• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Hollanda Yemekleri - Dünya Mutfağı

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Hollanda Yemekleri - Dünya Mutfağı

ROTTERDAM KEKİ (HOLLANDA)
  • 135 gr (9 çorba kaşığı) + 1 tatlı kaşığı Teremyağ
  • 180 gr (1+1/2 su bardağı) un
  • 1+1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 210 gr (7/8 su bardağı) + 1/2 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 yumurtanın sarısı
  • 2 yumurtanm akı
  • 125 gr (1/2 su bardağı) krema
  • 1/4 su bardağı süt
  • 1/2 kahve kaşığı hindistancevizi
  • 1 kahve kaşığı tarçın
  • 1/2 kahve kaşığı yenibahar

Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (190°C) getirip, ısıtınız. Bir tatlı kaşığı tereyağla 17,5 cm'lik bir kek kalıbını yağlayıp, bir kenara bırakınız.
Unu büyük bir kaseye eleyip, kabartma tozunu katarak, kalan 9 çorba kaşığı Teremyağ küçük parçalar halinde ekleyiniz. Karışım ekmek içi kıvamına gelinceye kadar, yağı una yediriniz. Bir kaşıkla 210 gr (7/8 su bardağı) şekeri katıp karıştırdıktan sonra, büyük kasedeki malzemenin dörtte birini küçük bir kaseye koyarak bir kenara ayırınız.
Orta boy bir kasede yumurta sarısı, krema ve sütü bir çatalla çırparak büyük kasede kalan malzemenin içine katıp, karışım pürtüksüz olana kadar bir tahta kaşıkla dövünüz. Başka bir orta boy kasede, yumurta aklarını yumurta teli ya da elektrikli çırpıcıyla çırpıp, madeni bir kaşıkla yavaşça büyük kasedeki hamura katınız.
Hazırladığınız bu hamuru yağladığınız kalıba boşaltıp, üstünü kaşığın tersiyle düzelttikten sonra, ayırmış olduğunuz küçük kasedeki malzemeyi üstüne serpiniz.
Kalıbı fırına sürüp 45-55 dakika, kek iyice kızarıp ortasına batırılan bir şiş temiz çıkana kadar pişiriniz.
Kalıbı fırından çıkarıp 10 dakika soğuttuktan sonra, keki tel ızgaraya aktararak, bir kenara bırakınız.
Küçük bir kasede, kalan 1/2 çorba kaşığı şeker, hindistancevizi, tarçın ve yenibaharı karıştırıp, kekin üstüne serpiniz. Keki tamamen soğuttuktan sonra, servis ediniz.
 
ROTTERDAM ÇORBASI (HOLLANDA)

  • 4 su bardağı tavuk suyu
  • 125 gr taze fasulye (kılçıkları ayıklanıp, 1,5 cm boyunda kesilmiş)
  • 180 gr iç bezelye
  • 1/2 hıyar (kabuğu soyulup çekirdekleri temizlendikten sonra, küçük parçalar halinde doğranmış)
  • 3/4 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
  • 3 yumurtanın sarısı
  • 125 gr (1/2 su bardağı) krema
  • 1 çorba kaşığı taze soğan (ince kıyılmış)

Orta boy bir tencerede, tavuk suyunu harlı ateşte kaynatınız. Taze fasulye, bezelye, hıyar, tuz, biber ve maydanozu ekleyip, ateşi biraz kısarak sebzeleri 10-15 dakika, fasulye ve bezelyeler yumuşayana kadar pişiriniz.
Tencereyi ateşten alınız.
Küçük bir kasede yumurta sarılarını ve kremayı karıştırıp, tenceredeki sıcak tavuk suyundan 5 çorba kaşığı katarak çırpınız. Yumurtalı karışımı tencereye ekleyiniz. Tencereyi ağır ateşe oturtup, sürekli karıştırarak, çorbayı kaynatmadan ısıtınız.
Tencereyi ateşten alıp, çorbayı ısıtılmış bir kaseye boşalttıktan sonra, üstüne taze soğanı serpip servis ediniz.
 
HOLLANDA KOKTEYLİ

  • 200 gr yoğurt
  • 3 adet nektarin veya orta boy bir şeftali
  • 100 gr şeftali reçeli
  • 4 top Carte dOr Classic Vanilya veya Carte dOr Classic Kaymaklı
xzycl.webp

Meyveleri soyup çekirdeklerini çıkarın. Kabaca doğradıktan sonra blendera koyun. Yoğurdu, reçeli ve dondurmayı ekleyin. Blenderda birkaç dakika çevirin. Soğutulmuş bardaklara döküp servise hazır hale getirin.
 
