Yatak ve yastık nasıl olmalı?

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Bel ve boyun ağrıları nedeniyle iyi uyku uyuyamayan insanlar suçu çoğunlukla yastık ve yataklarında ararlar.
Aslında sadece yastık ve yatak nedeniyle ağrı oluşması olasılığı oldukça düşüktür. Bu ancak tamamen esnemiş, yer yer çökmüş yatak ve yastıklar söz konusu olduğunda olabilir.

Ağrılarınızın yatak veya yastıktan kaynaklandığını anlamak için basit birkaç yolu deneyebilirsiniz ;

-Yere yorgan ve battaniye sererek bir iki gece orada yatın. Bel ağrılarınız azalıyor veya geçiyorsa, yatakta sorun var demektir.

-Bir veya iki yüz havlusunu üst üste koyarak rulo yapın ense kökündeki kavisi destekleyecek şekilde yatın.Sabah boyun ağrınız azalıp veya geçiyorsa ortopedik boyun yastığı kullanın.

Ancak bu basit yöntemlere rağmen ağrınız devam ediyorsa, bel yada boyun bölgesinde mekanik bir rahatsızlığınız var demektir.

Bel ve boyun mekanik rahatsızlıkları yani fıtık, kireçlenme, kas tutulmaları hareketle azalan, sabahları belirginleşen ağrı ile bulgu verebilirler. Problemin tespit edilip, tedavi edilmesi gerekir.

Bel ağrınızın yataktan kaynaklanmadığına emin olduğunuzda yapmanız gereken diğer basit yöntem şudur:

-Banyo veya plaj havlusunun 14-15cm çapında rulo yapın. Külotlu çorap içine geçirin ve kalın bir kuşak şeklinde tam belinizin kavisini destekleyecek şekilde belinize sarın. Sırt üstü ve yan yattığınızda rulo belinizin boşluğunu tüm gece destekleyecektir. Sabah ağrınız azalırsa ve 1-2 gün içinde geçerse mekanik bir bel probleminiz var demektir.

Ve bu mekanik bel probleminiz Mc Kenzie Mekanik tanı ve tedavi yöntemiyle kolaylıkla tedavi edilebilir demektir. Bu da sizi ileride büyük sorunlar çıkarabilecek bel fıtığından koruyacaktır. Mckenzie Tedavi yöntemiyle, çok ileri safhaya ulaşmamış bel ve boyun fıtıkları tedavi edilebilmekte ve tekrarlamalara karşı koruyucu rol de oynamaktadır.

“Nasıl bir yatakta ve yastıkta yatmalıyız”sorusunun cevabı halen netlik kazanmamıştır. Sadece nasıl olmaması gerektiğini net bir şekilde söyleyebiliriz:

-Sert ve yüksek yastık, 2 yastık üst üste olmamalı
-İçinde yer yer yumuşak,yer yer sert alanlar bulunan düzensiz, homojen olmayan yastıklar
-Çok yumuşak ve ağırlığın geldiği yerler gereğinden fazla çöken yayları gevşemiş yataklar
-Dokusunda düzensizlik, girinti çıkıntılar bulunan yataklar kesinlikle kullanılmamalıdır.Bunların dışında kişi rahat ettiği yatak ve yastıkta yatabilir.
-Ne kadar sert olursa o kadar iyi ve ortopedik olur yanılgısına kapılmamak gerekir. Ancak böyle bir yatakta daha rahat ediyorsanız kullanabilirsiniz. Ancak 2-3 gün içinde geçmeyen ağrılarınız olursa, yatağa alışmak için kendinizi zorlmanıza gerek yok daha orta sertlikte bir yatak tercih edebilirsiniz.
-Vücudun ısısına göre şekil alan yataklarıda yine aynı şekilde rahat ediyorsanız kullanabilirsiniz. Ancak rahat edemezseniz alışmak için kendinizi zorlamayın diğer seçenekleri deneyin.
-Ortopedik boyun yastığı ile yatmanın daha sağlıklı olduğu söylenebilir. Ancak kişi bu yastıklarla rahat edemiyorsa, kullanmaya zorlamamak gerekir.

Yastık veya ince bir yüz havlusunu rulo yaparak yatmakta uygundur.

Yüzüstü yatmak eğer rahatsızlık oluşturmuyorsa yanlış bir uyuma pozisyonu değildir. Aksine omurlar arasında diskler üzerine binen yükü azaltır ve durumu korur.

Bel fıtığı hastalarının genelde sırt üstü yatması istenir veya yan yatarak dizler karına çekili şekilde yatarlar.Bu pozisyon aslında önce rahatlatıcı gibidir ancak bel fıtığı hastaları için uygun bir pozisyon değildir. Bu hastaların yukarıda belirttiğim bel rulosunu uygulamaları daha iyi sonuç verir.

Herhangi bir problemi olmayan kişilerde eğer yüzüstü yastıksız uyuma alışkanlığı varsa değiştirmesine gerek yoktur.Ancak bacakları iyice karına çekerek,yarı yüzüstü yarı yan yatar pozisyonda uyumak boyun bel diskleri üzerinde gerilim yaratabilir.

Sonuç olarak yatak ve yastık seçerken yukarıdaki olumsuz faktörleri göz önüne alarak kendi tercihinize göre seçim yapabilirsiniz. Herkes için doğru farklı olabilir.
 
Geri
Top