Google 15. yılını kutluyor. Google'dan 15. yıla özel doodle.
Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google 15. yılını hazırladığı 'Doodle' ile andı. Google anasayfasını açanları hazırlanan Doodle'da doğumgünü pastalı bir oyun bekliyor.
“Doodle” olarak nitelendirilen özel tasarımlı logolar, 1999 yılından bu yana Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin tarafından kullanılıyor.
ASIL KURULUŞ TARİHİ 4 EYLÜL
Dev arama motoru Google, 15. doğum gününü hazırladığı hareketli pinata doodle'ı ile kutluyor.
Larry Page ve Sergey Brin isimli iki Stanford Üniversitesi öğrencisinin 1998 yılında bir araya gelip internet dünyasında çığır açan bir buluşa imza atmalarının üzerinden tam 15 yıl geçti.
Google'ın doğum günü olarak 27 Eylül'ü seçmesi ise aslında ilginç. Çünkü şirketin kuruluş tarihi 27 Eylül değil.
Google doğum gününü 2005 yılına kadar 7 Eylül olarak kutladı. 2005'te tarihi 27 Eylül olarak değiştirdi. Sebep olarak ise arama motorunun endekslediği rekor sayıdaki sayfanın duyurusuyla aynı zaman getirme istediği olduğu açıklandı. Google'ın zaman karmaşası bununla da bitmedi. Kurumsal sayfalarında kuruluş tarihi olarak 7 Eylül 1998 yılı görünürken bu tarih sonradan açıklanamayan bir şekilde 4 Eylül olarak değiştirildi.
15. DOĞUM GÜNÜNE ÖZEL PİNATA'LI DOODLE!
Google, 15. doğum günü için pinata oyununun oynandığı hareketli bir doodle hazırladı. Meksika'ya özgü bir parti oyunu olan pinata, genellikle kağıt veya kumaştan yapılmış içi şeker veya oyuncak dolu bir makete vurarak hediyelerin çıkarılması mantığına dayanıyor. Doodle'da kullanıcının pinataya 10 kez vurma hakkı var. Space tuşu, fare veya mobil cihazlarda ekrana dokunarak kullanılan sopa ile mümkün olduğu kadar çok şeker toplamak amaçlanıyor.
Google harflerinin birer misafir olduğu doğum günü partisinde ikinci "g" harfi pinata oyununu oynayan kişi olarak gözleri kapalı görülüyor. Diğer harfler ise "g" harfi sopayla pinataya vurdukça seviniyor ve zıplıyor. Doodle'da ayrıca üzerinde internet devinin 15. yaşını simgeleyen 1 ve 5 harflerinin bulunduğu bir kek de bulunuyor.
İŞTE GOOGLE'IN KURULUŞU VE GELİŞİMİ
Google , internet araması, çevrimiçi bilgi dağıtımı, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan çok uluslu Amerikan anonim şirketidir. İnternet tabanlı hizmet ve ürünler geliştirir, ek olarak bunlara ev sahipliği yapar. Kârının büyük kısmını AdWords programı aracılığıyla reklamlardan elde etmektedir. Şirket, Larry Page ve Sergey Brin tarafından, Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi oldukları sırada kurulmuştur. İkili, sık sık "Google Guys" olarak anılmaktadır.
Google, ilk olarak, 4 Eylül 1998 tarihinde özel bir şirket olarak kuruldu ve 19 Ağustos 2004 tarihinde halka arz edildi. Halka arzın gerçekleştiği dönemde, Larry Page, Sergey Brin ve Eric Schmidt, takip eden yirmi yıl boyunca, yani 2024 yılına kadar Google'da birlikte çalışmak üzere anlaştılar. Kuruluşundan bu yana misyonu "dünyadaki bilgiyi organize etmek ve bunu evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmek"tir. Gayri resmi sloganı ise, Google mühendisi Amit Patel tarafından bulunan ve Paul Buchheit tarafından desteklenen "Don't be evil" (Kötü Olma) dır. 2006 yılında, halen şirket merkezi konumunda olan Mountain View, California'ya taşınmıştır.
