Danimarka

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
125px-Flag_of_Denmark.svg.png


85px-National_Coat_of_arms_of_Denmark.svg.png


250px-EU-Denmark.svg.png

Danimarka Krallığı, ya da kısaca Danimarka Kuzey Avrupa'da İskandinavya'da başkenti Kopenhag olan ülkedir. Danimarka anayasal bir monarşi olup, devlet başkanı 2'inci Margrethe'dır. Grönland ve Faroe Adaları da Danimarka'ya aittir. İzlanda ise 1944'e dek Danimarka'nın egemenliği altında kalmıştı.

Danimarka'nın büyük bir bölümü Jylland yarımadası üzerindedir. Başkent, Danimarka adalarının en büyüğü olan Sjælland'ın üzerinde kurulmuştur. Sjaelland, dar bir boğaz olan Sont Boğazı ile İsveç'ten ayrılır. Ayrıca, (bir köprü ile Jylland'a bağlı olan) Fyn, Lolland, Falster, Langeland ve Baltık Denizi'ndeki Bornholm adaları da Danimarka'ya aittir. Ülkenin güney komşusu Almanya'dır, İsveç doğu komşusudur.

Danimarka 1973'ten beri Avrupa Birliği üyesidir.


Temel bilgiler

Kara sınırlarının uzunluğu: 68 km (Almanya ile).
Kıyılarının uzunluğu: 7.314 km.
Başkent: Kopenhag (Danca: København).
En uzun ırmak: Gudenåen, 158 km.
En yüksek noktası: Yding- Skovhøj, 173 m.
Devlet başkanı: II. Margrethe.
Başbakan: [[Helle Thorning-Schmidt))
Bağımsızlık: 8'inci yüzyıldan önce.
Meclis: Folketing. 179 üyeli, üyelikler dört yıllık.
Yönetim bölgeleri: 14 il (amtskommuner).
Din: %95 Lutherci Hıristiyan.
Para birimi: Danimarka Kronu (DKK) = 100 øre.

Danimarka tarihi


Danimarka'ya hakim olan ilk kavim 8. yüzyıl-11. yüzyıl hüküm süren Vikinglerdir. Savaşçı bir ulus olarak tanınan Vikingler batıda Britanya, İzlanda, Grönland ve hatta Kuzey Amerika'ya kadar ulaşarak sömürgeler kurdular. Doğuda ise Karadeniz ve Hazar Denizi kıyılarına kadar uzanan yerleşim birimleri kurmuşlardır. İngiltere'nin büyük bir bölümü bu dönemde Viking egemenliği altında kaldı.

İskandinavyalı I. Harald (Danimarkalı) Mavi Diş Harald 980 yılında ilk defa olarak Danimarka ve Norveç'i birleştirerek bir krallık kurmayı başardı. Ayrıca Alman misyonerlerin etkisiyle Hristiyanlığı kabul etti. 1363 yılında Danimarka kralı IV. Valdemar'ın kızı I. Margrete, Norveç kralı VI. Håkon'la evlenerek iki ülkeyi bir bayrak altında birleştirdi. 1397 yılında İsveç, Norveç, Danimarka ve sömürgeleri (Faroe Adaları, İzlanda, Grönland ve Finlandiya) birleşerek Kalmar Birliği adı altında büyük bir İskandinav İmparatorluğu haline geldiler.
800px-Jelling_gr_Stein_1.JPG

Danimarka'nın tarihinde ilk defa Mavi Diş Harald tarafından kurulduğunu belgeleyen Jelling kayaları.

1521 yılında İsveç Kalmar Birliği'nden resmen ayrıldı. Bu arada İskandinav ülkeleri Martin Luther tarafından Almanya'da başlatılan Protestan Reformu ile sarsıldı. Danimarka ve Norveç 1821 yılına kadar Danimarka-Norveç adı altında birlikte hareket etmeye devam ettiler. 19. yüzyılın başlarında Danimarka Napolyon Savaşları'yla temelinden sarsıldı. Birleşik Krallık filosu 1801 yılında Kopenhag'a saldırdı. Danimarka'nın müttefiki olan Fransa savaşı kaybedince Danimarka 1814 yılında imzaladığı Kiel Antlaşması uyarınca savaşı kazanan tarafın üyesi olan İsveç'e Norveç'i bırakmak zorunda kaldı.

