Yalıçapkınının Özellikleri Nelerdir?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
AIzxgpq.webpBaşları büyük, boyunları kısa, gaga uzun ve kuvvetlidir. Ormanlar ve sulak alanlar yayıldıkları bölgelerdir. Böcekler, sürüngenler ve balıklarlabeslenirler. Yuvaları toprakta dikine, galeriler şeklinde ya da ağaç kovuklarındadır.

Yavrular yumurtadan çıktıklarında çıplaktırlar. Suda yaşayanlar aniden suya dalarlar.Yerli bir kuş türüdür,göç olayı yaşamamaktadır Yalıçapkını sulak alanlarda suya dalarak yakaladığı balıklarla beslenir.Ayrıca 1.3 saniyede avını yakalayabilme yeteneğine sahiptir. Genellikle sesiyle kendini farkettirir,aynı zamanda havada asılı kalabilen bir kuş türüdür.Dimdik tüner ya daöne doğru eğilir,genellikle uçuş esnasında öter,avlanma esnasında havada asılı kalarak avını tespit eder ve dik bir şekilde dalışa geçerek avını yakalar,avını kolay yutabilmesi için avını baş tarafında yani kılçıklarının yönünde yutar.
 
Dünyânın her tarafında yayılmış olmakla berâber, çoğunlukla tropik bölgelerin göl, nehir ve deniz kenarlarında yaşar. İki alt familyada toplam 87 türü bilinmektedir. Avrupa yalıçapkını, Kuşaklı yalıçapkını, Afrika dev yalıçapkını, İzmir yalıçapkını meşhurlarıdır. Tek tür Alcedo atthis Avrupa'da ve kuzey Asya'da görülür (İngilizcesi kingfisher) Familyanın kökeninin aslen Asya olduğu sanılmaktadır.
Bulunduğu yerler Gediz Deltası,İzmir-Bakırçay Deltası,Muğla-Güllük,Muğla-Bodrum,Mersin,Ankara mogan,eymir gölü. Aynı zamanda Adana'nın Mersin'e doğru yer alan bölümlerinde sulak (su kanalları vb.) alanlarda da yaşar. Ayrıca İstanbul boğazında da görülmüştür.İzmir alsancak pasaport vapur iskelesinin arka duvarında ve körfez içindeki mendirekte de gözlemlenmiştir.Yerli bir kuş türüdür,göç olayı yaşamamaktadır.
 
Ormanlar ve sulak alanlar yayıldıkları bölgelerdir.
Çoğunun temel besin kaynağı balıktır.
Böcekler, sürüngenler ve balıklarlabeslenirler Yuvaları toprakta dikine, galeriler şeklinde ya da ağaç kovuklarındadır. sulakalanlarda hızla suya dalarak yakaladığı balıklarla beslenir.
Balık avlamak için bir dalın üstünde beklemek zorunda değildir. Balığın olduğu her yerde avlanabilir .
Küçük balıkları kolay yutabilmek için baş tarafından yani kılçıklarının yönünde yutar.
 
Üreme bölgeleri genel olarak tatlısu kenarlarıdır,kısmen deniz kıyısında da bulunabilir,yuvalarını kum duvarlara açtığı oyuklara yaparlar Yavrular yumurtadan çıktıklarında çıplaktırlar Suda yaşayanlar aniden suya dalarlar..yavrularına yedirecekleri zaman,kuyruklarında tutar ve onların rahatça yutabilecekleri yönde ağızlarına verir.

CqheBvp.webp
 
Geri
Top