• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Kaplumbağa Besleyenlerin Dikkatine



KAPLUMBAĞALARIN BESLENMESİ







Kaplumbağalar genel olarak etçil ve otçul olarak beslenmeye uygun sindirim sistemine sahiptirler. Doğada böcek , solucan, üzüm, karpuz, domates, kıvırcık ve sarı çiçekli bitkileri yiyerek beslenirler.



Kaplumbağaların beslenmesinde dikkat edilecek en önemli hususlar:



1-3 yaş arası kaplumbağalar vücut gelişimlerini tamamlamaları için protein ağırlıklı besin maddeleri almaları gerekmektedir. Bundan dolayı sürekli beslenmeli 6-7 yaşına kadar kış uykusuna yatırılmamalıdır.



Yemlerinde Kalsiyum ve Fosfor dengesine ve vitamin ihtiyacına göre gerekli katkılar ilave edilmelidir. Ayrıca su kaplumbağaları yiyeceklerini suda almaktan hoşlanırlar.



Evde beslenen kaplumbağalara hazır yemler vermek daha uygundur


KAPLUMBAĞALARIN GENEL BAKIMLARI*




Eğer sağlıklı bir kaplumbağamız olmasını istiyorsak periyodik olarak veteriner hekime göstermek gerekir. Hayvanı zaman zaman tartmak, tek yönlü beslememek ve ara sıra vücudunu vazelinlemek gerekir*














KAPLUMBAĞALARIN HASTALIKLARI



Bu bölümde verilen bilgiler ancak veteriner hekimler tarafından değerlendirilerek uygulanabilecek şekilde hazırlanmıştır. Bu bilgiler veteriner hekimler dışında, kaplumbağa besleyenlere karşılaştıkları sorunlarda yol gösterebilir.




 


Ne yedirmeli?

Yağlı ve mayalı yiyeceklerden uzak tutunuz. Yavruyken daha çok et, erginliğe ulaşınca daha çok sebze ağırlıklı beslenmek isteyeceklerdir. Ergin kaplumbağaların yavrulardan daha çok kalsiyuma ihtiyaçları vardır. Ancak kalsiyum hayatları boyunca önemli bir unsurdur. Tatlı su balıkları, yumurta beyazı ve sebzeler en uygun yiyeceklerdir. Bunun yanında piyasada satılan kaliteli yemler mevcut. Sera Raffy P ve Sanyu en tanınları. Özellikle Sera marka yem, bütün vitamin ihtiyacını karşılayacak nitelikte. Arada bir vitamin verilmesi uygundur. Vitamin ABD3E karışımları satılmaktadır. Yavru kaplumbağalar sebze sevmezler o yüzden üzülmeyin. Ancak bol güneş (veya UV) ve uygun vitamin zengini yemlerle çabuk büyüyeceklerdir.

Kırmızı yanak su kaplumbağaları (Red eared slider-trachemys scripta elegans) yaklaşık 20-25 yıl yaşar ve çok uzun bir arkadaşlığınızın olacağını unutmayınız. Büyüklükleri erkeklerde 25 cm, dişilerde 30 cm’ye kadar ulaşır. Akvaryumunuzu alırken büyüyeceklerini de hesaba katmanız gerekir.

Akvaryumda kaplumbağalar ile birlikte balık beslediğinizde bu balıklar bir süre sonra kaplumbağalara yem olacaktır. Ayrıca canlı olarak vereceğiniz balıkların parazit taşımadıklarına dikkat etmelisiniz.

Suyun kirlenmesini istemiyorsanız, yem verirken başka bir kapta veriniz. Yemi karada yiyemezler.


 
Günlük Hayat

Bu aşamada kaplumbağanızın günlük yaşam şartlarını sağlayacak bilgilere sahipsiniz. Artık çeşitlilik ve değişiklik zamanı gelmiştir! Doğada kaplumbağalar birçok uyarıcı ve uğraştırıcı olaylarla karşılaşırlar. Soğuğa, sıcağa, rüzgara ve yağmura uyum sağlar, dik eğimleri ve derin çukurları fethederler. Özellikle kara kaplumbağaları tırmanmakta ustadırlar ve bundan çok hoşlanırlar. Kaplumbağanız çok sakin ise beslemeden önce yemi takip etmesini sağlayarak teraryumda kayaların ve köklerin altından üstünden geçmesini sağlayabilirsiniz. Sprey su sıkarak yağmuru, infrared lambayla güneşi taklit edebilirsiniz, bir günlüğüne ısıtıcıyı kapatabilirsiniz. Bir süre taze ve sulu yemlerden saman gibi kuru yemlere geçebilirsiniz. Bu tür değişikliklere kaplumbağanız daha büyük bir canlılık gösterecektir.

