Akvaryumun Balık ile Donatımı ve Bakımı

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi
Akvaryum Suyunun Özellikleri:

Su, akvaryumda yaşayan bütün canlılarla devamlı karşılıklı ilişki içinde olduğundan onların yaşam sürecine doğrudan doğruya etki eder. Suyun yapısında olacak değişiklikler balıkların uygun ortam şartlarının sınırlarını aştığında toplu ölümlere sebep olabilir. Aynı şekilde akvaryumdaki balıklar ile bitkiler ve bunların organik artıkları, akvaryum içine konan malzemeler, hatta balıkları beslemede kullandığımız fazla miktardaki tüketilmeyen yem artıkları ve uzaklaştırılmayan ölü balıklar da sürekli olarak akvaryum suyunun özelliklerini değiştirir. Akvaryum suyunun özelliklerinin değişmesi demek biraz öncede bahsettiğimiz gibi akvaryumdaki balık ve bitkilerin yaşan koşullarının değişmesi demektir ki bu onlar için en büyük tehlikelerden biridir. Bizim için soluduğumuz hava ne anlama geliyorsa balıklar için de su aynı anlama gelir. Bu sebeple suyun kalitesinin sürekli olarak kontrol altında tutulması gerekir. Ancak bu demek değildir ki suyu temiz tutmak için sık sık suyu değiştirmeliyiz. Bir çok amatör akvaryum meraklısın yaptığı gibi suyu sık sık değiştirmek balıklara zarar verir.

Suyun Phı (Suyun Asiditesi): Balıklar için en uygun pH değeri, balığın türüne göre değişmekle birlikte bir genelleme yaparsak 5 ile 8 arasındadır. Narin balıklar için; 6,0-7,6 yumurtlayan balıklar için; 6,4-7,0 canlı doğuran türler içinse; 7,0-7,6 arasındaki pH değerleri bu genelleme içine alınabilir. Yumurta gelişimi için en uygun pH aralığı 6,6-7,0 dır. Narin bitkiler için; 7,0-7,4 kuvvetli bitkiler içinse 7,6-8,0 arasındaki pH uygundur. Akvaryumdaki suyun pH ı sık sık değişir. Bu, özellikle suyun orjinine ve biyolojik yapısına bağlıdır. Ayrıca çok bitkili akvaryumlarda kuvvetli Güneş ışığı da suyun pH değerini hızla yükseltir. Amatör akvaryumcular için suyun pH değerini 7,0-7,4 aralığında tutmaları ve her 15 günde bir suyun pH kontrolünü yapmaları önerilir. Yumurtlama kaplarında ise bu kontrolün sıklığı çok daha fazla olmalıdır.

Suyun Sertliği: Balık üretiminde pH ile birlikte en önemli faktörlerden biriside suyun sertliğidir. Uygun değerler yine balıktan balığa değişmektedir. Özellikle üretimi zor olan balıklar için memba suları kullanılabilir.

Oksijen: Dışarıdan hava taşlarıyla veya filtreden çıkan hava kabarcıklarıyla suya oksijen sağlanabileceği gibi yeşil bitkilerin asimilasyonları sonucu ve hava ile temas eden su yüzeyinden de suya oksijen girişi olur. Su yüzeyi geniş ve içinde az balık ve hiç canlı bitki bulunmayan akvaryumlarda havalandırma yapılmasa bile havadan giren oksijen yeterli olur. Oksijen azlığı veya fazlalığı durumlarının balıklardaki etkilerine balık hastalıkları bölümünde değinilmiştir.

Amonyak: Su içinde balıkların dışkısı, idrarı, sümüksü salgı maddeleri ya da çürüyen yem artıklarıyla suya verilen azot bileşikleri bakteriler tarafından parçalanarak amonyağa dönüştürülür ve amonyakta çok kuvvetli bir zehir etkisi gösterir. Amonyak sadece yüksek pH değerlerinde zararlıdır. Düşük pH değerlerinde amonyum halinde bulunacağından zararsızdır. Bundan korunmak için mutlaka akvaryumda sık sık Ph kontrolü yapmamız gerekir.

