Böbrek hastalıkları

Sağlıklı yaşayabilmek için her iki böbreğe de gerek var mıdır?
Hayır, böbreklerin işlevsel esnekliği vücudun İsteklerine büyük bir uyum gösterir. Bu nedenle böbrek yetmezliğinin belirti vermesi, her iki böbreği de etkileyen önemli ve yaygın işlevsel bozuklukların göstergesidir. Bir böbreğin çıkanlması böbrek yetmezliğine yol açmaz. Ancak bir böbrek ve öbür böbreğin yansı çıkarıldığında yetmezlik belirtileri görülür.

AZ SIVI ALMAK BÖBREK TAŞLARINA YOL AÇABİLİR Mİ?

Az sıvı alınması böbrek taşı oluşumuna uygun bir ortam hazırlayan en önemli etkenlerden biridir. Örneğin, terleme yoluyla sıvı kaybının çok arttığı ve çıka*rılan idrar miktarının azaldığı yaz aylarında böbrek taşı görülme sıklığı artar. Ama az sıvı alan herkeste böbrek taşı gelişmediği gibi, böbrek taşı alınan her hastamn da günde 2-3 litre su içerek hastalığm yinelenmesini önleyemeyeceği bilinen bir gerçektir.

Taş düşürüldükten sonra ne yapılmalıdır?
Çıkarılan idrar bir filtreden süzülür. Böylece düşürülen taş üstünde gerekli in*celemelerin yapılma olanağı sağlanır.

Düşürülen taşın incelenmesi önemli midir?
Yapılacak inceleme taşın tipi ve oluşum nedenlerine, ortaya çıkan hastalığın boyutlarına, sonraki incelemelerin nasıl yönlendirileceğine ve belirlenecek te*daviye ilişkin son derece değerli bilgiler verir. Bu nedenle taş mutlaka ince*lenmelidir.

BÖBREK TAŞI DÜŞÜRÜLEMESSE NE YAPILMALI?

Sancıdan sonra taşın düşürülemediği durumlarda ne yapmak gerekir?
Bu durumda olayı aydınlatmak gerekir. Çünkü çeşitli olasılıklar söz konusu olabilir.

Dikkat etmezsem böbrek iltihabına çabuk yakalanıyorum ben :(
Su içemiyorum daha doğrusu susamıyorum aklıma gelirse
Buda bi süreden sonra böbreklerimde ağrı yapıyo susuzluktan
Ne zaman ağrım oluyorsa ancak öyle bol bol su içmeye çalışıyorum

Geri