HOLLANDA YAHNİSİ

  • 1 kg kemiksiz dana eti (tek parça halinde)
  • 1 litre su (5 su bardağı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6 büyük havuç (kabukları kazınmış ve doğranmış)
  • 2 orta boy soğan (irice doğranmış)
  • 1 kg patates (kabukları soyulmuş ve dörde bölünmüş)
  • 1 çay kaşığı karabiber

Eti büyük bir tencereye koyup su ve tuzu ekleyerek orta ateşte kaynatınız. Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatıp, ateşin altını kısarak 3 saat pişiriniz.
Sonra, havuç ve soğanları katıp, tencerenin ağzı açık olarak 30 dakika, hafif ateşte pişiriniz. Patates ve biberi ekleyip 30-40 dakika daha, ete keskin bir bıçak rahatça batırılır hale gelinceye kadar pişiriniz. Sivri uçlu iki kaşıkla eti tencereden çıkarıp bir kenarda sıcak tutunuz.
Sebzeleri süzgeçten süzüp bir tencereye aktarınız. Bir tahta kaşığın tersi ile sebzeleri ezip püre yapınız.
Püreyi önceden ısıtılmış servis tabağının ortasına yerleştiriniz.
Keskin bir bıçakla eti kalın dilimler halinde keserek, pürenin çevresine dizip servis ediniz.
 
HOLLANDA SALATASI

  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1+1/2 çay kaşığı toz hardal
  • 1 kahve kaşığı karabiber
  • kahve kaşığının ucuyla pul kırmızıbiber
  • 125 gr (1/2 su bardağından biraz fazla) zeytinyağı
  • 1+1/2 çorba kaşığı limon suyu
  • 125 gr (1/2 su bardağı) krema
  • 15 gr (3 yaprak) jelatin (2 çorba kaşığı ılık suda eritilmiş)
  • 2 kırmızı elma (kabukları soyulup ince kıyılmış)
  • 1 çorba kaşığı kereviz (rendelenmiş)
  • 1 yeşil dolmalık biber (ayıklanıp, ince kıyılmış)
  • 2 orta boy patates (haşlanmış ve ufak doğranmış)
  • 2 katı yumurta (kıyılmış)
  • 125 gr ançüez
  • 10 yeşil çekirdeksiz zeytin (her biri üçe kesilmiş)


Yumurta sarısı, hardal, tuz, karabiber ve pul kırmızı biberi orta boy bir kasede karıştırıp, yumurta teli ile iyice çırpınız. Zeytinyağı damla damla akıtıp çırpınız. (Yağı başta fazla akıtırsanız mayoneziniz topak topak olacağından, ancak mayonez koyulaşmaya başlayınca biraz daha fazla akıtabilirsiniz.) Mayonezin çok koyu olmasını önlemek için ara sıra birkaç damla limon suyu ekleyiniz. Bütün yağ bitince limonun tamamını ekleyip dilerseniz biraz daha tuz, hardal ve limon suyu katınız. Krema ve jelatini ekleyip iyice karıştırınız.
Elma, kereviz, dolmalık biber, patates, katı yumurta ve ançüezleri ekleyip karışımı 1 kg'lık (5 su bardağı su alan) bir kalıba boşaltarak buzdolabında 3 saat, salata iyice tutana kadar bekletiniz.
Kalıbı buzdolabından alıp iç kenarlarında keskin bir bıçağı çepeçevre gezdiriniz. Kalıbın dibini kaynar suya batırıp çıkarınız. Üstüne soğuk bir servis tabağı koyup ters çevirerek hızla sallayıp, salatayı servis tabağına çıkarınız.
Üstünü zeytinlerle süsleyip hemen yada bir süre daha soğuttuktan sonra servis ediniz.
 
