• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Balon Sporu Nedir?

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Dünyada ilk ortaya çıkışı 18.yy sonlarına uzanan balonla uçuş sporu ülkemizde de yoğun ilgi görmektedir. Uzun yıllardır bireysel sportif amaçlı yapıldığı gibi, Turistik yörelerimizdeki yerel etkinliklerde balonla kent turları düzenlenmektedir.

Balon, içine doldurulan sıvı propan gazının ısıtılması ile havalanır. Uygun rüzgarda (10 km/h’in altındaki) oldukça uzun süreler sakin bir uçuşla havada kalabilir.Dünyada ilk ortaya çıkışı 18.yy sonlarına uzanan balonla uçuş sporu ülkemizde de yoğun ilgi görmektedir. Uzun yıllardır bireysel sportif amaçlı yapıldığı gibi, Turistik yörelerimizdeki yerel etkinliklerde balonla kent turları düzenlenmektedir.

Balon, içine doldurulan sıvı propan gazının ısıtılması ile havalanır. Uygun rüzgarda (10 km/h’in altındaki) oldukça uzun süreler sakin bir uçuşla havada kalabilir. Ortalama seyir yüksekliği 500-1500 feet arasında olan balona yön vermek, irtifa kazandırıp kaybettirmek, hızını değiştirmek, tecrübeli bir pilot tarafından kolaylıkla yapılabilir. Balonun Yapısı
Balonun yolcularını taşıyan, genellikle hafif ve sentetik bir madde olan “vimin” den üretilen sepette propan gazı tüpleri, altimetre, termometre, hava alanı ile haberleşmeyi sağlayan telsiz, variometre ve yangın söndürücüler bulunur.
Sepetin içindeki herbiri yaklaşık 20 kg. ağırlığında olan propan tüpleri, balonun şişmesini sağlayan propan gazını ihtiva eder. Her tüp balona yaklaşık 40-45 dakikalık bir uçuş imkan sağlamaktadır. Balonun toplam kaldırma kuvveti 1.700 pound civarındadır.

Balonun havalanması balona doldurulan propan gazının alttaki ocaklar vasıtasıyla ısıtılması ile sağlanır. Ocaklar balon hacmine göre 2 ya da 3 tane olabilir. Balonun içindeki ısı asla 120 dereceyi geçmemelidir.
Uçuşu durdurarak inişi sağlamak için içerideki kırmızı halat çekilir. Böylelikle harekete geçen düşme sübabı içerideki havanın hızla boşalmasını sağlar. İçerdeki havanın boşalma hızı yetmezse balonun en tepesinde bulunan acil güvenlik deliği açılır.
 
Yabancılar İçin Uçuş Kuralları

Balonla uçuş öncesinde, uçulacak olan hava aracı tescil işareti, uçuş amacı, uçuş tarihi, uçuş saati, uçuş bölgesi belirtilerek Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne müracaat edilir.

Ülkemizde Balonla 15 günden fazla bir süre uçuş yapılacak ise; yabancı pilotların lisanslarının Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından geçerli kılınması gerekmektedir.

Kurslar

Türkiyede Balon eğitimi Türk Hava Kurumu tarafından verilmektedir. Balon kursları uçuş saati 100 $ karşılığı Türk lirasıdır. 46.30 saatlik eğitimi tamamlayanlara Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü onaylı lisans verilir.

Balon başlangıç kursu: 30 günluk kurs süresince balon pilotlarının uçuş kurallarına göre yetiştirilmesini sağlayacak eğitim verilir. Lisans seviyesine kadar uçmak isteyenler için toplam maliyet 5.000 ABD Dolarıdır. Başlangıç kursu 2 aşamada yapılmaktadır.

Yer Eğitimi:
Başlangıç devresinde 48 saat yer dersi görülür. Eğitimin sonunda öğrenciler genel kurallar ve emercensi sınavına tabi tutulurlar. Bu sınavlardan, emercensi’den 100 üzerinden 100, genel kurallardan ise 100 üzerinden 70 geçerli not alması gerekmektedir. Bu sınavları geçenler uçuş eğitimine başlatılır.

Uçuş Eğitimi:
Başlangıç kursu toplam 11 sortilik (10.30 saat) uçuştan ibarettir. Bu uçuşların 09.30 saati çift kumanda, 30 dakikası kontrol uçuşu ve 30 dakikası ise yalnız uçuş yaparak tamamlanmaktadır.

Balon tekamül kursu:
Kursun süresi 60 gündür. Bu eğitime temel uçuş eğitimini bitirenler katılır. Tekamül eğitim safhası 44 saat nazari eğitim, 26.30 çift kumanda ve 08.30 saat yalnız uçuştan oluşmaktadır. Tekamül kursu da başlangıç gibi 2 aşamadan oluşmaktadır.

Yer Eğitimi:
Nazari ders saati 44.00 saattir. Dersler günlük 01.00 saat üzerinden planlanarak uçuşlarla birlikte yürütülür. Öğrenci nazari imtihanlardan % 70′in altında not almamış olmalıdır.

Uçuş Eğitimi:
Uçuş eğitimi ise 26.30 saat çift kumanda ve 08.30 saat yalnız uçuş yaptırılır. Uçuşlar yer dersi ile birlikte koordineli bir şekilde yürütülür. Tekamül safhasını başarılı bir şekilde bitirenlere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce onaylı “balon pilot lisansı” tanzim edilir.
 
Geri
Top