• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Venezuela

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
VENEZUELA

BAYRAĞI

uJcqY.webp


HARİTASI

74YZT.gif



Resmi İsmi: Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti

İngilizce İsmi: Venezuela

Kendi Dilindeki İsmi: República Bolivariana de Venezuela

Başkenti: Karakas

Nüfus: 27,908,875

Yüzölçümü: 912,050 km2

Para Birimi: 1 bolívar = 100 séntimo

Dili: İspanyolca

Dini: Katolik Hristiyanlık



Tarihi

Venezuela 1498’de Chistophes Colombus (Kristof Kolomp) tarafından keşfedilinceye kadar, ülke nüfusunu Carib yerlileri meydana getiriyordu. İspanyollar için Venezuela’nın fethi, yerlilerin şiddetli mukavemet göstermeleri sebebiyle zor ve yavaş oldu. Ülkede birçok kasaba kuruldu. Caracas 1567’de kurularak 1577’de başşehir oldu. Venezuela, İspanya İmparatorluğunun nispeten önemsiz bir parçası kabul edildiğinden diğer sömürgelerin idaresine verildi. Önce bugünkü Dominik Cumhuriyeti olan Santo Domingo’ya, sonra Yeni Granada Genel Valiliğine bağlandı. 1776’da ABD’nin bağımsızlığını ilan etmesi ve 1789 Fransız ihtilali, bağımsızlık için bir misal teşkil etti. Napolyon’un, İspanya’ya savaş açması Nisan 1810’da sömürge devrinin sonunu getirdi. Kreollar (ülkede doğan beyazlar) İspanyol yöneticiyi azlederek bir cunta kurdular. 5 Temmuz 1811’de bağımsız konfederasyon ilan edildi. Bu ilan kraliyet kuvvetleri ve Kreollar arasında 10 yıl devam eden bir savaşa sebep oldu. 24 Haziran 1821’de Carababo Muharebesinde İspanya’ya karşı kesin zafer elde edildi. Anlaşmazlık sonucunda 1830’da Venezuela birçok Güney Amerika ülkesini ihtiva eden konfederasyondan ayrılarak bağımsız bir cumhuriyet oldu. 1830’dan 19. yüzyıl sonuna kadar büyük krizler birbirini takip etti. Yirminci yüzyılın büyük bölümünde ülkeyi askeri diktatörler idare etti. Bunlar petrol sanayiini geliştirdiler, birçok sosyal reformlar yaptılar. 1959’dan itibaren ülke demokratik seçimlerle işbaşına gelen hükümetler tarafından idare edilmeye başladı. Essequibo sınır bölgesinde Guyana ile olan anlaşmazlık 1982’de tekrar başladı. 1989’da ikinci kez başkanlığa seçilen Pérez’in açıkladığı ekonomik tedbirler, sokak gösterilerine sebep oldu. Halk yağma işine başlayınca askeri birliklerin müdahalesi üzerine çok sayıda insan öldü. Aralık 1993’te yapılan seçimlerde devlet başkanlığına Rafael Caldera oyların çoğunluğunu alarak seçildi. Rafael Celdera 25 yıldan sonra ikinci defa devlet başkanlığına geldi. 6 Aralık 1993’te göreve başladı.
 
Venezuela Mutfağı /Venezuela Yemek Kültürü

Et, balık ve pirince dayalı bir mutfak



Bir Güney Amerika Ülkesi olan Venezuela'nın mutfağı genelde et, balık ve pirince dayanır. Venezuela Mutfağı'nın en vazgeçilmez besin maddesi ise küçük siyah kuru fasulyedir.

1000 km. uzunluğundaki kıyı şeridinden bol çeşitli balık ve deniz ürünleri elde edilen Venezuela'da, balık ve deniz ürünleri çok değişik şekillerde pişirilir. Özellikle çok güzel balık çorbaları yapılır.
Venezuela halkı çok fazla pirinç ve siyah kuru fasulye tüketir. Özellikle kırsal kesimin beslenmesinde pirinç ve fasulye çok önemli bir yer tutar.
Venezuela'da bol yetişen tropikal meyveler yemeklerde çok sık kullanılır. Özellikle kızartarak yedikleri muz ve ananas genelde temel yemeğin yanında servis yapılan bir yan yemektir. Venezuelalılar muz yapraklarını da yemek pişirmekte kullanırlar. Su geçirmeme özelliği olan bu yaprakların içine mısır ununu su ile hamur yaparak incecik sürerler ve üstüne et, balık veya tavuk eti koyarak yaprağı sararlar. Daha sonra kaynayan suda pişirdikleri bu yemek özellikle Noel zamanında yenilen giriş yemeğidir. Bazı yörelerde yaprağı yumurta ve nohutla doldurup sararlar.
Venezuela'da patates çok tüketilir. Tatlı patates gibi patatesin değişik türlerinin de yetiştiği Venezuela'da halk patatesle çok değişik ve lezzetli yemekler yapar.
Venezuelalılar çok miktarda mısır da tüketirler ve mısır unu ile değişik bir ekmek yaparlar. İçine tuzsuz bir nevi lor peyniri koydukları bu ekmeğe "Arepa" derler. Taze olarak yapıp tükettikleri Arepa'yı sabah kahvaltıda yedikleri gibi, öğleyin de ortasından ikiye bölüp, arasına et, tavuk veya balık koyarak yerler.
Venezuela Mutfağı İspanyol, İtalyan ve Fransız Mutfaklarından çok etkilenmiştir.
Venezuelalılar genellikle sabah kahvaltısında hafif yerler. Kahvaltı, ekmek, tereyağı ve reçelden ibarettir. Tabii yanında ünlü kahvelerini içerler.
Eskiden en önemli öğün olan öğle yemeği, kadının çalışma hayatına girmesi ile değişmiş ve bir sandviç veya hafif bir yemekle geçiştirilen bir öğün haline gelmiştir.
Günümüzde akşam yemeği Venezuelalıların en önemli öğünüdür. Venezuelalılar bu öğünde 3 çeşit yerler, çorba, ana yemek ve tatlı. Ana yemek genellikle, et, sebze ve pirinçten oluşur
 
Geri
Top