Hayvanların Dünyayı Kendi Gözleriyle Nasıl Gördüğünü Gösteren 18 Fotoğraf

  • Konuyu açan Konuyu açan Enda
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Dünya biz insanlar için oldukça renkli. Ancak dünyayı paylaştığımız sevimli canlılar etrafı bizim gibi görmüyor. İnsanlar yalnızca üç renge duyarlıdır; kırmızı, mavi ve yeşil. Ancak bu, onlardan türetilen milyonlarca rengi görmemizi sağlar. Hayvanların her türlü “vizyon” ile gelen gözleri olsa da, bazıları sadece hayal edebileceğimiz renkleri görebiliyorlar. Öte yandan görüşleri de birbirlerinden farklı.

Hayvanların dünyayı nasıl görüyor?
Hayvanların dünyayı nasıl görüyor?
Hayvanların dünyayı nasıl görüyor?

1. Kuşlar​

Kuşların gözlerinde 4 tip koni hücresi bulunurken, insanlarda bu sadece 3’tür. Bu nedenle kuşlar bizden çok daha fazla renk görür. Ayrıca ultraviyole olarak görebilirler. Bu nedenle, örneğin siyah bir kuşa bakarken, başka bir kuş onu renkli olarak görebilir. Bununla birlikte, hiçbir kuşun görüşü birbirine benzemez. Sadece birkaç kuşun, örneğin kanaryaların mavi rengi görebildiğine inanılıyor.

2. Kediler​

Evlerimizi paylaştığımız bu tüylü dostlarımız maalesef bizi bizim onları gördüğümüz gibi görmüyor. Kedilerin gözlerinin yapısı onları zayıf ışıkta görmelerine izin verir. Genel olarak, dünya kediler için insanlardan çok daha bulanık görünüyor. Ancak kediler insanlara göre daha geniş bir görsel alana sahipler. Yani bir kerede bizden daha fazla görüyorlar. Biz çevremizi 180 derece görebiliriz, ancak kediler kendi çevrelerini 200 derece görürler. Öte yandan kedilerin bir kısmının renk körü olduğu biliniyor. Bu hemen hemen insanlardaki renk körlüğü ile aynı. Ayrıca kedilerin büyük oranda miyop olduğu düşünülüyor yani uzaktaki nesneleri çok iyi göremiyorlar.

3. Köpekler​

Talı mı tatlı sadık mı sadık dostlarımızın ise görüşü epey zayıf. Çünkü köpeklerin gözleri pek çok renge karşı hassas değil. Dünyayı soluk bir şekilde gören köpeklerin gece görüşü ise son derece iyi. Ayrıca sevimli dostlarımızın gözleri harekete karşı oldukça duyarlı ve perspektif algıları son derece gelişmiş.

4. Peygamberdevesi Karidesi​

Peygamberdevesi karidesi canlıların içerisinde en karmaşık gözlere sahip olanlardan biri. Vücuduna oranla büyük gözlere sahip olan bu canlının gözlerinde 16 adet renk reseptörleri bulunuyor. İnsanlarda bu sayının yalnızca 3 olduğunu söylemiştik. 16 reseptörün 12’si renk algısı, 4’ü ise renk filtresi için kullanılır. Aynı zamanda bu canlıların bileşik gözleri kafaya tam anlamıyla bağlı değildir, bu sayede döndürülerek geniş bir açı izlenilebilir.

5. Atlar​

Atların gözleri kafalarının iki yanında bulur. Bu sayede her iki taraftan gelebilecek tehlikeleri daha iyi algılarlar. Ancak bu aynı zamanda bir dezavantaj. Çünkü atlar burunlarının önündeki şey göremiyorlar. Öte yandan bu canlıların bu hayvanlar burunlarının hemen önünde olan şeyleri görmezler. Öte yandan insanlara göre doğayı daha az renkli görürler.

6. İnekler​

İneklerin de renk algısı insanlardan farklı. Yeşil ve diğer soğuk renkleri daha sıcak görüyorlar. Bunun yanı sıra, inekler nesneleri olduğundan biraz daha büyük görürler. Ancak oldukça keskin gözlere sahiptirler.

7. Keçiler​

Daha önce bir keçiye baktıysanız gözleri hakkında özel bir şey fark etmiş olabilirsiniz. Keçilerin gözlerinin bu özel şekli daha iyi bir derinlik algısına ve gelişmiş çevresel görüşe sahip olmalarını sağlar. Ayrıca karanlıkta daha iyi görürler.