Google'ın dünya çapında veri merkezlerinde bir milyondan fazla sunucuda çalıştığı, bir milyardan fazla arama isteğini işlediği ve kullanıcıları tarafından oluşturulan verinin gün başına yirmi dört petabayt olduğu tahmin edilmektedir. Kuruluşundan bugüne dek gerçekleşen büyüme hızı, şirketin temel web arama motorunun ötesinde ürünler, satın almalar ve ortaklıklar zincirinin meydana gelmesini sağladı. Şirket, Orkut, Google Buzz ve Google+ gibi sosyal ağ araçları ile elektronik posta hizmeti Gmail servisi gibi çevirmiçi verimlilik yazılımları sunmakta, ek olarak, web tarayıcısı Google Chrome, fotoğraf görüntüleme ve düzenleme yazılımı Picasa ve anlık mesajlaşma Google Talk gibi uygulamalarla masaüstüne kadar uzanmaktadır. Bunlar dışında, Android mobil işletim sistemi gelişimine öncülük yapmıştır. Cr-48 ana işletim sistemi olarak da bilinen yeni Google Chrome OS,15 Haziran 2011 tarihinden beri, Samsung 5 Serisive Acer AC700 gibi ticari Chromebook'larda kullanılmaktadır.
Alexa, internette en çok ziyaret edilen web sitesi olarak ABD odaklı "google.com"'u listelemektedir, YouTube, Blogger, Orkut gibi Google'a ait diğer siteler ve çok sayıda uluslararası Google sitesi (google.co.in, google.co.uk vb.) ise en çok ziyaret edilen siteler arasında ilk yüz içinde yer almaktadır. Ek olarak şirket, BrandZ marka değeri veritabanı listesinde ikinci sırada yer almaktadır. Buna karşın Google, gizlilik, telif hakkı ve sansür gibi konularda eleştiriler almaktadır.
Google'nin kuruluş süreci, 1996 Ocak ayında Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencileri olan Larry Page ve Sergey Brin'in araştırma projesiyle başladı.
Geleneksel arama motorlarıyla yapılan aramalarda, sonuçlar; aranan terimlerin sayfada kaç kez görüldüğü mantığıyla sıralanıyordu, ancak Google siteler arası ilişkilerin analizi konusunda çok daha elverişli iki sistem kuramı ortaya koydu. Bu yeni teknolojiye PageRank adı veriliyordu, bu sisteme göre sayfa dizinlerinin orijinal site ile olan bağlantı dönüşümleri belirlenerek; siteler, gösterilen ilgiye göre sıralanıyordu.
Küçük bir arama motoru olan ve Robin Li tarafından IDD Bilişim Hizmetleri adına geliştirilen "RankDex", zaten 1996'dan beri site puanlaması ve sayfa sıralaması için benzer bir strateji kullanmaktaydı. RankDex, patentliydi ve Li'nin Çin'de kurulmuş olduğu Baidu adını taşıyan arama motoru bu sistemle çalışıyordu.
Page ve Brin yeni oluşturdukları arama motoruna ilk olarak "BackRub" ismini koymuştu, çünkü siteler için geri bağlantıların kontrol edilmesinin önemini tahmin edebiliyorlardı. Ancak daha sonra, "googol" sözcüğü üzerinde orijinal bir imlâ değişikliği yapılarak, bu arama motoru Google olarak adlandırıldı, Google arama motoruyla insanlara büyük bir bilgi kaynağının sunulduğunu belirtmek için bu isim konulmuştu, çünkü googol on üzeri yüz rakamını ifade ediyordu. Başlangıçta Google; Stanford Üniversitesi'nin alt-alan adı olarak google.stanford.edu alan adını kullandı.
Bugün kullandığı alan adını 15 Eylül 1997'de etkinleştirdi ve 4 Eylül 1998'de Google şirketi resmen kuruldu. Şirket merkezi arkadaşları Susan Wojcicki'nin Menlo Park, Kaliforniya'da bulunan garajı olarak belirlendi. Stanford Üniversitesi'nde doktora yapan bir öğrenci olan Craig Silverstein, ilk çalışan olarak işe alındı.
Bir yıl önceki rakam olan 931 milyon tekil ziyaretçi sayısındaki yüzde 8.4'lük bir artışla, 2001 Mayıs ayında; Google'nin tekil ziyaretçi sayısı ilk kez 1 milyarı buldu.