Familya (Aile): Emydidae (Tatlısu ve bataklık kaplumbağaları)
Yüzmeye bir uyum olarak bağaları ve üyeleri, hafifçe yassılaşmıştır. Boyun ve kuyruk, oransal olarak uzundur. Baş bölgesinde plakalar bulunmaz. Parmaklar arasında perde bulunabilir. Su kirliliğine karşı duyarlıdırlar.

Genellikle evlerde beslenen bu türdür.Benim kaplumbağamda ''Chrysemis scripta''dır

Tatlısu kaplumbağaları için yuva

Sucul kaplumbağalar evde fazla derin olmayan tabanı geniş uygun akvaryumlar içinde beslenebilir. Akvaryum yerine sağlam bir cam kap veya tatlısu kaplumbağaları için satılan özel plastik kaplar kullanılır. Akvaryum zeminine 10-15 dakika kaynatılarak mikroplardan arıtılmış kaba kum akvaryum içine meyilli olarak yer-leştirilir. Fakat kumun yüksek kenarı kaplumbağanın tırmanıp dışarı çıkamayacağı yükseklikte olmalıdır. Kumun aşağı kaymasını önlemek için birkaç çakıl taşı ile desteklemekte yarar vardır. Akvaryumun içi uygun bir yüksekliğe kadar su ile doldurulur ve ayrıca hayvanın karaya çıkabilmesi için uygun büyüklükte taşlar konur. Güneşten çok hoşlandıkları için akvaryum kabı pencere önüne konur. Akvaryumun bulunduğu yer fazla serin ise üstten bir lamba ile ısıtmak da faydalı olur.

Tatlısu kaplumbağalarının beslenmesi ve bakımı

Tatlısu kaplumbağalarına genellikle günde üç ila beş adet küçük kurutulmuş, kariden vermek yeterlidir. Akvaryum satıcılarında bulunan Japon balık yemlerinden de verilebilir. Çok fazla yem verildiğinde hiç itiraz etmeden yerler ve aşırı şekilde şişmanlayarak sonunda ölürler. Tatlısu kaplumbağaları, özellikle doğadan yakalananlar çiğ et ile beslenebilir. Böyle bir et parçası pens veya uzun bir tel ucuna takılarak hayvanın başına doğru yaklaştırılır. Su içinde bulunan kaplumbağalarda görme duyusu kuvvetli olduğunda, bu şekilde besin almaya alıştıktan sonra su yüzüne çıkarak besin parçasını kapmaya çalışırlar. Değişik besinler olarak bu hayvanlara arada bir taze midye içi küçük parçalar halinde verilirse severek yerler. Solucan ve küçük balıklar gibi canlı hayvanlar da verilebilir.

Kaplumbağa bakımında en önemli nokta, akvaryumun temiz tutulmasıdır. Suyun temiz kalması ve koku yapmaması için, kaplumbağalara yiyebilecekleri kadar yem verilmesi ve yemedikleri yenilerin alınıp atılması gerekir. Haftada iki defa akvaryum temizlenmeli, kaplumbağalar musluk altında su ile yıkanıp temiz akvaryuma konulmalıdır.

Kaplumbağaların en çok rastlanan hastalıkları ayaklarından başlayan ve gözlerine geçerek bulaşan pamuk gibi bir mantardır. Böyle bir hastalıkla karşılaşıldığında akvaryumcularda satılan contra-ichthyo isimli ilaçtan haftada bir defa damlatılması yeterli olacaktır. Bunun yerine bir eczanede kolayca hazırlatabileceğiniz % 0.1lik potasyum permanganat solüsyonu haftada bir iki damla sularına ilave edilir Akvaryumculardan da temin edilebilecek tatlısu kaplumbağaları da aynı şekilde beslenebilir. Akvaryumculardan alınan, başı-nın iki yanında sarımsı veya turuncumsu lekeler bulunan Sin-gapur tatlısu kaplumbağalarının bakımı daha hassastır. Bu kaplumbağalar itina ile bakılmadığında, kısa bir süre sonra kışı atlatamayıp ölürler. Ölümlerinin ana nedeni ortamlarının temiz tutulmadıkları için kolayca hastalanmalarıdır.

