Uyku bozukluğu

muhtar*

Özel Üye
Özel üye
Uyku bozuklukları nelerdir?

Uyku bozukluklarını başlıca 4 semptom belirler; İnsomnia, hipersomnia, parasomnia ve uyku-uyanıklık düzeni bozukluğu.
İnsomnia; uykuyu başlatmak veya sürdürmekte güçlük olması durumudur. İnsomnia geçici veya sürekli olabilir.
Hipersomnia; aşırı uyku uyuma ve aşırı gündüz uykululuğu (somolans) ile kendini gösterir. Somnolans terimi uykulu olma yakınması, uyanık olunan dönemlerde uykuya dalma eğilimi, uyku ataklarının oluşması ve uyanıklığı sürdürememe için kullanılmaktadır; fiziksel, yorgun ve bitkin bireyler için kullanılmamalıdır. Son çalışmalara göre, hipersomniadan sorumlu en yaygın durumlar, uyku bozuklukları merkezlerinde tüm gece kaydı yapılarak değerlendirilen uyku apnesi ve narkolepsidir.
Parasomnia; uyku sırasında aniden ortaya çıkan veya uyku uyanıklılık eşiğinde oluşan alışılmadık ve istenmeyen durumdur. Parasomnia genellikle 3 ve 4’te oluşur ve bu nedenle olayı hatırlamada güçlük bulunur.
Uyku-Uyanıklılık Düzeni Bozukluğu; uykunun istenilen sirkadiyen periyotdan sapmasını içerir. Yaygın semptom, hastaların istediği zamanda uyuyamaması ve başka bir dönemde uyumasıdır. Pratikte başlangıç yakınması sıklıkla insomnia veya somnolanstır.
DSM-IV’te üç ana gruptaki uyku bozuklukları; birincil uyku bozuklukları; diğer mental bozukluğa bağlı uyku bozuklukları ve genel tıbbi duruma bağlı ve maddenin yol açtığı şeklindedir.
 
Geri
Top