Altı pas
Altı pas, (ing. The 6 yard box) futbolda ceza sahası içinde bulunan ve kaleye 5.5 metre (6 yard) uzaklıktaki çizginin içinde kalan bölgedir. Alanın boyutu 18,32 x 5,50 metre'dir.
Altı pas alanı, 5.5 metre, yani 6 yard, olduğu için altı pas adını almıştır.
Altın gol
Altın gol, futbolda son dönemlerde kullanılmaya başlayan elemeli sistemli turnuvalarda kullanılan bir yöntemdir.
Bu sistem, tek maç üzerinden veya iki maç üzerinden olan elemeli bir sistemde iki takımın birbirine üstünlük sağlayamaması durumunda oynanan ve penaltılara kadar olan ekstra sürede (genellikle 30 dakika) bir takımın gol atması halinde maçın o anda sonuçlanması ve golü atan takımın tur atlaması veya final ise rakibini geçerek turnuvayı kazanması esasına dayalıdır. Atılan bu gol "altın gol" olarak ifade edilir.
Eğer uzatma sonunda gol gelmezse, penaltı atışları ile galip belirlenir.
Altın gol kuralının ilk uygulandığı önemli turnuva 1996 yılında İngiltere'de oynanan Avrupa Futbol Şampiyonası'dır. Bu turnuvanın finali olan Almanya - Çek Cumhuriyeti maçı bu yöntemle galibin belirlendiği ilk maç oldu.
2002 yılında UEFA bu kurala benzer yeni bir yöntem olan gümüş gol uygulamasını tanıttı. Bu tarihten sonra turnuvalar klasik uzatmalı sistem, altın gol ve gümüş gol kuralı gibi üç farklı şekilde yöntem belirlediler.
Gümüş gol
Gümüş gol futbol maçlarında normal sürenin yetmediği durumlarda kazanan takımı belirlemek için kullanılan kurallardan biridir.
Buna göre maça 15 dakikalık bir uzatma devresi eklenir. Eğer bu 15 dakikalık sürede bir takım eşitiği kendi lehine bozarsa maç 15 dakikalık uzatma devresi sonrası sona erer ve maçı o takım kazanır. Eğer eşitlik bozulmaz ise bir tane daha 15 dakikalık uzatma devresi oynanır. Bu devrelerde atılacak ve kazananı belirleyecek goller gümüş goldür. Eğer gümüş gol olmazsa, penaltı atışlarına geçilir.
Altın golün aksine gümüş gol atıldığı anda maç sona ermez. Bunun için 15 dakikalık devrenin sona ermesi beklenir.
1996'da altın gole geçilmiş, 2003'de gümüş gole geçilmiştir. 1 Temmuz 2004'den itibaren ise iki kural da kaldırılmıştır. Günümüzde, 90 dakika sonunda kazanan belirlenemezse, toplam 30 dakikalık uzatma devresi, her koşulda ve atılabilecek tüm gollere rağmen sonuna kadar oynanmaktadır.
Ara takım
Bir spor kulübünün, diğer bir kulübü fiili olarak bünyesine katıp; tüm yetkilerini üzerine almasıyla oluşan durumdaki, bünyeye katılan takıma ara takım denir.
Ara Takımın Amaçları
Ara takım oluşturmanın temel amacı, büyük bir camiada forma giyen gelecek vaat eden oyuncuları bir kulüpte toplayıp, sürekli forma giyebilmelerini sağlamaktır. Böylece ara takıma giden oyuncular hem kulüplerinden kopmazlar hem de ara takımdaki genç yeteneklerle gelişmeleri daha kolay olur. Ara takımlar pilot takımlarla karıştırılmamalıdır, çünkü ara takımlarda bünyeye katılan kulübün renklerinden, başkanına kadar her konudaki oluşumu üst takım tarafından denetim altındadır. Ara takımlara Turkcell Süper Lig'de mücadele eden Trabzonspor'un; TFF 2. Lig'deki ara takımı Trabzon Karadenizspor'u örnek verebiliriz.
Asist (futbol)
Asist, futbolda takım arkadaşına gol pası veren oyuncudur. Maçlardaki asistlerin sayılması resmi oyun kuralları içerisinde yer almasa da, futbol istatistikleri açısından kullanılmaktadır. Genellikle asistler, gol yolunda pas verme veya orta yapma şeklinde yapılır
Avantaj
Avantaj futbolda fauller ya da çekme gibi hareketlerle rakibine karşı avantaj sağlamayı önlemek amacını giden kuraldır. Hakem, faulu yapan futbolcunun, bu faulden dolayı avantaj sağlayıp sağlamadığına bakar. Oyunun durması ve hatanın gerektirdiği ceza vuruşlarının yapılması, hata yapan oyuncuya avantaj sağlamıyorsa ya da hataya rağmen rakibi topu kaybetmemiş pozisyonu devam ettirmişse hakem de oyunu devam ettirir. Avantaj kuralını hakem ellerini yere doğru uzatıp devam diyerek uygular.
Averaj
Averaj, aralarında puan eşitliği bulunan takımların birbirlerine göre üstünlüğünü belirlemek için attıkları ve yedikleri gollerin farkına dayalı kuraldır. Averaj sadece lig maçlarında değil , kupa maçlarında da uygulanmaktadır.
Bosman kuralları
Bosman kuralları ya da Bosman kararları, 1995 tarihli bir Avrupa Adalet Divanı kararıdır. Avrupa Birliği içinde işçilerin serbestçe dolaşımını ve işbirliği özgürlüğünü güvenceye alan kararlar özellikle Avrupa içinde futbol sektöründe büyük değişiklikler yaşanmasına neden olmuştur. Bu kararlar uyarınca Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ulusal liglerinde -transfer edilen oyuncunun Avrupa Birliği vatandaşı olması koşuluyla- yabancı oyuncu sınırlaması kaldırılmış, futbol oyuncularının anlaşma süreleri dolduğunda bonservis bedeli olmaksızın istedikleri kulübe geçmelerinin önü açılmıştır. Kararlarla birlikte futbol ve diğer tüm spor dalları birer ekonomik sektör olarak değerlendirilmiş ve sporcular işçilerin serbest dolaşımı ilkesi uyarınca işçi haklarına sahip olmuşlardır. Kararlar, adını Belçika'nın RFC de Liege takımında forma giyen Jean Marc Bosman adlı futbolcunun başka bir takıma transfer olmasının önünde engel olarak duran bonservis bedeli sorununu yargı makamlarına taşıyarak, giriştiği hukuk mücadelesini kazanmasından almaktadır.