• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Muhabbet kuşu nasıl eğitilir

Papatya

V.I.P
V.I.P


Muhabbet kuşu eğitiminde bilmeniz gereken en önemli kural sakin olmanız gerçeğidir. Eğer kuşunuzu eğitmeye sabrınız yoksa onu asla istediğiniz oyun arkadaşınıza dönüştüremezsiniz. Bu sebeple birazdan bahsedeceğimiz adımları atarken lütfen dedilerimizi dikkate alın. İşte sizlere muhabbet kuşu eğitimi için değişik birkaç yöntem.

Aç bırakarak elinizden yem yemesini sağlayın

Tavsiye etmemekle birlikte en etkin yöntem olarak muhabbet kuşunuzu 12 saat süreyle aç bıraktıktan sonra elinizi kafesin içine koyun ve kuşunuz sakinleşene kadar bekleyin. Daha sonra elinizdeki yemleri fark edecek ve elinize yavaş yavaş uzanmaya başlayacaktır. İşte tam bu noktada sessiz kalmaya özen gösterin. Çünkü yeterince ürkmüş olan kuşunuzun elinize güvenmesi hiç de kolay olmayacaktır. Bazı kuşlar hiç tepki vermeyebilir ve elinize dahi yaklaşmayabilir. Bu durumda işleme biraz ara verin ve 2-3 saat sonra, yani kuşunuz biraz daha acıktıktan sonra tekrar deneyin.
Kuşunuz elinizden yem yemeye başladığında artık işler yoluna girmeye başlamış demektir. Yem yemesi bittiğinde elinizi kafesten çıkartın ve bir saat sonra tekrar aynı işlemi yapın. Bu sefer elinize daha kısa sürede gelecek olması, güven duygusunun yavaş yavaş gelişmeye başlaması anlamına gelecektir. 1 gün boyunca bu işlemi yaptığınızda artık kuşunuz elinize alışmış olacaktır.

7 adımda muhabbet kuşu nasıl eğitilir

Kuşunuzu ilk aldığınız günden itibaren, kafesin yanında 4-5 gün oturun ve onunla sakince konuşun. Gününüzden bahsedin, sesli bir biçimde bir kitap okuyun ya da sırlarınızdan bahsedin.
Baktınız ki kuşunuz yanında oturmanıza alışmaya başlıyor, elinizi yavaşça kafesin içine doğru koyun ve hiç bir şey yapmayın. Sadece elinizi kafesin dibinde öylece tutun. Muhtemelen elinizden ürküp bir kaç kanat çırpacaktır. Bu esnada siz tekrar onunla konuşun ve yanında kitabınızı okumaya devam edin. Bunu bu şekilde günde en az 3 kez, 10′ar dakika süreyle yapın.

Elinizin kafesin dibinde olmasına alıştıktan sonra darı dalı satın alın ve ufak bir parça koparın. Eğer darı dalı bulamadıysanız ufak bir parça marul koparın. Çok yavaş bir biçimde elinizdekini kuşunuza doğru uzatın. Baktınız ki ürkecek ya da kaçmaya yeltenecek, hareket etmeyi derhal kesin. Elinizi olduğu yerde bırakın ve kuşunuz sakinleştikten sonra tekrar deneyin. Beklemekten sıkılmayın ve bu adımın işe yaramayacağını düşünerek pes etmeyin ve uygun zamanı beklemeye devam edin. Kuşunuzun merak duygusu eninde sonunda galip gelecektir ve tüm kuşların bayıldığı o nefis darı dalına dadanacaktır. Bu arada kuşunuz size tamamen alışmadan kafesinde herhangi bir yiyecek bırakmayınız. Bunu da yine günde 3 defa tekrar edin ve yemesi bitene kadar elinizi çekmeyin.
Kuşunuz elinizden yem yemeye alışmaya başladıktan sonra avcunuza biraz yem alın ve kuşunuzun elinizin içinden yem yemesini bekleyin. Bunu da günde 3 defa uygulayın.

Evet, kuşumuz artık avcumuzdan da yem yiyor. Parmağınızın biriyle kuşunuzun göğsüne doğru hafif bir hareket yapın ve kaşımaya çalışın. Baktınız ki kuşunuz kaçmıyor kaşıma işlemine kuşunuz kaçana kadar devam edin. Eğer kaçıyorsa bu iyiye işaret demektir. Elinizi hareket ettirmeyin ve kuşunuz sakinleşene kadar durun. Şimdi o kadar vermeden, kuşunuzu tüneğine geri koyun. Burası önemli. Eğer kuşunuz tüneğe gitmiyorsa biraz bekledikten sonra onu tekrar göğsünün altından kaşımaya çalışın. Bunu en fazla 5 kez tekrar edin. Baktınız ki kuşunuz 5 defasında da sizden kaçıyor, kuşunun yanından biraz ayrılın ve bir süre sonra aynı adımları tekrar deneyin. Bunu da günde 3 kez tekrarlayın.

Evet, kuşunuz artık parmağınıza konuyor! Şimdi yavaşça parmağınızı kafesin içinde hareket ettirin ve elinizin hareket etmesinin ona zarar vermeyeceğini anlatmaya çalışın.
Kuşunuz elinizin hareket etmesine alıştıktan sonra onu kafesin dışına cıkarın. Eğer parmağınızdan atlayıp kafesine geri giderse sakın umutsuzluğa kapılmayın. Ta ki kuşunuz kafesinin dışında parmağınızda durana dek tekrar tekrar deneyin.

Dediklerinizi uyguladım ancak kuşum hala eskisi gibi

Eğer tum çabalarınıza rağmen kuşunuz size alışmadıysa bunun muhtemel bir kaç sebebi olabilir:

Kuşunuz yavruluk ve gençlik dönemini geçtiğinden dolayı artık alışması imkansıza yakındır.
Dediklerimizi uygularken gereken sabrı göstermemişsinizdir.

 
Geri
Top