Yüz okuma sanatı

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
İnsan yüzü gerçekten kalbin aynasıdır. Mimiklerin derin zenginliği, kan dolaşımı sürecinin gözle görülebilmesi, sinir uçlarının yakın olması, kısacası temel duyu organlarının bu bölgede toplanmış olması, yüze bakarak vücuttaki tüm gelişmelere ilişkin fikir söylememize olanak sağlar, insan vücudundaki her türlü fiziksel ve psikolojik patolojik gelişmeler bilinçaltı aracılığıyla yüzdeki mimiklerin değişmesine neden oluyor.

Deneyimli doktorlar, yüz ifadesine göre insanın sağlık durumu, onun bağışıklık sistemi potansiyeli ve nihayet, karakter yapısı ve psikolojisi hakkında bilgi edinebiliyorlar. Rusya'nın ünlü iç hastalıkları uzmanı G.A. Zaharin, hastanın dış görünüşüne bakarak neredeyse yüzde yüz teşhis koyabiliyordu.

Bir zamanlar N.I. Pirogov, hatta "Hasta insanın Yüzü" haritasını çıkarmıştı. O, her bir hastalığın insan yüzünde belli bir iz bıraktığını iddia ediyordu. Fakat, insanın yüz ifadesine göre teşhis koyma yöntemi Uzakdoğu ülkelerinde (özellikle Çin ve Kore) yaygın şekilde kullanılmıştır. Tibet tıp yöntemlerini bilen hiçbir deneyimli doktor hastanın yüzünü dikkatle incelemeden teşhis koymaz. "Yüz okuma" sanatında kendi sistemini geliştirmiş birkaç ekol bulunuyor. Şöyle ki laponlar, yüzü genelde 3 bölgeye ayırıyorlar:

*Üst (alın bölgesi)
Bu bölge vücudun ve ruhun genel durumunu yansıtıyor.

*Orta (kaşlardan burnun ucuna Kadar)
Bu bölgeye bakarak insanın psikolojik durumunu görmek mümkündür.

*Aşağı (üst dudaktan çenenin altına kadar)
Bu bölge insanın karakter yapısını yansıtıyor.

Deneyimli bir yüz okuma uzmanı yüz derisine, onun rengine, nemliliğine, damar ağının yerleşimine, kırışıkların yerleşimine ve derinliğine bakarak çok şey söyleyebilir. Bunların yanı sıra, "hayat çizgileri" olarak adlandırılan beş uzvun (kaşlar, gözler, burun, ağız ve kulaklar) durumu da dikkate alınır.

Bu uzuvların orantılı olması (biçim, renk, temizlik vs.) iyi bir belirtidir. Bu uzuvların önemlilik derecesine dayanılarak, bazı alternatif tıp teşhis yöntemleri geleneksel yöntemlerle bir arada kullanılmaktadır. Bu yöntemler arasında göz irisine göre teşhis yöntemi, kulak kepçesine göre teşhis yöntemi, göz küresinin kılcal damar ağına göre teşhis yöntemi sayılabilir.

Beş "hayat çizgisinin" ve yüzün üç bölgesinin incelenmesi, yüz okuma sanatının temeli olarak kabul edilebilir. Bununla birlikte insanın karakter yapısı ve psikolojik durumu hakkında genel bir izlenim oluşturulabilmesi için yüz kemiklerinin özelliklerini, çene biçimini ve genel yüz yapısını dikkate almak gerekir. Son olarak, bu verilerin hastanın yaşı da dikkate alınarak değerlendirilmesi gerekir.

Hastalığımız Yüzümüzde Yazılmıştır

Bazı insanlar doğuştan yüze bakarak İnsanın "içinden geçenleri" okuma yeteneğine sahiptirler. Biz, bazen sokaktaki falcıların hızlı ve doğru şekilde ruh halimizi, hatta geçirdiğimiz hastalıkları bilmesini hayretle karşılıyoruz. Falcının ipuçları ise aslında, bizim yüzümüzdür.

