Vücuttaki Morlukların Tedavisi

Papatya

V.I.P
V.I.P

Çoğumuzun vücudunda çarpma ve darbelere bağlı morluklar oluşur.
Çarpma sonucu oluşan morluklar hematom olarak adlandırılır.
Çarpma esnasında kılcal damarlar kopar ve deri altına kan birikir.
Hematom neticesinde bölgede şişlik, ağrı ve kızarma oluşur.
Eğer deri altındaki kanama devam ediyorsa şişme artar. Kanama kesildiğinde şişme de durur.
Bu durumda yapılacak en doğru hareket bölgeye soğuk etki uygulamaktır.
Buz torbası iyi bir seçenek olabilir. Soğuk etki, hematomun ilerlemesini durdurur ve ağrıyı keser.
Ağrı yaklaşık yarım saat içinde kaybolacaktır.
Ama bu tedavi süreci şeker hastalarında normalden daha uzun sürebilmesi normaldir.

Ağrı ve kanama kesilir kesilmesine ama bu aşamadan sonra bölgedeki ilk zamanlardaki kızarıklık, morarmaya dönüşür. Morluklar, ortalama 1 hafta içinde sarımtırak yeşil bir renk alır. Şişlik giderek azalmaya başlar ve toplanan kan da vücut tarafından emilir ve yok olur.

Hematomun ilk gününden sonra tedavi maksatlı bölgesel pomatlar kullanılır. Eğer hematom iki cisim arasında sıkışan parmak veya tırnakların altında oluşmuşsa hematomun cerrahi yöntemle boşaltılması gerekir. Böylelikle ağrı kesilir ve iyileşme de hızlanır. Eğer hematom çok ağır bir vaka değilse kendiliğinden bir kaç güne kadar iyileşir.

Morluk vücudun farklı kısımlarında oluşabilir. Söz gelimi boyunda. Böyle bir durumda boyundaki morluk nasıl geçer? Aşk ısırığı da diyebileceğimiz boyun morluklarının görünmesini pek istemeyiz. Deri altındaki kan damarlarının yırtılması sonucu meydana gelen boyun morluklarını gidermek özellikle kadınlar için büyük önem arz ediyor. Boyun morluklarının tamamen geçmesi için en az 1 haftaya ihtiyaç var. Ama siz boynunuzdaki aşk ısırıkları birkaç güne kaybolsun istiyorsanız birkaç ufak yöntemle bu işi kotarabilirsiniz.

Bakalım onlar neler?

BUZ her zaman bu tür sorunlarda hızır gibi yetişir. Ancak buzu 20 dakikadan daha fazla bir süre ciltle temas ettirmemek gerekir. Morluk yeni oluştuysa bu sizin işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Birkaç parça buzu bir beze sararak boynunuza uygulamanız, yahut ara ara çekmek kaydıyla buzu direkt morluk oluşan bölgeyle temas ettirmeniz fayda sağlayacaktır.

FIRÇA da farklı bir yöntemdir. Diş fırçası kullanarak morluğun iç kısmından dışarıya doğru yavaş hareketlerle dairesel masaj uygulayın. Bu uygulama ile dolaşım hızlanır ve morluğun iyileşme süresi kısalır. Morluk geçene kadar bu işlemi ara ara uygulayabilirsiniz.

KAZIMA tekniği farklı bir alternatif olabilir. Morluğun üzerindeki ölü deriyi cildi gererek madeni para kenarı veya buna benzer bir cisimle kazımalısınız. Ancak bu işlemi yaparken sert hareketlerden kaçının. Bu yöntem de morluğun süresini kısaltacaktır.

SOĞUK KAŞIK da boyun morluğuna iyi gelir. Bir yemek kaşığını 2-3 dakikalığına buzdolabınızın derin dondurucusuna yerleştirin. Dondurucudan çıkardığınız kaşığı morluk oluşan bölgeye uygulayın ve kaydırın. Basınç yaparak uygulayacağınız bu yöntemle pıhtılaşan kanı dağıtabilirsiniz. Kaşık ısındıkça yeniden derin dondurucuya koyup tekrar tekrar kullanabilirsiniz. Kısa bir süre içinde olumlu sonuç alabileceğiniz bir yöntemdir.

KREM

Morluklara iyi gelen krem de farklı bir seçenek. Eczanelerden satın alabileceğiniz lasonil isimli krem de morluklara iyi gelebilecek bir yöntemdir. Morluk giderici krem olarak Arnica, Auriderm XO, Ematonil sayılabilir.

VE MAKYAJ…

Makyajın sihirli gücünü burada da kullanabilirsiniz. Yukarıdaki yöntemlerin sonuç vermesi ortalama iki günü bulabilir; ama makyaj ile hemen sonuç alabilirsiniz. İyi bir kapatıcı ile hızlı sonuç alabilirsiniz. Veya şık bir fular da işinizi görür. Tabii bu morluk tedavisi için en son ve hızlı çare.

Bu yöntemlerle utanç veren boyun morluklarından hızlıca kurtulmanız mümkün. Bu uygulamaları yaparken aşırı bir baskı ve güç uygulamaktan kaçının. Aksi takdirde morluğu ortadan kaldırmak isterken daha büyük tahrişlere yol açabilirsiniz.

Yüzde oluşan morluklar kendi haline bırakıldığında 15 gün içerisinde hematom iyileşir.
Heparin içeren merhemler de işe yarayabilir.

Morlukları hızlı iyileştiren çözümlerden birisi de biberiye yağıdır.
Biberiye yağını sürün ve 2 saat içinde etkisini göstermesini izleyin.


Çok geleneksel yöntemlerden birisi de çiğ eti döverek yüzde moraran bölgeye temas ettirmektir.
Bu yöntem sadece morarmalara değil, ezik ve şişliklere de iyi gelir.
Zeytinyağı, un ve balı karıştırarak macun yapıp morlukların üzerine sarmak da iyi gelecektir.

Çarpma ve darbelere bağlı şişliklerin üzerine ıslatılmış ekmek koymak da iyi gelebilir.
Ayrıca siyah zeytinin çekirdeklerini çıkarıp, ezip, problemli bölgeye sarmak da iyi bir çözümdür.


Vücutta meydana gelmiş morluklara, bu problem için özel üretilmiş morluk giderici merhemler ile de çözüm sağlamak mümkün.

Kaynak; Püf Noktaları - Püf Noktası

 
Son düzenleme:
Geri
Top