Temiz bir akvaryum ve sağlıklı kaplumbağalar neşenizi bir kat daha artıracak, sevimli hareketleriyle sizlere neşeli dakikalar geçirtecektir.
 


KIRMIZI YANAKLI SU KAPLUMBAĞASI

(Red Eard Slider)

Her ne kadar ülkemizde Singapur kaplumbağası olarak bilinse de ana vatanları Kuzey Amerika’nın güney bölgeleri olan, Florida, Meksika’dır. Dünyada geniş bir alana yayılmışlardır.Kafalarının yan kısmında kırmızı, turuncu renkte şeritler vardır. Sarı şeritler varsa yine aynı familyadan olan Trachemys Scripta Scripta cinsi kaplumbağadır. Bakımları aynıdır. Kırmızı yanaklı su kaplumbağası 1,5 kg’lık bir ağırlığa ve 28cm’e kadar bir uzunluğa ulaşırlar. Sağlıklı bir ‘kırmızı yanaklı’ kaplumbağa akvaryumda beslendiğinde 30 yıl yaşayabilir.



Bu sürede yavaşça büyür. Yaşamının ilk yılında 5-7cm büyür. İkinci yılında ise 7-11cm bir uzunluğa ulaşır. Üç yaşa gelince erkek 8-12cm, dişi ise 9-15cm büyüklükte olur. Dördüncü yılında ise erkek 10-14cm, dişi ise 13-18cm uzunluğa ulaşır. Beş yaşında bir erkek kaplumbağa 13cm, dişi ise 17cm büyüklüktedir. Büyüme hızı doğru bakıma ve beslenmeye bağlıdır.Kaplumbağalarımızı ne kadar iyi beslersek bir o kadar sağlıklı olur ve hızlı büyürler.



KAPLUMBAĞALAR NE YER?

Doğada yaşayan kaplumbağalar açlıklarını giderecek her şeyi yerler. Ancak burada bizim onları beslememize bağlı yaşamaktadırlar. Bu yüzden gıdalarına dikkat etmemiz gerekir. Gıdasızlık ciddi sorunlara yol açar. Arada bir birkaç marul ve biraz da et vermek onlara düzgün bir diyet sağlamaya yeterli değildir. Aynı şekilde buz gibi su, buzdolabından yiyecekler ve başka hayvanlarınız varsa bunların yemleri de zararlıdır. Yani miktarı değil niteliği önemlidir.

En iyisi kaplumbağanıza dengeli bir şekilde yemlerini vermektir, böylece hastalanmalarını önlemiş olursunuz. Söylememize gerek yok ancak tüm gerekli besinleri (mineraller, vitaminler ve kalsiyum) yiyeceklerinde mevcut olmalıdır. Su kaplumbağalarınızın kabuklarının gelişimi ve hastalanmamaları için bunlara mutlaka ihtiyaçları vardır, ancak bu yeterli değildir. Lifli gıdalar da sindirimleri için gereklidir.



Yemlerinde Kalsiyum ve Fosfor dengesine ve vitamin ihtiyacına göre gerekli katkılar ilave edilmelidir. Ayrıca su kaplumbağaları yiyeceklerini suda almaktan hoşlanırlar.En çok sevdikleri yiyecekler arasında kurutulmuş karides gelir. Genç kaplumbağa hayvansal yemleri tercih ederken yaşlı kaplumbağa bitkisel yemleri yeğler. Ama gençlere de arada bir bitkisel yem verilmesi gereklidir. Hayvansal yemlerin arasında tatlı su balığı, solucan, salyangoz, küçük yengeç, suda yaşayan böcekler ve onların kurtçukları yer alır. Dengeli bir beslenmenin altın kuralı az miktarda geniş bir çeşitlilik. Yavru kaplumbağalara günlük, küçüklere aynı şekilde yetişkinlere iki günde bir yem vermek en uygunudur.



En uygunu kaliteli yemlerden olan Sera, Tetra ve Sanyu marka yemlerdir ve Türkiye’de rahatça bulunabilir. Haftada bir vitamin verilmesi uygundur.Ayrıca tüm küçük balıklar ile de beslenme sağlanabilir. Akvaryumun içine çabuk çoğalan küçük balıklar(lepistes,plati,kılıçkuyruk vs…)salınabilir.Kaplumbağa hem arada bir onları yer,hem de avlanma güdüsünü tatmin etmiş olur.



