Yabanci dil ögrenmek için 16 temel ilke

Suskun

V.I.P
V.I.P




1- Yanlis yapin(!): Ögrendiginiz dilde yapabileceginiz kadar hata yapin... Her zaman dogru konusmak durumunda degilsiniz. Insanlar ne dediginizi anlayabiliyorlarsa yanlis yapmaniz en azindan ilk basta önemli degildir. Yabanci bir ülkede yasiyor olmaniz, bir gramer testi degildir.

2- Anlamadiysaniz sorun: Baskalari konusurken, her kelimeyi yakalamak zorunda degilsiniz. Ana fikri anlamak genellikle yeterlidir. Fakat anlamadiginiz noktanin önemli oldugunu düsünüyorsaniz SORUN! Bu konuda bazi kullanisli kelimeler: Ingilizce için Pardon me? Excuse me, what did you say? Could you speak more slowly please? Did you say that... I didn´´t catch that... Could you repeat that, please? What was that? I´´m sorry I didn´´t hear you. Sorry, what does "............." mean? (Fakat sunlari kullanmayin: Are you speaking English? Please open your mouth when you speak! Give me a break!) Almanca için ise (Entschuldigung, wie bitte? Entschuldigung, was haben Sie gesagt?, Würden Sie bitte langsamer sprechen? yada Bitte, sprechen Sie langsam!, Haben sie gesagt das..., Können Sie das wiederholen bitte? Was war das? Entschuldigung, was bedeutet das? gibi ifadeler kullanabilirsiniz.

3- Ögrendiginiz dili ilgi alanlariniza sokun: Insanlar kendilerine ilginç gelen seyler hakkinda konusmayi severler. Sizin ilgi alanlariniz nelerdir? Bu konular hakkinda bulabildiginiz kadar kelime ögrenmeye çalisin. Çevrenizdeki insanlara da nelerle ilgilendiklerini sorun. Bu büyüleyici bir yöntemdir ve daima yeni kelimeler ögrenmenize yardimci olur. Böylelikle baskalarini daha iyi anlamaya basladiginizi görürsünüz. Ilgi alanlari, bir bahçeye yagan bereketli yagmurlar gibidir. Dil becerileriniz hakkinda konusmak, daha hizli, daha güçlü ve daha iyi ögrenmenize yardimci olacaktir. Bazi kullanisli kelimeler: Ingilizce için What are you interested in? My favourite hobby is ... I really like .....ing... For many years I have.... What I like about.....is ... What are your hobbies?

4- Konusun ve Dinleyin: Her zaman hakkinda konusulacak bir seyler vardir. Etrafiniza bakinin. Size garip ya da farkli gelen bir seyler varsa hemen konusmaya dalin. Bu arkadasliginizi gelistirmenize de yardimci olacaktir. Insanlari dinleyin, ancak kelimelerin telaffuzunu ve dilin ritmini yakalamak için dinleyin. Bildiginizi mutlaka kullanin. Pek çok dilde kelimeler birbirinden türetilmistir. Bu durumda kelimenin anlamini, konunun içindeki anlamindan çikarmaya çalisin. Ülkenin yerli vatandaslariyla konusurken, konusmayi sürdürmeye çalisin. Karsinizdakinin söyledigini anlamadiginizda panige kapilmayin. Ana fikri anlamaya çalisin ve konusmayi sürdürün. Hala anlamakta zorlaniyorsaniz cümleyi tekrarlamasini isteyin. Konusmaya devam ederseniz, konusmanin süreci içerisinde konu daha anlasilir hale gelecektir. Dilinizi gelistirmek ve yeni kelimeler ögrenmek için iyi bir yöntemdir bu, ancak dikkat: Hani derler ya, "duydugun her sey inanma, kendi söylediklerinin de yarisina inan"...

5- Soru sorun: Merakimizi gidermenin daha iyi bir yolu da yok zaten. Sorular konusmaya baslamaniza yardimci oldugu gibi konusmayi sürdürmenize de yardimci olacaklardir.