Ruh halinin belirlenmesini belli ölçüde anlayabiliriz. Çember, oval, kare, üçgen ve yamuk şekilli yüze sahip olan insanların karakter yapılarını belirlemek o kadar da zor değil. Bu yöntem eski zamanlardan beri bilinmektedir. Peki, nasıl oluyor da yüz çizgilerine göre hastalıklara teşhis koymak mümkün oluyor?

İşin püf noktası her bir hastalığın da hastanın yüzünde kendine özgü silinmez izler bırakmasıdır, örneğin, günümüzde yaygın olan kalp ve damar hastalıklarını ele alalım. Yüz çizgilerine göre enfarktüsü önceden haber vermek mümkündür. Bu hastalığın teşhisinin konulmasında en güvenilir belirti, çene ile alt dudak arasındaki bölgenin uyuşukluğa varacak kadar hissiyatı kaybetmesidir.

Biraz daha yukarı göz attığımızda, üst dudakla burun arasında kırışıklığın olması kalp kapaklarının yetmezliğinden haber verir. Kalp yetmezliğinin başlangıç belirtileri dudakların zaman zaman morarması şeklinde ortaya çıkıyor. Böyle bir belirtinin görülmesi doktora başvurmak için ciddi bir nedendir. Kalp ve kan dolaşımı organları üzerindeki aşırı baskının en önemli belirtisi her iki tarafta burun ve üst dudak arasında derin ve uzun kırışıkların olmasıdır.

Burun köprüsünün ince olması kalp nevrozunun bir belirtisidir. Kılcal damarları belirgin tümsekli kırmızı burun, arteryal kan basıncının yüksek olduğunu gösterir. Düşük kan basıncı ise genelde, burnun kımızımsı mor renk alması şeklinde kendini belirtir.

Kalp hastalıklarının belirtisi kırmızımsı mor renk almış burun kanatları, kan dolaşımı bozukluğunun belirtisi ise kulak kepçelerinin balmumu rengini almasıdır. Şakaklar da teşhis açısından önemli bir bölgedir. Bu bölgede deri altında uzun arteryal damarın belirgin olması ve yüzün zaman zaman kızarması arteryal kan basıncının hızlı ve keskin bir şekilde yükseldiğinin göstergesidir. Bu insanlarda hipertoni krizi olasılığı yüksektir.

Kalp sorunlarının diğer bir belirtisi de yanaklardır. Sol yanağın çökük olması kalp yetmezliği şüphesi doğurur. Genç yaşlarda kan dolaşımı bozukluğunun belirtisi saçların zamanından önce beyazlaşmasıdır. Boynun kısa olması kişinin kalp hastalıklarına yakalanma olasılığının yüksek olduğu gösterir.

Boynu kısa olan insanlarda kalp sorunları dışında beyin damarlarının erken sertleşmesi riski de yüksektir. Sağlık sorunları konusunda yüzde bulunan bazı "kozmetik" bozukluklar da ipucu verebilir, örneğin, gözlerin altının torbalaşması ve genelde yüzün şişkin olması böbrek ve kalkanbezi sorunlarının mevcut olduğunu gösterir.

Gözler altında mor lekelerin aniden ortaya çıkması ve uzun süre kalması birçok hastalığın varlığından haber verir. Herkesin bildiği sivilceler ise hastalığın yüzümüzdeki "haritası"dır. Onların yüzdeki yerlerine göre gerek cinsel hastalık, gerekse sindirim, sinir ve endokrin sistemi bozukluğu ve diğer bozukluk teşhisi koymak mümkündür.

Bunların yanı sıra, deneyimli bir doktor hastanın sağlık durumunu derisine (rengine, kuruluk derecesine vs.) bakarak değerlendirebilir.

