Yarın eşimin doğum günü ama malesef aynı zamanda rahmetli kayınvalidemin ölüm yıldönümü gerçi 30 sene geçmiş üstünden ama yine de....Acaba bu doğum günü kutlanmalımı yoksa kutlamamalımıyız....Ege kutlamak istiyor babamı yemeğe götürelim diye tutturdu..Hayat devam ediyor anne diyor.. .Ben ise çok kararsızım anne bu başka bir şeye benzemez ki...Fikirlerinize ihtiyacım var....Ne yapmalıyız....
Eğer her ölüm yıldönümünde yapılamsı adet haline gelmiş bir tören (mevlit vs.) varsa kutlamayı bir kaç gün sonra yapmak daha mantıklı gibi geliyor.Ama eğer unutulmuş yada böyle bir tören yoksa hayat devam ediyor.Otuz yıl olmuş.
Sabah kalktık mezarlığa gittik...Öğleden sonrada birkaç akraba komşu falan toplandık Kuran okundu...Akşam üzeri bacanak yani kardeşimin eşi bir bahaneyle eşimi yani bizi Bağ evine çağırdı...Ne yapmalıyım diye onlara da fikir danışmıştım..Ve gittiğimizde süpriz bir doğum günü ile karşılaştık..Karşılaştık diyorum çünkü gerçekten bana da süpriz oldu...Sonradan öğrendik ki bu doğum gününün mimarı oğlumuz bir hafta önceden teyzesi ve eniştesiyle hazırlıklara başlamış..Ve itiraf etmeliyim ki bu doğum gününü ben hazırlamış olsaydım daha güzel hazırlayamazdım..Babasının sevdiği şeyleri yaptırmış Anneannesi ve teyzelerine.... halasına da bir sürüşey sipariş vermiş .Sanırım bundan sonra doğum günü kutlanacak...Eşim koca adama doğum günü olurmu falan dediysede halinden memnun olduğu her halinden belliydi...Ben ege nin bu kadar kararlı olduğunu biliyordum ama bu kadarını da ummuyordum açıkçası...
Bunu dar çerçeveye sıkıştırmamak lazım. Yani teknolojik ürünler de Müslüman icadı değil diye kullanmamaya benzer bu durum.
Sizin amacınızla doğru orantılı bu. Eğer Miladi takvimi kullanıyor ve bir yaşıma daha girdim diyebiliyorsanız, bu yaşı kendi örfünüze geleneğinize bağlı kalarak kutlamanızın ne sakıncası olabilir.