Muhabbet kuşunun taklit yeteneği
Muhabbet kuşları, çoğu papağan familyasından gelen kuşlar gibi “konuşma”, yani taklit etme yeteneği sahiptirler. Konuşmayı tırnak içine almamın sebebi esasında bu kuşların konuşması şeklinde bilinen durumun birer taklitten ibaret olduğunu izah etmektir. Muhabbet kuşları duydukları sesleri ve etrafında olan biten her türlü hareketi taklit etmeye meğillidirler. Başka bir deyişle yalnızca sesleri değil, yapmış olduğunuz hareketleri dahi taklit hafızalarına katabilirler. Örneğin başlarını oynatması, yukarı aşağıya doğru hareketler sergilemesi bu gerçeğin var olduğuna dair güzel bir delildir. Ayrıca erkek muhabbet kuşlarının, dişi olanlara oranla daha fazla kelime biriktirme kapasitesine sahip olduğu konusunda hemen hemen her kuşçu hemfikirdir.
Muhabbet kuşları kaç kelime ezberleyebilir
Esasında 20, 30 şeklinde bir sayı vermek çok da gerçekçi olmayacaktır. Zira kayıtlara geçmiş en çok sözcük tekrar edebilen Puck adında bir muhabbet kuşudur ve 1,728 kelimeyi ezberinde barındıran bu sevimli arkadaşımız muhabbet kuşlarının kaç kelime tekrar edebileceğini sınırlamış olmasa da, çoğumuzun tahmin edeceğinden de fazla kelime ezberleyebilmiştir. Bu sorunun asıl yanıtı aslında sahibinin, yani sizin ne kadar üzerinde düştüğünüzde gizlidir. Ne kadar tekrar, o kadar kelime.
Muhabbet kuşunun konuşabilmesi için gereken özellikler
1) En az 3 aylık olması
2) Cinsiyetinin erkek olması(hız ve hazne açısından dişilere göre daha yetenekliler)
3) Kafesinde tek olması(bu belki de en önemli husustur)
4) Başka hemcinslerinin sesini duyamayacak şekilde bir ortamda olması
Not: Yukarıdaki maddelerden üçüncüsü hariç diğerleri olmazsa olmaz hususlar değildir ancak olmaları durumunda öğretim süresini en kısa süreye indirmektedir.
Konuşmanın öğretilmesi
Bu kadar ön bilgi verdikten sonra asıl hedefimiz olan kısıma geldi sıra.
Tercihen akşam vakitlerinde, loş bir ışığın aydınlattığı bir ortamda ve mümkünse kafesin üzeri örtülü bir şekilde elinizi yavaşça kuşunuzun kafesine sokun ve ona sessizce öğretmek istediğiniz kelimeleri tekrar etmeye başlayın. Kelimeleri seçerken lüften önce tek kelimeler, daha sonra ikişerli ve daha sonra da daha uzun cümleler öğretmekle devam edin. Muhabbet kuşlarının Türkçedeki sert ünsüzleri(p,ç,t,k) daha kolay ezberleyebildikleri bir gerçek. Bunun sebebi ise doğal çıkardıkları seslere bu seslerin benzemesi. Bu bağlamda içinde bu harfleri geçen kelimeleri öğretmekle konuşturmaya başlarsanız sonuç sizin için daha sevindirici olacaktır. Parmağınızı yavaşça kuşunuzun başına doğru, beneklerinin bulunduğu yere temas ettirin ve başını kaşımaya çalışısın. Tabii bu sırada kelimeleri tekrar etmeyi de ihmal etmeyin. Bu işlemi sık sık tekrar edin ve kuşunuzun buna alışmasına fırsat verin. Zaman içerisinde elinizi kafese soktuğunuzda kuşunuz da size yaklaşıp başının okşanmasını sizden isteyecek ve bunun sevecektir.
Unutulmaması gerekenler
Kuşların doğasında ürkeklik hat safhada mevcuttur. Bu yüzden kuşunuza yavaş, ses şiddeti düşük bir tonla ve ani hareketlerden kaçınarak yaklaşın. Çoğu durumda olduğu gibi bu durumda da sabır etmeniz durumunda mutlu sona ulaşacaksınız.