20. yüzyılın ilk yıllarında Danimarka'nın Karayiplerdeki sömürgeleri ABD'ye satıldı. Danimarka I. ve II. Dünya Savaşları'nda tarafsız kaldı. Ancak 9 Nisan 1940 tarihinde Nazi Almanyası tarafından işgal edildi. Buna karşılık Birleşik Krallık ordusu Faroe Adaları ve İzlanda'yı işgal etti. İzlanda 17 Haziran 1944 tarihinde bağımsızlığını ilan ederek Danimarka'dan ayrıldı. Faroe Adaları ise 1948'de Danimarka'ya geri verildi.

Dünya savaşlarından sonra Danimarka tarafsızlık siyasetine son verdi. 1945 yılında Birleşmiş Milletler'e üye oldu. 1949 yılında ise NATO'nun kurucu üyelerinden biri oldu. 1 Ocak 1973 tarihinde de Avrupa Birliği'ne katılan Danimarka bazı konularda Avrupa Birliği'nin dışında kalmayı tercih etmektedir. Örneğin 2000 yılında yapılan bir referandumun reddedilmesi üzerine Danimarka Euro Alanı dışında kalmayı yeğlemiştir.

Demografi

Danimarka İstatistiklerine göre, Danimarka'da yaşayanların %90,5 'i Danimarkalı soyundandır ki bu da Danimarka Nüfüsunun 5 milyonuna tekabül eder. Geriye kalan %9,5 ise komşu ülkelerden veya ağırlıklı olarak Bosna'lı olan göçmenler tarafından oluşturulmaktadır. Söz konusu göçmenler 1983 yılında imzalanan Yabancı Yasası( Udlændingeloven) ile ülkeye gelmişlerdir. Danimarka göçün yanısıra, yabancılara tanıdığı sığınma hakkı ile de ülkeye 'ilticacı' kabul etmektedir. İltica edenlerin sayıları 2001 yılından 2006 yılına kadar %84 azalsa da, ülkeye sadece 2006 yılında 1.960 ilticacı sığınmıştır.

800px-Storebelt.jpg

Fyn ile Sjælland adaları arasındaki Storebælt (Büyük Kemer) Boğazı

Danimarka nüfusu 2010 Mayıs ayında 5.557.709 olarak tespit edilmiştir. Ülke nüfusu, ağırlıklı olarak Büyük Kemer olarak tarif edilen boğazıın doğusunda yer alan Sjælland adasında yer alır. Her ne kadar Sjælland (Zeland) adası 9,622 km² (3,715 sq mi) büyüklüğünde, Danimarka'nın sadece 22.7% si olsa da, ada hem ülkenin başkenti olan Kopenhag'ı içerisinde bulundurmakta, hem de ülke nüfsunun 45%'ni (2.465.348) içerisinde barındırmaktadır. Ülkenin geriye kalanı olan batısında ise; yani Fyn (Fünen) Adası'nda ve Avrupa anakarasına bağlı olan Danimarka'da, 3.010.443 yaşamakta ve 32,772 km² (12,653 sq mil) alan kaplamaktadır.

2006 sayımına göre; ülkenin ortalama yaşı 39,8'dir. Bir kadına 0,98 erkek düşmektedir. Okur yazarlık oranı (15 yaş üstünde) ise %98,2 olan Danimarka'da doğum oranı 1,74'dür.

Ülkede Danca ülkenin resmi dilidir. Ayrıca Almanca ve İngilizce'de halk arasında geniş şekilde konuşulan dillerdir.

