Genel Sanat Tarihi Ders Notları

  • Konuyu açan Konuyu açan dderya
  • Açılış tarihi Açılış tarihi
ROMANTİZM:


Bu akım Avrupa’da sanatçıların artık kalıplardan ve kurallardan uzaklaşarak yeni bir yola girmesi ile ortaya çıktı. Romantizmin kurallarına göre, insanın hayal gücü her şeye egemen olmalıdır. Neo-klasizmin ideal güzelliğinin yerini karakter almalıdır. Serbest bir ifadeye kavuşmak için önce kurallardan, ölçülerden, çizgilerden kurtulmak gerekir. Romantizm bu değişikliği yapmış, kurallardan kurtulmuş, çizgileri kırmış, şekilleri renklerle göstermiştir. Romantizme bağlı olanlar sanat, sanat içindir ilkesini benimsemişlerdir. Bu nedenle sanatçılar, eserlerini yaparken kendi istedikleri gibi davranmak özgürlüğünü elde etmiş oldular.

Bu akımın en önemli sanatçıları Goya, Gericault (jeriko), Delacroix (dölakruva)dır.

Romantizm ile birlikte manzara ressamlığı da önem kazanmıştır. Ünlü ressam Constable (konstabl) renkleri karıştırmadan olduğu gibi sürerek resimlere canlılık getirmiştir.

Bir başka önemli manzara ressamı Turner’dır. Resimlerde renkleri kullanarak figürleri belli belirsiz göstermiştir. Konu her zaman sislerin arasındadır ve net olarak görülmez. Ancak resme bakıldığında orada bir şey olduğu fark edilir. Turnerbu yöntem ile ileride izlenimcilik (Empresyonizm) akımının çıkmasına öncülük etmiştir.


Goya:

19.yüzyılın en önemli ressamlarından biridir. İspanya’da doğmuştur. Barok sanattan çok etkilenen ressamın eserlerinde Barok etkiler görülür. Sanatı kuralların yönetmesine karşı çıkan Goya eserlerinde kurallarla alay eder. Resimlerini yaptığı insanların ruh dünyasını göstermeye önem vermiştir.

Resimlerinde genellikle aklını kaybeden insanların etraflarına verdiği zararı ve kötülükleri konu olarak gösterir.

“Oğlunu Yiyen Satürn” adlı resminde kendine kötülük etmesinden korktuğu için kendi oğlunu yok eden bir kişi gösterilmektedir. Burada kişinin korku içinde olduğunu yüzünden anlamak mümkündür.

“3 Mayıs” ‘da ise suçu olmadığı halde öldürülen insanların durumunu resmetmiştir. eserde birbirinin aynısı, kişiliksiz, karaktersiz askerler ile onların karşısında çaresiz insanlar gösterilmiştir. İnsanların yüzünde ümitsizlik görünmektedir.
 
Geri
Top