Fotoğraflara Göre Teşhis Koyma

Bu gün fizyognomik veriler bir çok alanlarda olduğu gibi tıp alanında da uygulamaya konmuştur. Avrupa'lı uzmanların geliştirildiği genetik sendromları tanıyabilen yeni program bu alandaki uygulamaları daha da kolaylaştırmıştır. Uzmanlara göre bilgisayar, hastanın yüz çizgilerini inceleyerek, deneyimsiz doktorlara teşhis yapmada yardımcı olabilir. Hastanın resmini kullanarak bilgisayar aracılığıyla Cornelia de Lange, Fragile X ve Wİlliams-Beuren sendromu gibi nadir görülen hastalıklar belirlenebilmektedir.

Yeni program yüzü, 48 noktadan oluşmuş şema şeklinde sunmaktadır. Bilgisayar programı, bu noktaların konumlarım ve aralarındaki mesafeleri kıyaslayarak, veritabanından ilgili bilgileri tarayarak, hastalık patolojisini tanımlıyor.

İlk teknolojiler olayların %60'ında doğru teşhis koymuşlardır. Program üzerinde bazı düzeltmeler yapıldıktan sonra gözler, burun, ağız ve çene üzerinde daha çok inceleme yaparak, olumlu sonucu %76'ya ulaştırmışlar. Önceleri bu alanda uygulanmış metodlar daha az verimli olmuş, yüz parametrelerinin bir bütün olarak ele alınıp incelenmesine o kadar dikkat göstermemişlerdir.

Cornelia de Lange sendromundan eziyet çeken hastalarda benzer belirtiler bulunmaktadır. Bunlar zayıf gelişme, kısa boy, başta aşın kalın saçlar, kollarda biçimsizlik ve kalp yetmezliği gibi belirtilerdir. Bu hastalarda ayrıca, burun üzerinde kavuşan ince kaşlar, uzun kirpikler, kısa ve kalkık uçlu burun gibi belirtiler de bulunmaktadır. Bu hastalık iç organlarda yetmezlik ve önemli ölçüde entelekt zedelenmesi gibi kötü sonuçlar doğuruyor.

Fragile X sendromu, çeşitli düzeylerde zihinsel özürlülüğe yolaçabilen kalıtsal bîr sağlık sorunudur. Hastalık, kadınlardan çok erkekleri etkilemektedir. Bu zihinsel sorunlar, hafif öğrenme güçlüklerinden, ağır zihinsel özürlülük ve davranış bozukluklarına kadar değişiklikler gösterebilir.

Williams-Beuren sendromu hastası, "cin yüzü" olarak adlandırılan çok belirgin bir yüze sahiptir. Bu yüzün özellikleri şöyledir: Kabarık alın, göz kapakları üzerinde kalın katlar, aşağıya doğru sarkmış yanaklar, şaşı gözler, kısa burun, bir o kadar dışarı eğilmiş burun delikleri, etli dudaklar, küçük çene, büyük, fakat düzgün bir şekilde yerleşmiş kulak kepçeleri. Bunun dışında, yüksek damaklar, kuru deri, aşırı hareketli eklemler ve diğer belirtiler oluyor.

Fragile X sendromu zamanı, genelde erkek çocuklarda aşırı büyük alın, yüzün asimetrik çizgileri, büyük çene, uzun ve ileriye çıkmış kulaklar gibi belirtiler görülmektedir. Bu hastalığa yakalanmış çocuklarda zihinsel gelişim birkaç defa düşük oluyor. Bu belirtiler çocukluk döneminde değil, büyüdükten sonra görülmeye başlar. Yeni metodu kullanarak bu hastalıkların belirtilerini öğrenerek daha erken yaşlarda teşhis koymak mümkün olacaktır.

Almanya'nın Essen kentinde üniversitenin Genetik Bilimler Enstitüsü'nün doktoru Dagmar, çeşitli hastalıklara sahip olan 55 kişinin fotoğrafı üzerinde Wieczorek bu programı kullanmıştır. Hastaların büyük çoğunluğuna doğru teşhis konulmuş, başarı oranı %76 olmuştur.
 
