• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Futbol terimleri

  • Konuyu açan Konuyu açan Suskun
  • Açılış tarihi Açılış tarihi
Orta saha
350px-396px-Boisko_PositionsMidfield.png

Ortasaha pozisyonları​

Futbol 'da, Orta saha pozisyonu (mavi renkle belirtilmiştir), oyuna yön veren ve defans ile forvet arasında köprü görevi gören oyunculara denir.Temel amaçları rakip takımların topunu kapmak ve gerçekleştirdiği atakları kesmek, topa sahip olmak ve forvetleri beslemektir.Bazı orta saha oyuncuları daha fazla defansif görev alırken, diğerleri ise forvet ve orta saha arasında görev yaparlar.Kulüplerin kullandığı orta saha oyuncu sayısı, maçın zorluğuna, oyun şablonuna ve bireysel yeteneklere göre değişebilir.

Orta saha oyuncularında top kapma, top sürme, şut çekme ve pas verme yetenekleri gerekmektedir. Teknik direktörler genellikle; orta sahada en az bir oyuncuyu adam adama savunma ve rakibin ataklarını kesmek için kullanırken, geriye kalan orta saha oyuncuları gol poziyonu yaratmak veya defans ile forvet arasında sorumluluk almakla görevlendirirler.

Bu pozisyon çeşitli bölümlere ayrılmıştır. Atağı başlatan futbolculara oyun kurucu, kanatlara sağ ve sol açık, defansa dönük oynayanlara defansif orta saha ve forvet arkası oyunculara da ofansif orta saha adı verilir.


Pozisyonun Doğuşu
Futbolda Orta saha kavramı başlangıçta yoktu. İlk taktikler 2-8, 3-7 gibi sadece ileriye ve geriye dönük oyunlar kurulduğundan, her oyuncu zaten orta kısımdan geçiş yapmak zorundaydı. Fakat, taktikler fazla gol yenilmesine sebebiyet verince, sahanın her tarafında presi hakim kılmak gerekti. Bu nedenle de bu kavram ortaya çıktı.

Sağ ve sol açık
Pozisyon ortaya çıktı ve futbol günümüzdeki haline yaklaştı. Fakat, bek oyuncularının ileri çıkması da yeterli değildi. Bu yüzden de, Açık oyuncuları 1966 FIFA Dünya Kupası'ndan itibaren öne çıkmaya başlamıştır.

350px-396px-Boisko_PositionsWMidfield.PNG

Sağ ve Sol Açık


Ön libero
Ön libero, günümüz futbolunda defans ağırlıklı oynayan orta saha oyuncuları için kullanılan terimdir. Ön libero, defansın önünde görev alarak rakibin hücum varyasyonlarına önde basma, pozisyon bozma görevini üstlenir. Bir süpürge gibi vazife görerek, rakip takımın ataklarına engel olmakla yükümlüdür.

Ön libero ideal olarak bu savunmacı görevinin yanında, sıklıkla oyun kurma kalitesine de sahip olmalıdır. Bu pozisyon, büyük bir hakimiyet ve pas isabet yeteneği gerektirir. Kapılan bir topta çabuk olarak kontraatak imkânı oluşması için, ön libero aynı zamanda oyunu çabuk okuyabilmelidir. Taktik değişikliği olması gereken durumlarda, örnek olarak mağlubiyet durumlarında orta sahanın göbeğinde oynayan bir oyuncu ön liberoya çekilebilir. Ön liberolar aslına bakılacak olursa iki açıdan ele alınabilir: Biri top dağıtan, diğeri defansif ön libero. Eğer takımdaki bekler kaliteliyse ve ileri çok açılıyorlarsa ön liberolara büyük görev düşer, onların yerini doldurması gerekir. Günümüzde Türkiye A Millî Takımı'nda Mehmet Aurelio ve Mehmet Topal ön libero mevkiinde, taktiğe göre değişmekle birlikte, beraber oynamaktadırlar.
 
ATAK Gol atmak amacıyla oyun kuralları dahilinde yapılan her türlü faaliyet.

AUT Topun hücum oyuncuları tarafından korner çizgileri veya kale üstünden dışarı vurulmasıdır. Top ceza alanı içinden kaleci veya savunma oyuncuları tarafından ayakla aut vuruşu yapılarak oyuna sokulur.

DEFANS Karşı takımın gol atmasını engellemek amacıyla oyun kuralları dahilinde yapılan her türlü faaliyet.

DRİBLİNG(Top Sürme)Ayakiçi veya ayakdışıyla küçük kısa vuruşlarla topu sürmek.

ELLE OYNAMA (Hendbol)Topun kasıtlı olarak yön değiştirmesine veya avantaj kazanmak amacıyla elle oynanmasıdır. Top diğer takım oyuncuları tarafından serbest vuruşla oyuna sokulur.

FAUL Rakip oyuncuya kurallardışı hareket ederek müdahale etmek.

FRİKİK Faule maruz kalan takım lehine serbest vuruşla oyuna başlama hakkıdır. Faul yapan takım oyuncuları atış sırasında toptan 9.15 metre uzakta olmalıdır.

GOL Topun tamamının kale çizgisinden içeri girmesidir.

KORNER Topun en son defans oyuncuları veya kaleci tarafından kale yan çizgilerinden çıkması sonucu atak yapan takım oyuncuları tarafından topun korner atma alanından ayakla oyuna sokulması.

PASKaleci (ceza alanı içi hariç) ve oyuncuların el ve kolları dışında kalan vücudunun herhangi bir yeriyle topu takım arkadaşına atması.

PENALTI Savunma oyuncuları veya kalaecinin ceza alanı içinde kuraldışı hareket etmeleri veya atak yapan oyuncuya faullu hareket etmeleri sonucu verilen direk ceza atışı.

TAÇ ATIŞI Topun yan saha çizgilerinden çıkması sonucu karşı takım oyuncusunun ellerini kullanarak topu oyuna sokması. Top iki elle tutulup baş arkası ve üstünden ayaklar yerden kesilmeden atış yapılır.

VOLE Topun yere değmeden önce Havada vurulması
 
Asist hiçbir türlü bozulamaz ancak karşı takımdan bir oyuncunun ayağına çarparsa bozulur
 
Geri
Top