2006 rakamlarına göre; Amerika'da yaşayan insanların 1.516.126 Danimarka soyundan gelmektedir. Ayrıca Kanada'da ise 200.035 Danimarkalı soyundan gelen kişi yaşamaktadır.

Din

Danimarka Anayasası'nda devletin dini belirtilmektedir. Ocak 2010 sayılarına göre nüfusun 80.9%'ı danimarka Ulusal Kilisesi'nin (Den Danske Folkekirke)üyesidir.Kilise Danimarka Anayasası tarafından belirlenmiş olan Lutheryan mezhebindendir.

Danimarka nüfusunun %4'ü müslümandır ki müslümanlar Danimarka'nın ikinci büyük dini topluluğunu oluştururlar. Diğer dini gruplar ise nüfusun %1'i civarındadır.

Danimarka'da 2005 yılında yapılan bir araştırmaya göre; Danimarkalılar'ın 31%'i "Bir tanrı olduğuna", nüfusun 9%'u "hayatımızın kaynağı olan bir ruhun veya bir hayat gücün mevcut olduğuna" ve nüfusun 19%'u "tanrı, ruh, veya bir hayat gücünün olmadığına " inanmaktadır. 2005 yılında Zuckerman tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise, Danimarka dünyanın en büyük dördüncü ateist veya agnostik grubun yoğunluğuna sahip ülkesidir ki, söz konusu araştırmaya göre ülke deki ateist veya agnostik (tanrının varlığını kabul etmeyen veya bilinemezcilerin) grubun oranı %43 ile %80 arasındadır.
 
Fizikî Yapı

Yüzölçümü 43.092 km2 olan ülke, Jutland Yarımadası ile 483 adadan müteşekkildir. Jutland Yarımadası Kuzey Avrupa düzlüğünün bir uzantısıdır. Kuzeyde Limfiyord Boğazı ile ayrılan
yarımadanın batı kıyıları düzgün ve kum alanlarıyla kaplıdır. Kum alanlarının doğusunda bataklıklar yer alır. Son derece girintili, çıkıntılı olan doğu kıyılarında verimli moren (buzultaş) ovaları bulunur. Ovaların düzlüğünde seyrek rastlanan tepelerin en yükseği 173 m ile Yding Skovhoj’dur. Doğu kıyılarının açıklarında Büyük Fionie, Syaelland, Seeland ve Lolland adalarıyla birlikte yüzlerce küçük ada vardır. Buraya bağlı olan Grönland % 90’ı buzlarla kaplı, yüksek yayla görünümündedir.Yüzölçümü küçük olan Danimarka’nın yüksekliği fazla olmadığından, akarsuları da küçüktür. En uzun akarsuyu Jutland’daki Guden Irmağı (160 km), Stor Irmağı (100 km), Skern Nehri (90 km), Fyn adasındaki Odenja Nehri (60 km) ile Sjelland Adasındaki Sus Nehri (82 km) Danimarka’nın belli başlı ırmaklarındandır.Önemli bir gölü yoktur.


İklim

İklim, fizikî yapıdan dolayı her yerde aynı özelliği gösterir. En sıcak ayda sıcaklık 15-17°C, en soğuk ayda ise 0°C civarındadır. Yağışlı gün sayısı yılda 130-180 gün arasında değişir. En yağışlı aylar ağustos ve ekim olup, yağış ortalaması 130-180 mm, Batı Jutland’da ise 800 mm’dir. Rüzgârlar genellikle batıdan eserler ve çok serttirler.Katlegat ile Baltık Denizi arasındaki boğazların sert kışlarda aylarca donmuş şekilde kalmalarına rağmen Jutland kıyısı buz tutmaz. Kış ve sonbahar ayları fırtınalı geçer. Danimarka’da nisan ve haziran aylarında senenin en güzel günleri yaşanır.


