• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

İl İl Yöresel Kıyafetler

Bayburt​

Bayburt

Bayburt ilimiz dogum anadolu bölgesinde yer alan nadide illerimizden birisidir. Bayburt ilinin kendine özgü kostümü bulunmaktadır.
Bayburt ili halk oyunları kostümü diger yöresel kostümlerimiz gibi kademe kademe üretilmektedir.

Bayburt halk oyunları erkek kostümü istege göre degişen kumaş türünden üretilen yelek , şalvar , poplin gömlek , köstek , dokuma kuşak , deri çizme.

Bayburt ili bayan halkoyunları kostümü isteğe göre deişen kumaş türünden üretilen üç etek , şalvar , şile bezi gömlek , paralı kemer , yazma , tokalı ayakkabı .
 

KIRIKKALE​

FOLKLORİK DEĞERLER (GİYİM KUŞAM)

Kırıkkale insanının giyim kuşamı, gelenekselliğini yörelere göre kısmen sürdürmektedir.

KIRIKKALE

Kadınlarda : Ayakta papuç, işlemeli, yün örgülü çorap, üç etek çembere, başta yemeni ve üstünde de fes veya başlık dikkati çeker. Bazı yörelerimizde üç eteğin yerini çok renkli şalvar almaktadır.

Kimi yörelerimizde de renkli poşu, oyalı yazma, sırmalı dolamalar, önü altın sırmalı kofiler, çene ve boyun bağları, baştan iki yana sallıntılı kırmızı, yeşil, mavi ziliflik kadın başına güzellik veren süslerdir. Sırtta bürümcük işlik, üstüne şetarı yelek giyilir. Bele ibrişim ya da şal kuşak da süslü giyimi tamamlayan ögelerdir. Varlıklı olanlar bellerine gümüş şavatlı, kabartma tokalı kemer takarlar. Genellikle ipek alaca önlük ya da üç etek giyilir. Ayaklarda tiftikten örülmüş çorap, tongurdaklı kundura ya da altı yumuşak papuçlar vardır.

Erkeklerde : Kinot pantalon, sivri burun ayakkabı, yelek, yakasız işlik (gömlek) ve ceket giyilir.

Ne var ki gerek kadın ve gerek erkeklere özgü ve geleneksel giysiler her geçen gün kaybolmakta ve yerini çağımızın getirdiği çağdaş ve daha basit giysiler almaktadır.

KIRIKKALE HALK OYUNLARI

Kırıkkale, halk oyunları yönünden komşu Ankara, Kırşehir, Çorum illeriyle benzerlik gösterir. Halaylar, kaşıklı oyunlar yaygındır. Zeybek bilinmez. Karakeçili ilçesinde halay olarak ; Köprüden Geçti Gelin, Oy Pambığım, Pambığım (Bugün Ayın Işığı), Üç Ayak, Yeldirme, Kaşıklı Oyun olarak da Konyalı, Gel, Gel, Süpürgesi Goruhdan, Ay Doğar Bedir Allap meşhurdur. (ÖZÇELİK 1995; 186-191, yılmaz 1996; 239-240). Ateş etrafında geceleri oynanan Sinsin, bu ilde de yaygındır. Cirit ve Tura oyunları da davul-zurna eşliğinde oynanır.

a- Halay

Kırıkkale yöresinin hakim oyunu halaydır. Halay çekilirken halay türküsü değişik türlerde olabilir. Bir halayın başından sonuna kadar tamamlanması süreye bağlı değildir. Bir saat bile sürdüğü olur. Düğün, şenlik gibi günlerde çekilir. Bu halaylar, kadınlarca da zılgıt ile süslenerek ayrı bir ahenk kazanır.

Halay davul-zurna eşliğinde ağırlama, ikileme, üçleme şeklinde üç aşamada çekilmektedir. Keskin yöresi halayları daha çok ayak ve bel hareketlerine dayanır. Ağır fakat gösterişlidir. Yahşihan, Karakeçili ve Delice halaylarında ise Keskin yöresine göre bazı farklılıklar gözükür. Bu nedenle yörede Keskin halayı daha yaygındır.

b- Sinsin

Sinsin köy meydanlarında yakılan ateş üzerinde atlama oyunudur.

