Eleştiriye Açık olmak

  • Konuyu açan Konuyu açan eCeL
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

eCeL

Az insan çok huzur !
Özel üye
Eleştiriye açık olmak kişiye çok şey kazandırıyor. Eleştirilmek isteyenler, başarmak isteyenlerdir denir. Zira eleştiri kişiyi iyiye, güzele ve başarıya taşır. Öncelikle eleştirilmek insana önemsendiğini gösterir. Kişi ilgilenmediği, umursamadığı bir şey hakkında değil bir yorum yapmak, başını kaldırıp bakma tenezzülünde dahi bulunmaz.

elestiri.webp

Davranışlarımız ya da kişiliğimize yönelik eleştiriler aslında birer yol göstericilik vazifesi yaparak bizlere ışık tutar; kendimizi görmemizi sağlar. Zaaflarımızı gösterip, eksik gediğimizi tamire yönlendirir. Kendimizi daha iyi tanımamıza, başkalarının gözünden kendimizi görmemize yardımcı olur. Kişi eleştirilere kulak verdiği müddetçe farklı bakış açıları hakkında bilgi sahibi olur; kendi düşünce ve davranışlarının isabetli olup olmadığını tekrar gözden geçirir. Eleştiri olgunluk kazandırır. Eleştiriye kapalı olan kısır, sığ, çiğ kalır.


HATALARIMIZLA YÜZLEŞMEK ZOR AMA

Çok azdır hatalarının farkına varıp itiraf edebilenler. Onlar bile, bu hataların bir başkası tarafından hatırlatılması esnasında yine de kıvrım kıvrım kıvranır. Dıştan tebessüm etmeye çalışsa da içinden sanki ciğerleri dilimlenir. Bunları bildiğimizden olsa gerek eleştirilerimizi karşımızdakinin yüzüne yöneltemeyiz kolay kolay, dürüstçe. Bunun yerine eleştirilerimizi ya içimizden ya da daha kötüsü, o şahsın arkasından yapmayı yeğleriz kimi zaman.

Dost, acı söyler. Çünkü dostlar başkalarının söylemeye cesaret edemediği şeyleri dile getirir. Onlardan başkası o acı sözü söylemeye ne cesaret edebilir, ne de külfetine katlanmaya razı olur. Ancak bazen de dostların anlatamadığını, hasım ya da rakipler daha iyi anlatır. Dost kelimeleri yumuşatarak mümkün mertebe kırmadan söylemeye çalışır. Bazen o çabanın arkasındaki mesaj işitilmeyebilir. Ama hasmın sözleri, eğilip bükülmeden sarfedildiğinden yani doğrudan söylendiği için, imalardan anlamayanların mesajı daha kolay almasını sağlar. O nedenle savunma psikolojisine düşmeden, Yanılıyorsun, ben öyle değilim demeden önce iyice bir nefis muhasebesi yapalım.


ACABA SÖYLENİLENLERDE BİR DOĞRULUK PAYI VAR MI?

Atalar der ki; Ateş olmayan yerden duman tütmez. Eğer birileri hakkımızda bir şey söylüyorsa gerçeklik payı olabileceğini göz önüne almak gerekir. Şöyle bir anekdot vardır: Eğer size biri eşek derse, gülüp geçin; ikinci kişi derse durup bir düşünün; üçüncü de aynı sözü söylüyorsa, dönüp sırtınıza bakın!

Olur olmaz her şeyi eleştiren, eleştiriyi kendine şiar edinmiş, depresif, karagözlüklü, patolojik tipteki insanların eleştirisini bir yana bırakırsak, esasen hemen her eleştiri bir kazanım sağlar kişiye. Öte yandan sinirlerimiz kuvvetliyse, duyma cesaretini gösterebilirsek, psikolojik sorunlu tiplerin yaptığı eleştiriler içinde dahi kendimize yararlı şeyler bulmak mümkün.

Kendisini eleştirene kin besleyip, cephe alan, düşman kesilen içinse, söylenilenler havada uçuşup kaybolur, hem de hiç var olamadan. Oysa eleştirileri hoş görüp sindirebilmek bir erdemdir. İnsanın olgunluk ve güzel ahlakı eleştiriler kendisine yönlendirildiğinde ortaya çıkar. Eleştiriler karşısında ya ezilir büzülürüz, ya öfkeyle savunmaya ya da saldırıya geçeriz. Ama gösterilecek başka bir tepki daha var: Söylenenlere kulak vermek, düşünmek, kendini sorgulamak, dersler almaya çalışmak. Hangisi daha faydalı?

Tepki vermeden, karşı savunmaya geçmeden önce durup bir düşünün: Acaba söylenilenlerde bir doğruluk payı var mı?

