Geçenlerde ablamlardaydık. Mutfakta hoşbeş sohbetler ederken ablam fırından birşeyler çıkardı. Pofidik pohaçalar ve çokta güzel görünüyordu. Ablamdan ismini öğrendim tabi ismi bumudur bilemiyorum ama ablam katmerli pohaça dedi. Nasıl yapılır falan derken kısa bir tarif geçti. Bende dururmuyum bir boş günümde uygulamaya geçtim Herneyse lafı uzatmadan sizlerede bu pufidik ve oldukça lezzetli pohaçanın tarifini vereyim. Denemenizi tevsiye ederken, afiyet olsun diyorum.
Malzemeler:
Yapılışına geçelim:
Bir bardak süte, 2 tatlı kaşığı kuru maya ve bir çay kaşığı şeker katılır. Maya süt içinde dağılına kadar karıştırılır. (Sütün ılık olması işinizi kolaylaştıracaktır.)Karışım geniş bir kaba dökülür. Bir bardaktan bir parmak eksik olan sıvıyağ bu malzemeye katılır karıştırılır. Karışıma un ve tuz eklenerek yumşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. (Hamur ne kadar çok yoğurulursa o kadar iyi sonuç elde edilir.) Yoğurmuş olduğumuz hamurun üzerine ıslak bir bez kapatarak mayalanması için beklenir. ( Ben mayalanma süresince sabırsızlandığım için hızlı mayalamayı çok yaparım. Oda şöyle oluyor Fırınınızı 150 derceye ayarlayıp bir iki dakika bekleyin ve süre sonunda fırını kapatıp hamurunuzun üzeri ıslak bezle kapalı olarak fınının içine bırakın. Mayalama süresi kısalmış olacaktır. Fırında en fazla 10 dakikada hamurunuzun mayalandığını göreceksiniz.)
Malzemeler:
- 2 Su bardağı Süt
- 1 Su bardağından bir parmak eksik Sıvı yağ
- 2 Tatlı kaşığı kuru maya
- 1 Çay kaşığı şeker
- 100gr Katı yağ
- 1 Yumurta sarısı
- Beyaz peynir
- Tuz
- Ve aldığı kadar un
Yapılışına geçelim:
Bir bardak süte, 2 tatlı kaşığı kuru maya ve bir çay kaşığı şeker katılır. Maya süt içinde dağılına kadar karıştırılır. (Sütün ılık olması işinizi kolaylaştıracaktır.)Karışım geniş bir kaba dökülür. Bir bardaktan bir parmak eksik olan sıvıyağ bu malzemeye katılır karıştırılır. Karışıma un ve tuz eklenerek yumşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. (Hamur ne kadar çok yoğurulursa o kadar iyi sonuç elde edilir.) Yoğurmuş olduğumuz hamurun üzerine ıslak bir bez kapatarak mayalanması için beklenir. ( Ben mayalanma süresince sabırsızlandığım için hızlı mayalamayı çok yaparım. Oda şöyle oluyor Fırınınızı 150 derceye ayarlayıp bir iki dakika bekleyin ve süre sonunda fırını kapatıp hamurunuzun üzeri ıslak bezle kapalı olarak fınının içine bırakın. Mayalama süresi kısalmış olacaktır. Fırında en fazla 10 dakikada hamurunuzun mayalandığını göreceksiniz.)
Mayalanmış olan hamur ele alınıp küçük bezeler haline getirlir.
Bezenin birini alıp elinizle bastırıp açın. Ve üzerine katı yağınızdan küçük parçalar koyun.
Bu yapmış olduğunuz katlı yağlı hamurunuzu bir kenara alıp diğer bir beze alıp aynı işlemi tekrarlayın ve ilk yaptığınız bezenin üstüne koyun. Bu işlemi hamuruz 4 kat olana kadar tekrarlayın.
4 kat tamamlandıktan sonra yeni bir bezeyi yine elinizle yastılıp bu 4 katlı hamurunuzun üzerine yağlamadan koyun.
Diğer kalan hamurunuzuda yukarda anlattığım işlemi uygulayarak katkat dizin.
Katlı olan hamurunuzun birini alıp oklava yarımıyla 2cm kalınlığına ulaşana kadar açın.
Bu iki resimde bulanıklık var eh yağlı ellerle bu kadar çekebildim.
Açtığınız hamurunuzu bir bıçak yardımıyla resimde görüldüğü gibi kesin.
Peynirinizi kesmiş olduğunuz parçaların kalın kısımlarına koyun.
Aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi hamurunuzu katlatın.
Tüm hamurumunza bu işlemleri tekrarlayın.
Fırın tepsinize yağlı kağıt serip üzerine bu hazırlamış olduğunuz pohaçaları yerleştirin üzerine yumurtanın sarısını fırça yardımıyla sürün.
200 derecede 20 dakika fırınınızda pişirin.
Yumşacık, lezzetli puppuf pohçalarınızı afiyetle yiyebilirsiniz.
Benimkilerde ilk denemeye göre çok güzellerdi. Çerezforum ailesine ikramım olsun
Bezenin birini alıp elinizle bastırıp açın. Ve üzerine katı yağınızdan küçük parçalar koyun.
Bu yapmış olduğunuz katlı yağlı hamurunuzu bir kenara alıp diğer bir beze alıp aynı işlemi tekrarlayın ve ilk yaptığınız bezenin üstüne koyun. Bu işlemi hamuruz 4 kat olana kadar tekrarlayın.
4 kat tamamlandıktan sonra yeni bir bezeyi yine elinizle yastılıp bu 4 katlı hamurunuzun üzerine yağlamadan koyun.
Diğer kalan hamurunuzuda yukarda anlattığım işlemi uygulayarak katkat dizin.
Katlı olan hamurunuzun birini alıp oklava yarımıyla 2cm kalınlığına ulaşana kadar açın.
Bu iki resimde bulanıklık var eh yağlı ellerle bu kadar çekebildim.
Açtığınız hamurunuzu bir bıçak yardımıyla resimde görüldüğü gibi kesin.
Peynirinizi kesmiş olduğunuz parçaların kalın kısımlarına koyun.
Aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi hamurunuzu katlatın.
Tüm hamurumunza bu işlemleri tekrarlayın.
Fırın tepsinize yağlı kağıt serip üzerine bu hazırlamış olduğunuz pohaçaları yerleştirin üzerine yumurtanın sarısını fırça yardımıyla sürün.
200 derecede 20 dakika fırınınızda pişirin.
Yumşacık, lezzetli puppuf pohçalarınızı afiyetle yiyebilirsiniz.
Benimkilerde ilk denemeye göre çok güzellerdi. Çerezforum ailesine ikramım olsun