Tabiî Kaynaklar

Tabii kaynakları bakımından oldukça fakirdir. Yüzölçümünün % 10’unu kaplayan ormanların büyük bir kısmı halkın yaptığı ağaçlandırma çalışmaları ile meydana gelmiştir.Kayın, meşe ve kozalaklı ağaçlar yaygındır.Arâzinin doğu kısmında verimli ovalar bulunurken, diğer kısımları mer’a veya kırlık arâzidir. Yabâni hayvanların bir özellik göstermediği Danimarka’da, mâden olarak porselen kili, granit, tuğla yapımında kullanılan kil, turba ile tebeşir yatakları ve az miktarda kömür yatakları bulunur. Balık bakımından kıyıları zengindir. Balıkçılar,Baltık denizinde ve Kuzey denizinde bol miktarda balık avlarlar.
Nüfus ve Sosyal Hayat
Halkın hemen hepsi yerliler olan Dan’lardan meydana gelir. Azınlıkları Alman, Eskimo, Mûsevî ve göçmen işçiler teşkil eder. Nüfus yoğunluğu başşehri olan Kopenhag’ın bulunduğu Sjelland Adasında fazladır. Ülkede ortalama nüfus yoğunluğu km2 ye 119 kişidir. Jutland Yarımadası diğer meskûn adalar içerisinde yoğunluğu en az olanlarındandır.Yarımadanın yerleşim bölgeleri genellikle doğu kıyılarındaki verimli ovalar üzerine kurulmuştur.Nüfus artışı hemen hemen yok denecek kadar azdır (binde 4). Halkın % 67’si şehirlerde, kalanı ise köylerde yaşar. Hıristiyan olan halk Protestan mezhebine bağlıdır. Kullanılan resmi dil Danca olup, kendi grubunda olan diğer İskandinav dillerinden İsveççe ve Norveççeye çok benzemektedir. Öğretimin devlet tarafından parasız olarak yapıldığı ülkede okuma-yazma bilenlerin toplam nüfusa oranı % 100’dür. Edebiyat dallarından çocuk edebiyatı oldukça gelişmiştir. Halk için deniz ulaşımında feribot, kara ulaşımında ise bisiklet vazgeçilmez araçlardandır. Hayat standardı bakımından Avrupa’da ikinci gelmektedir. İki milyon insan atletizm kulüplerine kayıtlıdır. Futbolda 1992 Avrupa Kupasını kazandı.


Siyasi Hayat

Meşrûtî bir idâre vardır. 10 Eylül 1920 târihinde kabul edilen anayasaya göre Danimarka, anayasa düzeninde kral tarafından yönetilir. 27 Mart 1953 tarihli kânuna göre de hükümdar soyundan olan kadınlar da tahta çıkabilir. 4 yıl içinde seçilen 179 üyeli bir meclisi vardır.Kral, kânunları tatbik ve yürütme yetkisine sâhiptir. Parlamentoda kurulan bir hükümet icrâ işinde krala yardımcı olur. Kral parlamentoda başbakanı tâyin eder.


Ekonomi

Damimarka’da hayvancılık çok gelişmiştir. Et, süt ve süt ürünleri, Avrupa piyasasında son derece makbuldür. Nüfûsun % 16’sı tarım alanında çalışır. Ülke topraklarının üçte ikilik kısmında ekim yapılır. Arpa, buğday ve şekerpancarı yetiştirilen ürünlerin başında gelmektedir. Balıkçılık, bilhassa açık deniz balıkçılığı ileri seviyededir. Batı Jutland kıyılarındaki Esbjerg en önemli balıkçı limanıdır. Balık yağı ve diğer balık ürünleri üretimi ve işlenmesi için gelişmiş fabrikalar yapılmıştır. Tabiî kaynaklardan mahrum olmasına rağmen sanâyi ileri bir seviyededir. Dışardan alınan ham petrol ve hammaddeler işlenir. Sanâyi liman şehirlerinde fazladır. Gemi yapımı ve fabrika makinalarının yapımı ileri seviyededir. Sanâyi makinaları, gemi ve tersâne inşâ sanâyiinde dünyânın önde gelen ülkelerindendir.Hayvan ürünleri (et, süt, süt mâmülleri vs.), balık ve balık ürünleri, gemi, sanâyi makinaları, diğer ülkelere kurulan tersâneler ülkenin başlıca ihraç mallarıdır. İşlenmiş petrol satışı da mühimdir. İthal malları arasında yiyecek maddeleri, gübre, tohum, işlenecek hammadde başta gelmektedir. Ticâretini genellikle batı Avrupa ülkeleri, ABD ile yapar.
 