YÜZ OKUMA ALFABESİ


yLUfCYo.webp

Yüzün hangi bölümünün büyüklüğü, küçüklüğü ve biçimi neye işaret eder, öğrenmek isteyenler için ayrıntılı bir kaynak sunuyoruz size. İşte karşınızdakinin sizi nasıl algı-ladığını için anlamak için yüz okuma alfabesi.
ALIN
Geniş: Entelektüel, hayal gücü kuvvetli​
Normal: Dengeli, yetenekli​
Açık: Sosyal, paylaşımcı, eli açık​
Dar: Çok dikkatli, dakik, rakamlarla arası iyi​
Dörtgen: İyi kalpli, alçak gönüllü, asil​
Dik: Bağımsız​
Yuvarlak: Hınçlı, çabuk sinirlenen​
Aşırı enli: Kibirli, övünmeyi seven​
Bombeli: İnisiyatif sahibi, uyumlu​
Çökük: Zorluklara karşı direnci olmayan, ürkek
Aşırı küçük: Cimri, çabuk sinirlenen​
Kırışıksız ve düz: Kibarlığa yatkın, dış görünüşe önem veren, süslü​

KAŞLAR

Kalkık: Dinamik, hırslı, kolay sinirlenen​
Düz: Rahatına düşkün, iyimser, dünyayla barışık​
Geniş: Ufku geniş, güvensiz, hassas​
Uzun: Güçlü, dirençli​
Aşağıya doğru inen: Ters, hoşgörüsüz, kendisinden başka hiçbir fikri kabullenmeyen​
Kısa: Sakin karakterli, duygusal, aktif​
İnce: Esnek, başarılı, kolay pes eden​
Çalı gibi: Güçlü yaradılışlı, başarılı​
Kalın ve siyah: Dürüst, alçak gönüllü​
Burnun üzerinde birleşen: Çabuk sinirlenen, cimri, dengesiz, maceracı​
Kalın, aşağı doğru kavisli: Hayal gücü kuvvetli​
Gözlere yakın, hilal şekilli: Ters, başına buyruk​
Kavisli ve yüksek: Hayat aşkıyla, enerjiyle dolu​
Aşağı doğru: Centilmen, sahiplenici, ciddi ilişkiler yaşayan​



GÖZLER

Çukur: Ciddi, gizemli, zaman zaman gaddar, sezgileriyle hareket eden​
Burna yakın: Konsantrasyonu kuvvetli, titiz, kararlı​
Büyük: Açık, kibar, sözüne güvenilir, tembel​
Küçük: Odaklanmış, özel, cesareti ve iradesi zayıf​
Ne büyük ne küçük: Asil karakterli​
Patlak: Hevesli ve meraklı​
Parlak: İhtiraslı​
Dış uçları aşağı doğru: Empati yeteneğine sahip, problemleri öngörebilen; bu nedenle de hayal kırıklığına uğramayan, merhametli​
Göz rengi:
Koyu kahve veya koyu mavi: Güvenilir, ciddi​
Koyu gri: Cimri​
Gri: Sadık​
Yeşil: İsabetli karar veren, kinci ve son derece kıskanç​
Kahverengi: Diğerlerini düşünen, uysal ve uyumlu, zaman zaman sadakatsiz ve işler istedikleri gibi gitmeyince de çabuk sinirlenen​
Kestane rengine yakın: Dengeli​
Kurşuni mavi: Şair ruhlu, romantik, pratik işlerde başarısız, hayalci ve dalgın​
Siyah-kahverengi-yeşil: Enerjik.​
Siyah: İhtiraslı, ateşli, coşkulu, kurnaz​
Mavi: Hassas, çevresi tarafından çok sevilen, çevrenin sevgisine ve takdirine bel bağlayan, üstlendiği vazifelere pek düşkün olmayan​
Göz Kapakları
Görülebilen göz kapakları: Verdiği sözü tutan, ilişkilerde samimiyete ve sadakate önem veren, karşısındaki kişilere karşı da aynı beklenti içinde olan​
Az görülebilen göz kapakları: İlişkilerde bağlılığa da bağımsızlığa da eşit derecede önem veren, dengeyi sağlamayı bilen​
Görünmeyen gözkapakları: Çok iyi odaklanabilen, kişisel özgürlük alanına çok önem veren ve buna saygı gösterilmesini isteyen Aşırı büyük gözkapakları: Ciddiyetsiz, düşünmeden hareket eden​
Alt göz kapakları sarkık: Alkole meyilli​
BURUN

