• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Adıyaman yemekleri

ŞERELİ AŞ (ADIYAMAN)

Malzemeleri:
2 su bardağı bulgur
5 su bardağı su
şehriye
yağ
tuz

Yapılışı:
Şehriyeler yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. İçine kaynamış su eklenir. Şehriye su ile iyice piştikten sonra bulguru ve tuzu eklenir. Suyu çekinceye keder pişirilir.
 
TAMATİSLİ AŞ (ADIYAMAN)

Malzemeleri:
2 su bardağı bulgur
4 su bardağı su
Yarım kilo domates
1 adet orta boy kuru soğan
yarım kaşık biber salçası
iki tane yeşil biber
yağ
tuz.

Yapılışı:
Çok küçük bir şekilde doğranan soğan pembeleşinceye kadar yağda kavrulur, biber salçası ilave edilerek karıştırılır. Daha sonra küçük küçük doğranan yeşil biberler ve rendelenmiş domatesler ilave edilerek biraz karıştırılır. Bunun üzerine kaynamış su konulduktan sonra bulgur ve tuz ilave edilerek suyu çekinceye kadar pişirilir.
 
MERCİMEKLİ AŞ (ADIYAMAN)

Malzemeler:
Bir su bardağı siyah (bütün) mercimek
iki su bardağı bulgur
dört su bardağı su
tuz
ortaboy 1 baş soğan
yağ.

Yapılışı:
Mercimek suda haşlandıktan sonra tuz ve bulgur ilave edilerek suyu çekinceye kadar pişirilir. Daha sonra çok küçük şekilde doğranmış soğanlar tereyağı veya sıvı yağla birlikte bir tavada pembeleşinceye kadar kavrulur. Pişmiş olan pilava ilave edilerek servis yapılır.
Evlerde yapılan yufka ekmek (ıslatılarak) ve yanında yeşilsoğan, turp, biber turşusu (Basma isot) sarımsak ve ayranla yenilebilir.
 
EŞŞI ŞORBASI (ADIYAMAN)

Malzemeleri:
2 su bardağı dövme
nohut
yarım su bardağı kuru fasulye
küncü (susam)
ceviz, fındık
pekmez veya şeker
kuru üzüm
kuru kaysı.

Yapılışı : Kaynayan suya dövme ve ıslatılmış nohut konur. Piştikten sonra aldığı kadar pekmez veya şeker konur. Ateşten alınacağı zaman içerisine küncü, fındık, ceviz, kuru üzüm, kuru kaysı vs. şeyler konur ve ateşten indirilir. Üzerine yine ayrıca susam ceviz, fındık gibi şeylerle süslenir.
 
PATLICAN CACIĞI (ADIYAMAN)

Malzeme
Patlıcan 1 orta boy
Su 4 su bardağı
Duru Pilavlık Bulgur 1/2 su bardağı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Yoğurt (süzme) 1 su bardağı
Sarımsak 2-3 diş
Nane 1 yemek kaşığı
Pul biber 1 tatlı kaşığı
Porsiyon Adedi: 4-6

YAPILIŞI
Patlıcanlar yıkanır, alaca soyulur ve küçük küp şeklinde doğranarak tuzlu suda bekletilir. Tencere 2 su bardağı su ile ateşe konur. Su kaynayınca bulgur,suyu süzülmüş patlıcan ve tuzun yarısı ilave edilir. Hafif ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Çabuk soğuması için geniş bir tepsiye alınarak serlir. Diğer tarafta yoğurt 2 su bardapı su ile ezilir.Sarımsaklar soyulur, yıkanır ve kalan tuz ile dövülerek yoğurt ile karıştırılır. Çukur bir kapta soğuyan patlıcanlı karışım ile sarımsaklı yoğurt karıştırılarak küçük kaselere servis yapılır. Üzerine nane veya pulbiber serpilir. (K.K.Karakuş)

NOT: Adıyaman yöresinde derlenen "Patlıcan Cacığı" özellikle yaz mevsiminde sevilerek tüketilmektedir.
 