ÇİLEKLİ KREP (HOLLANDA)

  • 1/2 kg çilek (yıkanıp, sapları ayıklanmış ve ortadan ikiye ayrılmış)
  • 150 gr (1+1/4 su bardağı) un
  • kahve kaşığının ucuyla tuz
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı rafine yağ
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 30 gr (2 çorba kaşığı) Teremyağ (eritilmiş)
  • 125 gr elma püresi

Unu ve tuzu, orta büyüklükte bir kaseye eleyiniz.
Unun ortasında bir çukur yapıp 3 yumurta ve 1 çorba kaşığı süt ekleyerek una yedire yedire tahta bir kaşıkla karıştırınız. Yavaş yavaş kalan sütü de ekleyip, pürtüksüz bir hamur elde ediniz. Rafine yağı da karıştırıp kasenin ağzını örtünüz ve serin bir yerde 30 dakika kadar bekletiniz.
Dilimlenmiş çilekleri bir tabağa dizip, üstlerine 1 çorba kaşığı pudra şekeri serperek bir kenara bırakınız.
Bir pasta fırçasıyla orta boy bir kızartma tavasını 2 çorba kaşığı erimiş Teremyağ ile yağlayınız; tavayı harlı ateşte iyice kızdırınız. 4 çorba kaşığı kadar hamuru tavaya koyup tavayı oynatarak hamurun dağılmasını sağlayınız. Tavayı ateşe oturtup 1 dakika kadar pişiriniz. Krepin pişip pişmediğini anlamak için, bir spatula ile hamurun altını kaldırınız. (Açık altın rengi alarak kızarmışsa, pişmiş demektir).
Spatula ile krepi altüst ediniz ve öteki yüzünü de 30 saniye kadar kızartarak, ısıtılmış düz bir tabağa alınız. Üstüne biraz elma püresi sürüp, öteki krepler pişene kadar sıcak kalmasını sağlayınız, (ilk pişirdiğiniz krepe bakarak hamur miktarını azaltabilir yada çoğaltabilirsiniz.)
İkinci krepi de hazırlayıp tabaktaki birinci krepin üstüne sererek çilek dilimleriyle kaplayınız. Hamurun tümü bitene kadar aynı işleme devam ediniz ve en üstteki kata kalan 2 çorba kaşığı pudra şekerini serpiniz.
Çilekli krepinizi sıcak olarak servis ediniz.

Not: Hollandalıların geleneksel tatlılarından olan bu krepte, krep katlarının arası çilek ve elma püresiyle döşenmiştir. Gerek sade olarak gerekse şekerle, yada reçelle birlikte servis edilebilir.
 
HOLLANDA USULÜ BİFTEK

  • 1,5 kg'lık bir biftek
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 çorba kaşığı rafine yağ
  • 2 orta boy soğan (dilimlenmiş)
  • 2 orta boy havuç (soyulmuş ve dilimlenmiş)
  • 2 kereviz sapı (ince dilinmiş)
  • 1 defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş kekik
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 6 tane karabiber
  • 1+1/4 su bardağı et suyu

Önce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (180°C) ısıtınız.
Eti tuzla ovduktan sonra bir kenara bırakınız.
Ateşe dayanıklı büyük bir cam tencere yada güveç içinde yağı orta sıcaklıkta ısıtınız.
Eti koyduktan sonra 3 dakika, her tarafı kahverengi olana kadar pişiriniz. Eti bir tabağa çıkararak bir kenara burakınız.
Tencereye soğan, havuç ve kerevizi koyduktan sonra 8 dakika, sebzeler hafifçe renklenene kadar ısıtınız. Eti tekrar tencereye koyarak defne yaprağı, kekik, karabiber, kırmızı biber ve et suyunu ekleyiniz. Kaynar kaynamaz kapağını kapatıp fırına sürünüz. 2+1/2 saat, et bıçakla delindiğinde yumuşak olana kadar pişiriniz. Pişince ısıtılmış bir servis tabağına çıkarınız.
Etin piştiği suyu küçük bir tencereye süzünüz. Sebzeleri, suyunun çıkması için tahta bir kaşığın tersiyle eziniz. Sonra sebze ve baharatı ayırarak atınız. Tencereyi yüksek sıcaklıkta kaynamaya bırakınız. Sos yarıyarıya azalana kadar kaynatmaya devam ediniz. Tadına baktıktan sonra gerekirse tuz ve biber ekleyiniz.
Hazırlanan sosu bifteğin üzerine döktükten sonra, servis ediniz.

Not: Bütün yada dilimler halinde servis edilen Hollanda usulü biftek, ekonomik bir Hollanda yemeğidir. Garnitür olarak, kızarmış patates ve taze yeşil sebze kullanılabilir.
 