winerbrod_liten.jpg

DANİMARKA MUTFAĞI VE KÜLTÜRÜ
Kültür

Danca Almanya’nın kuzeyindeki dil grubuna aittir ve diğer İskandinav dillerine karşı büyük benzerlik gösterir. Danimarkalı ünlü yazarlar arasında masalları incilden sonra en çok dile çevrilmiş olan Hans Christian Andersen, filozof ve ilahiyatçı Soren Kierkkegaard ve Danimarka’nın en çağdaş yazarı olan Peter Hoeg vardır. Danimarka halı kendisini tamamen modern olarak kabul ettiği için onları geleneksel giysiler, adetler ve festivaller içinde görmek diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha az rastlanacak bir görüntüdür. Ülkeyi ziyaret edecek olanlar halkı ve ülkeyi sakin ve rahat bulacaklardır. Gerçekten de 1989 yılında Danimarka aynı cinsten insanların evliliğinin yasallaşmasına izin veren ve gaylerin heteroseksüellerle aynı haklara sahip olması gerektiğini savunan ilk Avrupa ülkesi olmuştur. Danimarkalıların hayata bakış açısını anlatacak en iyi kelime belki de rahatlık ve sıcaklık olacaktır. Bu kelimeler onlar için dünyanın belalarından ve kargaşadan uzak olmak anlamına geliyor. Aslında bu bakış açısı Danimarkalıların kendi özel hayatlarına bakış açısına da etki ediyor. Bu etkiyi evlerini dekore edişlerinden ve küçük kafelere olan ilgilerinden anlamakta mümkün.
Danimarka mutfağı denince akla ilk gelen tereyağlı ekmek ve çeşit çeşit sandviçlerdir. Danimarka yemekleri daha çok et, balık, ve patates ağırlıklıdır. Tipik yemekler arasında kızarmış domuz eti; tuzlanmış, dereotu ile marine edilmiş ve hardal sosu ile servis yapılan som balığı ve patates, baharat ile haşlanmış olan sığır eti ile hazırlanmış güveç vardır. Birçok ülkede Danish olarak bilinen ünlü hamur işine Danimarka’da Vienna ekmeği denir ve her adım başında fırınlar size ağzınızı sulandıracak seçenekler sunar. Danimarka’nın Calsberg bira fabrikası mükemmel biralar üretir. Bira, şarap ve diğer içecek türleri birçük kafe, restoran ve marketlerde bulunur.
Deniz kıyısının simgesi olan Danimarka, dünya balık tüketiminde ilk sıralarda yer almaktadır.
Danimarkalıların aslında yemeğe çok düşkün olmadıkları, yemekte oturup sohbet etmenin onlar için daha önemli olduğu bilinmektedir. Ancak yemeğin lezzeti ve göze hitap etmesi konusunda ise oldukça titiz davrandıkları bir gerçektir.
Danimarkalılar ekmeği sadece kahvaltıda tüketirler. Diğer hamur işi yiyecekler daha sık tüketilmektedir. Kahvaltıda en çok tercih ettikleri tatlı: Wienerbrod üzerine eklenen reçellerdir. Wienerbrod reçelle yapılan kabartılmış bir çörek olup, hamurunun Türk yufkası olduğu yönünde kayıtlar bulunmaktadır. Yine bol malzeme ve garnitürlerle süslenen Smørebrødlar da Danimarkalıların ekmekle hazırladıkları favorileri arasındadır.
Danimarka’da doğum günü kutlamaları çok ciddiye alınır ve ister genç ister yaşlı olsun hiç kimse bir doğum günü ‘kringle’ olmadan doğum günü kutlamayı düşünemez. Bir kringle içine bol bol zengin ‘remonce’ doldurulmuş büyük pretzel biçiminde bir wienerbrod’dur. JKringle’in biçimi fırıncıların eski lonca işaretidir. Kringle sözcüğü eski Norse dilinde “yuvarlak”, “çember” anlamlarına gelir. Bu Hıristiyanlıktan önceki eski şölen ekmeğinin özgün biçimiydi; ancak Hıristiyanlığa geçişten sonra, önceden birbiriyle birleştirilen iki üç, artık birkaç işareti oluşturacak biçimde birbiri üzerine dik olarak getirilmektedir. Wienerbrod hamuru “smorkage” gibi daha büyük kekler için de kullanılır. Smorkage içinde renonce, vanilyalı krema ve bol bol glaze şeker bulunan zengin bir tereyağlı pastadır. Yahudilerin ‘bolish’ine pek benzer; bu arada ‘bolish’ adının da yuvarlak pasta anlamına gelen Portekizce ‘bole’ sözcüğünden geldiğini belirtelim. Birçok değişik Wienerbrod somunu arasında ‘belediye başkanı somunu’ diye adlandırılan bir tanesi ise örgülü bir somundur ve her bir örgüde eşit ölçülerde tereyağı, şeker ve badem ezmesinin (marcipan) bulunduğu bir dolgu maddesi vardır.