MEYHANE PİLAVI (ADIYAMAN)

Malzeme
Soğan 2 büyük boy
Domates (veya salça) 2 büyük boy
Kuşbaşı koyun eti 500 gram
Tereyağı veya margarin (erimiş) 6 yemek kaşığı
Su 4 su bardağı
Duru Pilavlık Bulgur 2 su bardağı
Tuz 2 tatlı kaşığı
Karabiber 1 tatlı kaşığı
Porsiyon Adedi: 6-8

YAPILIŞI
Soğanlar soyulur, yıkanır ve ince ince doğranır. Domatesler yıkanır, kabuğu soyulur, küçük parçalar halinde doğranır. Bir tencerede et, 1/2 su bardağı su ile ateşe konur, suyunu çekince soğan ve yağ ilave edilir. Soğanlar sararıncaya kadar karıştırılarak kavurmaya devam edilir. Doğranmış domates veya 1 yemek kaşığı salça konup çevrilir. Kaynatılmış iki su bardağı su ilave edilerek et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Suyu azalmış ise bulgurun iki katı kadar sıcak su ilave edilip kaynatılır. Bulgur ve tuz atılarak önce harlı,sonra hafif ateşte pişirilir. Suyunu çekip göz göz olunca peçete örtülür çok hafif ateşte 15-20 dakika demlendirilir. Servis tabağına alınarak üzerine karabiber serpilir. (Halıcı,1991)

NOT: Birçok yörede bilinir. Tarif Adıyaman ilinden alınmıştır. Meyhane pilavı kıymalı olarak da yapılabilir. Yeşilbiber ve 1santimetre küp irilikte doğranıp yağda kızartılmış patlıcanda eklenebilir .Malatya da kıymalı olarak yapılmaktadır. Ayrıca reyhan ve maydanoz eklenir.
 
EKŞİLİ KÖFTE (BASALLA) (ADIYAMAN)

Malzeme
Duru Nohut 1/2 su bardağı
Soğan 1 orta boy
Salça 5 yemek kaşığı
Kırmızı biber 2 tatlı kaşığı
Kıyma 1 su bardağı
Duru Çiğ köftelik Bulgur 1+1/2 su bardağı
Tuz 2 tatlı kaşığı
Un 1/2 su bardağı
İrmik 1/2 su bardağı
Kuşbaşı et 200 gram
Zeytinyağı 7 yemek kaşığı
Sumak suyu 4 yemek kaşığı
Su 8 su bardağı
Nane 2 yemek kaşığı
Porsiyon Adedi: 6-8

YAPILIŞI
Nohut yıkanır akşamda 1 su bardağı su ile ıslatılır , ertesi gün 1 su bardağı su ile basınçlı tencerede haşlanır.(nohutun suyu süzülür,yemekte kullanılmak üzere ayrılır).soğan soyulur,yıkanır ve ince ince doğranır.Bir tepsiye soğan ,3 yemek kaşığı salça,1 tatlı kaşığı kırmızı biber,kıyma,bulgur ve 1 tatlı kaşığı tuz konur,özleşinceye kadar iyice yoğrulur.Un ve irmik ilave edilerek iyice özleşir.Nohut büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır.diğer tarafta bir tencerede kuşbaşı et yağm ile kurutmadan kavrulur.Kalan 2 yemek kaşığı salça ilave edilerek 1-2 kez çevrilir.Nohut,kalan kırmızıbiber,ve sumak suyu eklenip karıştırılır.nohutun haşlama suyu,8 su bardağına tamlanarak ilave edilir.Kaynayınca kalan tuz ve köfteler atılır,5 dakika kadar tuz ve köfteler atılır,5 dakika kadar kaynatılır(fazla kaynatılırsa köfteler dağılır).Nane ilave edilir ve ocaktan indirilir.Sıcak olarak servis yapılır.Hemen servis yapılmayacak ise köfteler süzülür,servis yapılacağı zaman suyu ısıtılarak köfteler ilave edilir.Aksi halde köfteler dağılabilir.(K.K.Aydınaydoğdu)

NOT: Doğu ve Güney Anadolu Bölgelerinde olarak yapılmaktadır. Tarif Adıyaman yöresinden alınmıştır. Tuz miktarı, salçanını tuz oranına ve arzuya göre değişebilir. Sumak suyu yerine sumakta kullanılabilir..
 