Köy meydanında bir ateş yakılır, ateşin etrafını köy halkı sarar. Delikanlılar kendi aralarında gruplar oluşturur, bu ateşin üzerinden atlarlar. Her defasında ateşin yüksekliği artırılır. Oyuncuların ateşin yüksekliğinden cesaretleri kırılıncaya kadar oyun devam eder.

Gruplardan biri pes edince diğer grup galip ilan edilerek ödüllendirilir.

Sinsin oyunu tehlikeli , tehlikeli olduğu kadar da, cesaret geliştirici bir oyundur.

c- Cirit

Geleneksel bir Türk oyunudur. Bölgemizde bahar, yaz mevsimlerinde ve düğünlerde oynanırdı. Yetiştirilen iyi cins atlar iki gruba ayrılır. Oyuncular ellerine bir metre uzunluğunda onar adet cirit alıp atlara binerler. Gruplar arasındaki mesafe 50 m. kadardır.

Gruplar karşı karşıya gelerek eşleşirler. Oyunculardan herhangi birisi rakibi üzerine at koşturup, uygun bir mesafeden ciritini atar. Rakip oyuncu, kendisine atılan bu ciritten atın sağına veya soluna eğilmek suretiyle sakınır. Cirit rakibe değmiş ise oyuncu oyundan çıkar, eğer değmemiş ise ciriti atıp kaçan oyuncuyu, cirit atılan oyuncu atı ile takip ederek ciritini fırlatır, eğer değerse oyuncu çıkar, eğer değmemiş ise yerlerine geçerler, sıra diğer oyunculara gelir. Böylelikle oyunda tek kişi kalıncaya veya gruplardan birisi tüm oyuncularını kaybedinceye kadar oyun devam eder. Galip gelenler köy halkı tarafından ödüllendirilir.

d- Semah

Semah Hasandede, Haydar Sultan, Koçubaba ve Hamzalı kasabalarında yaygındır. Bağlama ve keman çalgılarıyla nefesler, deyişler, demeler söylenir, semah dönülür
 
Batman

Batman Yöresel Folklor Kıyafetleri aşağıdaki parçalardan oluşur.

Erkek

1- Cemedani - Poşi
2- Gömlek (Osmanlı Vaka)
3- Yelek
4- Şalvar
5- Kuşak - Şelemend
6- Yün Çorap - Raşık
7- Çarık - Yemeni​
Kadın

1- Tülbent, Puşi (Sargı)
2- Fistan
3- Kiraz
4- Puşi (Kuşak).
5- Şalvar
6- Yün Çorap, Raşık, Ayakkabı veya Edik​
 

Bartin​

Bartın Bölgesi marmara bölgesi ile karadeniz bölgesinin etkisi altında kalmıştır. kostüm ve milli kıyafetler olarak kendisine özgü motifleri ve ezgileri taşımaktadır. her ilde de oldugu gibi bartın ilinde de kendisine özgü aksesuarar bulunmaktadır. firmamız imalat sırasında bu ezgi ve motifleri birincil sınıf üretim ile gerçekleştirmektedir. bartın bölgesi yöresel kostümlerini iki alanda inceleme ve üretimle sokma olanagımız bulunmaktadır. bayan ve erkek kostümü olarak iki alanda incelenmektedir. bayan ve erkek kostümünün kendilerine özgü milli gelenek göreneklerine göre kostümde kullanılan aksesuarları bulunmaktadır.

Bartin

Bartın yöresel kostümün imalatında kullanılan parça ve aksesuarlar bulundugu cografi yer konum itibarı ile marmara ve ege den esinlenen ezgi motifleri görebilmek mevcuttur. kostüm üretim esnasında alıcının kostümün kullanıltdığı kumaşa ve verilen aksesuarlara müdahele etme şansı bulunmaktadır. kostüm imaltında kullanılan kumaş türlerinin başlıcaları ; aktek , monaray , alpaga , saten , kadife , koton kadife vs gibi birçok kumaşlar kullanılmaktadır.
 

Ardahan​

Ardahan ili ülkemizin dogu anadolu bölgesinde yer almaktadır. ardahan ilininde kendisine özgü kıyafetleri vardır. geçmişten bugüne dek gelenek ve göreneklerini yansıtan kostümleri bulunmaktadır. ardahan yöresel kostümlerinin imalatında kullanılan motifler ve verilen aksesuarlar tamamiyle o ili yansıtan motifler olmak ile beraber erkek ve bayan kostümlerinin üretiminde kullanılan aksesuarlar birincil sınıf atöyle ortamlarında üretilmekte ve müşteriye sunulmaktadır.

