Evde kolay ve lezzetli kadayıf tatlısı yapmak için aşağıdaki tarifi uygulayabilirsiniz. İki farklı şekilde hazırlayabilirsiniz: tel kadayıf ile klasik kadayıf tatlısı veya ekmek kadayıfı.
Tel Kadayıf Tatlısı Tarifi
Malzemeler:- 500 gr tel kadayıf
- 250 gr tereyağı (veya margarin)
- 1,5 su bardağı antep fıstığı veya ceviz (iç harcı için)
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 1/2 limon suyu
- Şerbet hazırlanır: Şeker ve su tencereye alınır, kaynadıktan sonra 10-15 dakika daha kaynatılır. Limon suyu eklenip 1-2 dakika daha kaynatılıp ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.
- Kadayıf hazırlanır: Tel kadayıf elinizle hafifçe ufalanır. Eritilmiş tereyağı ile iyice karıştırılır.
- Tepsiye yerleştirme: Yağlanmış tepsinin yarısına kadayıf yayılır, üzerine dövülmüş fıstık/ceviz serpilir. Kalan kadayıf üzerine kapatılır.
- Pişirme: Önceden ısıtılmış 180°C fırında 30-35 dakika altın rengi alana kadar pişirilir.
- Şerbet ekleme: Sıcak kadayıfın üzerine soğuk şerbet dökülür, şerbeti çekene kadar bekletilir.
- Dinlendirme: 2-3 saat dinlendikten sonra servis yapılır.
Ekmek Kadayıfı Tarifi
Malzemeler:- 1 adet hazır ekmek kadayıfı (yaklaşık 500 gr)
- 1,5 su bardağı şeker
- 1,5 su bardağı su
- 1 çay kaşığı limon suyu
- 150 gr tereyağı
- Dövülmüş ceviz veya fıstık (üzeri için)
- Şerbet için şeker ve su kaynatılır, limon suyu eklenip 10 dakika daha kaynatılıp soğutulur.
- Ekmek kadayıfı dilimlenir veya bütün halde tepsiye yerleştirilir.
- Eritilmiş tereyağı kadayıfın üzerine gezdirilir.
- 180°C fırında kızarana kadar (20-25 dakika) pişirilir.
- Sıcak kadayıfın üzerine soğuk şerbet dökülür, 1-2 saat şerbeti çekmesi beklenir.
- Üzerine ceviz/fıstık serpilerek servis yapılır.

Dilerseniz kadayıfı fırında değil de ocakta kızartarak da yapabilirsiniz. Tarifte farklılık olursa belirtin, ona göre düzenleyeyim.