yörük nedir?

-araz-

EYVALLAH...
V.I.P
Yörük göçebe yaşam tarzını seçmiş Türkmenlerdir. Türkçe yürümek kelimesinden türetilmiştir. Anadolu'da yaylak-kışlak hayatı yaşayan Türkmen aşiretleri (obaları) için de kullanılır. 1990'lara kadar azalarak devam eden yörüklük geleneği günümüzde Çukurova orta ve batı Toroslar'da yaşayan 1500 den fazla aile tarafından hala devam ettirilmektedir. Bu geleneğin gelecekte alternatif bir turizm anlayışı içinde değerlendirilerek yaşatılabilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

Türkiye'de Osmanlı döneminde 19. yüzyıldan sonra zorla iskan ettirilerek göçebe yaşam tarzından vazgeçirtilen gruplar da kendilerini "Yörük Türkmenler" olarak tanımlarlar. 17. yüzyıldan önce yerleşik hayata geçenler ise kendilerini "Manav Türkmenler" olarak tanımlarlar.

Aslında Türkiye'nin nüfusunun oldukça büyük bir bölümü köken olarak Yörük-Türkmen'dir fakat Türklerin Anadolu'ya göçüyle yerleşik hayata geçen Oğuz Türkleri "Türkmen" adıyla kalmış göçebe kalanlar ise "Yörük" adıyla anılmışlardır. Bu yörükler de yavaş yavaş yerleşik hayat tarzına geçtikleri için günümüzde özellikle Toroslarda göçebe Yörükler kalmıştır. Ancak göçebe yörüklere (fazla olmasa da) Türkiye'nin pek çok bölgesinde rastlanmaktadır. Günümüzde yörüklerin büyük bölümü ise tam yerleşik yaşam biçimine geçmişlerdir.
 
Kendilerine has çadırları da vardır. İlginç... K:ışın sıcak, yazık soğuktur. Mersin tarafından Antalya'ya doğru yol aldığınızda görmeniz mümkündür...
 
Yörükler, göçebe yaşam tarzını benimseyen ve Türkmenlerden oluşan gruplardır. Yürümek kelimesinden türetilen bu terim, Anadolu'da yaylak-kışlak hayatı yaşayan Türkmen aşiretleri için de kullanılmaktadır. Geleneksel yörüklük yaşam tarzı, günümüzde özellikle Çukurova, orta ve batı Toroslar'da yaşayan 1500'den fazla aile tarafından sürdürülmektedir. Yörüklük geleneğini gelecekte turizm anlayışı içinde yaşatmak amacıyla çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Osmanlı döneminde 19. yüzyıldan sonra yerleşik hayata geçirilen gruplar, kendilerini "Yörük Türkmenler" olarak tanımlarken, daha önce yerleşik hayata geçenler "Manav Türkmenler" olarak adlandırılmaktadır. Türkiye'nin nüfusunun büyük bir bölümü köken olarak Yörük-Türkmen kültüründen gelmektedir ancak göçebe yaşam tarzını sürdüren Yörükler günümüzde genellikle Toroslar'da bulunmaktadır. Yörüklerin çoğunluğu ise artık yerleşik hayata geçmiş durumdadır.
 
Geri
Top