Unutmayınız ki kaplumbağalarımız sağlıklı yaşayabilmek için bizlerin verdikleri yiyeceklere muhtaçtırlar.Beslenmelerinin aksatılması veya dengesiz olması ileride hastalıklara ve ölümlere yol açabilir.





TERARYUMLARI NASIL OLMALIDIR?

Eğer kaplumbağalarımızla uzun yıllar mutlu bir beraberlik sürdürmek istiyorsak bu bölümde anlatacaklarımı lütfen dikkatle okuyunuz.Genelde çoğu insan kaplumbağa almaya gittiğinde yanında bir tane de bizim ’’ölüm fanusu’’ adını verdiğimiz kaplardan alır.Genelde yuvarlak ve üzerinde küçük bir adacığı ve palmiyesi olan gayet kötü şartlarda bakım sunan bu kap gerçekten de çok sağlıksızdır.Kaplumbağalarımız bu kaplarda çok kolay bir şekilde hastalanıp ölmektedirler.Eğer gerçek anlamda en üst koşulları sağlamak istiyorsanız lütfen kaplumbağalarımıza onların rahat edebileceği akvaryumlar alalım.Eğer ilerisini de düşünüp bir daha masraf yapmak istemiyorsanız alabileceğiniz kadar büyük bir akvaryum alınız.

100X50X50 ölçülerindeki akvaryumlar ideal boydadır.Ama ‘’Yok; ben şu an o kadar büyük akvaryum alamam’’ derseniz yine de mutlaka maddi durumunuza uygun şimdilik kaplumbağanızı idare edebilecek büyüklükte akvaryum alınız.Eğer kaplumbağalarımızın o plastik kaplarda işkence çekerek ölmesini istemiyorsanız bu uyarıma dikkat ediniz.

Akvaryumumuzu aldık.Şimdi sıra geldi dekor malzemelerine.Çok sık sorulan sorulardan bir tanesi ’’Akvaryumun dibine ne koymalıyım?’’Kaplumbağalar akvaryumun dibinde gezinmeyi ve eşelenmeyi çok severler.Genelde akvaryumun dibine onların yutamayacağı büyüklükte çakıl taşları koymak uygundur.Hem temizlenmesi kolaydır hem de kaplumbağalar için daha sağlıklıdır.

Kaplumbağalar vakitlerinin bir kısmını suyun dışında geçirip kurumak isterler.Bunun için üzerlerine çıkıp kuruyabileceği,suyun dışında kalacak şekilde kayalar yerleştirmek uygun olacaktır.Kaplumbağaların suyun dışına çıkıp kuruyabilmeleri ve hastalanmamaları için akvaryumun suyun dışında kalan kısmı,sudan birkaç derece daha sıcak olmalıdır.Aşağıda su kaplumbağalarımız için ideal su ve kuru hava sıcaklıkları verilmiştir:



yavrular için 29-30 derece su - 32 derece ortam ısısı

normal 28 derece su - 30 derece ortam ısısı olması uygundur.



Suyun sıcaklığı 28 C derecede sabit, havanın sıcaklığı ise sudan 2-3 C derece daha yüksek olmalı. Aksi taktirde kaplumbağanız hastalanabilir. 28 C’de bakılan bir kaplumbağanın hastalanma riski yok denecek kadar azdır. Üşütmesi neticesinde akciğer enfeksiyonu olur. Kaplumbağanın gözleri şişer ve nefes almakta zorlanır. Kaplumbağalar genelde bizler bakamadığımız için hastalanırlar. Bu durumda yine tek çare antibiyotik, vitamin ve suyu 30 dereceye çıkarmaktır ve bir veterinere götürülmesi gerekmektedir



Peki suyun ısısını nasıl 29-30 derecede sabitleyebiliriz?Bunun için akvaryumcularda satılan balıklar için kullanılan termostatlı su ısıtıcılarından satın almamız gerekecektir.Bu donanım kaplumbağalar için hayati önem taşır.Kaplumbağalar tropik iklim canlılarıdır ve her zaman sıcak ve nemli ortamlarda bakılmaları gerekmektedir.Eğer bu ortamı sağlayamazsak çok kısa sürede üşütüp hastalanırlar.Onları tekrar iyileştirmek gerçekten çok zordur.En iyisi baştan tüm önlemlerimizi alalım ki sonunda hayal kırıklığına uğramayalım.