AMSTERDAM BİSKÜVİLERİ (HOLLANDA)

  • 100 gr (3/8 su bardağı) + 1 çay kaşığı Teremyağ
  • 2 çorba kaşığı badem (kabukları soyulmuş)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 100 gr (3/8 su bardağı) toz şeker
  • 180 gr un
  • 1 buyuk yumurtanrn sarısı (3 çorba kaşığı, sütle çırpılmış)
  • 3 çorba kaşığı vişne reçeli taneleri (yıkanmış, kurulanmış ve özenle kıyılmış)

Önce, fırınınızı orta sıcaklıkta (190°C) ısıtınız.
1 çay kaşığı yağ ile fırın tepsinizi yağlayınız. Izgaranızı yüksek ateşe koyunuz. Bademleri ızgaraya dizip üstlerine tuz serpiniz. Bademler kahverengi olana kadar ızgarayı sallayarak ısıtınız; tavadan alıp bir tahta zemin üstünde özenle kıyarak bir kenara koyunuz.
Kalan Teremyağını, orta büyüklükte derin bir kapta, köpürene kadar krema haline getiriniz ve yavaş yavaş karıştırarak şekeri ekleyiniz. Sonra karışımı yumuşayana kadar karıştırmaya devam ediniz. Yumurta sarılarını, unu, bademleri ve vişneleri katıp elinizle hamuru hafifçe yoğurunuz, topak haline getirip yağlı bir kâğıda sararak buzdolabında 30 dakika bekletiniz.
Hafifçe unlanmış bir tahtada hamuru 12 cm kalınlığında açıp keskin bir bıçakla yada çörek kalıplarıyla şekiller keserek bir tepsiye yerleştiriniz. Tepsiyi fırının ortasının bir üstündeki rafa koyup, bisküvileri 20 dakika kadar pişiriniz. Bisküviler kahverengileşmeye başladığında tepsiyi fırından alarak bisküvilerin soğumasını bekleyiniz, soğuduktan sonra servis ediniz.
 
HOLLANDA USULÜ LAHANA

250 gram kadar yağlı koyun kıymasını ve 250 gram kadar dana kıymasını tencerede biraz çevirin. Sonra tuz, ince doğranmış 1 soğan, karabiber, yarım çay kaşığı dövülmüş ceviz içi, 2 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz katın Yıkanıp ayrılmış lahana yapraklarından birim tencerenin dibine yayın. Üstüne bir kat iç, bir kat yaprak olmak üzere doşeyın. En üste de bir lahana yaprağı koyduktan sonra pişirin.
 
HOLLANDA ÇORBASI

  • 3 adet pırasa
  • 1/2 kg iç bezelye (kuru)
  • 2 adet havuç
  • yeteri kadar tuz
  • 1 kg (koyun veya dana dili, kuzu kulağı, iki paça, sosis)
  • 1 fincan maydanoz (ince kıyılmış)
  • kaşar peyniri (rendelenmiş)


Bir tencereye 12 bardak soğuk su konur. Bir gece önce suda ıslatılmış bezelyeler, suyu iyice süzüldükten sonra, tencereye boşaltılır. Tencerenin ağzı kapatılır ve iyice yumuşayıncaya kadar kaynatılır. İnce bir kevgirle tencereden çıkarılır, ezilir ve tekrar aynı tencereye delikleri ince bir süzgeçten geçirilerek konur. Yeniden kaynatılır. Kaynama, bezelyeler adamakıllı koyulaşıncaya kadar sürdürülür. Aynı zamanda bir başka kapta da , iyice temizlenmiş pancarlarla kuzu kulakları ve kereviz yaprakları kaynatılır.
Bir süre sonra koyun ya da dana dili, ondan yarım saat sonra da rendelenmiş havuçla sosisler tencereye boşaltılır. Pişen etler, kevgirle çıkarılıp bir kenara konur. Öteki malzeme ezilerek ince delikli bir süzgeçten geçirildikten sonra bezelyenin bulunduğu tencereye aktarılır. Kuzu kulakları, dil, sosisler ve kemiğinden ayrılmış paçalar küçük parçalar halinde çorbaya ilâve edilerek bir taşım daha kaynatılır.
Bundan sonra servis kâsesine boşaltılan çorba ile üzerine maydanoz serpiştirilerek servis yapılır.
 
Geri
Top