Peynirli Pilav
Malzemeler:- 200 g pirinç
- ½ lt süt (kaynamış)
- Peynir, gravyer ya da benzeri (rendelenmiş)
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
Pirinç tuzlu suda diriliğini kaybetmeden pişirilip süzülür. Tencerede süt, peynir, tuz, karabiber orta ısıda karıştırılarak sütü peynire emdirilir. Süzülen pirinç sıcak suyla çalkalanır, iyice süzülüp servis tabağına aktarılır, üstüne sütlü peynir yayılarak servis edilir.

Danimarka Salatası
Malzemeler:
- 300 g pirinç
- Maydanoz
- 300 g midye
- Sirke
- 300 g karides
- Sıvı yağ
- 200 g bezelye
- Un
- 1 küçük soğan
- Tarçın
- 1 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 6 sap kereviz
Yapılışı:
Pirinci çok diri kalacak şekilde haşlayıp süzün. Karidesleri ve midyeleri (dondurulmuş değilse) şeker ve sarımsakla suda haşlayıp kabuklarını soyun ve haşlanmış pirince ilave edin. Daha sonra da bu karışıma doğranmış kereviz saplarını ve haşlanmış bezelyeyi katın. Maydanozu ince ince kıyıp üstüne serpiştirin. Diğer yanda rendelenmiş soğanı, sirke, tuz, yağ, biber, tarçın ile karıştırarak sos hazırlayın ve salatanın üzerine döküp servis yapın.



danimarka_kurabiyesi.jpg

Danimarka Kurabiyesi

Malzemeler:- 2,5 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı badem (kalın çekilmiş)
- 6 yemek kaşığı margarin
- 1 yumurta sarısı
- Yaklaşık 1 su bardağı şeker
- 2 yemek kaşığı minik parçalanmış badem
- Tarçın
Yapılışı:
Un, çekilmiş badem, yağ ve şekeri karıştırın. Elde ettiğiniz hamuru yarım saat bekletin. Unlanmış düz bir yerde 3 mm kalınlığında açıp bir rulo yapın. Rulolardan yıldız şeklinde parçalar kesin. Üzerine yumurta sarısı sürüp tarçını ve kalın çekilmiş bademi serpiştirin. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede ortalama 8 dakika pişirip servis yapın.
 
Geri
Top