Peki dış ortam ısısını nasıl sağlayabiliriz?Yanıtı çok basit.Evlerimizde kullandığımız spot ampullerden kullanabiliriz.Akvaryumun tepesine monte edip kaplumbağanın çıkıp dinleneceği kayanın üzerine asabiliriz.Yalnız spot ampul kaplumbağanın kayasına çok yakın olmamalı.Kaplumbağalara istemeden de olsa zarar verebiliriz.Spot ile kayanın arasında 20-25 cm.’lik boşluk olması yeterlidir.Akvaryumunuzun büyüklüğüne göre 40,60 ya da 75 W lık spot kullanabilirsiniz.Kaplumbağaların kayanın üzerine çıkıp gerine gerine uyuklamasını izlemek gerçekten çok keyiflidir.

Son olarak da eğer bir filtre edinirseniz(balıklar için kullanılan- suyu temizlemeye yarar) zahmetli bir işten kurtulursunuz.Kaplumbağanızın akvaryumu daha geç kirlenir,dolayısıyla size pek fazla bir iş düşmez.



Yukarıda saydığım donanımlar ilk başlarda insanlara zahmetli ve masraflı olacaktır.Fakat bunları sadece bir kere alacaksınız ve kaplumbağalarınızın ideal ortamlarında keyifli bir şekilde yaşamalarını mutlulukla izleyeceksiniz.Sakın ola ki ‘’Ben önce kaplumbağayı alayım daha sonra bunları da zamanla alırım.’’ diye düşünmeyin.İlk önce hayvanın yaşayacağı akvaryumu kurun.Dekorunuzu yapın.Tüm donanımlarınızı(ısıtıcı,filtre,spot lamba vs…)akvaryuma yerleştirip çalıştırın.Ondan sonra kaplumbağanızı alın.Böylesi hem sizin için hem de onun için daha yararlı olacaktır.





 


GÜNEŞ IŞIĞININ KAPLUMBAĞALARIMIZA FAYDALARI NELERDİR?

Güneş ışığı kaplumbağalarımız için çok çok önemli unsurlardan bir tanesidir.Kabuklarının sertleşmesi,iskelet ve kas yapılarının güçlenmesi güneş ışığı almaları ile doğrudan orantılıdır.Çok küçük olarak ithal edilip satıldıkları için genellikle kabukları daha sertleşmemiş oluyor.Bu yüzden çoğu daha gideceği yeri göremeden yollarda telef olmaktadır.



Güneş ışığının içindeki faydalı UVB ışınları kaplumbağanın derisine temas ettiğinde reaksiyona girerek hayvanın bünyesinde D3 vitamini oluşmasını sağlıyor.Bu D3 vitamini de besin yoluyla alınan kalsiyumun bağırsak yolu ile emilmesini böylece kabuk ve iskelet yapısının desteklenmesini sağlamaktadır.Böylece kaplumbağamızın kabuğu sertleşecek,kemik yapısı güçlenecek,aynı zamanda da sağlıklı bir kaplumbağaya sahip olmuş olacağız.



Yalnız bir noktaya dikkat çekmek isterim.Çok sık sorulan sorulardan bir tanesi de ‘’Akvaryum pencerenin önünde,kaplumbağanın akvaryumuna pencere camından güneş ışığı geliyor.Bu yeterli midir?’’Kesinlikle yeterli değildir,çok az faydası vardır.Güneş ışığı tekli pencere camından süzülüp gelirken faydalı UVB ışınları camda süzülür ve kaplumbağaya etki etmez.Bu nedenle kaplumbağalarınızı güneşin çok fazla etkili olmadığı sabah 9,30-10,00 gibi öğleden sonra 17,00 saatlerinde, ışık üzerine doğrudan gelecek biçimde güneşe çıkartmanız faydalı olacaktır.



’’Kaplumbağalarımızı nasıl güneşlendirmeliyiz?’’ Bunun için orta boyda bir çamaşır leğeni yeterli.Leğenin içine kaplumbağanın tamamı suyun içinde kalabilecek şekilde su dolduruyoruz.Leğenin ortasına kaplumbağamızın çıkıp güneşlenebilmesi için kayalar koymalıyız.Yalnız dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi de ; kaplumbağamızı güneşlendirirken leğenin bir kısmı gölgede kalmalıdır.Kaplumbağamız güneşten çok bunalırsa kaçıp saklanabileceği gölgelik alanlara ihtiyaç duymaktadır.



