• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Hollanda Yemekleri - Dünya Mutfağı

HOLLANDA EKMEĞİ

MALZEMELER

  • Su 375 ml. (oda sıcaklığında)
  • Tuz 2 tatlı kaşığı
  • Beyaz Un 375 gr.
  • Çavdar Unu 115 gr.
  • Tam buğday unu 40 gr.
  • Dil peyniri 150 gr.
  • Haşhaş tohumu 40 gr. + 20 gr. (üstü için)
  • Kuru maya 1/3 yemek kaşığı (0,75 büyük ölçek)
7UAwh.webp

HAZIRLANIŞI
Su ve tuzu pişirme haznesine koyun.
Daha sonra unların yarısını, lif lif ayırdığınız peyniri ve haşhaşı ilave edin. Son olarak unların kalan yarısını ve kuru mayayı ekleyin.
2 numaralı pişirme programını, 3 numaralı kızartma seviyesini ve 1000 gr. ayarını seçin. "Başlama-durma" düğmesine basın.
Sinyal sesini duyduğunuzda 20 gr. haşhaş tohumunu ekleyin.
Programın bitiminde makineyi açıp pişirme haznesini dışarı çıkartın. Ekmeği haznenin içinde hafifçe ılınmaya bırakın.
 
HOLLANDA USULÜ TEREYAĞLI KEK

Malzemesi:
  • 500 gr. un
  • 20 gr. maya
  • 100 gr. şeker
  • 5 çorba kaşığı ılık süt
  • 125 gr. Teremyağ
  • 4 yumurta
  • 1 tutam tuz
  • 25 gr. un
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu.

İçi için:
  • 3 yumurta sarısı
  • 80 gr. şeker
  • 80 gr. rende limon kabuğu
  • 80 gr. çekilmiş badem
  • 25 gr. toz şeker

Glasesi için:
  • 150 gr. pudra şekeri
  • 1 çay bardağı meyve suyu
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 60 gr. kesilmiş badem

Hazırlanışı:
Unu bir kaba koyun. Ortasına çukur açın. İçine mayayı ufalayın. 1 çay kaşığı şeker ve biraz süt ile karıştırın. Biraz un ile yoğurup 15 dakika bekletin. Bu arada Teremyağını, yumurta, kalan şeker ve tuz ile çırpıp köpük haline getirin. Beklettiğiniz hamura ilave edin. Kalan sütü de katın. Sonra hepsini birlikte iyice yoğurun. Tekrar 20 dakika dinlendirin. 25 gr. unu kabartma tozu ile karıştırıp diğer hamura ilave edin. Tepsinin üzerinde hamuru dikdörtgen şeklinde açın. İçi için yumurta sarılarını şeker ile köpürünceye kadar çırpın. Açtığınız mayalı hamurun üzerine sürün. Limon kabuğu rendesini, çekilmiş bademi ve toz şekeri de üzerine serpin. Hamuru eni geniş olan taraftan rulo yapın. Hamuru yağlanmış kek kalıbının içine yerleştirin. Üçüncü defa tekrar 20 dakika hamuru dinlendirin. Kızdırılmış olan fırına sokup 40 dakika pişirin. Kalıptan çıkartıp soğumaya bırakın. Glasesi için pudra şekerini meyve suyu ve limon suyu ile karıştırın. Kekin üzerine sürün. Kesilmiş bademleri de glase kurumadan önce kekin üzerine serpin.
 
HOLLANDA USULÜ ÇİKOLATALI PASTA

Malzemesi:
  • 180 gr. yumuşatılmış Teremyağ
  • 180 gr. şeker
  • 8 yumurta (sarısı, akı ayrılmış, akı çırpılıp köpük haline getirilmiş)
  • 120 gr. rendelenmiş çikolata
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 limonun suyu ve kabuk rendesi
  • 250 gr. çekilmiş badem

Kreması:
  • 35 cl. süt
  • 80 gr. şeker
  • 3 yumurta sarısı
  • 50 gr. kakao
  • 45 gr. küçük doğranmış Teremyağ