Dar: Kontrolcü​
Geniş: Kendine güveni tam, iyi bir lider​
Dolgun: Güçlü, inatçı, cömert ve sabırsız​
Küçük ve kısa: Kibirli, cimri, kötü kalpli​
Dışa doğru: Lider ruhlu, idare etmeyi seven ve temsilci ruhlu​
Düz ve kalkık: Şehvetli, ihtiraslı​
Kambur: Barışçı, cömert, eli açık​
İçe doğru: Yardımlaşmayı seven, girişken​
Sivri: Çabuk sinirlenen, meraklı​
Uzun, ağza kadar uzanmış: Cesur, kahraman, akıllı, adil​
Geniş ve düz: Sosyal ama kararsız​
Burun deliklerinin duvarları kalın: İyi kalpli​
Burun deliklerinin duvarları ince: Hırçın​
Burun delikleri geniş: Sinirli​
Dairevi burun delikleri: Alçakgönüllü​
Burnun alınla birleştiği yer çökük: Şehvetli​


DUDAKLAR
Geniş ve düşük: Cömert​
Kısa ve kalkık: Gururlu​
Büyük: Cesur, savaşçı ruhlu​
Ensiz, büyük: Hilekar, yalancı​
Aşırı büyük alt dudak: Tembel​
İnce, ensiz: Şan ve şöhret tutkunu​
Kalın ve kalkık: Ağzı kalabalık​
Birbirine çok yakın ve sıkışmış: İtici mizaçlı, geçimsiz​
Kalın, sarkık: Zevke ve eğlenceye düşkün​
İnce ve düşük: Öz konuşan​
Üst dudak ve damak önde: Huysuz ve kavgacı​

ÇENE

Geniş: Otoriter, dediğim dedik​
Aşırı enli, dörtgen: Acımasız, enerji dolu, kaba​
Aşırı yuvarlak: Enerji dolu​
Dar: Yumuşak başlı​
İkiye ayrılmış: Kararsız​
İleriye doğru çıkık: İnatçı, hoşgörüsüz​
Gamzeli: İnatçı​
Keskin uçlu: Çabuk sinirlenen​
Yukarı doğru eğik: Zevkine düşkün​
Küçük: Kararsız, tereddütlü​

YÜZ ŞEKLİ
Enli, etli ve yuvarlak: İyi kalpli​
Aşırı uzun: Kibirli, kendini beğenmiş​
Çökük: Kötü ahlaklı​
Düz şekilli: Ters, başına buyruk ve bazen zalim​
Kemikli ve kare: Tedbirli, zaman zaman acımasız, sert, baskın karakterli​
Şişman: Maddiyatçı, eğlenceyi seven ve rahatına düşkün​
Uzun ve oval: Aptal, kendini beğenmiş​
Aşırı küçük: Bayağı​
Keskin hatlı: Alçak hislere yatkın​
Küçük: Cesaretsiz ve iradesiz
Balon şekilli: İyi kalpli, alçak gönüllü​
Uzun, dikdörtgen: Asil​
Kemikli: Çalışmayı seven, ürkek​
Üçgen: Az duyarlı​
Zayıf: İhtiyatlı, derin düşünceli​
Seyrek sakallı: Dengeli
BAŞ

Büyük: Hassas​
Uzun, sivri çene ve sivri kafa: Yalancı, yaltaklık etmeye yatkın​
Küçük: Duyarsız, hoyrat, incitici​
Yukarı doğru ensiz: Pişkin ve yırtık​

SAÇ RENGİ
Sarı: Cesur​
Bal rengi: Soğuk​
Kızıl: Kurnaz​
Siyah: Korkak​
 
Geri
Top