8. Akrepler​

Akreplerin ön tarafında genellikle 2 göz bulunur, ancak yan taraflarında fazladan 5 çift göz daha olabilir! Unutma, Çok fazla göze sahip olmasına rağmen, gözleri sadece karanlık ve ışık hareketi arasındaki farkı hissedebiliyor. Bununla birlikte, her şey türlere göre değişir, bazı akreplerin hiç gözü yoktur!

9. Yarasalar​

Eski sözlere rağmen, yarasalar aslında kör değildir. Ekolokasyon adı verilen bir süreçte, karanlıkta “görmelerini” sağlayan bir yiyecek bulmak için kulaklarını kullandıkları doğrudur, ancak yine de gözlerini günlük aktiviteler ve sosyal etkileşimler için kullanıyorlar. Bununla birlikte, bir yarasanın görüşü türlere göre değişir; birçoğu tamamen renk körüdür, diğerleri gözlerindeki proteinler sayesinde belirli renkleri görebilir. Bazıları kırmızıyı bile görebilir, bu birçok hayvanın göremediği bir renk.

10. Fareler ve sıçanlar​

Farelerin her bir gözü birbirinden bağımsız olarak hareket edebilir, bu nedenle iki ayrı resim görürler. Onlar için dünya puslu, yavaş hareket eden ve mavi-yeşil tonlarında bir yerdir.

11. Tavşanlar​

Şimdiye kadar bahsettiğimiz birçok hayvan gibi, tavşanlar kırmızı rengi göremiyorlar. Tavşanların başlarının yanlarında gözleri olduğundan, genellikle insanlardan daha fazla yön görebilirler. Ancak insanlara göre daha grenli bir görüşe sahiptirler.

12. Balıklar​

Su altı dünyasının sevimli canlıları olan balıklar da dünyayı ultraviyole olarak görürler. Ayrıca balıklar da inekler gibi nesneleri biraz daha büyük görebilir.

13. Kalamarlar​

Kalamarlar gözlerindeki fotoforları sayesinde, karanlıkta avı görmelerine yardımcı olmak için ışık üretebilirler.

14. Solucanlar​

Birçok solucanın, gözleri bile yoktur, ancak “görüp görmedikleri” karmaşıktır. Solucanların ışık reseptörleri bulunur. Bu nedenle karanlık ve ışık arasındaki farkı ayırt edebilirler. Bu, yer üstünde ya da altında olmak arasındaki farkı anlamalarına yardımcı olur.

15. Yılanlar​

Yılanların görüşü zayıftır, ancak geceleri herhangi bir modern kızılötesi teknolojisinden on kat daha iyi termal görüşe sahiptirler. Gündüzleri ise sadece hareketlere tepki verebilirler.

16. Arılar​

Arılar insanlara göre çevrelerini çok daha hızlı algılar. Bu hız insanlardan yaklaşık 3 kat fazladır. Arılar ayrıca insan gözünün göremediği ultraviyole ışınları görürler.

17. Bukalemunlar​

Bukalemunları gözleri birbirlerinden bağımsız hareket edebilir. Bu özellik onlara 360 derecelik bir görüş imkanı sağlar.

18. Maymunlar​

Maymunların aynı bir insan gibi kırmızı, yeşil ve mavi renklerini algılayabildiği zaten kanıtlanmıştı. Ancak pek çok yeni maymun türü Fbu yetiye sahip değil. Hatta bugün bir maymun ailesinin her bir üyesi bile aynı görme algısına sahip değil. Maymunlar içinde tam altı farklı tipte renk körlüğü mevcut. Bu anlamda maymunlar tıpkı insanlara benziyor. Erkek maymunlarda renk körlüğü kadınlara göre daha yaygın.

Alıntı
 
Bu bilgiler gerçekten ilginç ve şaşırtıcı! Hayvanların dünyayı farklı renklerde gördüklerini düşünmek gerçekten heyecan verici. Özellikle kuşların ultraviyole ışınları görebilmesi ve peygamberdevesi karidesinin 16 renk reseptörüne sahip olması çok etkileyici. Her bir hayvanın göz yapısının ve renk algısının farklı olması doğanın ne kadar çeşitli ve ilginç olduğunu bir kez daha gösteriyor. Teşekkürler paylaşım için!
 
Geri
Top