Utandım Çocuk

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Bu yazı mailime gelmişti. Paylaşmak istedim. Ancak uygun bölüm hangisi olur bilemiyorum. Wien06 konuyu uygun bir bölüme taşıyacaktır.

Can Dündar'a Ata'dan Cevap

Beni anlatan bir film yapmışsın .

Kızgınım, utanç içindeyim.

Sana değildir kızgınlığım. Filmdeki Mustafa'dan da utanmış değilim.

Başaramamışım, bundandır utancım.

Komutam altında, bu vatan için kanını akıtan Türk askerlerinden utandım.

"Özgürlük" demiştim, benim karakterimdir. .

"Bilim" demiştim, tek yol göstericidir.

Sen, "Karanlıktan korkardı" demişsin benim için.

Korkardım evet. Bu ulusu boğmak isteyen karanlıklardan çok korktum.

Ama insaf be çocuk, korkup da kaçmadım ya.

Söküp atmadım mı o karanlığı bu ülkenin üzerinden?

Diktatör demişsin bir de. Hiç okumadın mı çocuk?

Nerde benim nesilleri emanet ettiğim öğretmenler? Anlatmadılar mı sana?

Başkomutan olarak cepheden cepheye koşarken, ve bütün kararları tek başıma alabilecekken neden bir meclis kurdum ben çocuk? Böyle diktatör olur mu?

Ah be çocuğum.

Neden, nasıl düşman ettiler seni bana?

Baktım aşktan, sevgiden, aileden bahseden güzel şeyler yazmışsın bugüne kadar. Belli ki, Çalışkansın, zekisin. Kara cüppeleri ile milletin ümüğüne çökmüş olan yobazları çok iyi anlarım da çocuk, seni anlayamıyorum. Onlar zaten hiç sevmedi beni. Yüzyıllardır süren iktidarlarını çekip almıştım ellerinden. Sevmeyecekler beni elbette..

Peki sen çocuk, sen neden kol kola girdin bu kara kalplilerle?

Dedim ya, sana değil kızgınlığım.

Başaramamışım. Anlatamamışım demek ki özgürlüğün kıymetini, bağımsız bir ulusun, onurlu özgür bireyi olmanın ne büyük bir nimet olduğunu.

Yazık olmuş, onca vatan evladının kanına, onca ananın göz yaşına. Veremem ki şimdi hesabı, ne o gencecik bedenlere, ne de gözü yaşlı analara.

"Bu muydu uğruna bizi ölüme gönderdiğin vatan?" derlerse,

"Bu nesiller miydi, ölen evlatlarımızın kanıyla kurduğun ülkeyi emanet ettiğin?" diye sorarlarsa;

Ne derim ben onlara be çocuk?

Olmadı be çocuk... olmadı.
 
Güzel yazılmış bir yazı ama filmi izlemeden film hakkında yorum yapmak istiyorum. Çünkü hala filmi saptırmaya çalışanlar olabileceğini düşünüyorum belki değildir ama olabilir de. karanlıktan korkmak kötü bir şey midir zayıflık mı gösterir? Atatürk de insan değil midir? İçkiyi sevmesi ayyaşlık anl¤¤¤¤¤ mı gelir? o zaman itiraf ediyorum ben de ayyaşım. ve bunun gibi bi sürü bıla bıla bılalar.. belki de haksız bi savunma yapıyorumdur dediğim gibi daha filmi izlemedim ama filmin bu kadar da kin besleyebileceğini gerçekten düşünmüyorum..
 
Hocam konunun yeri bence dogru baska bir bölüme tasimaya gerek yok.
Filim hakkindaki yorumlara gelince malesefki ülkemizde Atatürk söz konusu olunca konusan cok oluyor. Filmi görmedim ama Can Dündarin bu kadar tepki alacagini acikcasi beklemiyordum.
Ben film hakkinda yorum yapanlar icinde bir tek Ülkü Adatepe´nin yorumunu bir yönden hakli buldum. Adatepe'nin sitemi film yapilirken kendisinde bilgi alis verisi yapilmamasina hakli olarak üzülüyordu.
Bencede ona danisilmamasi bir hata sebebide Atatürkü daha yakindan tanidigi icin filme büyük katkisi olacagi kanisindayim.
 
Filmi ben de izlemedim. Ancak film hakkında araştırma yapanların hemfikir olduğu konu yukarıda anlatılanlar. İzlediğimde daha sağlıklı olacak ancak bu konuda otorite kabul edilen eleşştirmenlerin de bu şekilde yorum yapmalarına gerek bırakacak içerikte olmamalıydı diye düşünüyorum. Ki çok kişi Atatürk'ü bir başka yönüyle Can Dündar sayesinde tanıdı.

Bu konu ile ilgili olarak daha şimdi mailime gelen bir yazıyı da paylaşmak istiyorum. Yazıyı eski moderatörlerimizden BIYIKLI göndermiş.
-----------------

Biz, O'nu mısır tarlasında karga kovalamasıyla değil, topraklarımız üzerinden leş kargalarını kovalamasıyla;

Biz, O'nu "Fikriye"siyle degil, emperyalizmin ezmeye çalıştığı tüm uluslara örnek olan fikirleriyle;

Biz, O'nu kendisini çaresiz hisseden birisi olarak değil, tüm gücünü Milli Mücadele döneminde kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına tek yumruk olan ulusundan alan yüceler yücesi yüreğiyle;

Biz, O'nu içki masasından kalkmayan bir "ayyaş" olarak değil, üzerinde güneş batmayan topraklara hükmedenlerle oturduğu masaya yumruğunu vurup Sevr'i parçalayarak suratlarına fırlatan kararlılığıyla;

Biz, O'nu küçük yasta hocasına beslediği kini ileride devlet yönetimine karıştıracak denli "sığ" bir lider olarak değil; tüm dünyanın takdir ettiği ilerici görüşlerini silah yapıp bir ulusun makus talihine meydan okuyan büyük devrimci kişiliğiyle;

Biz, O'nu kimseleri ilgilendirmeyecek "özel hayati"ni "insan yani" olarak sunma şaklabanlığı ile değil; ornegin 1936'da Yalova'daki köşkü bir ağacın kesilmesini önlemek için rayların üzerinde 4.80 metre kaydıracak kadar dahi ve insan yani ile;

Biz, O'nu "Mustafa" olarak değil, bazı can(dündar)lara inat, canımızın parçası, ruhumuzun ta kendisi Mustafa Kemal Atatürk'ümüz olarak anladık, anlatıyoruz.

Bana göre ; Bu kadar eleştirinin altında bişeyler var diye düşünüyorum.....
 
Hocam bu film aslinda bazilarinin ekmegine yag sürdü hatirlarsaniz Atatürk bölümünde Gercek Atatürkcülerin kim oldugunu aciklayan bir konu acmistim.

O konunun ilk bölümünde yer alan sözde Atatürkcülere bu film sayesinde gün dogdu aslinda bence Can Dündarda o katagoriye giriyor.
 
Eğer eleştirilerde gereçeklik payı varsa (ki bu kadar yoğun olduğuna göre işin içinde bişeylerin var olduğunu düşünüyorum) Can Dündar beni bugüne kadar en çok şaşırtanlardan biri olacak. Çeşit çeşit Atatürkçüler. Haklısınız hocam. Hakikaten bilmediğimiz, duymadığımız türler de ortaya çıkacak gibi.
 
Geri
Top