Akvaryumun Su İle Doldurulması: Yukarıda anlattığımız noktalara uygun olacak şekilde akvaryuma koyacağımız suyu balıkları almadan daha önce temin edip dinlendirmemiz gerekir. Bu esnada havalandırmada yapabiliriz. Akvaryumu doldururken de mümkün olduğunca suyu bulandırmamalıyız. Daha sonra havalandırma ve ısıtıcıyı çalıştırarak suyu birkaç gün daha dinlendirmeliyiz. Balıkları ancak daha sonra Akvaryumun Balık İle Donatımı ve Bakımı konusunda anlattığımız şartlara uyarak akvaryuma koyabiliriz.
 
AKVARYUM BALIĞI ÜRETİMİNİN TEMEL KURALLARI:

Akvaryum balığı üretiminden söylemek istediğimiz; Lepistes, Plati veya Kılıçkuyruk gibi normal akvaryumda da kolaylıkla kendi kendine üreyebilen canlı doğuran balıklar değil, daha çok yumurtlayan balıkların üretimidir.

Üretimini yapacağımız balıkları öncelikle çok iyi tanımalıyız. Onların doğal ortamdaki yaşam koşullarını, çiftleşme döneminde iken içinde bulunduğu suyun özelliklerini ve bu dönemde gösterdikleri özel davranış şekilleri bilinmelidir. Balıklar genellikle tam olarak istedikleri şartları taşımayan suda da yaşamlarını sürdürebilirler. Ancak yumurtalar veya yumurtadan yeni çıkan yavrular çok daha hassastırlar. Su sıcaklığı. pH, suyun sertliği, ışık v.b. faktörler çok daha iyi ayarlanmalıdır. Yeterince uygun olmayan koşullarda yumurta edilmiş olsa bile, yumurtalar bu suda ya gelişemez ya da sperm tarafından döllenemeden ölür.

Damızlıkları seçerken daha çok aynı akvaryumda yaşayan ve birbirlerine ilgi gösteren çiftler tercih edilmelidir. Bu balıklar sağlıklı olmalı ve çiftleşmeye hazır olduklarını gösteren davranışları sergilediklerine dikkat edilmelidir.

Damızlıkların bakımına önceden başlanmalı ve çok iyi koşullarda bakılmalıdırlar. Yumurtlama öncesinde ve sonrasında damızlıklar yeterli bir şekilde doyurulmalıdır. Ancak bu sırada akvaryumda yem artığı kalmamalıdır.

Üretim akvaryumu çok temiz olmalı ve mümkünse tamamen camdan yapılmış olmalıdır.

Su bitkileri üretim akvaryumuna konmadan önce temiz su ile iyice yıkanmalıdır. Akvaryuma yerleştirilecek bitkiler; üretilecek balığın türüne göre en uygun ortamı sağlayan bitkiler olmalıdır.

Havalandırma ve filtrasyona bir süre ara verilmelidir.

Üretim akvaryumuna fazla ışıklandırma yapılmamalı buna karşın sabah güneşini görmelidir. Yumurta olup olmadığını kontrol etmek istiyorsak, damızlıklar atıldıktan bir gün sonra el feneri kullanarak gözlemimizi yapabiliriz.

Balıkların çoğunluğu yumurtalarını yerler. Bu sebeple, yavru bakımı yapan balıklar hariç olmak üzere, yumurtlama olur olmaz damızlıklar akvaryumdan alınmalıdır.

Yumurtlama olduktan sonra akvaryum karartılmalı ve sürekli olarak direkt ışık verilmemelidir. Ancak belli aralıklarla el feneri yardımıyla kontrol edilip, yumurtalarda mantar olup olmadığı izlenmeli, mantarlaşma varsa dikkatli bir şekilde mantarlaşan yumurtalar pipetle akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır. Yine yavrular yumurtadan çıktıktan sonra bir süre ışık verilmemesi gerekir.

Yavrular yüzme belirtisi gösterir göstermez ilk yemlemeye başlanmalıdır. Özelikle yavrularda yedek besin deposu bittiğinde en kısa sürede canlı yemle beslenmesi gerekir. Yem miktarı yavruların tüketebileceği kadar olmalı, akvaryumda yem artığı kalmamalı ve zemin kirlenmemelidir.
 
Bayağı bir zahmetli işmiş. Ben yine muhabbet kuşlarıma döneyim.
Çok aydınlatıcı bilgiler, teşekkürler Zeyno.
 
Geri
Top