Ardahan

Ardahan ilinin yöresel folklör kıyafetlerinde erkek kıyafeti üretiminde kullanılan aksesuarları şu şekilde sıralayabiliriz ; keçe veya karton fes , yöresel baş dolaması , kollu cepken , dokuma bel dolaması kuşak , işlemeli şalvar , yün çorap , ve ayakkabı verilmektedir.
Ardahan ilinin yörese folklor kıyafetlerinde bayan kıyafeti üretiminde kullanılan aksesuarlar şu şekilde sıralanmaktadır ; paralı fes , baş dolaması , şile bezi gömlek , dokuma bel dolaması kuşak , şalvar , işlemeli üç etek , kemer ve deri ayakakbı kullanılmaktadır.
dünyanın her yerine ve her kıtasına kapıda teslim kargo ile yapılmaktadır. kullanılan kumaş türleri aktek , aplaga , koton kadife , monaray , bossa olarak sınıflandırılabilmektedir.
 

Iğdır​

Iğdır Kostümü Diger Adı İle Azeri Kafkas Kostümü. Kafkas Kostümü İki Çeşit Kumaş Kalitesine Göre İmalatı Yapılmaktadır. Birincisi Çuha Kumaşı Ve Alpaga Kumaştır. Kafkas Erkek Kostümünün İçerisinde Şu Aksesuarlar Bulunmaktadır. Dizlere Kadar Elbise , İçerisine İstege Göre Poplin Gömlek Yada Şile Bezi Gömlek , Belinde Deri Kafkas Kemeri , Başında Yün'den Başlığı Diger Adı İle Kalpak , Ayagında İse Deri Çizmesi yada Yine İstege Göre Körüklü Çizme.

Iğdır

Kafkas Kız Kostümünün de Erkek Kostmündeki Gibi İki Çeşit kumaş kalitesine göre imalatı yapılmaktadır. birincisi kristal saten kadife , ikincisi ise satendir. Kafkas kız kostümünün içerisindeki aksesuarları şunlardır. Kafkas kostümün'deki gibi saten'den yada kristal kadifeden elbise, içerisine hakim yaka ve kolları dökümlü gömleği,başında kafkas tacı , tacın üzerine kafkas tülü, alt kısmında ise eteği , ayakkabı olarak ise istege göre tokalı hakiki deri ayakkabılar verilmektedir.
 

Karabük​

Karabük ili Dogu Karadeniz bölgesinde yer almak ile beraberinde bir diger ismi ise Safranboludur. kostüm ve foklorik açıdan incelersek eger kardenizden çok iç anadolu ve dogu anadolu bölgesel folklor kostümünü andırmaktadır. kostüm içerisindeki kumaşlar ve görsel açıdan bulundugu cografi yapı gereği karadeniz ile bir alakası olmayan bu yörenin milli degerlerini taşıyan ve folklor kostümü görselde oldugu gibidir. yöresel kostümlerin dizilişi kullanış amaçlarına değişken olabilmekte olup her ilde hizmet vermekteyiz. kostüm imalatı birincil sınıf atölye ortamlarında üretilmekte olup usta eller tarafından dizaynı gerçekleştirilmektedir. ileri teklonoji kargo sistemleri ile dünyada her yerde hizmet vermekteyiz kapıda teslimat imkanları sunulmaktadır.

Karabük

Safranbolu yöresel erkek kostümünün içerisindeki başlıca aksesuarlar şunlardır ; keçe fes, baş dolaması , altı parmak gömlek , üzeri lase pul işlemeli kollu cepken , belinde dokuma kuşak ismaliye , hançer , yöresel düz lase işlemeli şalvar ve deri ayakkabı kullanılmaktadır.
Safranbolu bayan yöresel kostümünün içeriisndeki başlıca aksesuarlar şunlardır ; lase suzani işlemeli elbise , baş dolaması üzerine el işi dantelli yemeni yazma , deri tokalı ayakkabı kullanılmaktadır.
 
Geri
Top