Water Hemlock(su baldıranı)

Artemis

Özel Üye
Özel üye
Bu bitkinin bilim dalında adı cicuta virosadır. Su baldıranı dünyanın en zehirli bitkilerinden biridir. Beyaz minik minik çiçekleri vardır. Bu çiçekler kümeler halindedir. Bu çiçekleri Haziran ayında açar. Büyük yaprakları vardır. Kokuları da hiç güzel değildir. Ilıman havayı sever. Bu yüzden Kuzey yarımkürede birçok yerde yetişebilir. Su baldıranın zehri çok güçlüdür. Bu bitkinin her yeri zehirlidir ama en çok kökleri zehirlidir. İnsanı birkaç saat içinde zehirleyecek güce sahip olan su baldıranı ilk olarak insanda bulantı, kusma, karın ağrısı gibi reaksiyonlara yol açar. Bu bitki eğer yenilirse ya da farklı bir şekilde yararlanılmaya çalışılırsa mutlaka doktora gitmek gerekir.
İnsanlık tarihinde bu bitki ile özellikle zehirlenen insanlar olmuştur.

12458_a10-300x280.webp
Su baldıranı maydanozgiller familyasındandır. Bu bitkinin boyu 2 metreye kadar uzayabilir. Bu bitki evde ilaç olarak kesinlikle kullanılmaz. Minik beyaz çiçeklerine aldanıp toplanıp evin bir köşesine de konmamalıdır. Özellikle evde bir bebek ya da çocuk var ise çok daha dikkatli olmak gerekir. Çocuklar tüm bitkilere karşı uyarılmalıdır. Park, bahçe gibi alanlarda vakit geçirmeyi seven çocuklar bitkilere dokunmamalı, yememelidir. Bazı bitkilere dokunmak bile alerjik etkilere sebebiyet verir.


12458_a8.webp
Su baldıranı bitkisi conin, koniin, konhidrin, metilkoniin gibi bir çok bileşeni içinde barındırır. Bu bitkinin bazı faydaları vardır. Ama çok zehirli olduğu için uzak durmakta daha çok fayda vardır.
Kuzey yarımkürenin en zehirli bitkisi olarak nitelenen su baldıranı nefes yollarını felce uğratır. Yarım gramı bile insanı öldürmeye yeter. Bu derece öldürme etkisine sahip bir bitki hayvanlar üzerinde de öldürücü etkiye sahiptir. Zehirli bitkilerden geçmişte daha çok zarar görülmüştür. Bunun sebebi de insanların otlardan şifa bulma arayışıdır. Günümüzde de doğal çözümlere yöneliş çok fazladır. Özellikle kırsal kesimlerde, çalılık bölgelerde bitkilere karşı tedbirli olmakta fayda vardır. Çünkü bitkiler birbirine benzer. Bir bitkiden beklenti içine girildiğinde öncelikle o bitki hakkında bilgi sahibi olunmalı, görseli iyice tanınmalıdır. Örneğin su baldıranı maydanoza çok benzer. Kesinlikle maydanozla karıştırılmamalıdır. Ayrıca doktora danışmadan otlardan yararlanmak zararlı olabilir.
 
Geri
Top