Yenidoğan Bebeğin Özellikleri

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Bebeğiniz doğduğunda kilosu 2800- 3500 kg arasındadır. Boyu 48-52 cm dir. Bu ölçüler bebeğin cinsiyetine, doğum haftasına ve anne , babanın fiziksel özelliklerine göre değişebilir. Doğumdan sonra bebeğinizin cildi beyaz, yağlı ve koyu kıvamlı bir yağ ile kaplıdır. Buna Verniks Kaseoza denir.

Bebeğinizin cildini anne karnında koruduğu gibi doğum sonrası da bebeğinizin yeni yaşam şartlarına uyum sağlaması sürecinde cildini koruyacaktır. Bu yüzden doğum sonrası banyo önerilmemektedir. Göbeği kuruyup düştükten sonra hem göbek bakımı için hem de cildi korumak için banyo yaptırmak daha doğrudur. Cildi normal renginden daha mor görülebilir. Elleri ayakları soğuk olabilir. Cildi kırmızı, pürüzlü ve hassastır. Bebeğinizin omuz ve sırtında yumuşak lanugo tüyleri vardır. Zamanla bu tüyler dökülerek yok olurlar.

Yeni doğan bebeğinizin oksijen ihtiyacı fazladır. Hızlı nefes alıp verirler.Ortalama solunum sayısı 30-40 arasındadır. Bebekler en ilkel nefes şekli olan karın nefesi alırlar. Kalp atımları da 120-160 arasındadır. Bebeğin, anne karnındayken büyüme ve gelişmesi için gerekli oksijeni ve gıda maddelerini anneden alıp bebeğe taşıyan. Bebeğinizde oluşan atık maddeleri tekrardan anneye götüren göbek kordonunun doğum sonrası görevi sona erer. Doğum sonrası cilde temas ettiği nokta dan 2 cm uzaklıkta bağlanarak 1-2 hafta içerisinde düşmesi beklenir.

Baş, bedene oranla daha büyüktür ve normal doğan bebeklerde şekli doğum kanalından geçtiği için bozuk olabilir. Daha sonra şekil bozuklukları düzelir. Doğum sonrası baş da kafa kemiklerinin birleştiği noktalarda 2 adet bıngıldak dediğimiz yumuşak kısımlar vardır. Başın üzerindeki 9-18 ay arasında, başın arkasındaki 3 aya kadar kapanır.

Bacakları içe doğru kıvrıktır, normaldir. Sakral bölgede morluk olabilir. Bu lekelerin sebebi bebek anne karnında iken cilde rengini veren melanosit hücrelerinin cildin en üst tabakası olan epidermis yerine alttaki tabaka olan dermise yerleşmeleridir. Asyalı bebeklerin çoğunluğunda gözlendiği için Mongol Lekesi olarak bilinir. Çenesinde ve burun etrafında milia denilen yağ kabarcıkları olabilir, bunlar normaldir ve kendiliğinden kaybolur.

Doğduğu anda bebeğinizin gözleri, yetişkin dönemindeki büyüklüğünün yaklaşık dörtte üçüne sahiptir. Gözler her zaman birlikte hareket eder gibi görünmezler. Bebeğinizin İlk günlerde bakışlarında ki şaşılık normaldir. Yeni doğan bebeğiniz bakışlarını yüzünün önünde tutulan nesnelere odaklamaya çalışır. Işık 20 ile 30 cm. den daha uzakta ise görüntü bulanık olur ve bebeğin gözleri, her biri başka bir yönde olmak üzere, etrafını araştırır. Yeni doğan bebek renklerden çok şekillere ilgi duyar. Yaşamının ilk dönemini sürmekte bulunan bir bebek için en önemli nesne insan yüzüdür. Özellikle anne ve babasının yüzünü görmek bebeğinizi rahatlatır.

Bebekler, işitme duyusuna sahip olarak doğarlar. Yeni doğan normal bir bebek, sese gözlerini kırparak ve irkilerek tepki gösterir ve ses düzeyindeki farktan anlayabilir Yumuşak sesler bir gülümsemeye benzer bir etki ortaya koyabilirken, sert ya da yüksek sesler bir bebeğin ağlamasına neden olabilir. Bebekler anne ve babalarının seslerini ayırt ederler. Anne bebeklerinin seslerini duyduklarında sakinleşirler.

Anneden geçen hormonların etkisiyle kız ve erkek bebeklerin memelerinde şişme ve süt gelebilir. Masaj yapmak ve sıkmak gibi müdahaleler daha çok bebeğinize zarar verir. Ayrıca ilk günlerde kız bebeklerde akıntı ve kanama görülebilir. Bu da çok normaldir. Erkek bebeklerin testislerinde ödem görülebilir, bu şişlik 6-12 ayda geçer.

Aynı zaman da; yeni doğan bebeğinizin bazı refleksleri ve içgüdüsel davranışları vardır. Çene titremesi, alt dudağın içe dönmesi, hıçkırık, düzensiz solunum , öksürme, hapşırma, uyurken ses çıkarma, ağlarken el ve ayakların titremesi, irkilmeler, ani sıcaklık değişimlerinde cilt renginin değişmesi ve en önemlisi kendini ifade etme yöntemi olan ağlaması normaldir.

Bebeğinizle birlikte ilk günlerin tadını çıkartınız.

Arzu Atar
 
Geri
Top