YoRuMSuZ
Biz işimize bakalım...
Elif Şafak Kimdir ?
İngilizce ve Türkçe romanlarıyla tanınan Elif Şafak, Ermeni konferansının hangi koşullarda düzenlendiğini ve ne ifade ettiğini ABD'nin en önemli gazetelerinden Washington Post için yazdı.Şafak, "İnkar duvarında bir çatlak" başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:
"Ben bir Türk diplomatın kızıydım. Annemin ilk görevi İspanya'daydı. Madrid'e 1980'lerin başında taşındık. Bu dönemde ASALA Avrupa'daki Türk vatandaşlarına, özellikle de diplomatlara saldırılar düzenliyordu. Dolayısıyla Ermeni kelimesi benim için 'Annemi öldürmek isteyen terörist' demekti. Şu basit soruyu sormam yıllar aldı: Ermeniler neden bizden nefret ediyor? Birçok Türk için ülkemin tarihi 1923'te Cumhuriyet'in ilan edilmesiyle başlıyor, Ermeniler 'in soykırım iddiaları ise 1915 yılına, yani Cumhuriyet öncesine denk geliyordu. Yani bizimle ilgili değildi. Ancak bugün durum değişti. Ermeni konferansına katılmak üzere İstanbul'dayım. Burada olmamız, Başbakan'dan destek almış olmamız ülkemde bazı şeylerin ne kadar ilerlediğini gösteriyor.
Ancak 2002'de ABD'ye gelip Ermeni aydınlarla tanışana kadar iddialarla yüzleşme ihtiyacını hiç duymadım. Olaylardan sonra hayatta kalanların röportajlarını izledim, anılarını okudum, Ermeni dostlarımın aile sırlarını dinledim ve gördüm ki yalnızca korkunç şeyler yaşanmamış , bunların sistematik bir şekilde inkar edilmesi her şeyi daha da kötü duruma getirmiş. 1915 ülkemde daha önce hiç olmadığı gibi tartışılıyor. Zor olduğunu biliyorum .Ama inkardan tanımaya giden yolculuğun yapılabilir olduğunu düşünüyorum" (Kaynak: haberturk.com)
Yukarıdaki yazıdan, 2002 yılında ABD' ye gelip Ermeni aydınlarla ( şu, ötekilerin anladığı ve kullandığı anlamda aydın deyiminden artık iyice ikrah gelmek üzere) tanışıp onları dinleyince AMA SADECE DİNLEYİP AKADEMİSYENLİĞİNİ DE UNUTUP DOĞRULUĞUNU ARAŞTIRMAKSIZIN KABULLENDİĞİ SÖZDE ERMENİ İDDİALARI KARŞISINDA GEÇMİŞİYLE YÜZLEŞTİĞİ(!) anlaşılıyor. Peki acaba hiç o dönemleri yaşayan Türk vatandaşlarla görüşmüş mü, ( aydın demiyorum) o günleri yaşayanlar ve onların çocuklarıyla, ya da o zamanları anlatan bilimsel olsun anı kitapları olsun bir tanesini okumuş mudur, hiç sanmıyorum.
- Olaylardan sonra hayatta kalanların röportajlarını izledim, anılarını okudum, Ermeni dostlarımın aile sırlarını dinledim ve gördüm ki yalnızca korkunç şeyler yaşanmamış, bunların sistematik bir şekilde inkâr edilmesi her şeyi daha da kötü duruma getirmiş...
Yazı, "İnkâr duvarında bir çatlak" başlığını taşıyor.
2000 yılında Michigan Üniversitesi'nde yapılan ilk Ermeni konferansını Vincent Lima adlı yazar, "Sessizlik duvarında bir çatlak daha" başlığıyla yazmıştı... Elif Hanım da "İnkâr duvarında çatlak" diyor. Bu konferansların amacı bilimsel yollardan gerçeği aramak mıdır? Yoksa bir ülkeyi işlemediği bir suçtan dolayı mahkûm etmek için savunma duvarlarını yıkmak mı? Başlıklara bakarak karar verin. Elif Şafak devam ediyor:
- 1915, ülkemde daha önce hiç olmadığı gibi tartışılıyor. Zor olduğunu biliyorum. Ama inkârdan tanımaya giden yolculuğun yapılabilir olduğunu düşünüyorum...
Elif Hanım bu düşünceye varmak için tarihi belge ve kanıtlara gerek görmüyor. Dinlediği anı ve öyküleri yeterli buluyor. Acıları paylaşmaya evet de bir ülke bu bilgiyle tarih önünde mahkûm edilebilir mi? Üstelik kendi ülkemiz!