan kısım 75-80 cm ama düğümleri atmak için 90 cm kesiyoruz) kadar bir ipi alarak çıtalardan herhangi birinin ucuna sıkıca bağlayın. Yaklaşık 75-80 cm uzattıktan sonra ipin diğer ucunu komşu çıtanın ucuna bağlayın. Ortadan çıkan ipi yaklaşık 38 cm kadar uzatıp bu ipin tam ortasına bağlayın. Denge tamamdır.

Kuyruk bağlamak için yine 90 cm kadar ipi tekrar aynı şekilde bağlayın. Bu dengeye de yapacağınız kuyruğu bağlayacaksınız.

Kuyruk
Kuyruk uzunluğu yaklaşık olarak çıta boyunuzun 5-6 katı civarındadır. Ancak çok şiddetli rüzgarlarda bu uzunlukta bir kuyruk kısa gelebilir ve uçurtmanızın takla atmasına neden olabilir. Kaplama kağıdınızın arta kalan kısmından eni 1 cm civarı uzunluğu 50 cm civarı şeritler kesin ve bunları 2 cm arayla kuyruk ipine bağlayın. Kuyruğunuz yeterli uzunluğa gelene kadar devam edin. Kaplama kağıdınız muhtemelen yetmeyecektir. Kuyruk için herhangi bir ambalaj kağıdını veya naylon torba da kullanabilirsiniz. Bittiğinde kuyruk ipinin bir ucunu , kuyruk dengesinin tam ortasına bağlayın.

Uçurtmanızı uçurmak için kullanacağınız naylon ipinizi ortadan çıkan ve üst dengeye bağladığınız pamuklu ipin ucuna sıkıca bağlayın.

Uçurtmanız hazır.
 
Rokaku Tipi Uçurtma
Kuyruksuz uçabilen altıgen bir uçurtmadır.
Malzemeler
1. 56 cm uzunluğunda tercihen 3x 10 mm (veya 3x 8 mm) kalınlığında 2 adet tahta çıta. Çıtaların illa bu kalınlıkta olması gerekmiyor. Biraz daha kalın veya ince olabilir. Çıtaların esneyebilir olması önemli.
2. 67,4 cm uzunluğunda 5 x 5 mm kalınlığında 1 adet çıta.
3. İskeleti oluşturmak için pamuklu ambalaj ipi. İpin gerildiğinde uzamaması gerekiyor. Bu yüzden naylon türevi ip kullanmamaya dikkat edin.
4. Kaplamak için naylon veya ince dayanıklı kağıt (defter kaplama naylonlarý olabilir).
5. Yapıştırıcı bant.
Yapılışı
Önce bütün çıtaların uçlarını iple rahat bağlayabilmek için hafif yontalım. Uçurtmaların 56 cm'lik olan çıtaların 4 eşit parçaya ayıracak şekilde 5 yerden 2 mm'lik oyuklar yapılacak. Yonttuktan sonra uzun olan (67,4 cm) çıtamızı uçurtmamızın omurgası yapacağız. Bu çıtanın uçlarından 12,7 cm altana çıtaları tam ortasından yerleştireceğiz ve buralardan sıkıca bağlayacağız. Bağladıktan sonra çıtaların uçlarını bir sonraki köşeyle bağlıyacağız. Bağladıktan sonra uçlarını defter kaplar gibi kaplıyacağız.
Yatay olan çıtalarımızın daha önce 5 eşit parçaya bölerek oluşturmuştuk bu bölümleri 1,5 metre kadar aynı çıtanın ipiyle birleştireceğiz. Daha sonra bu ikisini 50 metrelik bir iple birleştireceğiz.
Uçurtmamız artık uçurulmaya hazır.
 
Uçurtma Kuyruğu Yapma
Kuyruk uzunluğu yaklaşık olarak çıta boyunuzun 5-6 katı civarında olmalıdır. Ancak çok şiddetli rüzgarlarda bu uzunlukta bir kuyruk kısa gelebilir ve uçurtmanızın takla atmasına neden olabilir. Kaplama kağıdınızın arta kalan kısmından eni 1 cm civarı, uzunluğu 50 cm civarı şeritler kesin ve bunları 2 cm arayla kuyruk ipine bağlayın. Kuyruğunuz yeterli uzunluğa gelene kadar devam edin. Kaplama kağıdınız muhtemelen yetmeyecektir. Kuyruk için herhangi bir ambalaj kağıdını veya naylon torba da kullanabilirsiniz. Bittiğinde kuyruk ipinin bir ucunu, kuyruk dengesinin tam ortasına bağlayın.
Uçurtmanızı uçurmak için kullanacağınız naylon ipinizi ortadan çıkan ve üst dengeye bağladığınız pamuklu ipin ucuna sıkıca bağlayın.
 
Uçurtma Uçururken Nelere Dikkat Etmelisiniz?



  • Uçurtmanızı asla elektrik hatlarının yakınında uçurmayınız. Eğer uçurtmanız bir elektrik hattına takılırsa, orada bırakın.
  • Uçurtmanızı yüksek bina ve yollardan uzak, düz ve açık alanlarda uçurunuz. Uçurtmanızı sadece tehlike yaratmayacak yerlerde uçurunuz.
  • Uçurtmanızı asla fırtınada ve yağmurlu havada uçurmayınız. Islak ip elektrik geçirir. Yıldırım çarpabilir.
  • İp olarak asla tel kullanmayınız.
  • Hava alanları yakınlarında asla uçurtma uçurmayınız.
  • Büyük uçurtmalar ekstra dikkat gerektirebilir. Uçururken eldiven giyiniz.
  • Kontrol edemeyeceğiniz büyüklükte uçurtmaları uçurmayı denemeyin.
  • Uçurtma ipini çok hızlı şekilde salmayınız. Eliniz kesilebilir.
  • Uçurtma yada uçurtma ipine kesici parçalar takmayınız.
 
Geri
Top