Çikolatalı glase:
  • 90 gr. çikolata
  • 175 gr. şeker
  • 1/2 bardak su


Hazırlanışı:
Teremyağını bir kaba koyun. Şekeri ve yumurta sarılarını katın. Yaklaşık 30 dakika karışımı krem haline gelinceye kadar çırpın. Çikolatayı 2 çorba kaşığı sıcak su ile eritin. Sonra krem haline getirdiğiniz karışıma ilave edin. İyice karıştırın. Sonra tarçın, limon suyunu, limon kabuğu rendesini, çekilmiş badem ve yumurta akından hazırladığınız köpüğü katın. Karışımı yağladığınız kaba koyup kızdırılmış fırında pişirin. Soğumaya bırakın. Sonra kalıptan çıkarıp enlemesine üçe bölün.
İç için verilen malzemeleri bir kapta benmari usulüyle (içi su dolu bir kap içinde ateşe oturtarak) çırparak krem haline getirin. Böldüğünüz keklerin arasına bu kremden sürün. Sonra üst üste yerleştirin.
Glase için çikolatayı yine benmari usulüyle eritin. Bir kapta şekeri su ile kaynatın. Şurup haline getirin. Soğumaya bırakın. Sonra şurubu erimiş olan çikolataya katın. Pastanın üzerine ve yanlarına daha sıcakken bu glaseden sürün.
 
FINDIKLI HOLLANDA BİSKÜVİSİ

  • 300 gr. un
  • 150 gr. toz şeker
  • 175 gr. Teremyağ
  • 1 yumurta
  • 100 gr. pudra şekeri
  • Yarım paket vanilya
  • Limon kabuğu rendesi
  • 150 gr. ince kırılmış fındık

Unu hamur tahtası üzerinde eleyiniz.
Teremyağ ilâve ederek bıçak ile kıyınız.
Bir yumurta akı, vanilya, limon kabuğu rendesi ilâve ediniz.
Hepsini beraber yoğurarak birleştiriniz. Bu hamuru 3 eşit parçaya ayırınız.
Her bir parçayı ayrı ayrı merdane ile açınız.
Her bir parçayı tahta üzerine serpilen toz şekeri üzerinde yuvarlayarak silindir şekline getiriniz.
Sonra 1-1,5 cm. kalınlığında parçalara kesiniz.
Birer parmak ara ile tepsiye diziniz.
Orta ısıda fırında pişiriniz.
Arzu edilirse fırından çıktıktan sonra üzerine pudra şekeri serpiniz.
 
HOLLANDA USULÜ MAYALI HAMUR

Malzemesi:
  • 250 gr. un
  • 20 gr. maya
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1/4 litre ılık süt
  • 75 gr. kuru üzüm
  • 75 gr. kuşüzümü
  • 1 yumurta
  • 1 tutam tuz
  • 1/2 limonun rendelenmiş kabuğu
  • açmak için un
  • 3 litre su
  • tuz

Hazırlanışı:
Unu bir kabın içine koyun, ortasını havuz gibi açarak, ufalanmış mayayı içine koyun, üzerine şeker ekin. Ilık sütten biraz ilâve edip ortadaki malzemeyi karıştırın. Kenarlardan aldığınız biraz unu üzerine ekin. Kabın üzerini nemli bir bezle örtün. Ilık bir yerde 10-15 dakika maya kabarıncaya kadar bekletin. Bu arada kuru ve kuş üzümünü soğuk suyla yıkayın. Süzgece koyup üzerine kaynar su dökün ve suyunun süzülmesini bekleyin. Bir kurulama bezi ile üzümlerin fazla suyunu alın. Kalan sütü, yumurtayı, tuzu, rendelenmiş limon kabuğunu, maya ile karıştırın. Un ile birlikte hamuru iyice yoğurun. Hamurda baloncuklar meydana geldiği zaman hamurunuz hazır demektir. Büyük temiz bir kurulama bezinin içine unu serpin. Mayalı hamuru bunun içine koyun. Tencerenin kapağını hamurun üzerine yerleştirin. Kurulama bezinin dört bir ucunu tutup düğüm yapın. Ancak hamurun daha kabaracağını göz önüne alarak düğümü gevşek banlamak gerekir. Büyük bir tencerenin içine bol su koyun ve tuz ilâve ederek suyu kaynatın. Beze sarılı hamuru tencerenin içine sarkıtın. Suyu 75 dakika kaynatın. Hamuru sıcak bir tepsiye alıp 2 kaşık ile ortadan bölün hemen servis yapın.
 
Geri
Top