Damak tadımızda 10 yıldır bir ‘gelato’ kavramı oluşmaya başladı. Gelato nedir, bizim dondurmadan farkı nedir?
Mehmet Ali Bey yıllarca ticaret yaptıktan sonra, emekliğinde zevk olsun diye dondurma dünyasına girip, Alaçatı Hacımemiş’teki dondurma dükkânıyla herkesin bir anda konuşmaya başladığı bir isim. Mehmet Ali Abi’ye “Gelato nedir, ne değildir” diye sorduğumda, “Gel yerinde görelim” dedi ve kendimizi İtalya’nın Rimini şehrinde yapılan, dünyanın en büyük dondurma fuarı Sigep’te bulduk. Gelato, İtalyanca dondurma demek. Fakat bizim yıllardır yediğimiz dondurmadan hem malzeme olarak hem yapım tekniğinde kullanılan makineler olarak farklı. İtalyanlar, gelato için ‘artizan dondurma’ diyorlar, yani endüstriyel olmayan, satış yapılan mekânın arka tarafında yapılıp ve taze taze servis edilen dondurma. Bu tip dondurmayı dünya çapında dağıtmak mümkün olmadığı için de dondurmanın kendisi yerine kültürünü yaymayı düşünmüşler. Adamlar, sen gelato ye diye, her türlü teknolojiyi hazırlamış; “Al, yap, üret ve kazan” diyorlar: Gelato yapan makineler, pastorizasyon cihazları, çok tutmuş reçeteler... Bu yüzden dünyada son derece hızla yayılıyor İtalyan dondurması gelato.
NELER ‘İN’, NELER ‘OUT’?
Vegan dondurmalar: Vegan, yani içinde süt dahil hiçbir hayvansal ürünün bulunmadığı ama tat olarak süt kadar lezzetli dondurmalar, bu sezon biraz daha ön plana çıkacak. Temel üç hammadde, su, esmer şeker ve dondurmanın aromasını verecek ana maddeden (çikolata, meyve gibi) oluşan vegan dondurmalar, bir çeşit sorbe gibi de sınıflandırılabilir.
Gastronomik dondurmalar: Bu sınıf hakikaten çok ilginç. İtalyanlar, dondurmayı sadece tatlı niyetine değil, ana yemeklerin içine de sokmaya karar vermişler anlaşılan. Örneğin salatanızı somonlu yemek yerine somonlu dondurmayla servis etme fikrini çok cazip bulmuşlar ya da mozzarella caprese salatasında mozzarella peyniri yerine bir top mozarellalı dondurma kullanmak hoşlarına gitmiş olmalı.
Yemek görünümlü dondurmalar: Aromalar konusunda sınırsız bir yaşam alanı keşfedince, dondurmanın kendisini de yemek gibi tasarlamaya başlamış şefler. Beni en çok şaşırtan sushi dondurmalardı. Görüntüsü ve sunumu sushi gibi olan tabaklar çok ilgimi çekti.
Aromatik külahlar: Bu sezon farklı tatlarla hazırlanmış waffle külahlar da rengârenk olacak. Hem külahların kendileri renkleniyor, hem şekilleri farklılaşıyor hem de üzerlerindeki aromalar çeşitleniyor.
Mehmet Ali Bey yıllarca ticaret yaptıktan sonra, emekliğinde zevk olsun diye dondurma dünyasına girip, Alaçatı Hacımemiş’teki dondurma dükkânıyla herkesin bir anda konuşmaya başladığı bir isim. Mehmet Ali Abi’ye “Gelato nedir, ne değildir” diye sorduğumda, “Gel yerinde görelim” dedi ve kendimizi İtalya’nın Rimini şehrinde yapılan, dünyanın en büyük dondurma fuarı Sigep’te bulduk. Gelato, İtalyanca dondurma demek. Fakat bizim yıllardır yediğimiz dondurmadan hem malzeme olarak hem yapım tekniğinde kullanılan makineler olarak farklı. İtalyanlar, gelato için ‘artizan dondurma’ diyorlar, yani endüstriyel olmayan, satış yapılan mekânın arka tarafında yapılıp ve taze taze servis edilen dondurma. Bu tip dondurmayı dünya çapında dağıtmak mümkün olmadığı için de dondurmanın kendisi yerine kültürünü yaymayı düşünmüşler. Adamlar, sen gelato ye diye, her türlü teknolojiyi hazırlamış; “Al, yap, üret ve kazan” diyorlar: Gelato yapan makineler, pastorizasyon cihazları, çok tutmuş reçeteler... Bu yüzden dünyada son derece hızla yayılıyor İtalyan dondurması gelato.
NELER ‘İN’, NELER ‘OUT’?
Vegan dondurmalar: Vegan, yani içinde süt dahil hiçbir hayvansal ürünün bulunmadığı ama tat olarak süt kadar lezzetli dondurmalar, bu sezon biraz daha ön plana çıkacak. Temel üç hammadde, su, esmer şeker ve dondurmanın aromasını verecek ana maddeden (çikolata, meyve gibi) oluşan vegan dondurmalar, bir çeşit sorbe gibi de sınıflandırılabilir.
Gastronomik dondurmalar: Bu sınıf hakikaten çok ilginç. İtalyanlar, dondurmayı sadece tatlı niyetine değil, ana yemeklerin içine de sokmaya karar vermişler anlaşılan. Örneğin salatanızı somonlu yemek yerine somonlu dondurmayla servis etme fikrini çok cazip bulmuşlar ya da mozzarella caprese salatasında mozzarella peyniri yerine bir top mozarellalı dondurma kullanmak hoşlarına gitmiş olmalı.
Yemek görünümlü dondurmalar: Aromalar konusunda sınırsız bir yaşam alanı keşfedince, dondurmanın kendisini de yemek gibi tasarlamaya başlamış şefler. Beni en çok şaşırtan sushi dondurmalardı. Görüntüsü ve sunumu sushi gibi olan tabaklar çok ilgimi çekti.
Aromatik külahlar: Bu sezon farklı tatlarla hazırlanmış waffle külahlar da rengârenk olacak. Hem külahların kendileri renkleniyor, hem şekilleri farklılaşıyor hem de üzerlerindeki aromalar çeşitleniyor.