Unutkanlığa ne iyi gelir?
Eğer unutkanlığınız son zamanlarda kendini göstermeye başladıysa ve bunun beslenmenizdeki yetersizlikler nedeniyle olduğunu düşünüyorsanız ya da hafızanızın daha güçlü olmasını istiyorsanız aşağıdaki besinleri günlük beslenme programlarınızın içine dahil ederek vücudunuzdaki vitamin ve mineral eksikliğini giderebilir ve unutkanlığın önüne geçebilirsiniz.
Karşınızda unutkanlığa iyi gelen besinler...
Balık çeşitleri
Unutkanlığın en temel sebeplerinden biri vücudumuzdaki Omega 3 eksikliği. İşte bu yaygın problemin çözümü de omega 3 bakımından zengin yiyeceklerin başında gelen balıklardan geçiyor. Özellikle somon, sardalya, ton balığı ve uskumruda bol miktarda omega 3 bulunuyor, bizden söylemesi.
Ceviz
Biz ceviz dedik ama aslında ceviz ve fındık başta olmak üzere birçok kuru yemiş, içeriğindeki Omega 3 yağ asitleri sayesinde unutkanlığın önüne geçiyor ve hafızayı güçlendiriyor. Bu nedenle günde 1 avucu geçmeyecek şekilde ceviz, fındık gibi kuru yemişler yemeyi ihmal etmemeniz gerekiyor.
Bitter çikolata
Bitter çikolata doğru miktarda tüketildiğinde vücudumuza oldukça faydalı besinlerden biri haline dönüşüyor, bunu artık bilmeyen kalmadı bizce. İşte bitter çikolatanın o güzel etkilerinden biri de hafızalarımızı güçlendirebilmesi aslında. İçindeki polifenoller sayesinde beynin sağlıkla çalışmasına destek olan bitter çikolatayı, eğer herhangi bir hastalığınız ya da alerjiniz yoksa günde birkaç küçük kare olacak şekilde tüketerek hafızanızı güçlendirebilirsiniz.
Domates
Unutkanlığı önlemek ve hafızayı güçlendirmek için antioksidan özellikleri kuvvetli yiyecekler tüketmek oldukça önemli. Çünkü bu sayede kan dolaşımı düzenleniyor, vücut dışarıdan gelebilecek her türlü yabancı maddeye karşı korunuyor ve beyin sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam ediyor. İşte domates de içindeki likopen isimli madde sayesinde en güçlü antioksidan özellikleri taşıyan besinlerden biri. Bu nedenle hafızanızı güçlendirmek için taze ve bulabildiğiniz en doğal domatesleri bol bol tüketmeniz işe yarayacaktır.
Ispanak
Ispanak hem içindeki C vitamini, hem folik asit, hem de mineraller sayesinde beynin sağlıkla çalışmasına destek olan en önemli besinlerden. Ancak baştan uyaralım onu pişirip bir yemek olarak tüketmek yerine yapraklarını güzelce yıkayıp salata yaparak tüketmeniz bu etkilerinden daha doğru bir şekilde yararlanmanızı sağlayacaktır.
Nar ve/veya nar suyu
Nar ve nar suyu güçlü antioksidan özellikleri bulunan besinler olduğundan vücudumuzu serbest radikallere karşı koruyor, başka bir deyişle vücudumuza giren yabancı maddeleri çabucak vücuttan uzaklaştırıyor. Bu da hafızamızı zayıflatmaya ve unutkanlığa neden olacak kötü durumların önüne geçtiği anlamına geliyor.
Kan dolaşımının düzenli ve sağlıklı bir şekilde devam etmesine olanak sağlaması da beynin fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlıyor tabii. Sözün kısası bol bol nar suyu içerek ya da narı doğrudan yiyerek hafızanızı güçlendirmeniz mümkün.
Tarçın
Artık bilmeyen kalmadı ama ondan da söz etmeden bu listeyi bitirmek olmaz. Tarçın, sadece kokusuyla bile hafızayı güçlendirmeyi başaran mucize besinlerde biri. Yapılan birçok araştırma sonucu tarçın kokusunun beynin çalışmasını olumlu yönde etkilediği, zihni rahatlatıp konsantrasyonu artırdığı kabul ediliyor. Bunun yanında içinde birçok mineral bulunduğundan tüketilmesi de oldukça önemli. Dilerseniz yediklerinizin üzerine toz tarçın serperek dilerseniz çubuk tarçınları demleyip nefis bir tarçın çayı hazırlayarak bu özelliklerinden faydalanabilirsiniz.