• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Bursa’nın Meşhur Yemekleri

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
  • İskender Kebap
  • İnegöl Köfte
  • Muradiye Çorbası
  • Cantık
  • Bursa Kebabı
  • Pideli Köfte
  • Etli Kereviz
  • Kemalpaşa Tatlısı
  • Kestane Şekeri
  • Süt Helvası

1.İskender Kebap​

İskender Kebap
“Bursa’da ne yenir?” sorusuna verilen ilk cevaplardan biri olan İskender Kebap, 1867 yılından beri Bursa’nın en popüler yemeklerinden biri. Et yemeği kategorisinde yer alan bu lezzet, sıcak servis edilen ve genellikle kuzey eti ile yapılan bir kebap türü. Pişirilen kuzu etinin altına ısıtılan pide ekmeği yerleştirilir ve üzerine domates sos, tereyağı ve yoğurt ilave edilir. Klasik dönerin etinden farklı olarak İskender döner, Uludağ kekiği ile beslenen koçların eti ile yapılır.


2. İnegöl Köfte​

İnegöl Köfte
Yalnızca dana kaburga, kuzu eti, tuz, soğan ve karbonat ile yapılan İnegöl Köfte, Bursa lezzetleri arasında yer alan önemli bir yemek. Klasik köftelerden farklı olarak karbonat haricinde hiçbir baharat köftenin içerisine ilave edilmiyor. Normal köfte tarifinden bir diğer farkı ise yumurta ve ekmek gibi tutucu bir malzeme ya da içerisinde yer verilmiyor olması. Dana kaburgası ve kuzu eti ile hazırlanan İnegöl köftenin şehre Balkanlardan göç eden Türkler tarafından getirildiği düşünülüyor.


3. Muradiye Çorbası​


Tavuk eti ve yoğurt ile hazırlanan Muradiye Çorbası, yöre halkı tarafından oldukça yoğun bir ilgi görüyor. Bursa’nın meşhur yemekleri listesinde üst sıralarda yer alan bu lezzet, kabak ve havuç gibi sebzelerle daha zengin hale getirilebilir. Özellikle kış aylarında tüketilen ve böylelikle soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren Muradiye Çorbası, lezzeti ile yediden yetmişe herkesin beğenisini kazanıyor. Tavuk ve sebzenin besleyici özelliklerine içerisinde yer veren bu lezzet, doyuruculuğu ile biliniyor.


4. Cantık​

Cantık
Kuzu ve baharatlar ile hazırlanan harcın taze hamur ile buluşturulması ile elde edilen Cantık, Kırım-Tatar mutfağının bana yemeklerinden biri. 1800’lü yıllarda Kafkaslardan Bursa’ya geldiği düşünülüyor. Günümüzde Bursa’nın meşhur yemekleri arasında yer alan bu yemek, özel günlerde oldukça sık şekilde tercih ediliyor. Bunun yanı sıra şehir içerisinde yöresel yemekler yapan restoranlar, özellikle turistler için menülerinde Cantık’a yer veriyor. İçli pide olarak da anılan Cantık, kayık veya daire biçiminde hazırlanıyor.


5. Bursa Kebabı​


Bursa Kebabı, genellikle İskender kebap olarak anılıyor. Uludağ keki ile beslenen koçların etleri, döner haline getiriliyor. Tırnak pide kullanılarak yapılan bu yemek, kebap etinin yağı sayesinde çok daha leziz oluyor. En iyi Bursa lezzetleri arasında yer alan Bursa kebabı, pidelerin mangalda kızartılarak ya da ısıtılarak küçük parçalar halinde etin altına yerleştirilmesi ile servis ediliyor. Kendine ait sosu ile oldukça lezzetli olan Bursa kebabı, mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biri.


6. Pideli Köfte​

Pideli Köfte
Bursa’nın meşhur yemekleri arasında bulunan Pideli Köfte, dönere alternatif olarak çıkmış bir yemek. Pideli köfte yapımı esnasında kullanılan en önemli malzemelerden biri, manda ve keçi tereyağı. Kızgın tereyağında pişirilen küçük köfteler, tereyağı sayesinde çok daha lezzetli bir hal alıyor. Sıcak pide üzerine köfteler yerleştiriliyor ve domates sosu ile keçi tereyağından oluşan bir sosla servis ediliyor. Genellikle kırmızı etten hoşlanmayanlar tarafından tercih edilen pideli köfte, kendine ait eşsiz sosu ile oldukça lezzetli. Talebe göre yoğurt, domates ve biber de servise eklenebilir.