6- Kullanima dikkat edin: Kullanim kelimesi genellikle insanlarin nasil konustuklarini izlemektir. Bazen kullanim çok da eglenceli bir hale dönüsebilir. Insanlarin konusma biçimleri, kelimeleri sizin söylediginizden farkli telaffuz etmeleri size garip gelebilir. Kullanim en basit sekliyle dilin genellikle ve dogal olarak nasil kullanildigini ifade eder.

7- Bir not defteri tasiyin: Yaninizda daima bir not defteri ve kalem bulundurun. Yeni bir kelime duyar ya da okursaniz hemen not edin. Daha sonra bu kelimeleri konusmalarinizda kullanmaya çalisin. Yeni deyimler ögrenin. Çogu birer deyim dili olan yabanci dilleri çalismanin en eglenceli yanlarindan birisi de deyimleri ögrenmektir. Bu deyimleri defterinize yazin. Ögrendiklerinizi konusmalariniza uygularsaniz daha çabuk hatirlar ve konusursunuz.

8- Bir seyler okuyun: Baska bir dili ögrenmenin en iyi üç yolu: Okumak, okumak ve okumaktir. Okuyarak yeni kelimeler ögrendigimiz gibi hali hazirda bildiklerimizi de uygulamis oluruz. Sonralari bu kelimeleri kullanmak, duydugumuzda anlamak daha da kolaylasacaktir. Gazeteler, dergiler, tabelalar, reklamlar, otobüslerin üzerindeki seritler ve daha ne bulursaniz okuyun.

9- Herkesin bir ikinci yabanci dil ögrenebilecegini unutmayin, gerçekçi ve sabirli olun, dil ögrenmenin zaman ve sabir istedigini akildan çikarmayin.

10- Yeni bir dil ögrenmek ayni zamanda yeni bir kültürü de ögrenmektir: Kültürel kurallara karsi rahat olun. Yeni bir dil ögrenirken o kültürün size kati gelebilecek kural ve aliskanliklarina karsi da duyarli olun. Ögrenmek için konusmaniz gerekir. Sinifta ya da sinif disinda soru sormaktan çekinmeyin.

11- Sorumluluk alin: Kendi dil ögrenim sürecinizden kendiniz sorumlusunuz. Yabanci dili ögrenirken, ögretmenin, kursun ve kitabin elbette ki önemi vardir ancak "en iyi ögretmenin yine kendiniz" oldugu kuralini unutmayin. Iyi bir ögrenim süreci için amaçlarinizi tespit etmeli ve sizi amaçlariniza ulastiracak çalismalari yapmalisiniz.

12- Ögrenme seklinizi organize edin:
Organize edilmis sekilde ögrenmek, çalistiginiz seyleri hatirlamaniza yardimci olacaktir. Sözlük ve iyi kurs materyalleri kullanin.

13- Sinif arkadaslarinizdan da ögrenmeye çalisin:
Ayni siniftaki diger ögrencilerin sizinle ayni seviyede olmasi onlardan bir seyler ögrenemeyeceginiz anlamina gelmez.

14- Hatalarinizdan ögrenmeye çalisin:
Hata yapmaktan korkmayin, herkes hata yapabilir. Eger soru sorarsaniz hatalarinizi yabanci dili ögrenmede kendiniz için bir avantaj haline getirebilirsiniz. Kullandiginiz cümleyi daha degisik bir söyleme sekli var mi gibi...

15- Ögrendiginiz dilde düsünmeye çalisin:
Örnegin bir otobüste giderken nereye gittiginizi, nerede oldugunuzu, kendinize o dilde tarif edin. Böylece hiçbir sey söylemeden içinizden dil pratigi yapmis olursunuz.

16- Son olarak dil ögrenirken eglenin: Ögrendiginiz cümle ve deyimlerle degisik cümleler yapin. Sonra yaptiginiz cümleyi günlük bir konusma esnasinda deneyin, bakalim yerinde kullanabilecek misiniz? Hayatin tecrübeden ibaret oldugu söylenir ya, yabanci dil ögrenmek tamamiyla öyledir...
 
Geri
Top