Diğer yandan, Eleştiriden kurtulmak istiyorsanız hiçbir şey yapmayın, hiçbir şey söylemeyin, hiçbir şey olmayın der bir düşünür. Ne yaparsak yapalım, nasıl olursak olalım muhakkak birileri eleştirecek. Hiç kimse diğerlerinin tıpkısı olmadığından, eleştiriden kurtulmaya imkan yok. O kadar ki, şu evrenin içinde toz zerresi mesabesindeki dünyada tek başına yaşıyor olsaydık dahi, bu kez de kendi kendimizi eleştirmekten kurtulamazdık

Sizi Eleştirebilmek mümkün mü Eleştiriye açık bir insan mısınız yoksa hemen tepkiyle karşılık mı verirsiniz?

Eleştireyim derken saygısızlıkmı yapıyoruz ? Eleştiriyle saygısızlığı birbirine mi karıştırıyoruz?

Sizce bir insanın bazı özellikleri asla eleştiri konusu olamaz dediğiniz olgular var mı ?

Sizinde bu konudaki düşüncelerinizi bekliyoruz...
 
Eleştiriyi sadece olumsuz görmemek gerekir eleştiriler olumlu da olabilir.
Eleştiriyi doğru kişiden ve doğru şekilde aldıysanız eksiklerinizi görüp kendinizi geliştirebilirsiniz. =)
 
Dürüst Olmak gerekirse çoğumuz eleştirilmekden rahatsız oluruz.. Hatta savunmaya geçip karşi tarafında açıgını bulup söylenmeye başlarız.. Örneğin karşı tarafa sen hep olaylara kendi çapından bakıyorsun dediğimiz zaman '' sende aynısını yapıyorsun bak şunu şunu yaptın '' diye bir savunma hali oluşur.. Eleştiriye her yönden açık olmak biraz zor diye düşünüyorum.. Yapıcı eleştiriler elbetteki her iki tarafında hoşuna gider ve ortaya güzel şeyler çıkarır.. Ama yıkıcı eleştiriler ben saygısızlıgında coğu zaman ön plana cıktıgı eleştiri şekli olarak düşünüyorum eleştirmekle kalmayıp suclayıcı bir dille karşı tarafa ithamlarda bulunmak olarak lanse ediliyor.. Olumsuz buldugumuz yanlarıda eleştirme hakkı var insanların elbet ama yıkıcı bir dille yada bunu öfkeyle karsı tarafa bildirdiğinizde o eleştiriyi karşı taraf eleştiri olarak görmekdense bir art niyet arıyor... Herşeyin yolu güzel bir söylemden geçiyor diye düşünüyorum Her iki tarafında kırılmaması açısından...
 
Eleştirilmek güzeldir de, önemli olan Sizi kimin eleştirdiği. Malum; İnsanları memnun etmek zordur. :)
Tabi, bu benim kanaatim.

Eleştiriyi sadece olumsuz görmemek gerekir eleştiriler olumlu da olabilir.
Eleştiriyi doğru kişiden ve doğru şekilde aldıysanız eksiklerinizi görüp kendinizi geliştirebilirsiniz. =)

Söylediklerinize aynen katılıyorum arkadaşlar.Eleştirinin olumlu ya da olumsuz olmasının yanında,kimin ve ne amaçla yaptığı çok önemlidir.
 
Üniversitede bir hocamın dediği laf hiç aklımdan çıkmaz öncelikle şunu söyleyeyim eleştirinin olumlusu olumsuzu olmaz zaten eleştiri lafı direk olumsuz negatifi ifade ettiğinden olumlu eleştiri denilmesi de saçma..Zaten olumlu olsa eleştiri olmaz adı tavsiye olur..

Gelelim konuya en sevdiğim bölümlerden biri bu tartışma konuları..Ama gel gelelim ki eleştiriye kimse açık değil hatta bu forumda bile yaptığım çok oldu ama hep ben eleştirildim kişiye bu böyle böyle olur sen yanlışsın diyorsun hala aksini iddia ediyor bırakın eleştirmeyi tartışmayı taşıyacak kendine özgüveni yok gelde bu adamla eleştiri yap..Eleştiri yapmak nasıl bir beceri ise eleştiriyi kabul etmekte ayrı bir yetenektir..
 
Ben kendi adıma sanalda da reel ortamdada eleştiriye açığım desemde çokta aslında açık değilim..her söylenene mutlaka bir cevabım oluyor...konuyla alakalı yada alakasız ama son dönemde gördüm ki bir çok arkadaşta benim gibi savunmaya geçiyorlar birdenbire...karşı tarafa haklısın demek gerçekten yetenek işi..öyle ben eleştiye açığım demekle açık olunmuyor malesef...lafta değil icraatta açık olmalıyız hepimiz...:DEleştirmek daha kolay sanki bu yorumda bir özeleştri..:v
 
Olumsuz yönde eleştirilmek kimin hoşuna gider ki :d aşağılanmaktır bu sadece :d
Olumsuz eleştiri yapılacaksa bile suçlayıcı bir dilde olmadığı müddetçe tüm eleştirilere açığım
 
Geri
Top