SARMISAKLI POGNİK (ADIYAMAN)

MALZEME:
Köftelik ince bulgur 1 su bardağı
Döğme unu veya ince bulgur 1 su bardağı
Un 1 çorba kaşığı
İri soğan 2 adet
Katıyağ 1 çorba kaşığı
Limon suyu 2 çorba kaşığı
Tuz Yeteri kadar
Nane Yeteri kadar
Karabiber Yeteri kadar
Kırmızı biber Yeteri kadar
Sarmısak Yeteri kadar
Su Yeteri kadar

YAPILIŞI:
İnce bulguru ve döğme ununu yarım bardak ılık suyla ıslatın. Tuz atıp kapağını örtün. Kabarıncaya kadar bekleyin. Kabarınca unu ilave edip yoğurun. Birbirini tutar hale gelince nohuttan biraz büyük köfteler (pognikler) yapın. Hafifçe yassılaştırıp 7-8 bardak tuzlu suda haşlayın. Öte yanda soğanları uzun halka halka doğrayın. Kızgın yağda pembeleştirin. Pembeleştirdiğiniz soğanları köfteleri haşladığınız suya atın. Kara ve kırmızı biberleri ilave edip bir iki taşım kaynatın. Naneleri ekleyin. Sarmısağı ayıklayıp havanda dövün. Limon suyuyla karıştırıp kaynar köftelerin içine dökün. 5-10 dakika daha kaynatıp sıcak sıcak ikram edin.
 
BASALLA (ADIYAMAN)

Malzemeler:
Bir kilogram kemikli kuzu kuşbaşı,
2 su bardağı ince köftelik bulgur,
1 su bardağı nohut,
1 yemek kaşığı biber salçası,
1 adet kuru soğan,
1 adet yumurta,
3 yemek kaşığı un,
3 yemek kaşığı nar ekşisi,
1 yemek kaşığı nane,
1 tatlı kaşığı pul biber,
1 tatlı kaşığı karabiber,
1 tatlı kaşığı tuz.

Yapılışı:
Bir bardak suyla bulguru ıslatın, on dakika bekletip yoğurun. Bulgur yumuşayınca un, yumurta, pul biber ve tuz ekleyin. Elinizi arada suya batırarak yumuşak bir bulgur hamuru tutun. Hamurdan, nohuttan büyük parçalar koparıp fıstık şekli verin. Tüm bulgurlu hamuru aynı şekilde yapıp, bir kenarda bekletin. Tencereye tereyağı, tavla zarı formunda doğranmış soğanı ve eti koyun. Et suyunu bırakıp çekene kadar kavurun. Nohut, biber salçası, pul biber, nane, karabiber, tuz ve sekiz bardak su koyup, kısık ateşte 50 dakika pişirin. Kaynayan yemeğe nar ekşisi ve köfteleri atın. Yemeğin suyu azalmışsa sıcak su ilave edebilirsiniz. 20 dakika pişirdikten sonra da sıcak servis yapın.
 
BURMA TATLISI (ADIYAMAN)

1 kg. baklava unu
750 gr. Antepfıstığı
500 gr. tereyağı
35 gr. nişasta
3 kg. şeker

Un hamur yapılıp 25 yumak halinde ayrılır, yumaklar yufka şeklinde açılır.
Yufkalar tepsiye her yufka arasına fıstık serpilerek yerleştirilir. Tepside dilimlenir, üzerine yağ dökülerek fırına konur. Piştikten sonra üzerine şerbeti dökülür. Servis yapılır.
 
Geri
Top