Akıl Hastalıkları (Psikoloji)

HASTALIK HASTALIĞI
Hastalık hastası (hipokondri) (hypochondria) sağlıkla ilgili aşırı kaygı ve kuruntu durumudur. Hastalık hastası olanlar, kişilik yapılarındaki özellikler nedeniyle bedenleri, sağlıkları ve iç organlarının çalışmasına aşırı duyarlık gösterirler. Tıp kitapları gazete ya da dergilerdeki sağlık konularıyla ilgili yazıları dikkatle izlerler. Kendilerinde sürekli olarak hastalık ararlar. Kendilerindeki hastalığın anlaşılmadığını sanarlar. Hekim hekim dolaşırlar.
 
HİSTERİK NEVROZ
Histeri (Hysteria) genellikle benliği olgunlaşmamış olanlarda, çatışmalardan doğan bastırılmış, denetlenmiş, engellenmiş, ertelenmiş duygu ve düşüncelerin bedensel ya da ruhsal belirtilerle ortaya çıkmasıdır. Histerlik belirti, bulgu ve yakınlalar bir çatışmayı anlatır ve bu çatışmadan kaynaklanan kaygıyı önler. Hastayı kaygıdan kurtarır. Onun yerine bir organda işlev yitimi ya da ruhsal bir bozukluk olur. Buna birincil kazanç adı verilir. Birincil kazancın yanı sıra hasta belirtileri ve yakınmaları yüzünden özel bir bakım ilgi görür. Böylece ikincil kazanç sağlar. Birincil ve ikincil kazançların sağlanması bilinç dışı çalışan savunma düzenleriyle oluşur. Hasta banların farkında değildir.

Histerik belirtiler, bulgular iki ana grupta toplanır.
- Duygu dönüşümü (dissocaition) nevrozu
- Bölünme (dissociation) nevzoru


Birinci grupta genellikle duyu ve hareket sistemine ilişkin işleyse bozukluklar olur. Körlük, sağırlık; kol, bacak tutmaması; istem dışı hareketler, beden yüzeyinden ağrılar, uyuşmalar gibi
İkinci grupta bilincin, ya da kişiliğin bölünmesi, dağılması olur. Bunlar arasında bellek bozuklukları, geçmişin bir bölümünü ya da tamamını unutma; çok kişilik (multiple personality); uyur-gezerlik (Somnanbulisme); donakalım (catalepsi) sık görülür.
 
FİZİK DURUMU ETKİLEYEN RUHSAL NEDENLER
Stres sözcüğünün kullanıldığı yerler stresle ilgili kaynaklar gözden geçirildiğinde bugün stres kavramının birbirinden farklı iki anlamda kullanıldığı söyleneilir.

- Stres kavramı; Organizmaya zarar veren etkenleri anlatma için kullanılır.
- Stres kavramı, organizmaya zarar veren etkenlere karşı organizmada ortaya çıkan olumsuz değişiklikleri ve tepkileri anlatmak için kullanılır.

Günümüzde stres kavramı daha çok ikincil anlamında kullanılmaktadır. Bu anlamda stres ya da zorlanma, fizyolojik, ruhsal ve toplumsal kaynaklı zararlı etkenlerin organizmada yarattığı bedensel gerginlik ve ruhsal tedirginlik biçiminde tanımlanabilir.

Kalıtımdan yaratıcılığa dek kişiliği oluşturan katmanlarda bulunan kimi özelliklerin birleşip bütünleşmesi strese (zorlanmaya ) yatkın tipi oluşturur. Bu tipe A tipi adı verilmiştir. Bu tipten başka zorlanmaya az yatkın C tipi ve zorlanmaya yatkın B tipi vardır.

Zorlanmaya yatkın tiplerde sürekli kaygı düzeyi yüksektir. Bu yükseklik durumluk kaygıda da çabuk, kolay yükselmeler yapar.

Zorlanmaya bağlı bedensel ve ruhsal belirtiler ve psikosomatik hastalıklar büyük çoğunlukla A tipinde ortaya çıkar.

Stres karşısında, kişilik katmanları, özellikle benlik gelişmesindeki saplantı ve takıntılara göre değişik organ ve sistemlerde psikosomatik bozukluk ve hastalıklar ortaya çıkar. Başka bir değişle, ruhsal – cinsel (psiko – seksüel) gelişme sırasında ağız, dışkıl dönemleriyle ilgili organlardaki saplantı ve takıntılar psikosomatik hastalıkların oluşumunu hazırlar.

Psikosomatik hastalıklar şu alt gruplarda toplanmıştır.

- Deri hastalıkları (egzema, saç ve kıl dökülmesi sedef hastalığı, ürtiker, vetiligo)
- Dolaşım sistemi, kalp-damar hastalıkları (çarpındı, kalp vurum sayısında artma ve azalma, parakosismal taşikardi, göğüs ağrısı, miyokard enfarktüsü kan basıncında düşme ve yükselme)
- Solunum sistemi hastalıkları (aşırı soluk alıp verme, bronşiyal artma)
- Sindirim sistemi mide-barsak hastalıkları (iştah kesilmesi, yemek yememe (anorexia), aşrı yeme (boulemia), mide ülseri, kabızlık, soastik kolon).
-
- Üriner sistem hastalıkları (aybaşı düzensizliği, cinsel istekte azalma, erken boşalma, döl yolunda kasılma).
- İç salgı bezleri hastalıkları (hipertiroidi, şeker),
- Migren
 
Geri
Top