7. Etli Kereviz​


Bursa’ya özgü lezzetlerden biri olan Etli Kereviz, ağızda dağılan eti ile eşsiz bir lezzete sahip. Yapımı zor olduğu için uzmanlık gerektiren bir yemek olarak biliniyor. Yapımında kullanılan malzeme çeşitlerinin fazla olması, yemeye duyulan ilgiyi artırıyor. İçerisinde kuşbaşı et, kereviz, havuç, patates, soğan, tereyağı ve salça gibi pek çok farklı malzeme bulunuyor.


8.Kemalpaşa Tatlısı​

Kemalpaşa Tatlısı
Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde üretilmeye başlanan Kemalpaşa Tatlısı, aslında bir peynir tatlısı. 15’e yakın tesiste günde 1 milyon adete varan üretim miktarına sahip Kemalpaşa tatlısı, Bursa mutfağı için en önemli lezzetlerden biri. Dev kazanlarda pastörize edilen sütün peynire dönüştürülmesi ile hazırlanan bu tatlıda peynir, un, irmik ve yumurta kullanılıyor. Malzemeler ile hamur haline getirilen tatlı, 320 derecelik fırınlarda 17 dakika kadar pişiriliyor. Ardından soğumaya bırakılan Kemalpaşa tatlısı, kaynayan şekerli suya atılıp şerbet ile şişmesi sağlanıyor.


9.Kestane Şekeri​

Kestane Şekeri
Kestane ve şekerli şerbet karışımı bir tatlı olan Kestane Şekeri, Bursa’nın en meşhur tatlılarından biri. Bursa’da yetişen kestaneler ile hazırlanan bu tatlı, haşlanmış kestanelerin soyulup kaynayan şerbetin içine batırılması ile yapılıyor. Zaman içerisinde farklı versiyonları da oluşturulan Kestane Şekeri, günümüzde çikolata gibi farklı tatlarla da üretiliyor. Siz de bu lezzeti Bursa’da tadabilir, paketli olarak satın alıp sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.


10. Süt Helvası​

Süt Helvası
Görünümü ile kazandibini andırıyor olsa da kendine ait farklı bir tada sahip Süt Helvası, Bursa’nın meşhur yemekleri arasında yer alıyor. Süt ve un malzemeleri ile hazırlanan bu tatlı; dışının çıtır, içinin ise yumuşak bir kıvamda olması dikkat çekiyor. Bursa yemek kültürüne Osmanlı mutfağında miras kalan süt helvası, Bursa seyahatiniz esnasında mutlaka denemeniz gereken bir lezzet.


11. Düğün Helvası​


Düğün Helvası, Bursa Helvası adıyla da anılan bir tat. Özellikle düğün gibi kalabalık organizasyonlarda ikram edilmesi ile bu adı alan helva, iftar sofralarının da vazgeçilmezlerinden biri. Un, tereyağı, süt, şeker, çam fıstığı ve tarçın ile hazırlanıyor. Diğer helvalardan farklı özelliklere sahip Düğün Helvası, soğuk biçimde servis ediliyor. Yoğun bir kıvama sahip olmasıyla öne çıkıyor.


12. Hurma Tatlısı​


50 yıllık köklü bir geçmişe sahip Hurma Tatlısı, şehre özgü lezzetler arasında bulunuyor. Şekli ve rengi itibari ile hurmayı andıran bu tatlı, özellikle Ramazan aylarında oldukça popüler. Un, şeker, yumurta, yoğurt ve 10 özel baharat ile hazırlanıyor. Hurma tatlısının en önemli özelliklerinden biri, arasında sokaklarda satılıyor olması. Dolayısıyla Bursa geziniz esnasında herhangi bir sokakta Hurma Tatlısı satan seyyar satıcılar ile karşılaşabilirsiniz.


13. Şıra​

Şıra
Yalnızca Bursa mutfağı için değil, Türk mutfağı için önemli bir yere sahip olan Şıra; temelde bir içecek. Kısmen fermente edilmiş üzüm ya da elma suyundan yapılıyor. Alkolsüz bir içecek olan şıra genellikle soğuk ediliyor. İçerdiği yüksek oranda fruktozdan dolayı tatlı bir tada sahip bu içecek, kırmızı toprak rengi ile dikkat çekiyor. Genellikle İskender Kebap ile servis ediliyor.
 
Geri
Top