‘’Kaplumbağamı güneşlendirebilecek imkanım yok.Ne yapmalıyım?’’ Eğer onu güneşlendirme imkanınız yoksa geriye tek bir seçenek kalıyor.Ama yapılması gereken zorunlu bir seçenek:Kaplumbağamız için florasan tipte UVB lamba almak.Bu UVB lambalar tıpkı güneş ışığı vazifesi görüyor.Akvaryumun üst kapağına monte edip günde 1-2 saat yakmamız yeterlidir.



Güneş ışığının eksikliği raşitizm denilen bir hastalığa yol açar ve kabuk yumuşar. Bu hastalık ölümle sonuçlanır.Tek çaresi vitamin,dengeli yeterli beslenme ve güneş ışığıdır. Kabuk sertleştirici kullanmayınız.Hiçbir faydası yoktur.Sadece ticari amaçlı üretilip satılmaktadır.





KAPLUMBAĞAMIZI ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Kaplumbağa beslemeye karar verdik.Akvaryumumuzu hazırladık.İçine gerekli ekipmanları yerleştirdik.Her şey hazır.Şimdi sıra geldi sevimli dostumuzu gidip almaya.Kaplumbağa beslemeye başlarken en önemli noktalardan birisi de doğru ve sağlıklı kaplumbağayı seçebilmektir.Bu bölümde siz sevgili kaplumbağa dostlarına doğru kaplumbağa seçimindeki ayrıntıları anlatacağım.

Evet.Her şeyimiz hazır.İşte o en güzel an geldi.Kaplumbağamızı almaya gidiyoruz.Petshop’a gittik.Genellikle petshop’taki kaplumbağalar çok kötü şartlar altında satılmayı bekliyorlar.Ufacık bir kapta 30-40 belki de daha fazlası üst üste perişan bir halde yeni sahiplerini bekliyor.Satın almaya gittiğiniz yerde biraz zaman geçirin.Kaplumbağaların hareketlerini gözlemleyin.Sağlıklı olanlar genelde hareketli olanlardır.Bir köşede oturup kabuğuna çekilmiş, kafasını çıkartmayan, hiç hareket etmeyen kaplumbağalardan uzak durun.Muhtemelen onlar zayıf ve hasta olanlardır.

Kaplumbağa seçerken dikkat etmeniz gereken noktalar;



-Gözleri parlak ve temiz mi?

Kaplumbağayı elinize alın ve gözlerine bakın.Gözleri parlak ve canlı olmalıdır.Çapaklanma,beyazımsı bir tabaka olmamalıdır.Gözlerini çok rahat açıp kapayabilmelidir.



-Deri canlı ve lekesiz mi?

Vücuduna,ayaklarına,başına kısacası tüm derisine dikkatlice bakın.Yara izi,beyazımsı tabaka,herhangi bir leke olmamalıdır.Desenleri düzgün olmalıdır.



-Kabuk sert ve çizgileri düzgün mü?

Elinize alın ve kabuğunu inceleyin.Kabuk tamamen kusursuz olmalıdır.Sağlıklı bir kaplumbağanın en büyük özelliği budur.Kabukta kesinlikle bir yara izi,beyazımsı pamuksu tabaka,ya da herhangi bir sorun bulunmamalıdır.Çizgileri ve desenleri düzgün ve net olmalıdır.En önemlisi de kesinlikle yumuşak kabuklu bir kaplumbağa almayın.Hafifçe hayvana zarar vermeden kabuğunu elle kontrol edin.Çok belli bir yumuşaklık olmamalıdır.Fakat kuyruk tarafında hepsinde biraz yumuşaklık bulunabilir.Bunu o kadar da dert etmeyin.Sağlam bir beslenme ve güneş ışığı yardımıyla kısa sürede kaplumbağanız kendini toplar.



Ayrıca bir su kaplumbağasını sahiplenmek için en uygun zaman ilkbahar ve yaz aylarıdır.Yeni aldığımız kaplumbağa daha bebek olduğundan dolayı kabuk gelişimi tamamlanmamış bir durumda olacaktır.Yaz döneminde kaplumbağamızı güneşin faydalı ışınlarından yararlandırarak kabuk gelişimine katkı sağlamış oluruz.


 
Geri
Top